El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Casa de la Vall, el Pantocràtor romànic i un isard, les imatges dels euros andorrans
  • CA

Els euros andorrans ja tenen imatges. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat avui els dissenys guanyadors del concurs nacional per materialitzar les monedes andorranes. Així, les monedes d’1, 2 i 5 cèntims inclouen la imatge d’un isard, mentre que les monedes de 10, 20 i 50 cèntims recullen el Pantocràtor de Sant Martí de la Cortinada i l’església Romànica de Santa Coloma.

En el cas de les monedes d’1 euro, la imatge seleccionada correspon a la Casa de la Vall. Pel que fa a la moneda de 2 euros, el Govern va decidir que l’escut del Principat d’Andorra serà el disseny que apareixerà en la cara d’aquesta moneda. Els dissenys havien de ser representatius de la cultura, història, art, natura, idiosincràsia, institucions, etcètera, pròpies del Principat d’Andorra.

El govern andorrà té previst, de cara al mes de juny, aprovar els dissenys finals gravats i enviar els dissenys escollits a la UE per la seva validació. A finals de juny es podria així obtenir la validació de la UE, procedint a l’elaboració dels encunys. D’aquesta manera, al setembre s’aprovarien les primeres monedes, procedint a la seva producció entre els mesos de setembre i novembre per, finalment, poder distribuir les monedes d’euro andorranes entre els mesos de novembre i desembre. D’aquesta manera, l’1 de gener del 2014 entraran en circulació els euros andorrans.

Aquest fet desmunta un dels tòpics del discurs de la por que utilitza l’Estat espanyol, quan assegura que si Catalunya s’independitza sortirà de l’euro. Andorra és un país que no pertany a la Unió Europea i usa l’euro des del primer dia, i l’any que ve a més emetrà euros propis..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa