El Govern intentarà collar el govern espanyol perquè avanci en l’esclariment dels atemptats del 17-A i quina va ser la participació del CNI en aquest atac, que va causar 16 víctimes mortals el 2017 a Barcelona i Cambrils. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat un acord aprovat aquest dimarts, a proposta del Departament de Justícia, motivat per les declaracions fetes per l’excomissari José Manuel Villarejo, que insta l’Estat espanyol a obrir una comissió d’investigació sobre els atemptats i la implicació de l’Estat.

Els dos socis de Govern també han acordat demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que informi el president Pere Aragonès de les actuacions d’investigació que s’han iniciat o s’iniciïn en les reunions bilaterals entre la Generalitat i l’Estat. Al mateix temps, Plaja ha dit que s’exigeix al govern espanyol la modificació de la llei de secrets oficials amb l’objectiu de reduir els terminis de durada d’una matèria com a secreta o reservada i reconeixent expressament la facultat del Congrés i el Senat i dels tribunals de tenir accés a la informació que considerin necessari reclamar.

Plaja ha explicat que el Govern està desconcertat per les “alarmants declaracions de l’excomissari Villarejo sobre els atemptats del 17-A”. El Govern ha volgut avisar però que la seva demanada no implica que es cregui les afirmacions de Villarejo. “Les declaracions són reprovables per l’angoixa que creen a les víctimes i a tota la societat catalana; les paraules de Villarejo tenen poc valor i credibilitat per ser qui és i el context en què ho diu, però no és bo que planegi qualsevol dubte sobre el paper que va tenir el CNI en els atemptats”, ha afegit Plaja.

“El govern espanyol hauria de ser el primer en donar totes les explicacions oportunes i fer desaparèixer qualsevol sospita sobre quin va ser el seu paper en aquells dolorosos fets”, ha remarcat la portaveu del Govern. Aquest acord de Govern coincideix amb la denúncia a nivell internacional que JxCAT ha elevat a tots els membres del Parlament Europeu. Els junters també han reclamat a la Comissió Europea que activi una investigació internacional per aclarir els dubtes sobre els atemptats.

El Govern no ha volgut avançar si disposa d’un pla B en cas que el govern espanyol es negui a satisfer les seves exigències sobre aquest assumpte. De fet, tant des del món socialista com el d’Unidas Podemos les declaracions de Villarejo no han remogut tant les emocions com ho han fet a Catalunya. D’altra banda, Plaja tampoc ha volgut informar si el Govern contempla accions a nivell internacional sobre la qüestió a través del departament d’Acció Exterior.

El Parlament presenta denúncia a la Fiscalia

Per la seva banda, la Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts portar una denúncia a Fiscalia perquè investigui les declaracions de Villarejo. El grup parlamentari del PSC no s’ha afegit a l’acord de la Mesa adduint que ja s’ha fet una comissió d’investigació a la cambra catalana sobre els atemptats. Dies enrere, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va explicar que havia encarregat un informe per promoure una denúncia davant la Fiscalia.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Cal investigar a gener 18, 2022 | 13:34
  Cal investigar gener 18, 2022 | 13:34
  I si fos la Cunillera la que va mentir? També podria ser que fessin sortir Teresa Cunillera, que ja estava cremada, per dir que Villarejo mentia. Tots sabem com era Villarejo i tant va servir al PSOE com al PP. També m'agradaria que s'investiguessin les altres paraules de Villarejo: "el CNI té un grup per fer desaparèixer gent". Li preguntes si les matava i ell diu que no però que es morien. Crec que potser parla de tota aquella gent , des de la Rita Barberà fins al Blesa - entre 10 i 17 persones de la trama corrupta que van morir de cop. Com és que no se'n parla? És clar que cal investigar en seu judicial. Al Congrés es farà una paròdia i prou. Govern de la Generalitat, com us traieu les puces de sobre. Vergonyós.
 2. Icona del comentari de: Miquel Myers a gener 18, 2022 | 13:36
  Miquel Myers gener 18, 2022 | 13:36
  Les teories conspiratives no es resolen mai. Principalment perquè són producte de la fantasia de gent fantasiosa que mai es deixarà convèncer siguin quines siguin les proves obtingudes. El 17-A està aclarit, digui el que digui un emmerdador professional com Villarejo. I val més no remoure gaire la cosa per la mala actuació prèvia als atemptats dels mossos, de l'ajuntament de Barcelona i del Govern de llavors.
 3. Icona del comentari de: Patrick a gener 18, 2022 | 13:36
  Patrick gener 18, 2022 | 13:36
  Si es govern espanyol no vol desclassificar documentació "protegida" per mitjà d'una normativa de l'any 1968, i doncs pre-constitucional espanyola, que en una democràcia haurien eliminat pel propi pes democràtic, vol dir que alguna cosa amaguen. Els dubtes i les declaracions de l'espia "empresari" espanyol en seu judicial, es desactivarien si l'estat espanyol fes el mínim d'investigació necessària i escatís la veritat, tal com fan en els estats democràtics del nostre entorn, els quals deuen estar escandalitzats, car per sentit comú s'ha en casos de terrorisme s'ha d'aclarir tot per a millorar l'estratègia de seguretat i d'anti-terrorisme mundial. En el lawfare contra l'independentisme per qualsevol cosa i a la recerca de qualsevol cosa espien il·legalment i fan detencions il·legals i trampes en nom de la prestesa fal·laç unitat d'Espanya.
 4. Icona del comentari de: Xaiets ben pagats a gener 18, 2022 | 13:51
  Xaiets ben pagats gener 18, 2022 | 13:51
  El estado al que apuntalen els del govern de Vichy fotrà el que voldrà. Això sí, deixa que els seus xaiets balin. Quina colla de miserables.
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 18, 2022 | 14:03
  Gonzalo gener 18, 2022 | 14:03
  Ya se celebró un juicio y se condenó a los culpables. El mismo presidente regional catalan y el consejero de interior del mismo gobierno regional, han descartado la tesis de la conspiración. Quizás deberíamos preguntarnos el porqué estando en alerta terrorista, en el lugar más transitado de toda cataluña, un 17 de agosto a las 17 horas, no había ni un solo guardia urbano ni ningún Mosso d'esquadra en la confluencia plaza Cataluña con ramblas. Aparte, en la mayoría de ciudades europeas se colocaron bolardos o jardineras para impedir el acceso de vehículos en zonas peatonales. En Barcelona no.
 6. Icona del comentari de: Ricard a gener 18, 2022 | 14:59
  Ricard gener 18, 2022 | 14:59
  Els xenòfobs pancastellanistes no es deixaran collar. Són majoria demogràfica i, per tant, parlamentària. És la dictadura pancastellanista: abans castellans que demòcrates. Les vides dels catalans se'ls en refoten.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 18, 2022 | 16:02
   Gonzalo gener 18, 2022 | 16:02
   La vida de los de los 256 apellidos catalanes? Hazte un favor, y primero, baja del árbol, y segundo, desenroscate la barretina, que te aprieta la única neurona que te queda. La que te permite acabar el día sin cagarte encima.
 7. Icona del comentari de: Gerard de sarria a gener 18, 2022 | 17:16
  Gerard de sarria gener 18, 2022 | 17:16
  Collar? Per favor... Encara riuen ara aquests fp
 8. Icona del comentari de: MHP a gener 18, 2022 | 17:59
  MHP gener 18, 2022 | 17:59
  Ara el govern colla? Ja no exigeix? Hua, hua, hua i hua Primer han preguntat al nou major dels mossos per la seva incompetència quan l'explosió a Alcanar?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa