El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ucraïna s’obre a negociar un estatus de neutralitat amb Rússia
  • CA

Un assessor del president d’Ucraïna ha mostrat la disposició de les autoritats del país a negociar un estatus de neutralitat amb Rússia per posar fi a la invasió llampec de les tropes russes, que ja han entrat a Kíev i es preparen per a l’assalt final a la capital. “Ucraïna sempre ha deixat espais per a les negociacions”, ha dit Mijail Podoliak a la premsa ucraïnesa. “Fins i tot ara que Rússia ha iniciat una invasió a gran escala. La guerra s’ha d’acabar”.

El portaveu del Kremlin Dimitri Peskov, ha assegurat que Moscou “pren nota” de les paraules de Podoliak. L’assessor presidencial ha explicat que els “pròxims tres dies seran clau” pel futur d’Ucraïna i ha denunciat que l’ofensiva russa vol “destruir personalment” el president del país. Volodímir Zelenski, informa Europa Press. Podoliak creu que els pròxims dies es veurà “qui és qui al país, a la regió i al món”, en referència a la falta de suport material d’Occident.

Desmilitaritzar Ucraïna

“L’escenari bàsic de l’operació russa està clar”, ha advertit. “L’objectiu és entrar a Kíev i destruir la cúpula d’Ucraïna”. Zelenski encara és a la capital, segons confirmen fonts ucraïneses, i ha demanat ajuda a Occident per intentar resistir la invasió russa.

Personal militar rus en operacions conjuntes a Bielorrusia / EP
Personal militar rus en operacions conjuntes a Bielorrusia / EP

El ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha reiterat que la intenció de Rússia és “desmilitaritzar” el país, que en els últims anys ha rebut gran quantitat de material militar dels EUA i la Unió Europea. Lavrov ha assegurat que el president rus, Vladimir Putin, no vol “ocupar Ucraïna”, sinó posar fi als abusos del règim de Zelenski –a qui acusa de dirigir un Estat “neonazi” basat en la “russofòbia”– contra les minories russes al Donbass.

Assalt final a Kíev

Les autoritats ucraïneses han confirmat a primera hora del matí que les columnes de tancs russes han arribat als afores de Kíev després d’una nit de bombardejos. L’ofensiva russa sobre la capital, liderada per les forces especials, ha trobat poca resistència de les tropes ucraïneses, superades pel poder bèl·lic dels russos. Els primers combats s’ha produït als afores de la ciutat, a només 10 kilòmetres del centre de Kíev.

El ministeri de Defensa ha xifrat en 137 les morts entre els militars ucraïnesos i ha assegurat que han matat almenys 800 soldats russos. L’exèrcit ucraïnès també s’ha apuntat la destrucció d’una desena d’aeronaus, 30 tancs i 130 vehicles blindats durant la invasió russa. Els combats també s’han intensificat a la regió del Donbass, on els separatistes prorussos han aprofitat la cobertura de l’artilleria i l’aviació russa per guanyar terreny i ampliar les fronteres controlades per les repúbliques rebels.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mar Blau a febrer 25, 2022 | 12:36
    Mar Blau febrer 25, 2022 | 12:36
    I què hi feien en aquell taulot el Macron i el Putin? Obviament, si Ucraïna es convertís en un terreny neutral, s'acabaria tot. Però per aixó hi ha d'haver voluntat, i ni Europa ni Russia en tenen.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 25, 2022 | 13:36
      Gonzalo febrer 25, 2022 | 13:36
      Y porque debería de ser un territorio neutral? Ucrania es un país democrático y soberano. Libre de decidir su destino y sus alianzas internacionales.
  2. Icona del comentari de: Josep a febrer 25, 2022 | 14:00
    Josep febrer 25, 2022 | 14:00
    Pues neutral y desarmado de todas todas, ni Rusia, ni la UE les van a apoyar en nada, sobretodo la UE , los catalanes lo sabemos bien, y con Borrell de exteriores, lo cual es un espanto.Mejor solo que mal acompañado, solo Suiza, Reino Unido y algunos catalanes lo sabemos.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 25, 2022 | 15:15
      Gonzalo febrer 25, 2022 | 15:15
      El reino unido??? Aquellos que os dejaron tirados en 1714? Cómo os gusta lamer rabo.
  3. Icona del comentari de: airausu a febrer 25, 2022 | 15:21
    airausu febrer 25, 2022 | 15:21
    Això és el que demanava Putin des de fa setmanes perquè no s'han respectat els acords en la via diplomàtica. El president d'Ucraïna sí o sí volia posar el peu a la OTAN, passant-se l'acord per on no sona, i Putin de cap de les maneres volia bases de la OTAN a la seva frontera, com hi posava als acords acceptats per ambdues parts. Feien falta els morts per arribar a aquest punt? Fins que el president d'Ucraïna no ha vist perillar la seva vida i poltrona no s'ha obert a negociar la neutralitat. Els dirigents estàn d'esquena a la població i qui paga els plats trencats sempre som els mateixos.
  4. Icona del comentari de: Independentista a febrer 25, 2022 | 15:28
    Independentista febrer 25, 2022 | 15:28
    El diàleg que Russia ofereix a Ucraïna és el mateix que Espanya ofereix a Catalunya. Submissió absoluta, a callar i a obeïr.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa