El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC titlla de “llastimós” el “viratge del PSOE” sobre el Sàhara Occidental
  • CA

Esquerra Republicana considera “llastimós el viratge del PSOE” sobre el Sàhara Occidental. En una piulada, l’eurodiputat i secretari d’Internacional dels republicans, Jordi Solé, ha criticat la decisió de l’executiu espanyol d’avalar els plans del Marroc per al Sàhara. “L’estatus final del Sàhara Occidental, territori per descolonitzar, l’ha d’escollir el poble sahrauí en un referèndum d’autodeterminació, tal i com diuen les resolucions de l’ONU, i el referèndum ha d’incloure clarament l’opció de la independència”, ha defensat Solé, segons informa l’agència ACN.

La nova posició del govern espanyol ha implicat un xoc entre el PSOE i Unidas Podemos. A Catalunya, la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha rebutjat el suport del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’autonomia sahrauí que ha anunciat el govern del Marroc i creu que “l’únic camí per resoldre el conflicte és el diàleg”. “És el camí del compliment de les resolucions de les Nacions Unides i el compliment del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí mitjançant un referèndum”, ha apuntat. A més, Albiach ha demanat a Sànchez que compleixi el seu programa electoral “que parla clarament del dret a l’autodeterminació del poble del Sàhara”. Albiach ha fet aquestes declaracions en un acte a Montmeló on s’ha constituït oficialment la sectorial dels drets dels animals del partit.

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha dit que la decisió del govern espanyol d’acceptar el pla del Marroc sobre el Sàhara Occidental és “valenta i realista”. Illa diu que “permet obrir una nova etapa” de relacions amb el país africà. Un país que el líder socialista veu com un “soci estratègic” per a Espanya. “Nosaltres hem de tocar de peus a terra i fer plantejaments realistes. Jo valoro el realisme de la decisió que s’ha pres”, ha remarcat el primer secretari del PSC. En relació a les discrepàncies que ha aixecat amb Podem, Illa assenyala que “respecta” les postures d’altres formacions polítiques, però ha deixat clar que “no alteren el ritme de treball del govern de l’Estat”.

Petició de compareixença

ERC, JxCat el PDeCat i la CUP demanaran la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions sobre el canvi de posició respecte al Sàhara Occidental. Segons han anunciat, el pròxim dilluns registraran la petició, que també compta amb el suport de Més País, Compromís, Nova Cànaries, Coalició Canària, EH-Bildu, el Bloc Nacionalista Galleg (BNG) i el Partit Nacionalista Basc (PNB). Tot plegat arriba després que aquest divendres el govern espanyol donés suport a la proposta del Marroc sobre l’autonomia del Sàhara en una carta enviada pel president de l’executiu, Pedro Sánchez, al rei Mohammed VI.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de l'Os a març 19, 2022 | 13:55
    Joan de l'Os març 19, 2022 | 13:55
    Això recorda aquella paràbola de la palla a l'ull del veí i la biga a l'ull propi. Hipòcrites per partida doble: primer que haurien de saber si no ho saben prou bé qui és el PSOE i quins interessos defensa, que no són altres que els contraris a l'autodeterminació de qualsevol poble, dels Sahara a Catalunya; i segon que si hi ha algun partir que hagi fet un "llastimós viratge" per dir-ho suaument són ells, la mateixa ERC, convertida o venuda (més probablement) a l'autonomisme mesell al servei de l'Espanya gran. El viratge del PSOE i el d'ERC s'agermanen feliçment.
  2. Icona del comentari de: Ricard a març 19, 2022 | 13:58
    Ricard març 19, 2022 | 13:58
    Aquí hi ha la mà dels EUA; aquells que volen una "Espanya" "unida" (Trump dixit). Recordin el reconeixement que el Marroc va fer d'Israel... Doncs Castella està retribuint el Marroc per prescripció nord-americana. I Algeria s'ho empassa també. Deuen estar molt fumuts ambdós. Una mostra més de la insignificància castellana. De fet ni el franquisme es va baixar de formalment tant les calces com l'hereva nova dictadura castellanista del pp-psoe-vox-etc. I per Castella les resolucions de l'ONU són paper mullat... Que covards són els castellans amb els poderosos, i que valents amb els dèbils!
  3. Icona del comentari de: Junqueras el sapo de Adolfo Sanchez a març 19, 2022 | 16:31
    Junqueras el sapo de Adolfo Sanchez març 19, 2022 | 16:31
    SAHARA, el bistec de les esquerres del Rufian de españa. Quin genocidi d'erc.heil
  4. Icona del comentari de: Junqueras el sapo de Adolfo Sanchez.155 a març 19, 2022 | 16:31
    Junqueras el sapo de Adolfo Sanchez.155 març 19, 2022 | 16:31
    SAHARA, el bistec de les esquerres del Rufian de españa. Quin genocidi d'erc.heil

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa