ERC rebutja la llei de memòria democràtica que considera “insuficient”

La llei de memòria democràtica segueix portant cua, si bé des dels partits de dreta i ultradreta es critica que es “remogui el passat”, des d’Esquerra consideren que aquesta llei és “un avenç” però que encara “no és suficient”. ERC ha presentat ara una esmena a la totalitat amb text alternatiu al projecte de llei de memòria democràtica que l’executiu estatal va enviar al Congrés dels Diputats a finals d’agost. Els republicans creuen que la proposta de PSOE i Podem és insuficient i remarquen que, per exemple, no explicita la il·legalitat del règim franquista ni reconeix les víctimes de la transició. A la proposta d’ERC, es qualifica de “crims contra la humanitat” els que va cometre el franquisme. Altres punts reconeixen els perjudicis econòmics dels represaliats o declaren il·legals els tribunals franquistes i les seves sentències.

En l’apartat del reconeixement de víctimes, la proposta d’ERC atorga aquesta condició, amb dret a reparació jurídica, moral i econòmica, a totes les persones, físiques o jurídiques, “que van patir execucions, penes, sancions, detencions, tortures, exili, desterrament, depuracions, confiscacions, qualsevol perjudici econòmic o patrimonial i qualsevol altra forma de repressió”. A més, s’indica que la reparació comportarà “l’obligació” del govern estatal de restituir “els béns immobles, diners i altres valors, béns mobles i arxius documentals”. També es reconeix el dret a una indemnització per una quantia de 135.000 euros a les persones beneficiàries dels que van morir o desaparèixer per la repressió franquista.

La primera fossa de la Guerra Civil oberta a Catalunya
La primera fossa de la Guerra Civil oberta a Catalunya

ERC ja va anunciar el passat juliol que no donaria suport la Llei de memòria democràtica. “No n’hi ha prou amb aixecar fosses, cal retornar el patrimoni moral i econòmic a les famílies republicanes represaliades pel franquisme”, va dir Rufián, començant per declarar el règim franquista “d’il·legal”. “Les sentències han de ser declarades il·legals i compensar les famílies, i després hi ha d’haver un banc d’ADN real”, va sentenciar. En roda de premsa al Congrés, Rufián va demanar al PSOE que adopti una posició valenta sobre la qüestió. “La dreta no vol passat, perquè l’avergonyeix, però l’esquerra no s’hauria d’apuntar a això”.

Comentaris

    Era un bon home. O no. 17/09/2021 11:18 pm
    Se t’esta posan cara de pinocho a tu i als secuasos
    L'OBSERVADOR ASTORAT 18/09/2021 10:41 am
    ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE EL PÚTRID ESTAT-CLAVEGUERA Ñ (BORBÒNIC-FRANQUISTA 2.0), HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".

Nou comentari