El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’exèrcit rus s’acosta a Kíev i el govern demana ajuda per resistir
  • CA

El segon dia de la invasió d’Ucraïna ha començat igual que va acabar el primer: les tropes russes avancen sense pràcticament resistència i s’acosten a la capital, Kíev, enmig dels primers bombardejos sobre la ciutat. Fonts de l’Estat Major General de les Forces Armades ucraïneses han confirmat que els tancs russos estan a només 33 kilòmetres del centre històric de Kíev. Segons diversos mitjans aquesta nit s’han sentit almenys dues grans explosions a la capital i una tercera als afores.

El president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha demanat una “coalició contra la guerra” i ha apel·lat al grup conegut com els Nou de Bucarest –format pels països europeus que comparteixen frontera amb Rússia i els antics estats soviètics– per intentar repel·lir l’exèrcit rus. “Necessitem una assistència internacional efectiva”, ha dit Zelenski en una piulada. “Entre tots hem de posar Rússia a la taula de negociacions”.

Per la seva banda, el president de Polònia, Andrzej Duda, ha confirmat que les tropes russes han començat a “bombardejar la ciutat” i ha acusat Rússia de fer servir drons per llençar “bombes sobre edificis residencials”. Duda considera que la maniobra de l’exèrcit rus busca “trencar la moral” dels soldats i els civils que encara són a Kíev.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha assegurat que Rússia té la intenció d’atacar Kíev i ha acusat el president rus, Vladimir Putin, d’enganyar Occident durant les negociacions de pau. “Durant mesos, Rússia s’ha involucrat [en les converses] amb el pretext de la diplomàcia mentre insistia que no tenia intenció d’envair Ucraïna”, ha dit Blinken. “Mentrestant, el Kremlin ha estat preparant l’atac a sang freda”. El polític estatunidenc ha afirmat que Putin vol una “nova Unió Soviètica”.

Batalla per Hostomel

Mitjans ucraïnesos reporten explosions i combats a la zona de l’aeroport d’Hostomel, un aeròdrom militar clau per a la logística militar de la regió de Kíev i que paracaigudistes russos van conquerir aquest dijous. L’exèrcit ucraïnès assegura que ha “derrotat per complet” les tropes russes. “L’aeròdrom d’Hostomel torna a ser nostre”, ha explicat un assessor de l’oficina del president. “El grup de paracaigudistes russos ha estat derrotat”.

L’aeroport d’Hostomel es troba a només 35 kilòmetres de Kíev, on aquesta matinada s’han sentit les primeres explosions. Fons governamentals asseguren que els blindats russos avancen en direcció a la capital ucraïnesa des del nord, l’est i l’oest de la ciutat. El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha alertat que soldats russos s’han infiltrat a la ciutat per aplanar el camí a les columnes de l’exèrcit regular, que podrien intentar l’assalt a Kíev aquest mateix divendres.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a febrer 25, 2022 | 08:18
    fideli febrer 25, 2022 | 08:18
    Putin és un terrorista. S'ha de declarar oficialment Putin com a terrorista. Com a un Bin Laden. I ser conseqüent.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 25, 2022 | 10:01
      Pere Llimonera i Citronell febrer 25, 2022 | 10:01
      'fideli', quieto ahí, parao... que quizás si se le pueda calificar de tal, pero todo es mucho mas complejo que eso... También se podría calificar a otros de terroristas en occidente... Esto va a afectar también a la economía de la UE. Personalmente, yo estoy en desacuerdo con las acciones bélicas tomadas por Putin y Rusia en Ucrania, pero hay que decir que muchas cosas que ocurren en Ucrania y en el Dombás durante la ultima década no se han aireado ni publicitado, como por ejemplo que los grupos Neonazis como 'Bandera' han estado hostigando a los rusófonos en Donetsk y Lugansk y muchas otras partes de Ucrania... que en Donetsk y Lugansk los habitantes rusófonos no recibían las pensiones del estado ucraniano, ... que en Crimea dependiente del agua del Río Dniéper, esta estaba cortada intencionadamente por las autoridades ucranianas, ... que ha habido hostigamientos y persecución a todos los grupos y habitantes rusófonos, buscando una limpieza étnica y lingüística, en muchas partes de Ucrania, pero sobre todo en la mayoría de Donetsk y Lugansk que no estaba dominada por los rebeldes pro-rusos para imponer el ucraniano y eliminar el ruso del Dombás y de toda Ucrania (algo así como lo que pretenden los grupos radicales supremacistas ultra-derechistas de patrias inventadas en Catalunya, que abogan por eliminar el Español/Castellano de la sociedad, educación, administración; y que muchos expusieron abiertamente sobre todo entre los años 2014--2020, como se constata en artículos de prensa, blogs y otros sitios Web, Videos, etc.; y que algunos siguen defendiendo abiertamente, y otros de manera sibilina lo dicen por detrás o lo esconden, pero lo siguen manteniendo), ... que ha habido una ayuda directa de occidente y de los servicios secretos de USA, UK y otros a grupos -violentos en muchos casos- y a radicales y ultra-derechistas ucranianos con el fin de quebrar la estabilidad política y la sociedad ucraniana para hacerla apartarse del ámbito ruso y acercarla a occidente en todos campos: político, militar, etc. ... y otras muchas cosas, penosas, anti-democráticas, problemáticas y discriminadoras que aparecen poco a poco a la luz; y mas que aparecerán... La verdad es que ni Rusia ni Ucrania son Democracias ejemplares, sino mas bien pseudo-democrácias, pero en el caso de Rusia las carencias democráticas son aun MuCHo mas evidentes... En todo caso, ahora lo mas importante es revertir la situación y que cesen las hostilidades y se alcance la paz lo antes posible y se implemente siempre a mas la DeMocracia en Ucrania y en Rusia.
  2. Icona del comentari de: molotov a febrer 25, 2022 | 09:12
    molotov febrer 25, 2022 | 09:12
    Putin esta tremolant. Pedro Sanchez amenaça d'enviar la Legión.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa