Bufetada judicial a Afers Interns en la seva persecució als mossos independentistes

Una jutgessa recorda que els procediments disciplinaris són administratius i no policials

Bufetada de la justícia a les formes de la poderosa Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos d’Esquadra, la coneguda com a policia de la policia. El jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha anul·lat una sanció de 16 dies de suspensió de sou i feina a un agent que suposadament va desobeir una ordre en no assistir a una informació reservada, el primer pas del procés d’investigació d’un membre del cos. Curiosament, l’agent sancionat és conegut per les seves vel·leïtats independentistes a les xarxes i en diverses organitzacions polítiques com l’ANC o partits com Demòcrates, on va participar a les llistes. La defensa de l’agent ha anat a càrrec del sindicat USPAC.

La sentència, a la qual ha tingut accés El Món, és força dura amb les formes de la DAI i dona tota la raó a l’advocat d’USPAC. En primer terme, la jutgessa considera que citar un agent a una informació reservada amb menys de 24 hores d’antelació i en el seu torn de treball vulnera “qualsevol capacitat per preparar qualsevol tipus d’estratègia defensiva”. És a dir, el dret a la tutela judicial efectiva. 

En concret, el jutjat considera que citar un agent per l’obertura d’un procediment disciplinari un dia a les deu de la nit per a l’endemà a les cinc de la tarda no és vàlid. Així mateix, afegeix que ni molt menys es pot obrir un procediment sancionador per “desobediència” pel fet de no haver-hi assistit tot quan havia presentat un recurs perquè li havia estat notificat amb menys de 24 hores, de manera personal i en cap cas al seu lletrat, qui en tenia els poders. 

Precisament, és en aquest punt on la jutgessa torna a renyar la DAI i el seus processos de càstig i sanció. En aquest sentit, la resolució deixa clar que una “informació reservada” o un “expedient disciplinari” no es un afer “policial”, sinó administratiu, on s’aplica la llei 39/2015 a efectes de representació, al·legacions i recursos. Precisament, la jutgessa destaca que quan el mosso va ser notificat no hi constava cap avís conforme podia recórrer la citació. 

En la mateixa línia, la jutgessa carrega contra la consideració de les citacions de la DAI com a “citacions policials” encara que vagin signades pel cap de l’àrea disciplinària del cos, l’inspector Josep Graells. El sindicat va defensar durant el judici que la finalitat d’aquesta confusió és atorgar a la citació la forma “d’ordre d’un superior”, quan en realitat es tracta d’un procediment disciplinari. En aquest sentit van al·legar que les citacions de la DAI són “administratives” i, per tant, s’han de regir per criteris administratius i no policials. 

La jutgessa assumeix aquest argument de la defensa i admet que els mossos adscrits a la DAI no tenen la condició de policia quan actuen en el marc d’un procediment disciplinari. De fet, els advocats d’USPAC consideren que el reglament de procediment sancionador estableix que a la DAI hi haurà funcionaris del departament, i en el cas que aquests fossin mossos, les declaracions es rebran per una persona d’igual rang. 

Comentaris

  Anònim 05/04/2021 11:22 pm
  Por cierto de la cabo de los Mossos Sra Alcolea,que va ganando todos los pleitos,está panfleto no dice nada,a esa no la conoces Quico?
  29
  46
  Respon
  I dels criminals de la BRIMO, que se'n sap? 05/04/2021 6:15 pm
  Senyors d'Afers Interns, com tenim el tema? Perquė tothom ha vist actuacions d'individus d'aquesta unitat que mereixen presó o internament psiquiàtric
  152
  20
  Respon
   CATALUNYA CATALUNYA CATALUNYA.... 05/04/2021 11:45 pm
   Y los que se enfrentan a la BRIMO,que se merecen,pues eso lo que le dan, jarabe de palo.
    Anònim 06/04/2021 7:24 am
    Buscat feina, bueno para nada.
  jg 05/04/2021 6:13 pm
  ¿Y desde cuando asuntos internos persiguen a los mossos indepes? estais perdiendo la cabeza...
  56
  91
  Respon
   uno que vive en Tabarnia 06/04/2021 11:27 am
   tu tienes? o solo es para colgar el sombrero? creo que el asunto va por ahi
  IS PAIN SPAIN SPAIN IS PAIN 05/04/2021 6:08 pm
  Y los compis del Supremo notificando en menos de 24 horas asistir al tribunal sagrado, divino, supremo para encarcelar a gente pacifica y democrata? SPAIN ISPAIN
  Alma 05/04/2021 5:17 pm
  Lo de las "veleidades independentistas" son palabras de la sentencia i del periodista? Porque a ver si ahora, según de qué ideología política se trate, ésta va a ser o no una veleidad... Así no me extraña que, a los presos políticos, los nuevos Torquemadas de la justicia les pidan que se arrepientan de sus ideas. La expresión, desde luego, es lamentable y lejos de ser democrática.
  Si la justicia va a favor del Independentismo... 05/04/2021 4:36 pm
  Bufetada... o sea, la justicia, si da la razón a los indepes es justicia, si no la da, la justicia española es parte del estado represor.... otra más de los Xenófobos independentistas....
  53
  339
  Respon
   ??? 06/04/2021 7:29 am
   A veure que odii a gent com tu i la vulgui fora del meu país no t hauria de venir de nou, l estrany es que encare no haguem fet el que toca.
   Raül 05/04/2021 5:14 pm
   @si la...: A veure si te n'enteres el problema de la justícia espanyola no són els tribunal de base on cada cas cau a l'atzar a un d'entre molts jutges posibles, si no als tribunals especials on als jutges els escolleixen per filiació política el PPSOE: TS, AN i TSJC.

Nou comentari