El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crida d’Aragonès a la unitat acaba en més divisió en l’independentisme
  • CA

Les reaccions de l’independentisme a la conferència que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer dilluns al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han estat una autèntica galleda d’aigua freda per a les intencions conciliadores del líder republicà. Les rèpliques al discurs mostren que el moviment a hores d’ara troba serioses dificultats per remar en la mateixa direcció. El discurs, en què Aragonès va fer una crida a la unitat dels independentistes i a abandonar els retrets, ha acabat generant just l’efecte contrari del que es buscava. Segons ha defensat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa habitual després de la reunió del consell executiu, la voluntat del president era compartir una opinió sobre l’estat actual del país i sobre en quin punt es troben les dificultoses relacions amb el govern espanyol.

Però dues mencions als indults a la part final de la conferència han acabat centrant bona part de la discussió i han aixecat les crítiques del secretari general de JxCAT, Jordi Sánchez, a més a més d’un avís per part del president a l’exili, Carles Puigdemont. La portaveu del Govern ha hagut d’aclarir que el president no va dir en cap moment que els indults fossin material per a la negociació i ha hagut de remarcar que la seva aposta continua sent a favor de l’amnistia i l’autodeterminació.

Aragonès cita per primera vegada els indults a la conferència descrivint-los com “un pas indispensable per donar confiança i oferir crèdit a la voluntat negociadora de l’Estat”. Més endavant, el president del Govern els torna a mencionar com a “exemple” del que aconsegueix l’independentisme de l’Estat quan demostra la seva força “unitària”. El president remarca, a més, que els indults “en cap cas són la solució”, però reconeix que han estat “un pas important” i que “sense la gran victòria de l’independentisme” del 14-F del 2021 “no s’haurien produït”.

Aquestes dues mencions han aixecat recels en el soci de Govern, Junts per Catalunya. El secretari general del partit, Jordi Sánchez, en una entrevista a El Mati de Catalunya Ràdio, ha exigit a Aragonès que aclareixi si ERC havia negociat els indults amb Madrid. Els dubtes plantejats per Junts han generat malestar al Palau de la Generalitat. Fonts de l’oficina del president han lamentat la polèmica generada per una interpretació del discurs d’Aragonès que va més enllà del que realment va dir. L’entorn del president ha remarcat aquest dimarts que només cal anar als àudios de la conferència per comprovar que el líder de l’executiu no va dir el que alguns interpreten que hauria volgut dit.

“No podem pretendre que tot sigui una bassa d’oli”

Fonts del Govern expliquen que Aragonès havia compartit els punts principals de la seva conferència amb el vicepresident, Jordi Puigneró, abans de fer-la. De la mateixa que va fer amb Jordi Sánchez. Des de l’entorn de JxCat es reconeix que les línies mestres de la conferència eren conegudes per Puigneró des de dilluns al matí, però no les referències als indults. Les mateixes fonts creuen que el president és lliure d’expressar les idees que consideri, però reiteren que JxCat hauria anat més enllà. El mateix Puigneró s’ha referit a la conferència del president en una entrevista al programa Tot es mou de TV3 aquest dimarts a la tarda. Puigneró ha tret ferro a les discrepàncies sobre la conferència i ha dit que “no podem pretendre que tot sigui una bassa d’oli”. El vicepresident ha considerat que tots els governs de coalició tenen diferències perquè, en cas contrari, “serien el mateix partit”.

I si la portaveu del Govern avisava que les crítiques a la conferència no sumaven, tot i que no especificava exactament a quin actor de l’independentisme es referia, Puigneró ha defensat que des de JxCat sempre s’ha treballat “per la unitat”. “Sempre hem estat pregonant que l’independentisme hauria de tenir unitat electoral, però també unitat estratègica, i treballem perquè així sigui”, ha remarcat. Una unitat estratègica que, ara per ara, sembla difícil de concretar. A les crítiques de JxCat s’hi han sumat també les de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). L’entitat que lidera Elisenda Paluzie ha retret a Aragonès la visió que va donar dels indults, que ha titllat “d’errònia”.

La CUP diu que no cal esperar dos anys per avaluar la taula

També la CUP ha donat carbasses a Aragonès. Ja ho va fer quan el president va iniciar la ronda de contactes amb partits i entitats per parlar del moment polític actual, plantant-lo el dia que havien quedat per veure’s, en protesta per la detenció d’activistes a favor del dret a l’habitatge. Aquest dilluns els anticapitalistes no van assistir a la conferència del president. Els cupaires s’allunyen de l’acord d’investidura, en què es donava al president dos anys de coll per mirar de resoldre el conflicte per la via de la taula de diàleg. El diputat Carles Riera, però, ha declarat aquest dilluns que “Pedro Sánchez l’ha matat i no cal esperar dos anys” en comentar les declaracions del president espanyol, que ha considerat l’independentisme és “una teoria del segle XIX i XX”. Els anticapitalistes reclamen directament l’organització d’un nou referèndum.

Un nou referèndum, però, no sembla una opció que convenci altres sectors de l’independentisme. L’ANC, en el comunicat de valoració de la conferència d’Aragonès, posa en valor el referèndum de l’1-O del 2017 i considera que el seu mandat es manté vigent. L’organització creu que l’aposta del president d’aconseguir que l’Estat es mogui a partir de la mobilització no és suficient per aconseguir els objectius i reclama que s’explorin els escenaris de sortides unilaterals al conflicte. En el seu discurs el dia de Sant Esteve, Aragonès va advertir que si la taula de diàleg no donava fruits caldria buscar alternatives. De fet aquest és el consens més clar actualment dins de l’independentisme: la necessitat de dissenyar les alternatives al diàleg. De moment, però, el Govern defensa que encara hi ha temps perquè les primers compromisos adquirits a la taula de negociació per part del govern espanyol es compleixin.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a febrer 15, 2022 | 23:00
    Joan de l'Ós febrer 15, 2022 | 23:00
    Perquè perdre ni un moment parlant de la conferència intranscendents, d'un president intranscendent, posat per administrar la derrota pactada entre ERC i el PSOE ? Altre feina tenim, deixem-ho pels periodistes que s'han de guanyar el sou i els tertulians oficials que han de vendre propaganda. Nosaltres per la independència i fora !
  2. Icona del comentari de: Ramon a febrer 16, 2022 | 00:00
    Ramon febrer 16, 2022 | 00:00
    Quina colla esteu fets els uns i els altres. Realment voleu la INDEPENDENCIA ?
  3. Icona del comentari de: Georgiana a febrer 16, 2022 | 00:06
    Georgiana febrer 16, 2022 | 00:06
    El president Aragonès ens ha demostrat que sap llegir d'un paper que "un altre" li ha escrit. Per fer això, jo ho faig de franc.
  4. Icona del comentari de: Pregunta freqüent a febrer 16, 2022 | 01:45
    Pregunta freqüent febrer 16, 2022 | 01:45
    L'Aragonès és un traidor. Per què l'hi aguanteu el ciri, ElMón?
  5. Icona del comentari de: Tots cobreu del BOE a febrer 16, 2022 | 01:49
    Tots cobreu del BOE febrer 16, 2022 | 01:49
    Deixeu de fer el capullo, sisplau. Fins al cap de munt dels que només pensseu en el sou pagat amb diner de la repressió. Prou.
  6. Icona del comentari de: Au va a febrer 16, 2022 | 01:53
    Au va febrer 16, 2022 | 01:53
    Ei, ElMón, on veieu les intencións conciliadores d'erc? L'ùnic que han fet és confirmar que son uns traidors. El partit, els media pagats, sou com l'Ara.
  7. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 16, 2022 | 05:14
    ciutadà febrer 16, 2022 | 05:14
    Quan un no vol dos no es barallen. Però quan dos vole barallar-se........
  8. Icona del comentari de: Teres Camps a febrer 16, 2022 | 05:16
    Teres Camps febrer 16, 2022 | 05:16
    La super.vedette infantil Peret Aragones, ben il.luminat i el cartellet de propaganda Nenuco, va fer els PSturets del Junqueras de Segarra. Au Peret cap a dormir, canalla catolica i curtet de cap i de talla. Pobre ninot, cada dia mes petit i tontet, fa llàstima, tan maltractat pel PAPA JUNQUERAS, el seu amo i Senyor. ERC SECTA INFANTIL,del GURU JUNQUERAS I ELS SEUS NENS I NENES del CAU.ERC
  9. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 16, 2022 | 08:21
    ciutadà febrer 16, 2022 | 08:21
    Avancem..... cap a l'estimball.
  10. Icona del comentari de: Amb mi que no hi comptin a febrer 16, 2022 | 08:38
    Amb mi que no hi comptin febrer 16, 2022 | 08:38
    Ara que Ñerk mana, ara volen unitat i que tothom li digui que sí a Ñerk. Quan hi havien els MHP Mas, Puigdemont i Torra, el molt deshonorable cigronet només feia que atacar-los, Rufián amb les seves 155 monedes de plata, Torrent petar-se presidents i Ñerk petar-se la unitat independentista per ordres del R78. Per Ñerk, no èrem prous amb <50% dels vots indepes, tampoc amb el 52% i persones com na Forcadell (President, posi les urnes) deia pel 14F que fins que no arribéssim a >70% no podríem OBLIGAR A SEURE al gobierno. Ara a recollir les seves accions d'aquests darrers anys...
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 16, 2022 | 12:27
      Si noi, febrer 16, 2022 | 12:27
      Miss Catalunya ens va donar una costellada de3 respostes sense cap transcendència, elbatxiller foll va trigar 8 segons a suspendre la DUI i fugí deixant-ho tot enmerdat, Torra jugava amb pancartetes i sempre obeïa als jutges, i Laura Hagrid Borràs ha fet un fuigpelmón (dir una cosa i fer la contrària) amb Juvillà. 12 anys prUcessant cap enlloc, només un ruc pot creure que els corruptes prUcessistes cap enlloc volen la independència de Catalunya.
  11. Icona del comentari de: jdlm a febrer 16, 2022 | 08:41
    jdlm febrer 16, 2022 | 08:41
    El MHP, "el Baturro", si no es mes ruc(en barceloni), burro "de pagés", es perquè no s'entrena prou Que vol esperar dels Escanyols?? Molta xerrameca i prou, i anar passant, qui dies passa anys empeny, i arrivarem a la Jubilació sense haver fet ni un brot de feina, Així anem
  12. Icona del comentari de: Seu de Junts per la pasta a febrer 16, 2022 | 09:53
    Seu de Junts per la pasta febrer 16, 2022 | 09:53
    Comuniquem a tots els becaris, que avui per acabar de matar la "unitat" de l'independentisme i tornar al peix al nostre coba, els comentaris a elMónCorruptgent.Cot es pagaran al doble del preu pactat, hem trobat un raconet que ens ha donat Nuria Marin per haver-li regalat la Diputació de BCN en lloc de a ERC que va guanyar aquelles eleccions.
  13. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 16, 2022 | 10:58
    Pere Llimonera i Citronell febrer 16, 2022 | 10:58
    ¿Cómo una sociedad tan Dividida por causa de los fanáticos adoctrinados en Historia y cultura impostadas, y en Patrias-Inventadas va a ir a algún sitio? ... N0 se puede, está claro... esto es pegarse un tiro en el pie... Estos ignorantes enloquecidos dirigidos por parte de la Burguesía Extractora con intereses económicos espurios propios han arruinado Catalunya por varias Décadas, al menos... Y esperemos que no por mas, y tenga remedio su enfermedad y el Desastre ya realizado... ... Pero para ello hay que pensar y obrar tanto éticamente como racionalmente desde ya; justo todo lo contrario de lo que se está haciendo ahora... Y con una mafia separata supremata que está a favor del Apartheid en Catalunya esto resulta complicado... En Catalunya, ahora mismo, hay Apartheid como en los USA hasta que llego Kennedy a poner orden y cambiar el paradigma social, cultural y socio-económico que habían llevado históricamente los USA y demás países anglo-sajones hasta entonces; basado en el racismo, el supremacismo y la xenofobia de los AngloSajones, WASP, y hombres blancos arios... Tras siglos y siglos de exhibir ese penoso comportamiento, empezaron a cambiar... Y resulta que en Catalaunya los suprematas del Nacional-Catalanismo y del Régimen separata quieren volver e imponer lo que otras sociedades racistas ya empezaron a abandonar (por fortuna) desde los años 60 y 70 del siglo pasado... !Es el mundo al revés! ... Usemos la cabeza y vayamos por el camino de la Libertad, la Igualdad de Derechos, las Libertades sociales y políticas, el respeto mutuo y de la Ley Democrática, la Justicia y la Democracia...
  14. Icona del comentari de: Sofia a febrer 16, 2022 | 14:02
    Sofia febrer 16, 2022 | 14:02
    Una Catalunya independent amb governs incompetents de deriva esquerro-anarquista, sotmesa a xantatge d'activistes a sou d'interessos espuris, protectora dels delinqüents, expoliadora directa o indirecta de domicilis i d'immobles de particulars, refugi de màfies de tota mena tan nacionals com internacionals i redactora de lleis tan intervencionistes que contravenen escandalosament el dret natural.... No cal. Per aconseguir una Catalunya independent autodestructiva socialment i arruïnada econòmicament no cal prendre's la molèstia. Els independentistes de debò hi són i han d'organitzar-se al marge dels partits "independentistes" actuals perquè aquests resulten ser absolutament tòxics per a la causa. Un paio que no va poder gestionar ni una petita cerveseria de Pineda, Erc el va posar al capdamunt de la llista per accedir al càrrec institucional més important. Què se'n podia esperar? Té solta això?
  15. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 16, 2022 | 14:39
    Luisnomeacuerdo febrer 16, 2022 | 14:39
    Cri cri cri cri, hay alguien ahí. Vais a acabar con milhaus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa