El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podemos renuncia a eliminar les pilotes de goma amb la nova llei mordassa
  • CA

Podemos ha renunciat definitivament a eliminar les pilotes de goma en el marc de la nova llei mordassa que s’està negociant al Congrés dels Diputats. L’ús de pilotes de goma per part de la policia espanyola és una de les moltes qüestions que enfronta la formació morada amb el PSOE, que és l’únic partit de la majoria d’investidura de Pedro Sánchez que les continua defensant i que fins ara s’ha negat a eliminar-les per por a les crítiques dels sindicats policials i de la dreta.

El portaveu adjunt d’Unidas Podemos al Congrés, Enrique Santiago, ha avançat que la ponència a la cambra per reformar la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a llei mordassa, podria aprovar-se aquest mes de gener, però ha apostat per abordar la retirada de les pilotes de goma en una altra llei, concretament la que regula els cossos i forces de seguretat, i pressionar el Ministeri de l’interior perquè mostri el “compromís polític” dels socialistes en aquesta reforma.

El diputat ha recordat que la regulació de les pilotes de goma ja no forma part del redactat de la nova llei mordassa, malgrat que partits com ERC i EH Bildu insisteixen a incloure-ho per donar suport a la norma. Els dos partits independentistes volen que el nou text també retiri la presumpció de veracitat dels agents de policia, un altre aspecte polèmic que el govern espanyol no vol abordar.

Antiavalots de la policia espanyola intentant impedir la votació en el referèndum de l'1-O a Barcelona / Jordi Borràs
Antiavalots de la policia espanyola intentant impedir la votació en el referèndum de l’1-O a Barcelona / Jordi Borràs

La nova llei mordassa, pendent d’uns quants serrells per tirar endavant

En una entrevista a Europa Press, Santiago ha assegurat que queden “pocs esculls” per desbloquejar la reforma de la llei mordassa, una promesa electoral de Pedro Sánchez. A final d’any es van produir avenços significatius –com graduar les multes en funció de la capacitat econòmica del sancionat– i ara queden unes quantes qüestions pendents, com resoldre com “s’objectiven” les sancions per falta de respecte a l’autoritat perquè no hi hagi “marges de subjectivitat” que puguin ser utilitzades pels agents com a excusa per reprimir protestants.

Segons el diputat d’Unidas Podemos, des que es van deixar de tractar les faltes de respecte a l’autoritat com una infracció penal per traslladar-les a l’àmbit administratiu, hi ha hagut un “ús abusiu” i s’han “multiplicat” les sancions. Un altre aspecte pendent d’acotar és la desobediència, ja que cal definir “molt bé” què implica.

Santiago ha criticat els sindicats policials que “reivindiquen obertament la restricció de drets ciutadans” i ha denunciat que molts estan “clarament polititzats” i tenen vincles amb “la dreta i la ultradreta. El diputat preveu manifestacions contra la nova llei mordassa perquè els sindicats tenen una “postura política” que “no té res a veure amb la defensa dels drets” i les condicions laborals dels seus afiliats i dels funcionaris policials en general.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Asl a gener 07, 2023 | 14:45
    Asl gener 07, 2023 | 14:45
    Potemos, crossa del feixisme
  2. Icona del comentari de: Espana no te remei a gener 07, 2023 | 15:27
    Espana no te remei gener 07, 2023 | 15:27
    Tan criminals son tant uns com els altres.
  3. Icona del comentari de: Josep M a gener 07, 2023 | 16:56
    Josep M gener 07, 2023 | 16:56
    Una reforma Fake, no canviara res de res, nomes s'ho creuen els pagafantes de ERc.
  4. Icona del comentari de: Independence Process a gener 07, 2023 | 17:47
    Independence Process gener 07, 2023 | 17:47
    Ni els de Podemos consideren els catalans espanyols, altrament sabrien que a Catalunya ja existeix la prohibició de fer sevir bales de goma per part dels cossos policials que actuen al nostre país. Al nostre país fa temps (des l'any 2014) que les varen eliminar, però, les forces d'ocupació espanyoles no respecten les normatives catalanes i han provocat malgrat la prohibició, un munt de ferits més, que s'haguessin evitat si els espanyols respectessin les lleis catalanes. Si casos com aquest, en el qual Podemos creu que és a "l'avantguarda" i ignora que el nostre Parlament aprovà la prohibició total de l'ús de pilotes de goma a partir del 30 d'abril de 2014, no fan despertar més catalans i actuar, no sé que motivarà els encara adormits. Ens cal la independència política, ara més que mai..
  5. Icona del comentari de: Delfí Artós a gener 07, 2023 | 17:59
    Delfí Artós gener 07, 2023 | 17:59
    La llei espanyola "mordassa" no cal modificar-la ni adaptar-la a res, s'ha d'enretirar i deixar el codi penal espanyol sense aquesta malaurada i patètica llei repressora imposada pel PP, Cal enretirar-la. I les pilotes de goma son prohibides d'ençà l'any 2014, malgrat que les forces d'ocupació espanyoles no respecten les lleis, per això i més ens cal la independència, solament així es compliran i respectaran les lleis fetes pels nostres representants democràtics. L'estat espanyol és un estat estúpid i irrespectuós, el 2017 i ara no hi ha cap llei espanyola ni cap normativa que digui que celebrar un referèndum sense el "permís" d'Espanya sigui un "delicte" ni infracció de cap mena de cap llei espanyola... i ells varen empresonar catalans, varen fer judicis farsa, varen espiar i saltar-se un munt de lleis i de drets fonamentals amb "l'excusa" tronada i corcada que defensen la fal·làcia de la unitat indivisible i inseparable d'Espanya. Diguem-los prou. Nosaltres volem la independència.
  6. Icona del comentari de: Ricard a gener 07, 2023 | 18:29
    Ricard gener 07, 2023 | 18:29
    Els castellans tenen permís per emprar un armament més agressiu que els catalans. Deu ser que els castellans tenen força més mala llet. No sembla raonable conviure amb gent amb mala llet.
  7. Icona del comentari de: No podemos a gener 07, 2023 | 20:23
    No podemos gener 07, 2023 | 20:23
    Inútiles
  8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 08, 2023 | 09:42
    Doctor Strangelove gener 08, 2023 | 09:42
    S'ha de reforçar la policia amb tot els elements possibles per tal de mantenir l'Estat de dret. Cal recordar que en democràcia, encara que molts no ho entenguin, la policia són els bons i els delinqüents els dolents! Tan comunistes com independentistes ho veuen a l'inrevés, car el seu objectiu és destruïr occident! Doc.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 08, 2023 | 11:56
      Ricard gener 08, 2023 | 11:56
      Queda clar que per a vostè un manifestant és un delinqüent en potència, com a mínim. Amb aquesta concepció de la cosa pública és normal que la democràcia li faci nosa, sigui catalana o ucraïnesa.
    • Icona del comentari de: Doc = Desgraciat Ñordu a gener 08, 2023 | 13:00
      Doc = Desgraciat Ñordu gener 08, 2023 | 13:00
      Quin desgraciat estàs fet NaziDoc. Crec que tindriem que començar a demanar les dades de qui escriu els missatges en aquest diari, ja veuries com se't acava la tonteria tros d'imbècil ignorant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa