Els 4 noms de Junts per presidir el Parlament

Els junters comencen a postular figures per negociar la constitució de la cambra

El proper 12 de març és la data límit per constituir el Parlament de Catalunya de la nova legislatura. Un termini que determina les negociacions i que pot deixar lligades les majories que articularan el nou Govern, que tot apunta que serà un bipartit ERC-Junts amb suport extern de la CUP. El primer pas d’aquesta negociació política és l’elecció del president de la cambra i de la Mesa del Parlament. Precisament, ara com ara hi ha una pugna oberta entre JxCAT i la CUP per a la presidència del Parlament. Fins al punt que comencen a posar sobre la taula noms que podrien ocupar la segona sindicatura de Catalunya.

Fonts dels junters apunten a EL MÓN noms com Gemma Geis, Jaume Alonso Cuevillas, Damià Calvet i fins i tot Laura Borràs. “Tot dependrà del sudoku d’un virtual Govern i com es reparteixen les conselleries”, coincideixen les fonts consultades. Un dels noms de la travessa que més sorprèn és el de Laura Borràs. La candidata de Junts a la presidència de la Generalitat el 14F “té dret a escollir el que vulgui o la presidència de la cambra, del grup parlamentari o del Govern”. Però l’opció de Jordi Sànchez, secretari general del partit, és considerar una bona decisió que Borràs presideixi el Parlament.

Elsa Artadi per tornar al Govern?

El fet que Borràs pugui presidir el Parlament també dependria de factors com ara que Albert Batet esdevingui conseller i deixi la presidència del grup parlamentari o que Josep Costa, fins ara vicepresident, passi al Consell de Garanties Estatutàries, un càrrec que consideren que li escauria per seu perfil tècnic de jurista. Si Borràs preferís una altra opció i es quedés com a presidenta de grup, la vicepresidència del Govern podria anar a mans d’Elsa Artadi, que ja va iniciar la seva carrera política a Economia, de la mà d’Andreu Mas-Colell. De fet, Artadi va ser la que va posar en marxa la Loteria de Catalunya i va negociar amb Pere Aragonès, aleshores portaveu d’Economia d’ERC, els pressupostos acordats entre CiU i ERC després de les eleccions del 2012, que van forjar el conegut Pacte per la llibertat. El que seria president del Govern ja tindria, per tant, mecanismes de comunicació provats amb una vicepresidenta Artadi. Tanmateix, ella sempre ha assegurat amb molta contundència que el seu objectiu és ser alcaldessa el 2023. En entrevistes amb el Tot Barcelona també hi ha insistit, l’última vegada va ser al juliol passat.

Un altre dels noms postulats és el de Jaume Alonso-Cuevillas, actual diputat per Girona al Congrés i ara electe per Barcelona. Catedràtic de dret, membre de l’equip jurídic de Carles Puigdemont i exdegà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Cuevillas és un nom amb força números per la seva dialèctica pràctica, el coneixement del dret, acostumat a la negociació i amb mà esquerra. Unes condicions que facilitarien el seu aterratge a la Mesa. De fet, algunes veus proposaven el seu nom per a conselleria de Justícia, però el fet que Miquel Sàmper pugui deixar Interior a mans d’un conseller d’ERC, facilita que l’actual responsable dels Mossos dirigís la conselleria de les togues i els serveis penitenciaris.

Gemma Geis, persona de màxima confiança de Carles Puigdemont, i coneguda com la “bombera” del grup parlamentari per la quantitat d’hores que ha esmerçat a la cambra aquesta legislatura, és una altra de les candidates. Geis ha estat vicerectora de la Universitat de Girona, és doctora en dret administratiu i ha après amb rapidesa les tècniques i tàctiques parlamentàries. El seu perfil independentista, però no hooligang i el seu caire acadèmic ha fet que l’equip negociador l’hagi posat a les travesses.

Un altre dels noms que hi ha sobre la taula és la de l’actual conseller en funcions de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Amic personal de Josep Rull, en va assumir la conselleria en el Govern de Quim Torra, en formar part del gabinet del conseller empresonat. Calvet es va enfrontar a les primàries amb Borràs i coneix bé els ressorts de la vella guàrdia convergent que ha canviat el carnet pel de JxCAT. De tota manera, l’opció Calvet ha fet arrufar el nas a diversos dirigents de Junts que li veuen més un perfil de conseller pel seu tarannà metòdic i el coneixement tècnic que ha demostrat tenir al departament.

I encar hi ha un altre nom que membres de Junts també han posat sobre la taula: Ramon Tremosa, de perfil acadèmic i cap de files per Lleida, a la vista que la seva conselleria, Empresa, passaria a mans dels republicans. Algunes prospeccions també el situarien a Economia en cas que Artadi s’estimi més quedar-se com a cap de files de Junts a l’Ajuntament de Barcelona.

Comentaris

  Angels 25/02/2021 7:42 pm
  Semblas Doctor en " burrologia" no tes res mes a dir, sempre 3% ho estan pagant, cosa q posiblement sigue dels unics partis q ho han fet. Mira cap a Madrid q ahi es on tenen el poder i fan el repartiment. " hombre de poca mira" No t'he agraden els Independs, pues ja ho saps a prendre pel cul Doctor de merda
  Llista de gremlins aptes per a res: 25/02/2021 3:05 pm
  Gemma Geis, Jaume Alonso Cuevillas, Damià Calvet i Laura Borràs. No donar-lis de menjar després de mitjanit, no mullar-los, evitar que els doni la llum del sol i, sobretot, que cap sigui president del Parlament. Ens la juguem.
  Que sóc de Barcelona 25/02/2021 12:37 pm
  JuntsxPasta, JuntsxCadires, Juntsx3%, JuntsxPillarpasta Quina colla de vividors, el Cuevillas, la Borràs.
   Angels 25/02/2021 7:17 pm
   No se quina es la teva idiologia, pero per robar hi molts altres partis, no? La mateixa neteja q ha fet Junts amb el Pdcat ho tendra q fer ErE i treure les escombreries fora del partit. Sembla q fa mal la quantitat de vots de Junts, 32 ????
  0disea 25/02/2021 9:15 am
  Pues es la primera fuerza independentista de Catalunya aunque a los colau y los del 155 no les guste.
  Doctor Strangelove 25/02/2021 6:54 am
  Doncs sí Ramon, no se'ls hi ha de dir "Junters", quan sel's hi pot dir "Junts pel Sou", "Jx3%" o el que m'agrada més a mi "Junts per la mediocritat". Finalment, només espero que els de "Lepe Europeus" no ens tornin el batxiller! Doc.
  2
  120
  Respon
   Angels 25/02/2021 7:40 pm
   Semblas Doctor en " burrologia" no tes res mes a dir, sempre 3% ho estan pagant, cosa q posiblement sigue dels unics partis q ho han fet. Mira cap a Madrid q ahi es on tenen el poder i fan el repartiment. " hombre de poca mira" No t'he agraden els Independs, pues ja ho saps a prendre pel cul Doctor de merda
   JordiP 25/02/2021 10:30 am
   Dins l'actual situació de les societats modernes, tots treballem, hem treballat o treballarem amb l'objectiu de obtenir una remuneració acordada a les nostres necessitats (o capricis). Podem intentar-ho en un sector que ens agradi (fora ideal) o no (de vegades no hi ha més remei). Dubto que vosté, senyor doctor, hagi dedicat els seus esforços professionals a activitats no remunerades. De manera que no em sembla que denominar "Junts pel sou" el partit "Junts per Catalunya" sigui massa intel·ligent; tampoc que pugui ser una llança insultant ni feridora. Com a màxim, pot ser un "xist" bastant abominable, digne d'algun il·letrat parroquià d'alguna taverna de l'extrarradi, però. Enhorabona. Tant doctorat per a aixó. Jo diria que "no se ha hecho la miel para la boca del asno". Perdoni.
   Cuando no se baila con vuestra música , que no baile nadie... 25/02/2021 9:37 am
   Si os dejasen solo sonaria vuestra cancion. Eso es lo que se hace en las dictaduras, y se supone que estamos en democracia, ¿no?. Si aquí no hay “justícia” justa tenemos el derecho y el deber de ir a buscarla fuera, donde sea.
   Neng 25/02/2021 8:18 am
   Quin dropo, a veure si algun dia aportes quelcom positiu.
  Avi 24/02/2021 11:16 pm
  Els junters son uns bocamolls, molt parlar i ara a la minima repartintse les cadires. Que fa el Costa a garanties estatutaries??? Junts son una colla de mentiders i falsos, jo ja no mels crec
  63
  88
  Respon
  Ramon 24/02/2021 9:27 pm
  Dir-ne "Junters" és ordre del tripartit o mala llet de collita pròpia? O Junts per Catalunya o simplement "els independentistes".
  52
  48
  Respon
   Nomar 25/02/2021 11:23 am
   Junts per Catalunya és una part de l'independnetisme, ets una mala persona, sempre emboliques, les CUP i ERC malgrat tu, son candidatures independentistes. Aquesta diversitat, -per altra banda ben natural i lògica- fot a l'espanyolisme, prou que ho sabem, per això sempre amollen allò de "pensamiento único" i "adoctrinamiento" quan l'independentisme és el contrari. I sí la independència la construïm i l'aconseguirem entre tots.

Nou comentari