CUP, Comuns, Cs i PPC demanen el relleu del Síndic mentre que el PSC en reclama la dimissió i Vox la supressió

Ribó ja ha demanat que s'activi el mecanisme per substituir-lo i recorda que "tot" depèn de la cambra

CUP, Comuns, Cs i PPC han exigit que la Sindicatura de Greuges es renovi amb urgència i que es faci el relleu de Rafael Ribó al capdavant de l’òrgan. D’altra banda, el PSC-Units n’ha demanat la dimissió i el partit d’ultradreta Vox n’ha demanat la seva supressió. De fet, la majoria de l’oposició ha acusat Ribó d’haver actuat “de part”. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha explicat que ja ha demanat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s’activi el mecanisme per rellevar-lo, i ha recordat que ja ho va fer abans quan Roger Torrent era president. “Tot depèn de vostès”, ha dit el Síndic, dirigint-se als diputats. El Síndic ha presentat davant la cambra l’informe corresponent al 2019. La diputada del PSC-Units Marta Moreta ha retret al Síndic que hagi estat “el defensor del Govern” i no del ciutadà. La socialista ha considerat que en els últims anys el Síndic no ha actuat amb “imparcialitat”, “objectivitat” i “independència”. “S’ha saltat les regles ètiques i morals que distingeixen el seu càrrec”, ha apuntat. Per això, la socialista ha emplaçat Ribó a dimitir i que no esperi que els grups parlamentaris el substitueixin.

El diputat de Vox Sergio Macián ha defensat que el Síndic actua com una “corretja de transmissió ” del Govern independentista. Macián ha anunciat que la formació promourà les modificacions necessàries per “derogar” i “suprimir” la figura del Síndic. En concret, considera l’oficina del Síndic una “duplicitat” amb el Defensor del Poble i una “oficina de col·locació”.

Ciutadans ha denunciat que Ribó “es perpetua en el seu mandat de forma gairebé eterna” i l’ha acusat de “blanquejar el procés”. El diputat Nacho Martín Blanco ha carregat contra la seva “falta de neutralitat” i ha advocat, també, per canviar el sistema de nomenaments.

En la mateixa línia s’hi ha referit la diputada del PPC Lorena Roldán, que ha dit que “sempre ha estat un síndic de part” i que Ribó “no és l’exemple del que hauria de ser un bon síndic”. “No m’estranya que tinguin problemes per rellevar-lo; els costarà trobar un substitut que estigui sempre donant suport a la causa”, ha etzibat.

El diputat de la CUP Carles Riera ha exigit el relleu urgent de Ribó al capdavant de la Sindicatura de Greuges i ha reclamat que es canviïn els criteris pels quals es nomena el càrrec.

Finalment, des dels comuns, Joan Carles Gallego ha demanat que totes les forces polítiques comencin a parlar per assolir el més ampli consens i renovar així el Síndic, i també altres organismes amb el mandat caducat, com la Sindicatura de Comptes o la CCMA. “Les institucions no poden dependre de la mala o la bona entesa entre Junts i ERC”, ha afegit Gallego, que ha exigit sortir de la “paràlisi institucional”.

Comentaris

    En fi 29/04/2021 7:01 pm
    La feina ben feta fa molt de mal Per cert jo eliminaria vox, i ha posats el pp, els fasc'stas de ciudadanos ja s'estan auto eliminant. La delegacion del psoe a Catalunya, actualment pràcticans de la dictadura mare in rottenmeier granados
    Ricard 29/04/2021 6:17 pm
    Si les argumentacions són les descrites sembla que la oposició mandreja o no té arguments, cosa d'altra banda habitual en els castellanistes.

Nou comentari