El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP, lluny de la majoria absoluta però suma amb Vox a Castella i Lleó
  • CA

Vox es dispara a les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó mentre que Cs queda liquidat pels electors, segons dades de les enquestes de peu d’urna que publiquen diversos mitjans. El sondeig de GAD3 que publica el diari local El Norte de Castilla retrata el retrocés del PSOE i el tímid avenç del PP en els actuals comicis respecte els resultats del 2019. El PSOE, que va aconseguir 35 procuradors a les corts a les darreres eleccions, passaria a tenir-ne ara 27-29, és a dir fins a 8 menys. El PP hauria superat els socialistes, amb 31-33 escons, quatre més dels que tindria ara en el millor dels casos.  D’aquesta manera els populars queden lluny de la majoria absoluta que anhelaven, però sumen amb l’ultradreta. Les dues formacions podrien aconseguir 44 procuradors, mentre que la majoria absoluta a Castella i Lleó s’aconsegueix amb 41 escons.

L’extrema dreta és la guanyadora de la nit amb l’obtenció d’entre 11 i 13 procuradors, fins a 12 més de l’únic que va aconseguir el 2019. Tots els que guanya el partit de Santiago Abascal semblen haver estat succionats del Cs de Francisco Igea, que de 12 escons, segons el sondeig de GAD3, en trauria ara només un. Soria Ya de l’España Vaciada, que es presenta per primera vegada, compliria amb els pronòstics i obtindria entre 2 o 3 procuradors, mentre que la Unió del Poble Lleonés augmentaria amb dos escons, un més del que té ara.

Les eleccions a Castella i Lleó van ser anticipades per Pablo Casado amb la intenció de fer una demostració de força davant la competència interna amb Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha estat diverses vegades en campanya i ha protagonitzat alguna controvèrsia amb Casado sobretot en parlar d’una possible coalició amb Vox. Els populars no s’han tancat a pactar amb l’extrema dreta per formar govern a la comunitat. Els resultats, si són llegits en clau nacional, també suposen un revés a PSOE i Unidas Podemos, donat que els primers sondejos mostren resultats més aviat discrets.

Fonts del PP han explicat després de sortir els resultats de sondejos que no farien valoracions sobre enquestes. El candidat Alfonso Fernández Mañueco sortirà a fer la valoració després de la roda de premsa oficial de resultats de la Junta de Castella i Lleó, al voltant de les deu de la nit. Les mateixes fonts diuen que d’acord amb els resultats s’aproximen setmanes de llargues converses amb tothom. En aquest diàleg hi haurà unes línies vermelles, han indicat aquestes fonts, que són “els valors” del partit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 13, 2022 | 20:48
    Ricard febrer 13, 2022 | 20:48
    Per què votar la xenofòbia pancastellanista de Ciudadanus si tenen Vox? Per què votar la Espana Buidada si tenen Vox? Per què preocupar-se per la seva gent si és molt més còmode agredir als catalans, perquè tots ells estan convençuts de que els catalans tenen tota la culpa de la seva decadència secular? Au, ara a fer veure que governen allò.
    • Icona del comentari de: Uno no puede olvidarse de la medicación a febrer 13, 2022 | 21:19
      Uno no puede olvidarse de la medicación febrer 13, 2022 | 21:19
      Lo que uno llega a decir cuando no toma la medicación. Te la has olviado hoy.
  2. Icona del comentari de: Acceptar es cosa de adultos a febrer 13, 2022 | 21:42
    Acceptar es cosa de adultos febrer 13, 2022 | 21:42
    El gran ganador: VOX.
  3. Icona del comentari de: Pepitogrillo a febrer 13, 2022 | 22:44
    Pepitogrillo febrer 13, 2022 | 22:44
    Asco de partidos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa