El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elena nega que hi hagi una crisi a la cúpula dels Mossos
  • CA

No hi ha crisi a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Ho ha afirmat, convençut, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una entrevista a Els Matins de TV3 aquest dijous on ha assegurat tot el contrari, que el cos està “molt fort” i en un “bon moment” amb un creixement “d’efectius, mitjans i recursos”. El conseller també ha remarcat que mantindrà la seva decisió de tenir una direcció col·legiada, tot i que sigui “més difícil de gestionar”, està convençut que és la forma que s’adequa al model de mossos que defensa: menys jerarquitzat i més semblant a una societat diversa. Elena també s’ha felicitat per una feminització de la cúpula de la policia catalana, passant d’un 11% de dones a un 25%, tot i que la majoria de càrrecs més rellevants continuen sent ocupats per homes.

El conseller d’Interior ha volgut recordar que els Mossos d’Esquadra tenen doble feina. D’una banda, fan de policia governativa, a les ordres del Govern, i, d’altra banda, de policia judicial, a les ordres dels jutges. Elena ha defensat que les decisions sobre quin model de policia es vol per a Catalunya sí que són de la política, però ha insistit que els responsables no entren en les direccions operatives ni els responsables policials “poden interferir en les decisions polítiques”. “Se’ns acusa d’interferències polítiques, però no em diuen ni un sol cas en què s’hagi interferit en l’operativa”, remarca el conseller.

En aquesta línia, ha assegurat que el mateix comissari en cap, Josep Maria Estela, va compartir aquest posicionament en la carta que es va fer pública la setmana passada i Elena ha confirmat que ell “no va demanar-li que fes” el comunicat.

També ha detallat que la proposta sobre el nou decret d’organització ja està tancat, després de rebre la proposta i fer les seves “incorporacions”. El tema es troba ara en el circuit administratiu a l’espera de la seva aprovació per Govern. Elena no ha detallat quines, però ha assegurat que incorpora novetats, per exemple en l’àmbit de la ciberdelinqüència, l’aposta per la territorialització i més horitzontalitat en la presa de decisions.

Casos judicialitzats

Sobre les darreres polèmiques i casos judicialitzats, Elena ha considerat per exemple que l’excomandament dels Mossos Toni Rodríguez té “tot el dret” a presentar un recurs per estar en contra d’un canvi laboral. Però sobre les acusacions d’ingerències d’Eduard Sallent, afirma que aquest ho nega “absolutament” i demana recorda que cal “acreditar” acusacions com les de Rodríguez. El responsable d’Interior afegeix que “fer una afirmació dient que t’han demanat una cosa i no anar més enllà” a ell li genera “sensació d’impunitat” i es pregunta “com s’acredita això?”.

La nova prefectura dels Mossos amb el conseller Joan Ignasi Elena, el comissari Eduard Sallent, el comissari Josep Maria Estela i la intedent Rosa Bosch/Quico Sallés
La nova prefectura dels Mossos amb el conseller Joan Ignasi Elena, el comissari Eduard Sallent, el comissari Josep Maria Estela i la intendent Rosa Bosch / Quico Sallés

Irregularitats en els concursos

Fa pocs dies se sabia que el Departament d’Interior havia suspès el procés de selecció de nous inspectors i intendents del cos de Mossos d’Esquadra després d’haver trobat un mòbil amb la gravadora encesa a la sala del tribunal avaluador. Sobre això, el conseller ha defensat que s’ha fet el que s’havia de fer i que el cas està en investigació, tant pròpia com judicial. “Em sembla molt fort, inacceptable i molt greu”, ha manifestat.

Però aquest cas no ha estat l’únic aquesta setmana. Aquest mateix dijous, El Pais avançava que alguns intendents de la policia catalana han denunciat les bases del concurs per cobrir sis places de comissari. Amb relació a aquest cas, Elena ha assegurat que és un recurs que han presentat una minoria dels candidats “legítimament”. A més, Fonts del Departament d’Interior han explicat a l’ACN que la denúncia la signen tres dels més de 30 intendents que aspiren a una plaça. Ara, Interior estudiarà les al·legacions que fan i respondrà el requeriment del jutjat, que estudia la suspensió cautelar del concurs, que ja està en marxa.

Junts, dins o fora del Govern?

La consulta interna sobre la continuïtat de Junts per Catalunya al Govern està en marxa des de les dotze de la nit d’aquest dilluns. Preguntat per la seva posició, el conseller ha confirmat que li agradaria continuar en aquest executiu i recorda que “cal un govern que respongui a les necessitats del país”. “Junts ha de decidir si vol ser govern o oposició. I, si vol ser a govern, fer de govern“, conclou Elena.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: CAT a octubre 06, 2022 | 11:24
    CAT octubre 06, 2022 | 11:24
    El que Elena ha de garantir es que faran els mossos un cop s'aixequi la DUI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa