El govern espanyol està intentant fer passar les reunions de la Comissió Bilateral, que es van repescar a partir de l’any passat, com la negociació que el Govern demana per resoldre el conflicte entre l’Estat i Catalunya. L’intent de la Moncloa és fer passar els avenços en traspassos i transferències com les cessions que haurien de desinflamar el conflicte polític. El Govern, però, busca que el govern espanyol no se surti amb la seva i defensa mantenir la taula de negociació com a prioritat perquè no es barregin les qüestions relacionades amb aspectes tècnics de la gestió autonòmica amb les vinculades a l’aspiració d’exercir el dret a l’autodeterminació i l’amnistia.

Fonts del Govern recorden que la Comissió Bilateral està prevista a l’Estatut d’Autonomia i que és un organisme ja institucionalitzat per canalitzar les relacions bilaterals entre la Generalitat i l’Estat. L’objectiu d’aquesta comissió és avançar en la descentralització de tots aquells aspectes previstos en l’àmbit competencial a l’Estatut. Es tracta, segons diuen fonts del Govern, de l’espai on Catalunya pot “agafar musculatura pel que fa a la seva capacitat d’autogestió i pes polític” en àmbits concrets. En altres paraules, la Bilateral és on es marca el full de ruta polític perquè després altres comissions i departament sectorials despleguin els acords. L’horitzó d’aquest òrgan és la millora de l’autogovern, però en cap cas la independència.

Precisament per això el Govern intenta que no decaigui la reivindicació sobre la taula de negociació, en aquests moments paralitzada per la manca d’impuls per part del govern espanyol. “En alguns moments el govern espanyol juga a dir que a la Bilateral és l’espai on es dirimeix el conflicte, però això no és així”, expliquen fonts del Govern.

Instrument per generar confiança

Per a l’executiu català la bilateral és un instrument previst a l’Estatut que “no havia funcionat fins ara i en el qual no hi ha hagut avenços”. Si ara s’ha reactivat, diuen les mateixes fonts, és per generar “confiança en la negociació del conflicte polític”. Però el Govern, tot i reconèixer en certa manera que la bilateral és l’espai del desgel, defensa que no té res a veure amb la taula de negociació, on les demandes només són dues: dret a l’autodeterminació i amnistia. “No es pot demanar a la bilateral que faci coses per a les quals no està pensada”, remarquen des del Palau de la Generalitat.

Ara per ara, però, l’espai que en principi té el futur garantit, almenys estatutàriament, és la bilateral, en tractar-se d’un òrgan previst per assumir més competències i transferències, malgrat que sigui un àmbit merament tècnic. El futur de la taula de diàleg, en canvi, és vist amb escepticisme per alguns politòlegs. Marc Sanjaume, professor de Ciència Política de la UPF, opina en declaracions a EL MÓN que la Bilateral serveix a Pedro Sánchez per “desviar l’atenció del conflicte polític” i “satisfer d’alguna manera l’electorat més moderat”. Tot i això, afegeix, que la bilateral avanci interessa també a ERC “perquè si la taula de diàleg no avancés, els avenços de la bilateral es poden veure com un guany”.

L’obtenció de guanys en matèria de competències serveix per no quedar-se amb les mans buides mentre s’esperen fruits de l’objectiu més difícil tenint en compte les tensions internes i la fiscalització del soci de govern, Junts per Catalunya, molt crític amb la taula de diàleg. “Això fa que el Govern, i especialment Aragonès, vulguin mantenir la taula de diàleg, centrada en els drets i la repressió, molt separada de la Comissió Bilateral, més focalitzada en qüestions de transferències”, diu Sanjaume. La bilateral avança amb alguns acords, però és una comissió que va també a un ritme lent. Les converses les porta el Ministeri de Polítiques Territorials, però els expedients després els han de desenvolupar els ministeris corresponents, i no sempre els interessos de Polítiques Territorials quadren amb l’agenda de les altres carteres, lamenten fonts del Govern.

Bilateral, per una banda, i taula de diàleg per una altra venen a representar la combinació de les dos vessants que el Govern ha expressat d’ençà de la seva formació que vol combinar: mantenir l’objectiu de l’autodeterminació i l’amnistia, però sense oblidar la necessitat de gestionar l’autonomia, un anatema per a l’independentisme. Això passa, agradi o no, per la relació amb l’Estat, que és qui té la posició de força actualment. “Per les dues parts convertir la bilateral en el diàleg és una temptació molt natural perquè el possibilisme passa per l’autonomia, malgrat que no s’aconsegueixi la independència es poden assolir transferències substantives”, diu el professor de la UPF.

Com reactivar la taula de diàleg

Una manera de desbloquejar la taula de negociació podria ser posant-hi elements discutir, opina Sanjaume. Aquest politòleg creu que podria tenir recorregut una negociació sobre la LOREG després de l’experiència del cas Juvillà al Parlament o un debat profund sobre el model de finançament, ara que el PSC ha dit que està disposat a discutir-ne. Tot i això, també hi ha qui creu que la Bilateral pot ser un espai en què s’hi incloguin temes d’abast més ampli, més enllà dels tècnics.

El politòleg Ivan Serrano, professor de la UOC, diu en declaracions a EL MÓN que en l’actual període “postreferèndum” i “de punt mort” a què ha arribat el Procés, “la taula de diàleg és la manera de representar un espai de trobada i de visibilitzar l’existència d’un conflicte polític”. Ara bé, el Govern està tenint enormes dificultats per treure fruits d’aquest artefacte. En opinió de Serrano, el govern espanyol va acceptar crear la taula amb l’incentiu d’aconseguir “una estabilitat parlamentària” assegurant-se el suport d’ERC al Congrés. Si aquest incentiu desapareix, el politòleg creu que la Moncloa no tindrà “ni voluntat ni interès perquè la taula de diàleg tingui un efecte de cap mena”. Ara per ara, opina el professor, el govern espanyol no té cap al·licient per fer caminar la taula. Les agendes del Govern i del govern espanyol no coincideixen.

A favor del govern espanyol a més hi juga el fet de la divisió de l’independentisme pel que fa a la visió contraposada sobre la taula de diàleg com un instrument útil. Aquesta manca d’acord en el bloc independentista s’ha fet més evident encara després de la conferència d’Aragonès dilluns passat al MNAC. Junts renega de la taula, l’ANC es desmarca de l’estratègia d’Aragonès i la CUP directament ni tan sols assisteix a la conferència per escoltar la proposta del president.

El joc de la culpa

“Si tens dues bandes en una negociació, i una de les dues no té posicionament unitari, com és el cas de la part catalana, això és un punt de feblesa; mentre que a l’altra li és indiferent”. L’èxit de la taula de diàleg seria pel PSOE que aquesta acabés desapareixent i quedés el conflicte diluït a les reunions de la Comissió Bilateral i les seves discussions netament autonòmiques que, a banda, no serien concessions a res perquè es tractaria de desenvolupar allò que ja fixa l’Estatut. Ara mateix doncs el Govern i el govern espanyol juguen el que en anglès anomenen el blame game o joc de la culpa, perquè sigui quin sigui el desenllaç del relat ningú vol quedar retratada com la part “desordenada i que no és confiable”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jm a febrer 17, 2022 | 22:34
  Jm febrer 17, 2022 | 22:34
  Dels acords aconseguits a la bilateral del estiu passat no se n'ha plasmat cap, excepte el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut que va fer efectiva la transferència de recursos a la Generalitat per un import de 200 milions d'euros i que no s'aplicava des del 2008 , encara que no se sap res dels pagaments posteriors reconeguts a l'Estatut de Catalunya. El Grup de Treball per analitzar més traspassos en matèria de formació especialitzada, salvament marítim o execució de la legislació laboral a l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació professional no s'ha reunit, i tampoc ho ha fet la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals a què es va fixar data per a desembre de 2021. Només es va reunir la Comissió d'Inversions en Infraestructures que tenia data al calendari el setembre de l'any passat i es va reunir amb dos mesos de retard i en què tampoc no hi va haver acords concrets. No es va concretar la quantitat a rebre pel dèficit d'explotació de Rodalies i Regionals -que l'Estat ha de definir el primer trimestre del 2022 i que estan pendents des de fa una dècada- i encara menys el traspàs i la gestió dels serveis de Rodalies que està en una comissió d'estudi de què no es coneixen avenços.
  • Icona del comentari de: Tenim la oposició dins del Govern a febrer 18, 2022 | 11:22
   Tenim la oposició dins del Govern febrer 18, 2022 | 11:22
   Els corruptgents no soportan perdre poder, des del primer dia han fet més d'oposició que de socis, sempre sense ferir cap alternativa millor a seure i parlar que és el que les Democràcies europees esperan.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 19, 2022 | 15:55
    Pere Llimonera i Citronell febrer 19, 2022 | 15:55
    Sí, pero, lo más extraño de Cataluña es que incluso los partidos de supuesta "izquierda", los 'autodenominados' progresistas se comportan como la ultra-Derecha más radical... Una izquierda que tiene un himno llamado 'La Internacional'... La izquierda, que siempre ha odiado fronteras y buscado la igualdad y equidad en la sociedad y entre las personas, es quien se comporta del modo más rancio, casposo, anti-social y nLazi de todos los partidos europeos (o mundiales), buscando y "creando" ella misma divisiones donde antes no las había; buscando FroNTeRas donde tampoco las había; porque el objetivo de todos en la Península fue siempre y durante siglos recuperar la unión político-social que existió durante la etapa Romana y del reino Visigodo por las obvias: Historia, Cultura, Relaciones, Lengua/s, intercambios y Raíces comunes de todos en la "Pell de Brau"... La izquierda, que recurre -aunque esto es ya menos raro- al adoctrinamiento masivo mediante la falsificación e impostura de la Historia, Cultura y Lengua... "a la manera" de, o Valiéndose de manera anti-Democrática de los sistemas de propaganda Goebbelianos, Soviéticos y Nor-Coreanos en la TV(3%), la Educación y los Medios de Comunicación "subvencionados"... Hasta ese punto se han degradado Cataluña, su sociedad y sus políticos.
 2. Icona del comentari de: Situació difícil a febrer 17, 2022 | 22:36
  Situació difícil febrer 17, 2022 | 22:36
  La part catalana té una posició de feblesa, a causa de la nefasta i molt poc honorable actitud de Puigdemont, que defensa únicament el seu interés personal i les seves dèries. En comptes de recolzar la Generalitat, posa pals a les rodes.
  • Icona del comentari de: Ser un covard per culpa de Puigdemont? a febrer 18, 2022 | 07:50
   Ser un covard per culpa de Puigdemont? febrer 18, 2022 | 07:50
   Puigdemont no governa la Generalitat. Potser que comenceu a responsabilitzar-vos del vostre propi govern.
   • Icona del comentari de: Si que és covard el batxiller Fuigpelmón! a febrer 18, 2022 | 09:45
    Si que és covard el batxiller Fuigpelmón! febrer 18, 2022 | 09:45
    Ho va demostrar suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Va tornar a fer-ho quan va prometre tornar fa 4 anys i encara l'esperem. Discapacitat? Covardia? PrUcessisme cap enlloc!
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 17, 2022 | 23:41
  Gonzalo febrer 17, 2022 | 23:41
  Normal que un gobierno regional esté debilitado frente a UN GOBIERNO CENTRAL. El gobierno autonómico catalán, ¿que puede ofrecer para que el gobierno de todos se plantee ni siquiera sus propuestas? Nada. No tiene nada que ofrecer. Es más. Este gobierno regional está obligado a ofrecer lealtad constitucional. En caso contrario, 155 DE VERDAD. No la mierda que hicieron.
 4. Icona del comentari de: 'Alguns politòlegs opinen que la part catalana està en posició de feblesa a la taula de diàleg'??? a febrer 18, 2022 | 07:06
  "Alguns politòlegs opinen que la part catalana està en posició de feblesa a la taula de diàleg"??? febrer 18, 2022 | 07:06
  Normal que opinin això, tothom ho veu, els corruptgents han estat en contra de diàleg des del primer dia, sense oferir cap alternativa millor que seure i parlar, han actuat més com pedro Sánchez que com socis del Govern independentista. Aquest article no parla de la deslleialtat dels "socis" corruptes prUcessistes, què son tots corruptgents els politòlegs com J.A. Guerrerro Vall i aquest pamflet elMónCorruptgent.Cot?
 5. Icona del comentari de: joan a febrer 18, 2022 | 07:23
  joan febrer 18, 2022 | 07:23
  Perdre el temps.....
 6. Icona del comentari de: Pilar a febrer 18, 2022 | 07:54
  Pilar febrer 18, 2022 | 07:54
  "ALGUNS POLITÓLEGS opinen que la part catalana està en posició de feblesa a la taula de diàleg". Si elMón fes periodisme objectiu i de qualitat diria directament "TOTS ELS POLITÓLEGS QUE NO MENGEN DE ÑERK opinen...". Qualsevol persona que no depén de Ñerk veu que el cigronet i el seu partit no en treuràn res perquè no poden oferir res a canvi dels 20.000.000.000€ anuals que en volem endur. Per no tenir res, el cigronet no pot ni pressionar amb el carrer perque els propis Ñerkis s'han encarregat de desmovilitzar. Potser és que elMón també està controlat per Ñerk i per aixó no es poden dir obvietats públicament...
  • Icona del comentari de: Au nena, a febrer 18, 2022 | 09:50
   Au nena, febrer 18, 2022 | 09:50
   prente una tila que t'està pujant la tensió i tens boira al cervell. Jx€ no son indepes, son prUcessistes des que vam coneixer 30 anys de podridura i corrupció a la Famiglia Corruptgent, fagin servir el nom que sigui. Records al vividor, covard, merdós de Waterloo!
   • Icona del comentari de: Pilar a febrer 18, 2022 | 12:36
    Pilar febrer 18, 2022 | 12:36
    Per què tots els masclistes sou Ñerkis?? Records a qui selecciona a les dones pel tamany de les seves mamelles i també a qui amaga casos d'assetjament sexual, és a dir, a tota la cúpula Ñerki.
   • Icona del comentari de: Per la Pilar Ricard a febrer 18, 2022 | 15:41
    Per la Pilar Ricard febrer 18, 2022 | 15:41
    Tens problemes d'autoestima? A on veus masclisme? Diria Exactament el mateix si en lloc de faldilles portesis pantalons. Per com escrius, podria assegurar que ets la mateixa que escriu com Ricard...
 7. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 18, 2022 | 08:22
  ciutadà febrer 18, 2022 | 08:22
  De feblesa no: de nulitat.
 8. Icona del comentari de: Mal profit els faci a febrer 18, 2022 | 08:29
  Mal profit els faci febrer 18, 2022 | 08:29
  Els castellans d'aixó en diuen mareando la perdiz.
 9. Icona del comentari de: Miquel a febrer 18, 2022 | 08:32
  Miquel febrer 18, 2022 | 08:32
  Cal ser politòleg (i es veu que no tots, només alguns) per adonar-se que el Govern és la part feble en la taula de diàleg. Alucino.
  • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 18, 2022 | 11:27
   Si noi, febrer 18, 2022 | 11:27
   dins del Govern hi han els corruptes prUcessistes que fan més d'oposició que de socis, un gran favor a Pedro Sánchez que no te cap ganes de parlar amb Catalunya.
 10. Icona del comentari de: Ferran a febrer 18, 2022 | 09:37
  Ferran febrer 18, 2022 | 09:37
  El Govern afronta la bilateral amb l’objectiu de diferenciar-la de la taula de diàleg : resumin, com ho tenen els VASCOS .
 11. Icona del comentari de: Mac a febrer 18, 2022 | 10:10
  Mac febrer 18, 2022 | 10:10
  Tant anys de lluita per demanar les molles a l’amo de genolls. I vigilant que no s’enfadi. Al puto feixista espanyol se l’ha de combatre
  • Icona del comentari de: Aigualit a febrer 18, 2022 | 11:29
   Aigualit febrer 18, 2022 | 11:29
   De genolls i fen-li un treballet, que es l'unic que sabeu fer els lazis.
   • Icona del comentari de: Mac a febrer 18, 2022 | 14:07
    Mac febrer 18, 2022 | 14:07
    Aquí tenim l’exemple d’espanyolazo mes clar: tipic insult de primària. Torna a la cavera

Nou comentari

Comparteix