El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Comptes embolica la troca als jutjats amb acusacions de frau a la Fiscalia

Embolic judicial arran de l’ús de la fiscalia dels informes del Tribunal de Comptes. El procés confiscatori del Tribunal de Comptes a la gestió d’Exteriors comença a complicar la vida als dos sumaris oberts en dos jutjats diferents -el jutjat 13 i el 18 de Barcelona- que investiguen penalment els mateixos fets. Fins i tot, una defensa ha plantejat davant les jutgesses instructores que la fiscalia ha actuat “emparada en un evident frau de llei” per encausar doblement els seus clients amb el mateix informe del Tribunal de Comptes. Tot un entramat processal que els advocats volen desllorigar i denunciar.

Tot arrenca de l’etern sumari obert en el Jutjat 13, on molts dels encartats pel Tribunal de Comptes, tenen ja una acusació i una instrucció feta pels mateixos fets i pel mateix període. Serien el cas d’Aleix Villatoro, exsecretari general d’Exteriors, o bé d’Albert Royo, expresident del Diplocat. El 9 de setembre de 2020, la jutgessa instructora va cloure el sumari i va negar a la fiscalia la seva petició d’ampliar el termini d’instrucció. Fins i tot, la instructora va renyar al ministeri públic que vulgués allargar la instrucció sense concretar quines diligències volia practicar.

Aquesta decisió va ser recorreguda davant l’Audiència. El 19 d’abril d’enguany, la secció 21 de la magistratura barcelonina va estimar les peticions de les acusacions públiques i va ordenar al jutjat 13 continuar la instrucció, però només per enllestir unes indagatòries i prendre declaració a 20 processats que havien de tenir oportunitat de declarar sobre fets incorporats en prosperar els recursos d’apel·lació després del seu processament.

Paral·lelament, i preveient que el jutjat 13 no li donaria més marge, la Fiscalia anava preparant un altre front judicial. El ministeri públic i el Cos Nacional de Policia interrogaven i analitzaven l’informe del Tribunal de Comptes que fiscalitzava l’acció Exterior. Un informe que ja va ser incorporat a la causa del 13 el juny de 2019 i que va causar l’ampliació de les acusacions contra alguns processats i afegir-ne algun de nou com Manuel Manunelles, delegat de la Generalitat a Suïssa. Lluny de demanar més responsabilitats en aquesta causa, la fiscalia va esperar i va presentar la denúncia penal sobre el mateix informe el passat mes de febrer. Una querella que ha generat una altra investigació penal al Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona, amb pràcticament els mateixos encausats que al jutjat 13. El mateix informe del Tribunal de Comptes en dues causes judicials amb acusacions per a les mateixes persones.

D’aquí que les defenses dels principals investigats presentessin a l’Audiència un recurs per aclarir quin jutjat havia d’investigar la gestió d’Exteriors, o bé el 13 o bé el 18. La secció segona de l’Audiència va resoldre el 8 de juny i a l’interlocutòria a la que ha tingut lloc aquest diari, recomana als lletrats demanar als jutjats que s’aclareixin entre ells, i bé s’interessi que s’acumulin les causes en un o l’altre s’inhibeixi. De moment, el Jutjat 18 encara no ha contestat, però el 13, va dictaminar el passat 18 de juny que no podia decidir perquè el seu marge d’instrucció no li permetia atès que l’Audiència només li deixava instruir unes diligències.

Aquesta decisió ja ha estat recorreguda, perquè les defenses entenen que encara que només li quedin unes proves per practicar, una magistrada instructora ha d’instruir. “No pot ser instructora per hores”, al·leguen les defenses. A més, el fet que permeti recórrer la seva decisió, vol dir que té l’autoritat per decidir si reclama la causa del 18 o s’inhibeix. De moment, no s’ha aclarit quin jutjat es queda la causa o si bé continua oberta en dos jutjats.

Però, aquest embolic entre dos jutjats arran del mateix informe del Tribunal de Comptes no és ingenu, ni causal. Almenys així ho veuen les defenses i ho escriuen en els seus recursos. “La fiscalia va investigar paral·lelament i pel seu compte els fets que hauria hagut d’introduir en el sumari del 13 en cas de considerar-los penalment rellevants i, un cop la present instrucció va finalitzar, va presentar una denuncia per activar una altra causa independent en la que poder seguir sotmetent a una permanent investigació penal a diversos processats”, expliquen els lletrats.  

En aquest sentit emfatitzen que els fets investigats al jutjat 18 “haurien hagut de ser posats de manifest en el 13t ja que es troben en estreta connexitat amb el que s’ha estat investigant durant els darrers 5 anys”. “En d’altres termes, el que ara es pretén que investigui el Jutjat d’Instrucció 18 forma part de l’objecte d’investigació del sumari del 13 (i des de fa molt de temps)”.   En aquest marc, els lletrats posen la lupa en “la forma com s’han gestionat els temps per part de l’acusació pública, i com aquest procedir evidencia una clara voluntat de mantenir en tot moment activa alguna causa contra determinades persones vinculades al denominat “procés””. El que qualifiquen d’una “actitud processal que va més enllà dels criteris d’estricta legalitat i persecució de fets presumptament delictius als que hauria de vincular-se l’actuació del Ministeri Fiscal”.

És més, els lletrats remarquen que la premeditació estratègica de la fiscalia frega la il·legalitat en la persecució dels investigats i deixar-los en indefensió. “Una indefensió que neix del fet de veure’s sotmès a un procediment judicial rere un altre, per única voluntat de la Fiscalia que, aplicant una sort de principi d’oportunitat i emparada en un evident frau de llei, és qui acaba provocant que fets que haurien de ser instruïts conjuntament en una única causa en realitat s’acabin investigant en procediments separats i de forma seqüencial en el temps“, conclouen. És a dir, indiquen “que en el moment en què una instrucció sembla acabar se’n inicia una altra”, una circumstància que genera una “persecució judicial que no acaba mai i s’eternitzi en el temps”. Una situació que viuen els encausats “sense que a més existeixi cap justificació legal que ho empari”.

Ara la voluntat de les defenses és que la causa s’incorpori tot al jutjat 13 o fins i tot, que el jutjat 18 arxivi perquè la fiscalia no estaria habilitada per instar un procediment que ja hauria pogut iniciar al sumari del 13. “El contrari suposaria habilitar una pràctica del Ministeri Fiscal realitzada en un evident frau de llei i, que únicament respon a criteris d’oportunitat i a una voluntat de mantenir en tot moment oberta una instrucció penal on poder anar investigant persones presumptament vinculades amb el moviment independentista català”, assegura el recurs interposat per reclamar unificar en un sol sumari les instruccions derivades de l’informe del Tribunal de Cuentas.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: En Patufet astronauta a juny 29, 2021 | 22:35
  En Patufet astronauta juny 29, 2021 | 22:35
  El embolic es el que van liar la colla de malversadors que ara tindran que afluixar la butxaca. Apa, aneu omplin la caixa de resistència.
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 30, 2021 | 09:10
   Anònim juny 30, 2021 | 09:10
   trnauil xato...ja veuràs que no pagaran res! està clar que aquest tribunal de comptes és un frau!!!
  • Icona del comentari de: Per el Patufet a juny 30, 2021 | 10:10
   Per el Patufet juny 30, 2021 | 10:10
   Malversadors? Varen fer el que va sortir de les urnes! I per contra hi ha una colla de lladres, que han robat el que han volgut, com els ppros, considerats una banda per delinquir, i ningú gosa tocar-los..com el cas de la Botella! vergonya que hi hagin catalans tan soques com tú, si és que ets català...
  • Icona del comentari de: Aureli 1 a juliol 01, 2021 | 15:39
   Aureli 1 juliol 01, 2021 | 15:39
   Patufet , a tu et devia cagar el bou oi ? Deuria quedar tranquil de desempallegar-se de tanta merda .
 2. Icona del comentari de: Qui paga a juny 29, 2021 | 22:41
  Qui paga juny 29, 2021 | 22:41
  Els polítics encausats no han d'assumir el càstig econòmic. Ells fèien la seva feina. Treballaven per la Generalitat sita un mandat electoral.
 3. Icona del comentari de: Jose Luis Moreno Llibertat!!! a juny 29, 2021 | 22:45
  Jose Luis Moreno Llibertat!!! juny 29, 2021 | 22:45
  Prou de represión!! Jose Luis moreno Libertad !! Todo lo que hablé castellano es Franco ! Jose Luis Moreno Llibertat !!!
 4. Icona del comentari de: Ramon a juny 30, 2021 | 00:39
  Ramon juny 30, 2021 | 00:39
  Res no podrà superar en indecència, als encausaments pel 9N. Els encausaments pel 9N trenquen la baralla. Els encausaments pel 9N neguen Espanya com estat de dret.
 5. Icona del comentari de: El afinador a juny 30, 2021 | 02:28
  El afinador juny 30, 2021 | 02:28
  Fiscales delincuentes? No me lo puedo creer.
 6. Icona del comentari de: Tu tranquil Patufet subnormal a juny 30, 2021 | 08:41
  Tu tranquil Patufet subnormal juny 30, 2021 | 08:41
  Mentre tingueu futbol, T5 i haviat curses de braus, no patiu per res mes, el vostres líders polítics s’encarreguen de la resta...
 7. Icona del comentari de: rd a juny 30, 2021 | 08:57
  rd juny 30, 2021 | 08:57
  el tribunal de l´ansar, enxufats del règim amb els seus familiars, roben tot el que poden i ningú sap on van a parar els diners...
 8. Icona del comentari de: Donec Perficiam a juny 30, 2021 | 10:35
  Donec Perficiam juny 30, 2021 | 10:35
  Només hi ha un camí....es diu DUI. A veure quan s'en adonen que amb Caspaña rància i venjativa no hi ha res a fer. Amb aquestes tortures (i moltes altres) podem estar segles......segles que ja les aguantem (començo a pensar que sóm masoquistes o tenim sindrome d'Estocolm).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa