El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem fa costat a Vox i PP i avala la que la JEC retirés l’acta d’eurodiputat de Junqueras

Entre bombers no es trepitgen la manguera. La Sala III, del Contenciós-Administratiu, del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs presentat per l’exvicepresident i pres polític Oriol Junqueras contra l’acord de la Junta Electoral Central, de 3 de gener de 2020, que va declarar la pèrdua de la seva condició de diputat de Parlament Europeu. Els magistrats del Contenciós adverteixen en la resolució que la seva decisió s’ha de basar en la sentència de Manuel Marchena, tot i que la defensa de Junqueras aprofitava el recurs per combatre-la. La decisió de la JEC, i ara avalada pel Suprem, es va iniciar per la denúncia presentada per PP i Vox davant l’organisme al·legant que Junqueras tenia la inelegibilitat sobrevinguda, -atès l’article 6.2 de la LOREG- per haver estat condemnat a 13 anys de presó per sedició.

La sentència, de la que n’ha estat ponent el magistrat Pablo Lucas, adverteix que el recurs de Junqueras descansa fonamentalment en combatre la sentència de la Sala Penal que el va condemnar a presó i inhabilitació i que la sala Contenciós, “no només no pot revisar sinó que ha d’estar al que hagi resolt en ferm”. La resolució destaca que la Junta, a instància de el Partit Popular i de Vox, només “va aplicar les conseqüències que la sentència ferma de 14 d’octubre de 2019”. Una decisió que comportava per a Junqueras la pèrdua de la condició de diputat electe, per la “inelegibilitat sobrevinguda a causa de la pena privativa de llibertat que complia”. Tot i que el TJUE va advertir que calia respectar-li la immunitat en resposta a la qüestió prejudicial que va preguntar el mateix Marchena.

Segons els magistrats “no calia que esperés a la decisió que prengués la Sala Segona de Tribunal Suprem a la vista de la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 19 de desembre de 2019“. De fet, aquesta resolució europea indicava que s’hauria d’haver demanat l’aixecament de la immunitat al Parlament Europeu. Al capdavall, arran d’aquesta resolució Carles Puigdemont i Toni Comín van accedir a l’escó europarlamentari.

Curiosament, la sentència del Contenciós assegura que el TJUE “no diu res sobre el procés principal tot i que tenia coneixement que s’havia dictat la sentència de 14 d’octubre de 2019 tal com reflecteix en la seva exposició d’antecedents”. A més, la resolució indica que “el TJUE va acceptar que es mantingués a la presó al senyor Junqueras encara que s’hauria d’haver sol·licitat l’aixecament de la immunitat que li corresponia des de la seva elecció, consignada en el paràgraf segon de l’article 9 del Protocol número 7 de privilegis i immunitats de la Unió Europea“.

Així mateix, opina que “el TJUE es va limitar a encomanar a la Sala Segona que tragués les conclusions procedents”. “Precisament, per això, aquesta va resoldre el 9 de gener de 2020 que, no estant ja a la presó provisional sinó complint la condemna que li havia imposat, no procedia sol·licitar autorització al Parlament Europeu perquè Junqueras havia perdut la seva condició de diputat”, afegeix la sentència.

Els magistrats del contenciós també assenyalen que el recurs de Junqueras volia aprofitar la sentència del TJUE per assolir una “causa de nul·litat de la dictada per la Sala Segona que, segons es desprèn del plantejament de la demanda, hauria haver operat via les posteriors resolucions d’aquesta”. Així critica que el recurs “no diu res sobre la raó per la qual la Junta Electoral Central va apreciar la inelegibilitat sobrevinguda”. “És a dir” -aclareix- “no arriba a discutir que la condemna ferma a una pena privativa de llibertat comporta la pèrdua del sufragi passiu, és a dir, que determina la inelegibilitat, en aquest cas sobrevinguda, del condemnat”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pajaritu a maig 14, 2021 | 13:14
  Pajaritu maig 14, 2021 | 13:14
  Lógico, un delincuente sentenciado y condenado en firme, pierde sus derechos como electo. ¿De qué se sorprenden? ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
 2. Icona del comentari de: Ramon a maig 14, 2021 | 13:32
  Ramon maig 14, 2021 | 13:32
  Junqueras era el candidat d'Espanya per presidir la Generalitat abans, durant i després del 155. Des d'Aleix Vidal-Quadras fins Pablo Iglesias, passant per la Soraya i òbviament la màfia sociata, el volien de president.
 3. Icona del comentari de: Eloi a maig 14, 2021 | 13:33
  Eloi maig 14, 2021 | 13:33
  Les institucions que consoliden l'estat putrefacte no deixen de fermentar.
 4. Icona del comentari de: Ricard a maig 14, 2021 | 13:48
  Ricard maig 14, 2021 | 13:48
  El tribunalet de fira aquest es passa pel forro les resolucions europees. Els castellans diuen ser europeus políticament. I la resta d'europeus callats. Els catalans no hem d'oblidar-ho.
  • Icona del comentari de: Ramon a maig 14, 2021 | 14:04
   Ramon maig 14, 2021 | 14:04
   Identificar els nostres enemics amb "els castellans" és una cagada tant a nivell domèstic, com a nivell estatal i internacional. No és que sigui una batalla perduda. Pitjor. És una batalla contraproduent.
   • Icona del comentari de: Ricard a maig 14, 2021 | 20:06
    Ricard maig 14, 2021 | 20:06
    Potser és una cagada o potser no. En tot cas el que ha de quedar clar és que ni els espanyols ni la llengua espanyola no existeixen. Son castellans i la seva llengua és la castellana, no l'espanyola, i va de Santander a Palos de la Frontera. És més, històricament han fet tot el que han pogut per torpedinar la idea d'Espanya. I per tant són fèrriament anticonstitucionalistes i antiespanyols. Fora de l'Estat ho entendran? No, naturalment. Però aquí sí. I tot castellà que viu a Catalunya sap que se'l fa compatriota nostre simplement estimant la nostra llengua i el nostre país. No cal res més. Desgraciadament els castellans de fora de Catalunya no tenen aquesta tradició. Afortunadament nosaltres tenim compatriotes de llengua castellana, als qui respectem, com a Ademús o al Pilar de la Foradada.
 5. Icona del comentari de: Vendetta a maig 14, 2021 | 14:19
  Vendetta maig 14, 2021 | 14:19
  Orioljudes akets son els fruits de la taula de dialeg no?. Jjaa botifler de aki 20 anys en parlem pudreixte a la preso botifler
 6. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 14, 2021 | 15:07
  L'OBSERVADOR ASTORAT maig 14, 2021 | 15:07
  De qué us estranyeu!! És la praxi d’un “Estat-Claveguera (Borbònic-Franquista 2.0)”, hereu i continuador d’un “Estat Genocida-Feixista” que creu fermament que no és “la Unidad de Ñ” qui està subordinada a la Declaració Universal dels Drets Humans, sinó que són els Drets Humans els que estan subordinats “a la Unidad de Ñ”. Capisci !!!!
 7. Icona del comentari de: joandomenec a maig 14, 2021 | 17:46
  joandomenec maig 14, 2021 | 17:46
  De res li val ser bon xic i estimar Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa