Debat intens al Consell sobre el futur del lideratge de Puigdemont a Junts

La proposta de resolució presentada per dos membres de l’Assemblea de Representants del Consell per la República per tal que el president a l’exili es desvinculi de la presidència de Junts per Catalunya està generant un debat “complex” i “animat”. Així ho asseguren diverses fonts consultades per aquest diari, tant membres del Consell com membres de la direcció de la formació independentista. De fet, hi posicions de tot tipus. Des dels que consideren el text de la resolució de “toc d’atenció” a tenir en compte, als que opinen que no tindrà cap recorregut, als que pensen que és una decisió “personal i intransferible” i els que aposten perquè es debati amb fruïció i “sense hiperventilacions”. Fins i tot, n’hi ha que hi veuen un detonador per generar un efecte dominó en altres formacions, com ERC o la CUP. 

Ara bé, sobre el nucli de la proposta hi ha un acord clar entre les fonts consultades: “Aquest debat sempre ha estat sobre la taula”. En aquest sentit, molts recorden que Poble Lliure, amb un representant al govern a l’exili, Guillem Fuster, va aprovar una resolució el juny del 2020, amb la vista posada a les eleccions del 14 de febrer, en què demanava deslliurar de dominis partidistes el Consell. En concret, reclamava fer l’organisme de l’exili “independent de qualsevol tendència política, tant des del punt de vista orgànic, com ideològic i representatiu”

Una tesi que topava de ple amb la doble presidència de Puigdemont, de Junts i del Consell. “La novetat és que és la primera proposta de resolució que s’ha aportat al Parlament a l’exili, abans fins i tot que hi hagi un reglament. Això acredita que el debat hi era ja des de fa temps”, al·leguen diverses fonts. El fet que ja s’hagi presentat és, per a alguns membres electes, “un toc d’atenció al president per tal que no s’encanti i deixi clares les coses”

Una imatge de la constitució de l'assemblea del Consell per la República a Canet del Rosselló/Quico Sallés
Una imatge de la constitució de l’assemblea del Consell per la República a Canet del Rosselló/Quico Sallés

La qüestió és complexa”, remarquen fonts consultades. “Ningú no li pot dir al president Puigdemont, que per a nosaltres és el president legítim, el que ha de fer”, indiquen. “També cal veure que una formació com Junts, que just té un any de vida, no vulgui perdre, encara que sigui formalment, el seu líder natural”, afegeixen altres fonts. “Ho ha de decidir ell”, subratllen, “però això no treu que es pugui discutir i debatre aquesta qüestió, el Consell ha de demostrar que té noves maneres de fer política”, conclouen. 

“Tots el volem” és la resposta de membres de la direcció de Junts. “Ni ens plantegem que pugui deixar la presidència del partit, però, en tot cas, serà la seva decisió”, insisteixen. En aquest marc, argüeixen que “la presidenta de la Mesa de l’Assemblea, Ona Curto, no deixarà el seus càrrecs orgànics a la CUP, ni Joan Puig, també secretari de la Mesa, estriparà el carnet d’ERC”. “El president no es planteja deixar la direcció del partit, ras i curt”, emfatitzen altres membres de la direcció. “Ara no és el moment de plantejar aquest debat”, repliquen altres noms que no volen ni a sentir a parlar de l’afer. 

Una derivada interessant d’aquesta discussió la plantegen dos dels integrants del parlament a l’exili. En concret, què passaria en els altres partits independentistes. “La jugada podria incomodar per exemple als lideratges d’ERC, en la figura d’Oriol Junqueras o Marta Rovira, si Puigdemont deixa de presidir el partit per ser la figura de l’exili, podria descol·locar els lideratges a l’Estat. “Seria una jugada enormement desestabilitzadora perquè deslliuraria el Consell del pretès jou dels juntaires, i aleshores poca excusa podrien al·legar més sectors de la CUP i d’ERC contra l’entitat de Waterloo”, argumenten. 

Però el debat, que ja hi és, arribarà al plenari. La Mesa té previst reunir-se “aviat” per començar a tramitar iniciatives i la convocatòria per a l’aprovació del reglament que s’ha d’aprovar el mes de febrer. “Podria ser que no fos l’única resolució en aquest sentit”, sospiten integrants de l’Assemblea. “No és cap secret que una part de l’Assemblea també ho vol debatre, fins i tot, molts dels juntaires”, asseveren altres integrants. De fet, hi ha algun dels membres més agosarat que especula amb el fet que “el president ho té present, i que la idea, tampoc li desagrada, perquè al capdavall això de la política de partit mai l’ha acabat de convèncer, ni quan estava a CDC”

Els membres de la Mesa de l'Assemblea de Representants del Consell per la República,(d'esquerra a dreta) Joan Puig, Maria Costa, Ona Curto, Jordi Pesarrodona i Titón Laïlla/CxR
Els membres de la Mesa de l’Assemblea de Representants del Consell per la República,(d’esquerra a dreta) Joan Puig, Maria Costa, Ona Curto, Jordi Pesarrodona i Titón Laïlla/CxR

“Cal destacar”, addueixen altres fonts, “que hi ha molta gent empipada, emprenyada per la manera amb què han anat les coses, perquè entenen que s’ha donat la imatge que el Consell és un instrument més de Junts que no pas de tot l’independentisme”. “Aquest gruix vol que el debat es faci de manera franca, i hi ha manera de fer-lo sense necessitat d’esquinçar-se les vestidures, sense tocar a sometent, ni fer escarafalls”, aposten altres veus. “Al capdavall, el Consell podrà decidir fins i tot, en el seu reglament, si el president cal que sigui membre de l’Assemblea o no, tot està per decidir”, adverteixen.

El debat s’ha de fer. Si ens em compromès a fer una nova governança, tenim el dret de debatre-ho tot, encara que no tingui recorregut per les circumstàncies o perquè els debats són massa aviat, abans que l’estructura comenci a funcionar”, expliquen participants en la constitució de l’assemblea. “Malament aniríem si no es volgués el debat; de fet, ja s’han apagat les veus que demanaven sancionar els impulsors de la iniciativa per les formes, no tenia cap sentit, no podem repetir les formes espanyoles de fer política”, conclouen. 

Comentaris

  Realitat Gener 04, 2022 | 21:19
  Quan s'ha d'estar pendent d'una persona és que hi ha alguna cosa que no funciona. Que aquest el consell és una plataforma publicitària de Junts és una evidència. El problema és que s'ha embolicat la troca, i ara ja ningú sap de què va tot aquest muntatge estrambòtic.
  Altre cop, com els rucs? Gener 04, 2022 | 21:35
  Només lidera a alguns corruptgents... Fuigpelmón va perdre tota legitimitat quan va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat, ho va rematar prometent tornar si guanyava i no fent-ho. Un batxiller foll i gens preparat que mai vam votar, va ser posat a dit a títol d'hereu per Miss Catalunya, una costum corruptgent que demostra en quina "democràcia" creuen els corruptes prUcessistes cap enlloc.
   Ets un immens covard Gener 05, 2022 | 12:08
   Ets tan poca cosa i tan poc enginyós que portes mesos escrivint la mateixa imbecil·litat un cop i un altre. Si creus que fas un favor a ER, en l´únic que contribueixes és a demostrar la mena de rates envejoses, covardes, miserables i intel·lectualment negades que sou. Quan Puigdemont va deixar la DUI en suspens els teus ja estaven fent cua davant dels jutjats per lliurar-se renegant de la independència.
    Si noi, Gener 05, 2022 | 13:31
    Els imbéciles són els que adoran com un reietó al batxiller foll i gens preparat que va posar Miss Catalunya a dit a títol d'hereu, perquè rebentés el prUcés des de dins no podia haver fet una tria millor, Fuigpelmón va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat, objectiu complert! va perdre una oportunitat que passa cada 300 anys...
     Fots pena Gener 05, 2022 | 14:23
     El teu gran argument és tornar a repetir el mateix que fa mesos?
      Què és mentida l'argument? Gener 05, 2022 | 19:32
      Cada da l'estupidesa humana dels corruptgents queda més a la vista... Pots rebatre el que's diu?
  Doctor Strangelove Gener 04, 2022 | 22:13
  No remeneu tant la merda, que fa pudor! Doc
  Luisnomeacuerdo Gener 04, 2022 | 23:27
  Mortadelo se nos hunde la repugblica de tractoria y lo hacéis los fascistas independentistas solos , esto va sobre ruedas, próximo paso el pastelero loco al trullo.
  Indesinenter Gener 04, 2022 | 23:46
  Cada cop que apareix en un article el Consell o el MHP Carles Puigdemont l'unionisme ensenya el llautó, això no és cap novetat. La meva opinió és que Puigdemont no pot ser, alhora, president de Junts i del Consell
   Pepet Gener 05, 2022 | 09:46
   Els que estan més farts de Puigdemont i de les seves parides mentals són els independentistes, ja que és un desprestigi. Els espanyols en passen. Això de presidir totes les organitzacions pretesament transversals i tota la comèdia que munta és un despropòsit.
  Georgiana Gener 04, 2022 | 23:59
  Sr. Sallés, proposo al diari el Món que faci un article en format d'enquesta com fa el Nacional. I que els lectors hi participin contestant SI o NO.
  Doctor Strangelove Gener 05, 2022 | 00:02
  Què fan el pallasso it (pessarodona) i la boja aquesta amb el puny aixecat? No tenim prou retardats que encara hem d'afegir això? Doc.
  O tots o ningú Gener 05, 2022 | 00:29
  Tot això fa tuf a ERC. Els que van renegar de la DUI molts segons i dies abans no es pronunciés.
   Qui va renegar de la DUI? Gener 05, 2022 | 09:07
   Un batxiller foll i gens preparat pel càrrec que ga trigar 8 segons a suspendre-la i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. Les coses com son, no somnis humits dels corruptes prUcessistes cap enlloc...
  Pere LLimonera i Citronell Gener 05, 2022 | 03:30
  No debería haber debate alguno... un pastelero loko sin estudios que ha trepado dentro del montaje político del Nacional-Catalanismo supremacista y que acaba cometiendo un delito gravísimo N0 puede, ni es digno, de representar a Catalunya ni siquiera a un partido político de esta... aunque se trate de un partido en decadencia y caída libre por los errores tan graves que ha cometido, por su falta de consistencia y su "dedicación" a menesteres que tienen, a veces, mas que ver con asociaciones dedicadas a la delincuencia y el enriquecimiento de grupos elitistas o delincuenciales, que a hacer política y administrar los recursos en provecho de la región autonómica y del pueblo...
  Lastimoso, viendo la foto, antes resucitará Companys que se cree la republiqueta. Gener 05, 2022 | 08:29
  Los pocos y viejos corrupgentes que forman este circo, van cayendo cómo moscas.
  MHP Gener 05, 2022 | 20:56
  Jejejeje pobre Puchi, ja no el volen ni al xiringuito que va montar per no fotra brot.
  Anònim Gener 06, 2022 | 00:04
  M'ho sembla a mi o els d'ERC fan la competència a l'unionisme en atacar Puigdemont ? No tindria res de particular perquè ja fa temps que la direcció d'ERC amb mossèn Junqueras al capdavant fan causa comuna contra el nostre President, contra el Consell i contra el 1-O
   Dades Gener 06, 2022 | 09:37
   No és un tema de partits. La majoria dels catalans, i també els que som independentistes, estem farts de Puigdemont i de tota la seva farsa publicitària. Un país no pot estar pendent d'un personatge que ven fum, i que és una vergonya per Catalunya. La molt baixa valoració que mostren totes les enquestes ho deixen ben clar.
  Això és un passatemps estúpid Gener 06, 2022 | 14:05
  Qui decidirà és l'homenet de Waterloo, que per això Juntets i CxRep són seus i de ningú més (és el que tenen els sistemes peronistes). Tot anirà per la pasta. Si Puchi perd diners deixant un carguet no ho deixarà, segur. Si reb l'adequada compensació econòmica potser sí si la compensació val la pena.
  Ramon Gener 06, 2022 | 15:01
  I per que no us deixeu de collonades i us dediqueu a gobernar Catalunya. Es que entre els uns i els altres no arrivarem mai a la INDEPENDENCIA, i ens ho aurem guanyat a pols.

Nou comentari