El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podem i Vox recullen suports de la pugna entre PSOE i PP, segons el CIS
  • CA

El PSOE i el PP perdrien suports en unes noves eleccions generals si se celebressin avui, segons el baròmetre de novembre del Centre d’Estudis Sociològics (CIS). Aquests hipotètics vots anirien a parar a Podem i Vox. Segons el darrer baròmetre, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions espanyoles, i encara guanyaria més distància amb el PP. Si al baròmetre del mes passat la distància entre els dos partits majoritaris de l’Estat espanyol era de 6,4 punts, ara és de 6,7.

Ara bé, el PSOE obtindria el 27,6% dels vots, mentre que el PP n’obtindria el 20,9%. Això vol dir que el bipartidisme perd intenció de vot respecte el baròmetre anterior, concretament 0,9 punts pel que fa als socialistes i 1,2 punts pel que fa als populars. Aquests vots els recullen Podem i Vox, que es barallen per aconseguir la tercera posició.

Per altra banda, Esquerra Republicana de Catalunya seguiria sent el partit català més votat en unes eleccions espanyoles. De totes maneres, baixa mig punt i s’acaba situant en un 2,6%, mentre que Junts per Catalunya perd una dècima i se situa a l’1,5% i la CUP guanya una dècima, obtenint finalment l’1% dels vots.

El partit d’extrema dreta Vox fa un creixement d’un 1,1 punts respecte el baròmetre de l’octubre, de manera que obtindria el 14,3% dels vots dipositats a les urnes de l’Estat espanyol en cas de celebrar-se unes noves eleccions generals. Podem creix 1,8 punts i obté d’aquesta manera el 13,6% del cens. Per altra banda, Ciutadans segueix perdent suports, i en uns nous comicis perdria tres dècimes per acabar-se quedant al 5,7, mentre que Més País obtindria el 3,1% dels vots.

Pel que fa a d’altres formacions, el Partit Nacionalista Basc obtindria l’1,4% dels vots, mentre que Bildu es quedaria amb un 0,8%, BNG amb un 0,6%, CC amb un 0,4%, Na+ amb un 0,4%, el PRC amb un 0,1% i Teruel Existe amb un 0,1%. Així doncs, el baròmetre deixa les tres dretes (PP Vox, Cs i la coalició navarresa Na+) amb el 41,3% dels vots. PSOE i Podem sumen sols el 41,2%, però disposen d’aliats a l’arc parlamentari, i amb els socis de la investidura se situen al llindar del 50%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa