El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Admesa a tràmit la querella per espionatge polític a Roger Torrent i Ernest Maragall
  • CA

El jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona ha admès a tràmit la querella presentada pel president, Roger Torrent, i l’exconseller i diputat, Ernest Maragall, el passat 30 de juliol, per un cas d’espionatge polític a través dels seus mòbils mitjançant l’Spyware Pegasus, de l’empresa israeliana NSO Group. Es tacta d’una aplicació que només pot ser adquirida i utilitzada per estats. 

El cas, fet públic pels diaris The Guardian i El País el 14 de juliol, va ser confirmat per la companyia Whatsapp i el grup d’investigació Citizen Lab. L’atac va produir-se l’any 2019 aprofitant una vulnerabilitat de Whatsapp a 1.400 persones arreu del món, que va permetre accedir a totes les dades i missatges del mòbil, a més d’activar el micròfon i la càmera de manera remota. Es tracta d’un programa que s’utilitza en la lluita contra el terrorisme i el narcotràfic, que ha estat denunciat múltiples vegades per organismes internacionals de defensa dels drets humans per la seva utilització abusiva i injustificada contra activistes, polítics, advocats i periodistes.

Tant Torrent com Maragall van informar de l’atac a instàncies internacionals com Amnistia Internacional, el relator de les Nacions Unides sobre llibertat d’expressió o la comissària pels Drets Humans del Consell d’Europa, amb qui el president del Parlament es va reunir durant el període en què va ser víctima de l’atac. En paral·lel, s’han impulsat diverses iniciatives parlamentàries al Parlament e Catalunya, al Congrés i al Parlament Europeu. De fet, la cambra catalana va presentar una denúncia per investigar el cas el 28 de juliol. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa