El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els agents de la Brimo faran un curs per millorar els atestats
  • CA

Els agents adscrits a les unitats d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra –Brimo i ARRO– hauran de fer un curs per millorar la tècnica d’elaboració dels atestats policials. Aquest curs s’integra en l’ampliació en la formació de l’especialitat d’ordre públic impulsada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el director de la Policia, Pere Ferrer, arran de les peticions del major del cos Josep Lluís Trapero i el comandament de la Brimo, l’intendent Xavier Pastor. Segons un informe presentat al Parlament, al qual ha tingut accés El Món, Interior ha remodelat i “revisat” el curs d’accés a l’especialitat d’ordre públic així com la formació continuada dels membres d’aquestes unitats amb sis cursos. a més d’una nova formació impartida pels futurs professors d’aquestes unitats.

El curs d’atestats era una necessitat imperiosa per la munió de casos polèmics que han comportat aquests informes policials com a element de prova i veracitat. De fet, un dels més recents i que ha obert una crisi institucional dins els serveis jurídics de la Generalitat ha estat el cas de Marcel Vivet, un manifestant condemnat a cinc anys de presó arran d’un atestat policial que la defensa posa en dubte en considerar que hi ha un altre atestat calcat per un altre fet amb un altre encausat. En aquesta línia, la polèmica servida per les acusacions de la Generalitat en aquests casos hi té molt a veure en el curs de millora dels atestats dirigit a efectius de la Brigada Mòbil i de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO).

Un dispositiu policial enduent-se activistes que volien evitar un desnonament / D.C.
Un dispositiu policial enduent-se activistes que volien evitar un desnonament / D.C.

En concret, Interior ha posat en marxa el curs titulat Sobre l’atestat d’ordre públic. La matèria que s’hi imparteix inclou la comprensió de l’atestat com a “instrument de prova”. Té una durada de 30 hores i té per objectiu “capacitar l’alumnat per instruir adequadament atestats policials en ordre públic i realitzar tasques d’investigació bàsica”. Aquesta formació està orientada a millorar l’elaboració d’aquests informes que serveixen per instruir les causes judicials que darrerament han omplert les sales de vistes de Catalunya amb judicis per desordres públics, atemptat a l’autoritat i lesions. Fins ara, els atestats sobre aldarulls els portava a terme la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic, que s’ha reformat amb una unitat mixta formada per membres de la Comissaria General d’Informació i membres d’ordre públic que analitzen els desordres i identifiquen els sospitosos, tant en calent com posteriorment a través d’un treball de recerca informàtica.

La millora dels atestats fins i tot va ser una reclamació política tot just a l’inici de la nova legislatura. Davant la dicotomia d’eliminar la Brigada Mòbil, l’aleshores portaveu d’Interior de Junts per Catalunya a la Comissió d’Interior, el jurista Jaume Alonso-Cuevillas, va defensar articular un “sistema de verificació dels atestats policials” per evitar qualsevol “mínim risc que un atestat no reflecteixi la realitat”. L’avís de Cuevillas estava basat en la seva tesi que “al sistema judicial espanyol qui acaba condemnant la majoria de vegades és la policia, perquè la fiscalia compra acríticament els atestats, i els jutges condemnen acríticament amb el relat de la fiscalia, una condemna que és molt difícil de revisar per instàncies superiors”.

Cuevillas, en un moment de l'entrevista on carrega contra l'estratègi
Cuevillas,en una imatge d’arxiu/Jordi Borràs

Ara amb aquest curs, Interior vol reforçar la “veracitat” dels atestats orientats a respectar els fets i que siguin contrastables i “homologables” a qualsevol altre mètode prova avalat per la justícia. D’aquesta manera, es vol posar en valor entre els agents d’ordre pública la “importància de l’atestat” i la seva “credibilitat” per tal de mantenir la “fiabilitat de la policia en una matèria socialment sensible”. Així mateix, el curs, que pot tenir un cost de 1.350 euros, explica tècniques d’investigació bàsica i protocols per posar negre sobre blanc els fets contrastats que la policia consideri que cal destacar en una instrucció policial.

A aquest curs, se n’hi afegeixen altres com ara l’avançat per aquest diari de “gestió emocional” i un altre d’especialitzat en “tècniques i eines en situacions de resistència”. Un curs destinat als membres de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) que té una durada de 24 hores i té per objectiu l’aprenentatge de “tècniques i el coneixement d’eines per actuar amb una major seguretat en intervencions”. En concret, és un curs pensat per afrontar desnonaments on és habitual la resistència pacífica de col·lectius socials per impedir el llançament dels inquilins. Intervencions que han aixecat, si més no, polseguera mediàtica.

També, en la formació continuada, s’hi han afegit cursos per als agents destinats al Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova (GOAP), és a dir, dels responsables de les gravacions en les actuacions policials i un curs d’operador de càmera de vídeo. A més, s’ha inclòs un curs de vuit hores per a l’aprenentatge dels mecanismes de Suport Vital Bàsic per a l’ús del desfibril·lador automàtic.

El GOAP de la Brimo/Quico Sallés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tela a octubre 11, 2021 | 19:57
    Tela octubre 11, 2021 | 19:57
    Una organització que obeeix a la Fiscafina no pot ser mai una policia, en tot cas son forces d'ocupació.
  2. Icona del comentari de: Tomppa a octubre 11, 2021 | 19:59
    Tomppa octubre 11, 2021 | 19:59
    Es un broma ? Els feixistes que intentent maltractar els funcionaris catalans ja tenen un tractament massa bona ... no es que ho fan per millorar el món sinó per imposar ... els violents no estant hostiant la polícia per fer una revolució, volen substituïr el govern de generalitat sinó ho fan per frustrar la gent jove com a resulta de brainwashing que els han fet ... es ben senzill guanyar la polícia ... a Afganistan van agafar el control d'un país amb 30.000 homes ... vol dir, només estant confrontant la polícia per guanyar punts dins la seva secta, no pas per guanyar res de debò ... complicat d'explicar pero es com funciona totes sectes al món ... dins la secta has de mostrar que ets patètic i hi guanyis crèdibilitat ... dins la CUP has de confrontar la polícia ijutges per divertir-te etc. pero mostrar la teva valèntia ... sou una broma de mal gust ...
  3. Icona del comentari de: Josep a octubre 11, 2021 | 20:29
    Josep octubre 11, 2021 | 20:29
    Poden anar tots a prendre pel cul amb el trapero al capdavant
  4. Icona del comentari de: pep a octubre 11, 2021 | 21:08
    pep octubre 11, 2021 | 21:08
    el que haurien de fer és un test de psicoanàlisis... estan tots aquests unionistes camuflats dins el mosso com una regadora sense cul...
  5. Icona del comentari de: Voltaire a octubre 11, 2021 | 21:48
    Voltaire octubre 11, 2021 | 21:48
    El profe serà el Pérez de los cobos, no?
  6. Icona del comentari de: Voleu dir que els ensenyaran a no mentir.. a octubre 11, 2021 | 22:11
    Voleu dir que els ensenyaran a no mentir.. octubre 11, 2021 | 22:11
    Ni inventar proves, ni amagar proves, ni torturar, ni agredir? Doncs endavant! Però primer s’ha de purgar el cos..
  7. Icona del comentari de: No tenen mes de una neurona a octubre 11, 2021 | 23:37
    No tenen mes de una neurona octubre 11, 2021 | 23:37
    Con tal de no reconeixe que s'nventen els atestats, i falsegen proves, ara feran un curset per que aprenguin a mentir millor, i fer mes creibles els relats que s'inventen aquets tarats mentals.
  8. Icona del comentari de: Joan de Déu Campins a octubre 12, 2021 | 02:10
    Joan de Déu Campins octubre 12, 2021 | 02:10
    Només cal que als atestats hi posin la veritat del fets : tal com han passat. Amb mentides els mossos ( a diferència dels civilots i els maderos que tenen bulla a la "Justícia" Ñorda ) tenen poc recorregut.
  9. Icona del comentari de: jac jou a octubre 12, 2021 | 07:30
    jac jou octubre 12, 2021 | 07:30
    O sigui que son uns ignorats o mentiders (trieu) i ara aprendran a fer els informes falsos mes ben fets i a sobre (com sempre) els paguem cursets.
  10. Icona del comentari de: Cursets per delinquir millor a octubre 12, 2021 | 09:31
    Cursets per delinquir millor octubre 12, 2021 | 09:31
    La honestedat no s'aprèn a cap curset de trenta hores. A no ser violent i a no utilitzar la força que et proporciona la societat en contra d'aquesta mateixa societat quan protesta, tampoc els hi ensenyarà cap curset. L'única eina eficaç contra aquesta gentola és l'acomiadament.
  11. Icona del comentari de: Kramer a octubre 12, 2021 | 10:09
    Kramer octubre 12, 2021 | 10:09
    Si, un curs de FILLDEPUTISME. Com si no en fossin prou.
  12. Icona del comentari de: Això és molt optimista a octubre 12, 2021 | 11:46
    Això és molt optimista octubre 12, 2021 | 11:46
    Primer cal saber llegir i després cal comprensió lectora, d'altra banda no s'entendria la mala praxi per desconeixement de les normes i protocols d'actuació que prou que hem constatat. Això és negligència que encara no s'ha castigat (no vull pensar que senzillament sigui maldat: no pot ser que tinguem tants psicòpates amb uniforme)
  13. Icona del comentari de: Dragó a octubre 12, 2021 | 18:49
    Dragó octubre 12, 2021 | 18:49
    Sallés el que et passa la informació va tard, aquest curs fa 6 anys que es va començar a fer a la BRIMO. Quin nivell tens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa