Creix la tensió entre Fiscalia i el jutge pel sumari que va portar l’operació Volhov

El ministeri públic no veu clar allargar la instrucció

Sumari entrabancat. El cas Estela, investigació que versa sobre les suposades subvencions fraudulentes del departament d’Exteriors de la Diputació de Barcelona, i que va derivar en l’Operació Volhov sobre el finançament internacional del Procés, el Tsunami i els deu mil soldats russos, s’està enfarfollant a mida que passa el temps i s’acosta la data límit de la instrucció, el 29 de juliol d’enguany. Si bé ja el ministeri fiscal va arrufar el nas davant l’esquarterament en 9 peces separades el cas Estela, més les derivades de l’operació Volhov que provenen d’aquesta instrucció, ara també ha parat els peus al jutge en la seva intenció d’allargar un any més la instrucció.

Segons ha pogut saber El Món, el fiscal Fernando Maldonado s’ha negat, en primera instància, a allargar la instrucció a la vista de les proves practicades i de la manca de declaracions d’investigats principals. És un avís, davant el fet que un dels suposats principals implicats Jordi Castells, encara no ha declarat davant el jutge. De fet, el ministeri públic alerta al jutge que dependrà d’aquesta declaració per demanar l’arxiu, el sobreseïment. o la continuïtat de la instrucció. Una decisió que és prou coherent amb el paper que ha tingut el ministeri públic en aquest cas que no ha demanat cap diligència clau ni ha acabat de veure rodó el cas.

El jutge Aguirre va demanar el passat 13 de maig a les parts a través d’una providència la possibilitat d’ampliar el termini d’instrucció de la causa. En concret, la instrucció no pot anar més enllà del 29 de juliol d’enguany, data en la que entra en vigor la reforma de l’actual article 324 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, que determina un termini màxim d’un any per les investigacions judicials. Tot i això, el mateix article preveu pròrrogues de sis mesos o d’un any, que podrà proposar el jutge o una part, sempre i quan es doni parer a totes les parts.

Un dels escrits de la fiscalia advertint que no veu clar prorrogar el termini d’instrucció/QS

El fiscal Maldonado, de la Fiscalia de Corrupció i la Criminalitat Organizada, i adscrit a aquest cas, no va esperar gaire a respondre. El passat 17 de maig va remetre un escrit al Jutge, amb què constatava que faltava per declarar com investigat Jordi Castells, director de Relacions Internacionals de la Diputació durant els fets investigats, i clau per entendre el cas. De fet, aquesta declaració estava prevista el 20 d’abril però es va suspendre. La tàctica del jutge ha estat citar a declarar la quarentena d’investigats abans que Castells.

El fiscal, però, no ho veu clar i aprofita aquesta demora per advertir al jutge. “És complicat preveure si després de la seva declaració serà necessari o no fixar un nou termini d’instrucció, pel que el ministeri fiscal considera necessari rebre aquesta declaració amb la deguda antelació del 29 de juliol (…) i posteriorment, decidir sobre la qüestió plantejada”, insisteix el fiscal. En definitiva, un senyal que el fiscal no acaba de veure amb prou claredat els indicis de criminalitat.

Un dels escrits de Fiscalia al que ha tingut accés El Món/QS

En un altre escrit, del mateix 17 de maig, el fiscal insisteix en aquest punt en una altra de les peces separades per negar-se ara per ara a accedir a la petició del magistrat d’ampliar el termini d’instrucció. “Abans de pronunciar-se sobre la pròrroga del termini”, escriu Maldonado, “considera necessari que es rebi declaració als investigats amb la deguda antelació al 29 de juliol i posteriorment es podrà decidir sobre la conveniència de noves diligències d’instrucció i l’ampliació del termini, en el seu cas”.

En canvi, la representació de la Diputació de Barcelona ha donat la seva conformitat a l’ampliació del termini. Segons fonts judicials, per tenir més marge alhora de trobar la ingent quantitat de documentació que reclama el jutge. En tot cas, Aguirre dos dies abans de demanar l’ampliació del termini ha demanat més diligències a la Guàrdia Civil que, de moment, s’haurà d’afanyar a realitzar-les abans del 29 de juliol.

Comentaris

  Espanya delenda est 11/06/2021 12:37 pm
  No em crec res, gossos amb gossos no es mosseguen.
  Doctor Strangelove 11/06/2021 9:52 am
  MHP, DEIXA D'ESNIFAR I TREU-TE ELS MOCS DEL NAS.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 11/06/2021 8:44 am
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ÉS UN EXEMPLE PALMARI, DE LA PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  MHP 11/06/2021 8:05 am
  Mande? D'on treus aquestes noticies mes falses que una republica de 8 segons?
   La REPUBLICA 11/06/2021 12:06 pm
   El follon kamontao una REPUBLICA de 8 segundos! Imaginaos cuando se haga efectiva...BOOOMM

Nou comentari