El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern s’aferra a les negociacions exprés per tancar els pressupostos en els “pròxims dies”
  • CA

El Govern de Pere Aragonès s’aferra a les negociacions exprés que manté amb Junts, el PSC i els comuns per tancar un acord de pressupostos a quatre bandes en els “pròxims dies”. La portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, ha assegurat que s’han “accelerat notablement” les converses amb els tres partits i s’ha mostrat convençuda que els pressupostos “poden tirar endavant” amb els vots de totes les formacions malgrat els vetos creuats i les crítiques per la lentitud del Govern. Plaja ha confirmat que el pròxim dimarts –dia festiu– hi haurà Consell Executiu i ha alimentat els rumors sobre l’inici de la tramitació dels pressupostos el dimecres.

Tal com ja va dir dilluns la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, el Govern aposta clarament per un acord de pressupostos ampli i “no veu incompatible” pactar els comptes amb Junts, els comuns i el PSC. “No ens conformem amb dos grups, perquè un acord més ampli seria idoni“, ha dit Plaja, que ha explicat que fins ara han fet una dotzena de reunions amb els partits i que tenen programades trobades diàries. La portaveu del Govern ha reclamat als partits que els facin arribar “propostes concretes” i ha reconegut que l’acord final dependrà de la “voluntat real de negociació” de l’oposició.

Amb tot, Plaja ha evitat posar una data límit per arribar a un acord, però ha deixat entreveure que els temps s’acaba i ha recordat que el retard en la tramitació farà que els pressupostos estiguin prorrogats almenys durant “unes setmanes”. De fet, perquè els comptes poguessin entrar en vigor l’1 de gener s’haurien hagut de començar a tramitar a principis d’octubre.

Pressupostos amb la vista posada a les municipals

Les negociacions per als pressupostos del 2023 es fan amb tots els partits mirant de reüll a les eleccions municipals. ERC i el PSC es diputen l’hegemonia com a primer partit de Catalunya, mentre Junts intenta marcar perfil propi davant els republicans per evitar una sagnia de vots i els comuns volen obtenir bons acords per defensar la seva utilitat com a partit frontissa. “Catalunya necessita els pressupostos”, ha repetit Plaja. El Govern vol portar els comptes al Parlament quan les negociacions estiguin “enfilades” i per això necessiten tancar carpetes. De fet, Plaja ha assegurat que les conselleres d’Economia i Presidència, Natàlia Mas i Laura Vilagrà, estan disposades a incorporar-se a les converses si això ajuda a desencallar-les.

La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, veu “complicadíssim” arribar a un acord aquesta setmana perquè queden molts assumptes que tractar i ha demanat al Govern més agilitat. “Si el que vol el Govern és arribar a un acord el divendres, ens hem de tancar a negociar”, ha dit Albiach. Per la seva banda, Junts es manté enrocat i no està disposat a negociar els pressupostos si el PSC forma part de les converses i, al mateix temps, els socialistes tenen un compte pendent amb Oriol Junqueras –que els va vetar a principis d’octubre–. El PSC espera que Aragonès digui “explícitament” que vol pactar amb ells i de pas furgar en la crisi d’ERC i Junts. “No volem escollir entre uns i altres. Volem que hi hagi pressupostos”, ha sentenciat Plaja.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Plaja la Ferrovial d'erÑ a novembre 29, 2022 | 18:10
    Plaja la Ferrovial d'erÑ novembre 29, 2022 | 18:10
    Amb un Govern de Partido unico, per que cal malgastar en una PORTAVEU D'ERC? JUNTS c9m vau permetre una portaveu del junqueras? ERC BRUTICIO I MALVERSACIO. Plaja cobres molt ? com un ferrovial junqueras?
  2. Icona del comentari de: Miren a novembre 29, 2022 | 18:33
    Miren novembre 29, 2022 | 18:33
    Ho podíeu haver pensat abans de fer fora a Junts, sí, els vau fer fora, fastiguejats de la vostra l'acció política i el vostre menyspreu. I Ara seguireu amb la mateixa cançó de sempre 'la culpa és dels altres' i no reconeixeu que sou uns inútils. Parleu amb l'Asens que es veu que en sap de 'fer política', si més no s'ho creu, tot i que els seus acords sobre la sedició siguin nefastos i molt més perillosos. Junqueras demana generositat i responsabilitat, cosa que no sap ben bé que és, tal com es demostra per part seva amb els governs anteriors. Espero que Junts sàpiga quin és el seu lloc en tot aquest afer i no faci com fa ERC amb els pressupostos espanyols.
  3. Icona del comentari de: Jordi a novembre 29, 2022 | 18:34
    Jordi novembre 29, 2022 | 18:34
    A la merda els pressupostos, quina mania, mentres no siguem indepents, NO A TOT, A TOT i A TOT, COLLONS
  4. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a novembre 29, 2022 | 19:28
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) novembre 29, 2022 | 19:28
    Nova representació de la companyia "EL TRIPARTIT" amb Patricia Plaja com a primera actriu. L'argument fantàstic de la obra "Negociació Exprés" simula les presses per aprovar uns pressupostos entre ER, els Pudents i el PSOE. Els únics espectadors, que eren els de la claca, han marxat a mitja representació avorrits i fastiguejats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa