La fiscalia demana la retirada cautelar del cartell de Vox sobre els menors no acompanyats

El ministeri públic diu que la visió amb “prejudicis” d’aquests menors pot suposar un delicte d’odi

La Fiscalia provincial de Madrid ha denunciat davant del jutjat d’instrucció número 53 de la capital espanyola a Vox per la col·locació del cartell electoral sobre els menors estrangers no acompanyats perquè podria suposar un delicte d’odi. En l’escrit es demana al magistrat, entre altres coses, que, “en el termini més breu possible” i de forma cautelar, retiri el cartell. La sol·licitud de retirada del cartell no només afecta el que s’exhibeix a l’estació de Sol de Metro de Madrid, sinó també “a tots els d’idèntic contingut exposats en qualsevol altre espai publicitari i col·locat per l’anunciant denunciat”. El ministeri públic va tenir coneixement dimarts passat de la col·locació de l’esmentat cartell electoral publicitari per part de Vox en el qual, segons la fiscalia, “es trasllada no només el suposat import econòmic que costa el manteniment d’un mena enfrontat al d’un pensionista, qüestionant així el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física amb prejudicis del menor com a persona estrangera, violenta i delinqüencial, en ser aquest el concepte incorporat amb caràcter general respecte a un individu encaputxat, embossat i racialitzat”.

La mesura cautelar plantejada per la fiscalia obeeix al fet que “aquests menors no nacionals, són menors que no tenen estructura familiar, social i econòmica” a Espanya. Això els converteix en un col·lectiu “doblement vulnerable”, tant per l’edat com pel desarrelament estructural amb causa en el seu origen estranger, “cosa que no només exigeix una major protecció per part de tots els operadors i institucions públiques, sinó que els converteix en un dels grups especialment protegits per la legislació penal davant d’atacs contra la seva dignitat per ser gratuïts i amb prejudicis”.

En la denúncia es recorda que el delicte d’odi integra diversos tipus delictius en què el bé jurídic protegit “és la dignitat de la persona, individualment i com a part de determinats col·lectius i que tenen en comú la concurrència en l’actor d’una concepció de prejudicis cap als mateixos que determina la seva actuació d’intolerància excloent cap a aquells, que pot tenir lloc de diferents formes”. De la mateixa manera, la fiscalia entén que amb la retirada del cartell la dignitat i la seguretat d’un col·lectiu tan vulnerable com són aquests menors quedaria protegida “sense vulnerar el dret del partit polític Vox de realitzar propaganda electoral, ja que l’espai publicitari contractat i ocupat pel cartell la retirada del qual se sol·licita, pot tornar a ser ocupat amb propaganda tendent a la petició de vots en campanya”.

Comentaris

  Català 23/04/2021 8:46 am
  I tant. tots els espanyols, en el fons, estan d'acord amb els postulats de VOX.
   Anònim 23/04/2021 10:53 pm
   Llevas razón y dentro de los españoles muchos catalanes.
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU .. 23/04/2021 12:26 am
  Per la tele baix escoltar que abans que LA FISCALIA ORDEDNES LA RETIRADA DEL CARDELL .. Algunes persones que ban pasar per alla , no ban poguer aguantar y el ban arrancar per el seu conta .JA ME ESTRAÑABA NINGU LO ARRANCARA ¿ UN ESTANAN ELS ANTI-FAIXISTES ? UN Cartel como este no este que respectar .
  ja veus, quina por deuen tenir! 22/04/2021 8:23 pm
  Si no són catalans no han de témer res, és teatre

Nou comentari