L’independentisme debat entre el model militar suís i el danès

Acte organitzat per Debat Constituent a Sabadell

Debat Constituent de Sabadell, franquícia de l’entitat en xarxa que projecta el model d’una Catalunya independent, ha celebrat un debat inèdit. Va ser aquest dijous al vespre al casal Pere IV de la ciutat vallesana quan, juntament amb la Societat d’Estudis Militars, el think tank català de defensa i seguretat, va obrir un meló que sembla tabú per a l’independentisme: el model militar que hauria de tenir una Catalunya independent. El debat va saltar el mur habitual de si cal o no cal tenir exèrcit en una república catalana. Es va donar per fet que sí que cal per ser reconeguts com a Estat i es va centrar en quin ha de ser aquest model. En concret, es va discutir si era millor per a Catalunya el model suís o el model danés de defensa.

Els protagonistes del debat van ser el consultor Toni Florido, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, màster en seguretat, defensa i geoestratègia i postgrau en Gestió publica de la Seguretat local, i Dani Soler, enginyer i fundador de la sectorial de Defensa de l’ANC i de la Societat d’Estudis Militars, tots dos són autors del llibre Polítiques de Defensa i Estat propi (Editorial Base, 2017) i convidats per Jordi Bellmunt. Florido va ser l’encarregat de defensar l’exemple danés, per semblança, mida i població amb Catalunya. Soler va ser l’advocat del model de Suïssa, que es vanta de tenir un “exèrcit sense soldats, sinó amb ciutadans mobilitzats i amb un fusell a casa”. El públic omplia la sala de conferències del casal, i els que es van manifestar van expressar-se a favor del model danés.

Segons va exposar Florido, el model danés implicaria l’entrada de Catalunya a l’OTAN, un “paraigua diplomàtic” davant de veïns hostils, atès que l’article 5 del Tractat indica que, si un estat integrant és atacat, és com si fos un atac a tots els membres de l’aliança. Dinamarca està en disposició, ara com ara, d’activar un total de 81.220 efectius entre militars professionals i la Guàrdia Nacional, tenint present que les seves forces de defensa són professionals i de lleva. Així mateix, segons Florido, Dinamarca, tot i ser un país petit, s’ha consolidat com un actor internacional “fiable” amb un exèrcit “expedicionari” i que participa en grans projectes militars, com ara la construcció del caça F-35 Lighting II.

Soler, en canvi, va proposar el model suís per a Catalunya, que establiria un servei militar obligatori de quatre mesos de formació i un refresc anual fins als 40 anys d’edat. Per a Soler hi ha tres motius, a grans trets, que fan el model de Suïssa idoni per a Catalunya. En un primer terme, per qüestions històriques. En aquest punt, va recordar que les constitucions i usatges catalans ja establien un sistema de defensa autoorganitzada arreu del territori quan eren mobilitzats per l’autoritat, que fins i tot pagava amb privilegis les expedicions fora del Principat. En segon lloc, per una situació geoestratègica que permetria tenir un bon nombre de ciutadans preparats per a la defensa. I en darrer terme, pel caràcter democràtic del model suís. “Que hi ha que empoderi més la gent que tenir un fusell a casa?”, va preguntar socràticament en referència que tots els ciutadans suïssos estan preparats per a la defensa tenen l’arma i la uniformitat a casa seva. Un sistema que elimina la “casta de militars” que segons el seu criteri defineix la defensa espanyola.

Les diferències examinades entre tots dos es van centrar en el paper de si l’OTAN seria un protector o no de la Catalunya independent. Florido es va mostrar bastant optimista, i Soler no gens. En canvi tots dos van coincidir que els catalans havien de “descolonitzar” el seu cervell per deixar de veure la milícia o la defensa com una qüestió bel·licista. “Si els catalans som pacifistes, què vol dir, que la resta del món són bel·licistes perquè tenen exèrcit i fan la mili?”, es va preguntar Florido. Soler va ressaltar que les entitats pacifistes estan subvencionades per interessos espanyols a fi i efecte de treure del cap als catalans la necessitat de tenir forces de defensa. Més enllà dels dos models, tant Florido com Soler també van veure amb bons ulls una tercera proposta del públic per a Catalunya: l’exèrcit d’Israel. No hi va haver més temps.

Comentaris

  Claro claro 08/10/2021 5:28 pm
  😴😴😴😴😴zzzzzzzzzzzzz Uy perdón, me he quedado dormido en vuestro debate...🤭🤭🤭 Todos estos yayos son los fundadores de la Légion Catalana?!🤣🤣🤣🤣🤣 Dios mío, el ridículo de esta parroquia no tiene límites 🤦
   Rufina 09/10/2021 5:26 am
   Pues mira que la Guarra Civiii tiene cada barrigudo que se la pisa .
  Doctor Strangelove 08/10/2021 6:01 pm
  I tots aquests "vejestorios" són els que han de pensar en l'exèrcit català? Estem ben arreglats, Espanya només cal que envii una parella de benemérita i els farien córrer. A fer la mili els fotria a tota aquesta colla d'arrugats hiperventilats! Doc.
   Josep 08/10/2021 8:18 pm
   Tan de bo haguessis "caigut" aquell 29 de maig, series un heroi als ulls dels teus estimats benemèritos, tros de merda.
  Ferran 08/10/2021 7:03 pm
  El mejor modelo militar es el que no existe Costa Rica es el mejor ejemplo sin ejército.
  Luisnomeacuerdo 08/10/2021 9:22 pm
  Pues claro mortadelo, en quien se iban a fijar los fascistillas independentistass siendo tractoria la Dinamarca del sur. El daño que hace mierdatv3 y todos estos panfletos de la madriguera groc en las débiles mentes de los lazinazis se está convirtiendo en irreversible. Duro trabajo para los psi.co.lo.grocs por la constitución.
  Aigualit 08/10/2021 9:36 pm
  Apa lazis, preparats perquè els vostres fills facin la mili per servir a la patria? que watiguin disposats a norir no se sap ben be perque? Si, es cert, morir perquè els vostres estimados lideres puguin continuar vivint de p... mare. Apa, a disfrutar.
  JordiT 08/10/2021 10:14 pm
  Totes estes merdes són subvencionades?
  Anselm Llorenç Zarzalejos 08/10/2021 10:39 pm
  Tots estos "estudiosos" de la defensa militar (existeix la defensa civil) se'n poden anar a la merda. Quant a l'OTAN, han oblidat que en el referèndum a Catalunya va guanyar el NO? I si la Repúblicaa independent ha de tenir exèrcit (tant hi fa que siga professional com de lleva) jo m'exiliaré.
   Núria 09/10/2021 1:06 pm
   Anselm, per ser pacifista i poder garantitzat a la gent del teu Estat la llibertat, s'ha de tindre exèrcit. Convido als catalans que es creuen "que seren menys bones persones" sinó tenim exèrcit, sigui el model escollit el que surti, a reflexionar-hi i a anar més lluny que aquest bonisme-kombaianisme que impera en molts independentistes. És uròpic pensar que es pot ser Estat sense exèrcit, el que si que es pot fer són autèntiques bones causes amb els soldats, però ja seria hora que despertessim. Potser encara no hem tingur ni prous 1O ni sang per entendre-ho, els jueus ho van haver de perdre a sang i cendres.
  Capità 08/10/2021 10:45 pm
  Cal recordar que espanya ja forma part de la Otan i aquesta defendrà la integritat territorial dels seus membres. Aquestes xerrades no estan mal, pero nomes serveixen per entretenir al casal de jubilats, per que no debateixen com fer la independencia i després ja el demes.
   fat boy 09/10/2021 3:48 pm
   Es clar que si. I a Escocia igual, no?.
    Realitat 09/10/2021 6:54 pm
    Si escocia s'agues independitzat seria amb un acord i no com aqui que hauria de ser amb una mena de revolta o alguna cosa semblant. No sigueu ignorants ni ingenus
     fat boy 10/10/2021 2:15 am
     Home, l'ingenu ets tu que et penses que Espanya, una dictadura feixista blanquejada per fora pero plena de porqueria i immundicies per dins, es pot comparar en res al Regne Unit, bressol de la democracia.
      Gonzalo 10/10/2021 11:27 am
      El reino Unido superdemocratico. Reino que acata todas y cada una de las resoluciones de la ONU. Si...ya. que se lo digan a los habitantes de las Islas Chagos, lo democrático que es el reino Unido.
  Florido somia truites 08/10/2021 11:10 pm
  Els catalans mai han estat pacifistes: guerres civils i aldarulls els que vulguis durant segles. I on hi ha hagut tropes catalanes o comerciants el record és pèssim.
  Vendetta 08/10/2021 11:50 pm
  Com israel y am misilacos nuclears apuntan mandril y les altres ciutats de cacanya
  Yuri 09/10/2021 8:53 am
  Pregunta: quin és el "model danès" que es diferencii del model suec, per exemple, que no és de la OTAN?
  jg 09/10/2021 9:35 am
  lo mejor es el modelo israelí y de esta manera reconquistáis el resto de españa
   fat boy 09/10/2021 12:26 pm
   Efectivament, el model israelia es el que jo defenso, bomes atomiques incloses, pero no per reconquistar Espanya sino per assegurar-nos que no us tornen a venir idees rares. Encara que al censor llirialamanista d'aquest diari no m'ho publiqui.
  JordiP 09/10/2021 9:57 am
  Invectives i diatribes. Aquesta és la reacció dels dretans davant aquest tema. No h han arguments ni raonaments. Senyal de que els inquieta la possibilitat de la independència de la República catalana i que pugui tenir alguna mena d'organització de defensa, Cosa a la que, de tota manera, ens empenyerà tant la UE com l'OTAN quan siguem independents. Ladran, luego cabalgamos.
  Gonzalo 09/10/2021 12:31 pm
  Por favor, poned el vídeo entero. No nos priveis de reírnos con las paridas de estos laZisnaZis.

Nou comentari