A menys de dos dies perquè es constitueixi el nou Parlament de Catalunya, aquest divendres a les 10h, no ha transcendit de forma oficial cap pacte entre ERC, JxCAT i la CUP, que ostenten la majoria absoluta la cambra, sobre com es repartiran els llocs de responsabilitat a la Mesa del Parlament, òrgan clau per tirar endavant debats polítics, propostes de resolució, comissions d’investigació i altres eines parlamentàries que permetin avançar el país en la construcció de la República. Un òrgan que també serà el focus de la repressió judicial i de les maniobres polítiques per impedir que el Parlament exerceixi la seva sobirania i debati sobre les qüestions que consideri oportunes.

La composició de la Mesa, inclosa la presidència, es vota aquest divendres. Atenent a l’aritmètica i als pactes no escrits entre les forces parlamentàries, sembla probable que el PSC, el partit més votat, tindrà dos llocs –reclamarà una de les dues  vicepresidències-, i que l’independentisme ocuparà com a mínim 4 dels 7 llocs per garantir la majoria absoluta. I aquí entra en joc quin paper ha de tenir la CUP, a qui correspondria un lloc perquè ha fet el sorpasso als Comuns. Si Junts per Catalunya ostenta la presidència, a ERC li correspondrien dos llocs -una vicepresidència i una secretaria-, alhora que a la CUP li correspondria ocupar una secretaria. I quedaria un setè lloc en dansa, una secretaria, que podria ser per a JxCAT si es repetís l’esquema de repartiment de la legislatura anterior però amb els papers canviats amb ERC. Ara bé, hi ha altres combinacions que podrien convenir estratègicament a ERC, en consonància amb la seva voluntat de comprometre els Comuns d’alguna manera amb el nou executiu, especialment via pressupostos. Els republicans podrien estar disposats a cedir a la CUP una vicepresidència i que els Comuns ocupessin una secretaria. ERC tindria només una vicepresidència, però la batuta de la Generalitat, una institució menys bel·ligerant amb l’Estat, de fet, encarregada de mantenir els ponts de comunicació –i una possible reactivació de la taula de diàleg-, mentre que el Parlament es perfilaria com un espai de confrontació de legitimitats amb l’Estat, pilotat per JxCAT i la CUP.

Pau Juvillà | ACN
La CUP ha proposat Pau Juvillà per presidir el Parlament, però Junts no està dispoada a cedir aquest lloc | ACN

Fins aquí, res que no sigui habitual en una negociació. Però en aquesta ocasió, el fet que la CUP, per primera vegada, hagi obert la porta a assumir responsabilitats institucionals ha generat un debat sobre si la segona institució del país ha de quedar en mans dels anticapitalistes, com a senyal de compromís, encara que aquesta correspongui a JxCAT com la presidència de la Generalitat correspon a ERC. De fet, la CUP ha postulat el diputat per Lleida Pau Juvillà per presidir la cambra, si bé JxCAT “en cap moment” ha obert la porta a entregar el lloc de màxima responsabilitat que ocuparà. Fonts de Junts insisteixen a EL MÓN que “ni la CUP ens ha posat com a condició per pactar aquesta renúncia ni nosaltres l’hem ofert”. De fet, el diputat Carles Riera, en una entrevista a TV3 aquest dimecres, ha deixat clar que no vetaran cap candidat de JxCAT i que no han posat sobre la taula l’exigència de tenir la presidència. Per què aquest debat aleshores? Fonts dels Junters creuen que “és ERC qui ha pressionat perquè aquesta possibilitat circulés, en un intent de restar-nos pes polític”. Ara bé, els junters estan “tranquils” perquè aquesta qüestió “no genera confrontació en les negociacions”.

De fet, JxCAT, tot i que encara no ha posat sobre la taula cap nom de manera oficial en la reunió a tres bandes que ha tingut lloc aquest dimecres, té una “idea clara” de com ha de ser la presidència del Parlament. Aposten per una figura política “potent” que “garanteixi que el Parlament exerceix sense por la seva sobirania” malgrat les interferències de la justícia espanyola amb què ja compten. I si bé Junts encara no ho ha anunciat de forma oficial i hi ha hagut altres noms sobre la taula, sembla molt probable que aquest lloc l’ocupi Laura Borràs. Borràs, segons ha pogut saber El MÓN, s’hauria decantat ja per estar al capdavant de la cambra catalana per comptes d’anar al Govern a ocupar la vicepresidència, on probablement el perfil polític que podria marcar seria inferior i fins i tot podria quedar desdibuixada, tenint en compte que la veu del Govern recau en ERC amb la presidència i el conseller o consellera portaveu. La seva decisió es veuria reforçada pel fet que el president de JxCAT, Carles Puigdemont, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que “seria fantàstic que una dona de Junts presidís el Parlament, Borràs ha de valorar-ho”. A més, fonts parlamentàries de JxCAT consultades per aquest diari consideren que el grup parlamentari necessita un referent polític de primer ordre a la cambra “com és Laura Borràs” no només perquè pugui “marcar de prop” l’oposició si intenta sabotejar debats, sinó també “en clau interna”, perquè el grup “no pot quedar a la intempèrie amb tots els pesos polítics al Govern”. En qualsevol cas, JxCAT ha informat aquest vespre que “l’elecció de la persona es farà a través procediments de validació interna del partit”.

Elsa Artadi podria tornar al Govern a ocupar la vicepresidència i la conselleria d’Economia

Pel que fa a la vicepresidència del Govern, que ara va lligada a la cartera d’Economia, clau per a la gestió dels fonts europeus Next Generation i per gestionar la crisi de la pandèmia a Catalunya, podria recaure en Elsa Artadi, amb un doble perfil polític i tècnic per gestionar una conselleria estratègica, segons apunten diverses veus de JxCAT. Des d’aquesta conselleria va posar en marxa la Loteria de Catalunya i va negociar amb Pere Aragonès, aleshores portaveu d’Economia d’ERC, els pressupostos acordats entre CiU i ERC després de les eleccions del 2012, que van forjar el conegut Pacte per la llibertat. Tanmateix, la vicepresidenta dels Junters és ara regidora a Barcelona, i la seva marxa implicaria buscar un relleu de pes per començar a preparar les eleccions del 2023. Però fonts de la negociació insisteixen que “en cap cas hem parlat encara de cadires amb ERC, de fet, no ho farem fins que no estigui clar que serà un Govern que treballi per a la independència”.

En qualsevol cas, falten encara més de 24h perquè es produeixin les votacions al Parlament. Amb la composició de la Mesa es tindran moltes pistes de quina mena d’acord s’ha segellat entre ERC, JxCAT i la CUP. I també sobre el rol que poden tenir els Comuns en la nova legislatura malgrat que han perdut pes polític i no són aritmèticament decisius.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a març 10, 2021 | 21:05
  Josep març 10, 2021 | 21:05
  ser català és difícil però ser español es una merda
  • Icona del comentari de: Joan Maria a març 10, 2021 | 23:38
   Joan Maria març 10, 2021 | 23:38
   Més que merda, jo diria TRIST.
  • Icona del comentari de: Es que lo pones a huevo @Josep a març 11, 2021 | 00:03
   Es que lo pones a huevo @Josep març 11, 2021 | 00:03
   Como ser catalán implica ser español estás diciendo que todo catalán es una mierda difícil, sea eso lo que sea.
   12
   Icona de dislike al comentari de: Es que lo pones a huevo @Josep a març 11, 2021 | 00:03 114
   Respon
 2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 10, 2021 | 22:29
  Luisnomeacuerdo març 10, 2021 | 22:29
  La lazipija no llegará a las navidades, al tiempo. Ya sabéis los fascistas independentistas con que tranquilidad los colonos quitamos y ponemos a los presis de la comunidad Autónoma Cataluña, conocida e el imaginario grocñordo como la repugblica de tractoria. Hora de rebuznar grocñordos.
  • Icona del comentari de: Lisa a març 11, 2021 | 09:25
   Lisa març 11, 2021 | 09:25
   Nos enseñarás tú a rebuznar? Como llevas tanto tiempo de ventaja...
 3. Icona del comentari de: O sigui que JxCash .... a març 11, 2021 | 00:04
  O sigui que JxCash .... març 11, 2021 | 00:04
  .... pretén bloquejar el Parlament i passar una altra temporada sense fer res útil.
  45
  Icona de dislike al comentari de: O sigui que JxCash .... a març 11, 2021 | 00:04 31
  Respon
 4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 11, 2021 | 06:53
  Doctor Strangelove març 11, 2021 | 06:53
  Aquesta colla de JxSou, només juguen a enfonsar CAT! NO tenen projecte només volen confrontació. En termes futbolístics, no proposen res de res, només cattenaccio i enfangar el terreny de joc, per a que no es pugui jugar. És una llàstima que els vells, tietes i ninis tinguin dret a vot, car són ells que donen vida això! Doc.
  66
  Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a març 11, 2021 | 06:53 16
  Respon
  • Icona del comentari de: Jo a març 11, 2021 | 09:20
   Jo març 11, 2021 | 09:20
   Una visió molt primitiva la teva...vaja de espectador de T-5... cuida't de la política de Caspanya que es el que et va...
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 11, 2021 | 09:25
    Doctor Strangelove març 11, 2021 | 09:25
    Quan t'adrecis a mi, fes-ho amb un corrector de català. Em molesten moltíssim els analfabets, car estimo com ningú la meva llengua materna! Doc.
  • Icona del comentari de: Senyor Doctor, a març 11, 2021 | 09:55
   Senyor Doctor, març 11, 2021 | 09:55
   Estàs dient que els avis ,avies, tietes i ninis fan nosa? Ets un pocapena
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 11, 2021 | 10:00
    Doctor Strangelove març 11, 2021 | 10:00
    Sí, i en comptes d'insultar-me el que hauríeu de fer és donar-me les gràcies per pagar-vos la pensió! De res, Doc.
    • Icona del comentari de: Doctor poca pena a març 11, 2021 | 10:30
     Doctor poca pena març 11, 2021 | 10:30
     Vaja ,vaja, així que creus que les avies i els avis no s'han guanyat la seva mísera pensió després d'una vida d'esclavitud mantenint tos els poders fàctics financers, polítics, militars i eclasiàstics ? Saps que et vas treien la careta mostrant el que ets; un de VOX EXTREM. Posaré una espelma a sant Judes Tadeo perquè la teva pensió sigui de set-cents euros, ni un més, ni un menys.
    • Icona del comentari de: Xani a març 11, 2021 | 19:05
     Xani març 11, 2021 | 19:05
     I aquest penques del Doctor Strongelove es pensa que mai serà vell? Home potser no....igual la palma als 50! Doncs mira parlaré com ell! Una pensió menys i un vot a les escombreries menys!
 5. Icona del comentari de: Català a març 11, 2021 | 07:06
  Català març 11, 2021 | 07:06
  Del 1977 ençà he votat 7 vegades. I de les set me n'he penedit. A veure si, d'una vegada aprenc a quedar-me a casa quan hi hagin eleccions.
 6. Icona del comentari de: almogaver a març 11, 2021 | 07:23
  almogaver març 11, 2021 | 07:23
  que collons es pensen aquests de erc. S'els engega a pastar fang , i que pactin amb els seus amis espanyols, com varen fer amb el trist partit, i ja varem veure com va anar, I si no, tornem a votar,
 7. Icona del comentari de: Democracia a març 11, 2021 | 08:16
  Democracia març 11, 2021 | 08:16
  I que vol dir això? Que tornaran a aprovar resolucions per la independencia, contra la monarquia, etc. que ja s'han fet i no han servit per a res? Que volen, una altra legislatura en blanc amb la de problemes que te la gent? Treballeu una mica home!
 8. Icona del comentari de: Junqueras.Dei, tripartit, tardans i montilles sa a març 11, 2021 | 08:52
  Junqueras.Dei, tripartit, tardans i montilles sa març 11, 2021 | 08:52
  Trobaria molt millor que la CUP poses algú mes competent que el petitó, bonic i rodonet Aragones el nen del Junqueras.Dei. Realment aquest xicotet Aragones no té nivell ni per bedell de la Conselleria d'Economia i Mamelles públiques
  73
  Icona de dislike al comentari de: Junqueras.Dei, tripartit, tardans i montilles sa a març 11, 2021 | 08:52 23
  Respon
  • Icona del comentari de: Pere Aragonès serà un bon president a març 11, 2021 | 09:13
   Pere Aragonès serà un bon president març 11, 2021 | 09:13
   La mala educació és característica d'alguns hooligans. Pere Aragonès demostra que és el més preparat per la presidència. Així ho està comprovant molta gent, que queda sorpresa positivament.
   31
   Icona de dislike al comentari de: Pere Aragonès serà un bon president a març 11, 2021 | 09:13 54
   Respon
 9. Icona del comentari de: Ramon a març 11, 2021 | 09:06
  Ramon març 11, 2021 | 09:06
  Si juguem bé les cartes, ERC rebentarà.
  • Icona del comentari de: Gent que vol fer mal a març 11, 2021 | 09:47
   Gent que vol fer mal març 11, 2021 | 09:47
   Els fatxes i fanàtics com tú són els que volen rebentar el país. Ben lluny.
   33
   Icona de dislike al comentari de: Gent que vol fer mal a març 11, 2021 | 09:47 31
   Respon
 10. Icona del comentari de: La bola de vidre em diu a març 11, 2021 | 09:37
  La bola de vidre em diu març 11, 2021 | 09:37
  Que Aragonès farà com en Torrent, nadar i guardar la roba. la bola de vidre també em diu que na Borràs té més caràcter polític però que a la setmana següent de constituir-se el Parlament serà processada amb un judici de l'enemic.
  65
  Icona de dislike al comentari de: La bola de vidre em diu a març 11, 2021 | 09:37 13
  Respon
  • Icona del comentari de: Reconeixement de la feina ben feta a març 11, 2021 | 14:18
   Reconeixement de la feina ben feta març 11, 2021 | 14:18
   El president Torrent ha fet la seva feina amb professionalitat i solvència. No ha cedit als que volen un Parlament de país tercermundista.
   • Icona del comentari de: Tercermundista no a març 11, 2021 | 16:00
    Tercermundista no març 11, 2021 | 16:00
    Mesell a l'amo
  • Icona del comentari de: Juli Vert a març 11, 2021 | 19:22
   Juli Vert març 11, 2021 | 19:22
   Per fer "trapis" com deia ella, es a dir, comenten un delicte. També al mon indepe hi han xoriços, per desgràcia, com a tota reu.
 11. Icona del comentari de: Sense nivell a març 11, 2021 | 09:50
  Sense nivell març 11, 2021 | 09:50
  Quan no tens cap programa has de fer propostes infantils, per fer bullir l'olla i poca cosa més. Quan no estàs preparada per assumir responsabilitats et dediques a fer fum.
 12. Icona del comentari de: Fran BCN a març 11, 2021 | 09:56
  Fran BCN març 11, 2021 | 09:56
  Hi ha polítics mesquins, fanàtics i de curta volada què no veuen.més enllà que.la seva.ideologia i.el benestar.de CAT'se'ls.en fot. Aixi.estem en mans.de fanàtics..
 13. Icona del comentari de: Doctor poca pena a març 11, 2021 | 10:30
  Doctor poca pena març 11, 2021 | 10:30
  Vaja ,vaja, així que creus que les avies i els avis no s'han guanyat la seva mísera pensió després d'una vida d'esclavitud mantenint tos els poders fàctics financers, polítics, militars i eclasiàstics ? Saps que et vas treien la careta mostrant el que ets; un de VOX EXTREM. Posaré una espelma a sant Judes Tadeo perquè la teva pensió sigui de set-cents euros, ni un més, ni un menys.

Nou comentari

Comparteix