Els partits independentistes busquen desencallar l’acord en una reunió a tres bandes

La cimera reuneix representants de la CUP i ERC al Parlament, mentre JxCAT hi assisteix de forma telemàtica

Els partits independentistes tenien previst reunir-se aquest migdia al Parlament, a instàncies de la CUP, per trobar una sortida a l’atzucac en les negociacions per l’acord per formar Govern. El diputat de la CUP Carles Riera ha avançat aquest dimecres en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio una proposta per acordar “un marc general per damunt de les misèries del dia a dia” per “desencallar” les negociacions per formar un nou Govern. Dolors Sabater ha anunciat també la convocatòria de la reunió d’aquest migdia a través de Twitter.

Riera ha dit que la proposta implica consensuar un marc sobre “principis, valors, grans objectius i enfocament de la legislatura” que es basi en quatre punts. Per una banda, donar resposta a la crisi econòmica i defensar els drets socials, civils i econòmics “de la gent d’aquest país” fins i tot “en el cas que no càpiguen dins del marc de l’estat espanyol”. ERC, a través d’una piulada de Marta Vilalta, ha confirmat que assistirà a la reunió. Junts també ha confirmat la seva assistència telemàtica a la trobada, amb Jordi Sánchez i Josep Rius.

En aquest sentit, Riera ha dit que això vol dir que el Tribunal Constitucional “no pot ser un límit del Parlament i del Govern a l’hora de legislar a favor dels drets de la gent, com és el dret de l’habitatge”. A més, l’acord ha d’incloure sumar esforços per començar a treballar per “un gran acord nacional per l’autodeterminació i els drets de la gent d’aquest país per enfortir el projecte”. Això implicaria sumar “forces socials per reforçar el front per avançar” i “consolidar un espai compartit dels tres partits independentistes i de les entitats i el Consell per la República”. Aquest espai hauria de servir per “consensuar una estratègia independentista de confrontació democràtica amb l’Estat per poder exercir l’autodeterminació”. Aquest acord “s’ha de separar de la investidura i la formació del Govern perquè va més enllà d’un Govern”.

La CUP considera que en el moment actual l’escenari més probable és el de la repetició electoral i ha advertit que aquesta opció suposa un risc per l’independentisme pel fet que es genera “frustració”. Riera ha denunciat que ERC i Junts per Catalunya estan posant els “interessos de partit i les pugnes pel poder” per damunt dels interessos “objectius” de la ciutadania en un moment de profunda crisi econòmica i social.

Riera s’ha negat a participar en la governabilitat si en l’equació hi entra en joc el PSC perquè considera que és un partit del “règim”. En canvi, el diputat cupaire s’ha mostrat favorable a tenir tractes amb els Comuns sempre que aquests estiguin d’acord en combatre el “règim” per exemple quan el TC tombi lleis catalanes que es considerin que defensen els drets socials i econòmics dels catalans. La CUP també vol empènyer els Comuns a acceptar l’exercici del dret a l’autodeterminació dins d’aquesta legislatura, encara que això suposi enfrontar-se a l’Estat. D’altra banda, tot i considerar que Junts “no és un partit siutat a l’esquerra”, la CUP vol que accepti un acord “de mínims” sobre aspectes socials.

Comentaris

  Miguel Sesma 12/05/2021 1:14 pm
  El País Vasco debería pagar 5.311 millones más al Estado por el cupo El director de tributos de Castilla y León cifra el trato de favor a las regiones forales Navarra y el Pais Vasco reciben 9.000 millones de más : RECIBEN 9.000 MILLONES DE MAS QUE LES CORRESPONDEN !!!
  Miguel Sesma 12/05/2021 12:54 pm
  A ver , para estos iluminados que argumentan amorfamente con comentarios sobre el Pais Vasco, Navarra, Alava y demas temas relacionados con una "independencia" de Cataluña que nunca se llevara a cabo . ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Mientras Navarra y el Pais Vasco, gozen de los privilegios fiscales que gozan , contemplados y ratificados en la Constitución Española . Cataluña nunca sera Independiente !! lo entendéis ?? , repito : Cataluña nunca sera Independiente !! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Todo lo demas es mentir, como lo haceis siempre los independentistas , a los independentistas no les vengas con la realidad, para ellos el humo y las promesas falsas promeses es lo que les gusta , siendo asi, aqui teneis el resultado.
   Sense Esma 12/05/2021 1:04 pm
   És clar que sí, és clar que sí... i uns copets a l'esquena d'aquest que es creu il·luminat. Ha, ha, ha.
  Juan Ripolles 12/05/2021 12:28 pm
  PD : Per pagar el CUPO als VASCOS i el Pacto Fiscal Navarro !!
  17
  53
  Respon
   A en Juanito 12/05/2021 12:47 pm
   Juanito, això teu és una mentida com una casa, una fal·làcia repetitiva, demostra que no en tens ni fava del què és la quota basca. Resulta que Biscaia, Guipúscoa, Araba i Navarra, és paguen els seus serveis públics i infraestructures, i alhora de forma anual negocien i acorden una quota a pagar a l'estat espanyol per a mantenir serveis no transferits i altres "serveis generals" com l'exèrcit espanyol etc. El Concert Basc data del segle XIX i resulta que Araba i Navarra, si no m'erro, el van mantenir fins i tot en temps de Franco, degut a que els consideraven "territoris amics" i no van sofrir represàlia espanyola. Els catalans no hi tenim res a veure. En tot cas a voltes s'havia dit que l'estat espanyol no podria suportar un altre sistema similar al concert Basc per a Catalunya, car Madrid deixaria de rebre massa diners, degut al pes demogràfic, territorial i econòmic... malgrat que això no ha estat demostrat, ni ara interessa per a res, ara la independència és el què cal. Si t'informes bé i deixaràs de fer el pallús, senyor Juan. Nosaltres mentrestant fem camí vers la independència.
    Miguel Sesma 12/05/2021 1:09 pm
    El Cupo garantiza al País Vasco una financiación muy superior de la que le correspondería si se rigiera por el régimen autonómico común. Y ese ventajoso trato lo será aún más tras el acuerdo cerrado ahora por el PNV con el Gobierno central a cambio de facilitar la aprobación de los Presupuestos Generales del Estado. Según los datos oficiales recopilados por ABC, en el quinquenio 2011-2015 el País Vasco dejó de contribuir con el Estado en una media de 3.977 millones de euros brutos anuales, que -descontando el pago por el Cupo-, se ha traducido en alrededor de 3.000 millones netos que deja de pagar a las arcas comunes del país. Tras el acuerdo cerrado ahora, la cifra anual superará holgadamente los 3.000 millones netos anuales. Esa cifra es la que tendría que pagar si se le aplicara el mismo marco que rige para las comunidades autónomas del régimen común, que son todas excepto el País Vasco y Navarra.
    No ben bé 12/05/2021 1:03 pm
    Fals, després de la Guerra Civil el règim econòmic va quedar reduït a la província d'Àlaba. L'actual concert econòmic basc data de 1981 i es va negociar amb el règim del 78. Catalunya s'hi va poder acollir, però Pujol el va rebutjar.
     No és ben bé així 12/05/2021 1:32 pm
     Fals què ? L'actual concert econòmic és va recuperar (exepte Àlava i el conveni Navarrès), negociar i posar al dia durant el principi del postfranquisme i és hereu dels que hi havia hagut, vigents des del segle XIX, no pas un "invent" de la constitució espanyola del 1978. Allò que és FALS és en insistir de forma desesperada, obsessiva i escriure que els catalans paguem el "cupo" basc ( "vasc" [sic]). Allò que és ben fals és dir que Catalunya "no s'hi va voler acollir", ningú va oferir res des de Madrid, en tot cas els polítics catalans no es van atrevir a demanar o a insistir-hi. Una diferencia important entre els Països Catalans i Euskal Herria, és que als territoris del Principat (tret de la llesca del nord), el País Valencià i les Illes els varen arrabassar els règims o drets forals, mentre que Biscaia, Àlava, Guipúscoa i Navarra varen poder recuperar-lo i mantenir-los, amb guerres carlines, durant el segle XIX, Franco el va retirar de Biscaia i Guipúscoa per motius polítics, i l'actual autonomia política del país Basc i Navarra varen poder recuperar, posats al dia els concerts i el conveni, respectivament. Informeu-vos, hi ha un munt d'informació a l'abast.
  Juan Ripolles 12/05/2021 12:26 pm
  Els partits independentistes busquen desencallar l’acord i la manera de deixar de pagar impostos a Espanya, que de rebot serveixen per pagar el CUPO als VASCOS , am els diners dels Catalans , habiam si en una reunió a tres bandes ho solucionen d'una vegada !!
  Català 12/05/2021 12:12 pm
  Que,potser n'hi ha, de partits independentistes?
   . 12/05/2021 12:22 pm
   Estúpid.
  Juan Ripolles 12/05/2021 11:32 am
  Amb repressió brutal de l’Estat i retallada drets i llibertats, i crisi sanitària, econòmica i social, repetir eleccions seria una irresponsabilitat que el país no ens podem permetre. Hem de fer valer la majoria independentista i defensar la sobirania col·lectiva , i deixar de pagar el CUPO VASCO d'una vegada !!
   Al comentarista pesat amb el "cupo" 12/05/2021 12:21 pm
   Quin paio més pesat el dels cupons bascs. Per a començar amb la independència els catalans deixarem de pagar un munt de serveis doblats, entre els quals la RtvE la ràdio i els canals de Tv públics espanyols, serveis meteo, arxius, carreters, policia, Instituto Cervantes de projecció exterior (nosaltres ja tenim l'Institut Ramon Llull), museus i institucions que son a Madrid... Del tot deixarem de pagar l'exèrcit espanyol i ens estalviarem un munt de diners que enviem a Madrid i no tornen. Una altra cosa hagués estat un repartiment equitatiu d'una part de recursos econòmics entre territoris espanyols més desafavorits, però no ha estat mai així. Els espanyols sense Catalunya, s'hauran d'espavilar i no és cert que no se'n sortiran, si fan les coses bé la nostra independència els pot servir de revulsiu per a posar-se al dia i poder tirar endavant, és el què desitgem als nostres veïns. Pel què fa a Euskal Herria ja son prou grans per a decidir pel seu futur.
   Pere Casanova 12/05/2021 12:06 pm
   Fins els collons dels cupons de Juan re-Pollas àlies Sallop.
  Cal dir-ho i cal recordar-ho 12/05/2021 11:13 am
  Quan haurem aconseguit la independència, Espanya no l'enyorarà ni Déu, ni els espanyols residents que segurament hi restaran. La resta, insultar els altres, escriure poca-soltades sense fonaments, caure en comentaris de falsa bandera o provocadors, és embolicar la troca, escriure per a no dir res i fer el joc a l'annexionisme espanyol, el qual té tot el suport de l'estat espanyol i llurs aparells de repressió, espionatge, Cni, fons reservats etc. Els catalans solament ens tenim a nosaltres, no sé si alguns us n'havíeu adonat, els que ara malparleu dels partits independentistes catalans, sabeu perfectament que molts de votants canvien sovint el vot d'un partit a un l'altre entre les tres opcions independentistes majoritàries, per la qual cosa quan intenteu atacar ERC o Junts per Catalunya -les Cup son més respectades sembla- us insulteu i tireu merda sobre tots nosaltres. Menys perdre el tems amb falses "xarxes socials" i més treballar per la independència. No cal caure en els paranys de l'estat espanyol que és el primer que ens vol veure dividit, fatigat i defallits... Siguem més conscients de la repressió espanyola, dels presoners polítics de la represàlia espanyola i les ganes que tenen de fer-nos trontollar enmig de la malaurada crisi sanitària i econòmica de la covid-19 i tot el què comporta per a "negociar" acords en aquestes condicions adverses. Desperteu-vos, si us plau.
   Pep 12/05/2021 12:09 pm
   Senyors i senyores diputats, diputades i molt honorables representants del vot populars, si us plau vegin i sentin aquest video, http://www.youtube.com/watch?v=ESwDIXXyh_Y de Guadalupe Nogués, després respireu i prengueu un cafè junts, i tot abans de seure a dialogar. Tant de bo, si més no, aporti un nou paradigma en les mirades que tenim de l'altre, d'escoltar en profunditat les seves idees deslligades al grup polític que representen i que tant de rebuig pot provocar. És urgent no perdre aquesta possibilitat de posar-se veritablement a caminar en les sabates de l'altre per descobrir noves possibilitats d'acció politica. Res, només és un suggeriment d'un ciutadà més, en pro del benestar de tot un poble que ja ha dit durant anys que vol, gràcies.
   Juan Ripolles 12/05/2021 11:43 am
   i tambe deixarem de pagar el CUPO als VASCOS , ja que el paguem els Catalans.
    A Juanito 12/05/2021 12:39 pm
    Això és una mentida com una casa, demostra que no tens ni fava del què és la quota basca. Resulta que Biscaia, Guipúscoa, Arava i Navarra, és paguen els seus serveis públics i infraestructures, i alhora cada any negocien i acorden una quota a pagar a l'estat espanyol per a mantenir serveis no transferits i altres "serveis" com l'exèrcit espanyol etc. El concert basc data del segle XIX i resulta que Arava i Navarra, si no m'erro, el van mantenir fins i tot amb temps de Franco, degut a que els consideraven "territoris" "amics" i no van sofrir represàlia espanyola. Els catalans no hi tenim res a veure. En tot cas a voltes s'havia dit que l'estat espanyol no podria suportar un altre sistema similar al concert Basc per Catalunya, car Madrid deixaria de tenir mols de diners, degut al pes demogràfic, territorial i econòmic... malgrat que això no està demostrat, ni interessa ara per a res, ara Independència és el què cal. A veure si t'informes bé i deixes de fer el pallús, senyor Juan. Nosaltres mentrestant fem camí vers la independència.
  baldiret 12/05/2021 11:03 am
  COMPTE EN AQUEST PUNT. Una de les propostes de D. Sabater CUP 4) "Situar el debat estratègic independentista fora del marc del pacte de govern alliberant-lo de les tensions del dia a dia i de la disputa tacticista." Ometre aquest punt (que aquest periòdic, EL Món) també omet no és fer una negociació transparent. Ometre aquesta qüestió és fer trampa i arraconar un dels punts importants de la discòrdia. És guardar els problemes per mes endavant.
  repetir eleccions, aneu a tomar vent 12/05/2021 11:02 am
  si al final es repeteixen les eleccions, hauria de servir perquè cap "polític" d'ERC i JUNTS, repetís, ah i que tots els 135 diputats tornessin els sou cobrats des del 14 de febrer
   Clara 12/05/2021 11:23 am
   Eleccions segona volta. En aquests moments sabem molt més de la realitat dels partits que no pas el 14f. Emprenya, sí, però emprenya molt més veure el personatge descaradament inepte que ens volen engaltar. A cup no els interessa. Si hi ha més participació per les millors condicions pandemiques ells treuran menys diputats.
  Nomar 12/05/2021 11:02 am
  Gràcies. Reuniu-vos, parleu, debateu, delibereu, desencalleu... i poseu-vos d'acord, si us plau. Molts som conscients del què significa l'assetjament dels aparells de l'estat espanyol que ens volen dividits, enfrontats i fastiguejats ( no els hi fem el joc), d'haver de negociar amb presoners polítics que sofreixen represàlia de l'estat espanyol, a més a més en un període complicat a causa de la pandèmia de la covid-19... però si més no intenteu-ho. Per a seguir endavant.
  Pajaritu 12/05/2021 10:49 am
  El mundo al revés... Los antisistemas poniendo orden en partidos del sistema. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
   Moixó 12/05/2021 11:15 am
   Amb el cantar es coneix l'ocell i amb l'escriure el cervell.
  Jaume 12/05/2021 10:43 am
  Podeu tenir per segur que hi ha govern erc junts i suport cup o abans de dos anys ningú d'aquests partits treballarà. I l'independència serà història, el procès una vergonya i l'1 d'octubre una gesta del poble on s'hi van orinar els governants independentistes
  Vull votar 12/05/2021 10:41 am
  Les miseries del dia a dia sou erc i Cup, insistint ca dia en fer un govern claudicant. VullVotar
  18
  41
  Respon
   josep M 12/05/2021 11:51 am
   i que el psc-podemos sigui el gran guantador mare meva: el cec es tira pel precipici. Fa més mal el devot que el mestre.
    A en Josep-Maria 12/05/2021 1:01 pm
    Una llista guanyadora, és una llista que té possibilitats clares de formar govern, com s'esdevingué per recordar exemples clars, en algunes legislatures del Parlament per part de CDC i CiU, o en eleccions municipals de Barcelona, quan el PSC / PSOE treia bons resultats i podia fer coalició amb el Psuc o més tard amb IC-V. La fal·làcia de l'hem "guanyat" la va començar a difondre el PP en alguns municipis com Badalona i el partit de Rivera al Parlament. Un altra cosa és ésser la "llista més votada", però no n'hi ha prou amb això (recordeu els 36 escons del partit de Rivera 2017 /2021, encara és l'hora que intentin res), i encara més com el 14 de febrer proppassat, quan tres llistes electorals empataren al nostre Parlament. Illa des de bon principi es va posar el cartellet de "President", però com si es vol autoimposar una medalla tipus mag Andreu... Potser caldria que alguns repasséssiu com funciona un sistema electoral i com els representants electes dels votants, formen els governs.
  Pere Grau 12/05/2021 10:31 am
  Condició sine qua non ! el CxR (una menjadora que ningú ha votat i no té cap legitimitat) i que no pinti res de res ! ni el CxR ni el prenda del Puigdemont .
   Pep 12/05/2021 12:15 pm
   Senyors i senyores diputats, diputades i molt honorables representants del vot populars, si us plau vegin i sentin aquest video, http://www.youtube.com/watch?v=ESwDIXXyh_Y de Guadalupe Nogués, després respireu i prengueu un cafè junts, i tot abans de seure a dialogar. Tant de bo, si més no, aporti un nou paradigma en les mirades que tenim de l'altre, d'escoltar en profunditat les seves idees deslligades al grup polític que representen i que tant de rebuig pot provocar. És urgent no perdre aquesta possibilitat de posar-se veritablement a caminar en les sabates de l'altre per descobrir noves possibilitats d'acció politica. Res, només és un suggeriment d'un ciutadà més, en pro del benestar de tot un poble que ja ha dit durant anys que vol, gràcies.
  Pere Grau 12/05/2021 10:25 am
  Vinga a negociar !! Som-hi !! No defallim !! 1 - Carreteres 2 - Sanitat 3 - Telefonia 4 - Educacio 5 - Ports 6 - Aeroports 7 - Fronteres 8 - Hisenda 9 - Lliga de Futbol 10 -Lliga de Basquet 11 -Mercadonas 12 - Energies 13 - Aigua 14 - Gas 15 - Electricitat 16- Bassars Xinessos 17 - i...mes mes i mes !! o sigui que : a negociar !!!
  El que faltava pel duro 12/05/2021 10:24 am
  D'on surten ara aquests?
  Pere Grau 12/05/2021 10:23 am
  l'Eulàlia Reguant, es la persona indicada per ser la nova Consellera d'Economia de la Generalitat de Catalunya.
  JordiP 12/05/2021 10:16 am
  He sentit tota la interview de la Laura al Riera i tinc d'insistir (i ja em fa mal la llengua de tant dir-ho) que els de la CUP tenen una empanada mental esparverant. Es coneix que han llegit massa folletos bolxevics caducats. Afirmar que "JxC és dreta" em sembla, si més no, arriscat i "percer hors de la plaque". El Riera hauria de modificar els seus encartronats prejudicis, oblidar alguns d'aquests conceptes de la primera dècada del S.XX i preguntar als seus militants que viuen (o han viscut) a sant Gervasi si són de dretes o esquerres. Perquè els de Pedralbes sí, aquests sí que són de dretes. A més, em penso que el Riera no està ben informat o juga demagògicament amb les dades (que, per dissort seva, són públiques): li passo per la cara la lliata de lleis de caràcter social (i pròpies de la esquerra) que han estat congelades pel TC (aquests sí que son de dretes). No, Riera, no: el problema a Catalunya no és "Dreta contra Esquerra" sinó "Quítate Tú que me pongo Yo" contra "No me da la gana".
  Ferran 12/05/2021 10:04 am
  La CUP proposa “un marc per damunt de les misèries del dia a dia” , am un acord am les empreses del IBEX-35 que desencalli l’acord.
  fideli 12/05/2021 9:49 am
  al carrer tots. Noves Eleccions!
  Luna Barceló 12/05/2021 9:43 am
  Em sembla que ens han pres el pèl partits com ERC i la CUP, partits que són partidaris de pactar abans amb partits que donen suport als que ens exploten, ens castiguen (155), ens oprimeixen, ens arruïnen i que no pensen en fer la feina que toca, que és la de lluitar per la independència de Catalunya i no per presidir un govern en minoria o amb el suport dels que ens enganen contínuament. El futur de Catalunya no pot quedar en mans de persones sense escrúpols, necessitem un govern que lluiti pels catalans que hem arriscat i patit durant tant de temps. No necessitem polítics que no volen més que complaure el seu ego, volem que ens solucionin els problemes: sanitaris, culturals, de habitatge, de treball, d'educació, de seguretat ciutadana... i si n o estan disposats a fer això que marxin. Paguem molts diners per mantenir-los i estan demostrant que no mereixen el nostre suport. Volem a qui garanteixi la INDEPENDÈNCIA DE LA NOSTRA NACIÓ i no menteixi més al poble. Tenim el 52% a que esperen per satisfer al poble? ERC, Junts i CUP ja n'hi ha prou de fer-nos la guitza!
   Saturn 12/05/2021 11:21 am
   Luna, el pel ens l'han pres durant més de 300 polítics, funcionaris, forces d'ocupació... espanyols i botiflers nostrats. Menys tirar pedres a la pròpia teulada i més arremangar-se, debatre, decidir i treballar per la independència. Si molts de catalans ho volem l'aconseguirem i entre tots, entre diversos pensaments, estratègies i orígens polítics, socials etc.. Som-hi.

Nou comentari