La conec de fa anys, la Gemma Pasqual i Escrivà. És una escriptora compromesa, amb una gran capacitat de treball i de fer i comunicar eficientment allò que es proposi. Va decidir, escoltant la Blanca Serra explicant les tortures a què la van sotmetre a la Prefectura de Policia de la Via Laietana de Barcelona, que sortiria de la seva “zona de confort” d’escriptora d’èxit de literatura infantil juvenil i que abordaria un llibre de no-ficció que li exigiria molta recerca i implicació emocional.

Per què eren tan poc conegudes fora dels seus cercles polítics i socials les dones que hi van ser sotmeses a tortures durant el franquisme i fins fa no gaires anys? Per què les tortures a què van ser sotmeses tenien un biaix de gènere, com el té la repressió contra la població civil femenina en context de guerra? Les respostes i la història d’una part d’aquelles dones, al llibre Torturades. Via Laietana, 43. Vint-i-dues dones, testimonis del terror (1941-2019) que ja s’ha editat, i que s’està presentant arreu. El 22 de març vaig poder assistir a la presentació al pati de l’editorial, Comanegra, en què algunes d’elles van donar el seu testimoni esborronador.

Per què no hi ha hagut ni reconeixement, ni reparació ni justícia amb totes elles, amb tots els torturats a Via Laietana? Per què cap partit al capdavant del ministeri de l’Interior no ha volgut ni vol fer-ho? El 2017 es va aprovar al Congrés dels Diputats una iniciativa política de Joan Tardà, amb els vots també del PSOE, que defensava que la seu policial havia d’esdevenir un memorial de les víctimes de tortures. Ara el PSOE s’alinea amb PP, Vox i Ciutadans per evitar que s’aprovi de nou aquest mandat al govern Sánchez, que no volen ni pensen complir, perquè ara resulta que és un “símbol de servei públic des de fa generacions”. La por ha canviat de bàndol, però al bàndol socialista, que té por de la reacció dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, o acomplexament. O tot alhora. Per això han incomplert també un compromís fort amb el seu electorat i amb la democràcia espanyola com és derogar la llei mordassa.

El 22 d’abril estem convocats de nou a la tarda a la Via Laietana per la persistent Comissió de la Dignitat per exigir que compleixin amb el deure democràtic amb totes elles, amb tots ells, amb tots nosaltres. No hi podem faltar, hem de ser molts més.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Victimitzar només una part de les víctimes ignorant la resta a març 28, 2023 | 00:22
  Victimitzar només una part de les víctimes ignorant la resta març 28, 2023 | 00:22
  Les tortures a dones no van ser pitjors ni certament més nombroses que les practicades a homes, ans al contrari. El biaix de gènere, més enllà d'una forma concreta d'insultar, en general va anar en contra dels homes pel fet que en principi eren físicament més resistents a càstigs més brutals. En una cosa tan bèstia com la tortura pretendre fer creure que el greu era aquest "biaix" no deixa de ser una forma de relativitzar l'horror de la tortura en sí, amb independència del gènere. És com si en una execució pretenguéssim posar l'èmfasi en el sexe dels executats i no en l'execució d'éssers humans, siguin qui siguin. La perspectiva de gènere que exploten algunes les està allunyant d'una perspectiva més humana. En el fons no deixa de ser una deshumanització de la tortura a les víctimes homes.
  • Icona del comentari de: Peretó a març 28, 2023 | 09:04
   Peretó març 28, 2023 | 09:04
   Més que això. Hi ha un biaix d'empatia que afavoreix de manera brutal a les dones. Qualsevol cosa greu que li passi a una dona atrau l'atenció i la solidaritat de la gent (dels dos sexes), en canvi no així als homes. Això fa que en mes de mig segle hi haguessin només 22 dones torturades, a menys de una cada dos anys, quan a vegades a Via Laietana hi havia desenes d'homes torturats al mateix temps. La Simó, la Pascual i el feminisme en general son immorals. En realitat volen el contrari de la igualtat.
 2. Icona del comentari de: Ricard a març 28, 2023 | 08:35
  Ricard març 28, 2023 | 08:35
  "La por ha canviat de bàndol, però al bàndol socialista, que té por de la reacció dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, o acomplexament. O tot alhora.". Segons Simó al PSOE són boníssims, i són el govern imperial castellanista sense capacitat de manar. A mi m'encanta com alguns exculpen aquests criminals fantàstics nacionalistes per pactar encara no sé què...
 3. Icona del comentari de: Peretó a març 28, 2023 | 08:59
  Peretó març 28, 2023 | 08:59
  Del 1941 al 2019 van torturar 22 dones... i milers d'homes. El masclisme del règim de Franco deia que a les dones no se les maltracta, que només als homes. Això també va passar amb les penes de mort després de la guerra. A les dones les hi commutaven la pena de mort al final només van matar 17 dones. (I més de 3000 homes). L'Anna Simó i la Gemma Pascual ho saben perfectament. Malgrat tot només els interessa enganyar i son tremendament masclistes-sexistes (ara se'n diu feminisme, d'això). Ho considero d'una perversitat absoluta. Estan dient a la nostra cara que tan els hi fot el què els hi passi als homes.
 4. Icona del comentari de: ç a març 28, 2023 | 10:17
  ç març 28, 2023 | 10:17
  O bé encara no ha entès res de res, senyora Simó, o creu que la gent és idiota i la tracta com a tal. I això amoina venint d'algú que havia sigut un personatge públic important. No és d'estranyar la desafecció de la gent vers els polítics, i específicament dels catalans vers els seus politics, amb una talla intel·lectual i ètica de la mida del mini-president que hem de patir. Quines ganes de fotre-us a tots una coça al cul, per ineptes, que us envii a Júpiter o més enllà.
 5. Icona del comentari de: Narcís ( parlar dels ets i uts d' aquest estat, ja cansa .. tot ell n' és un et i un ut ! ) a març 28, 2023 | 11:22
  Narcís ( parlar dels ets i uts d' aquest estat, ja cansa .. tot ell n' és un et i un ut ! ) març 28, 2023 | 11:22
  Què pot esperar ningú del PSC .. si ja els varen amenaçar amb allò de fúmer un PSOE a Catalunya ( així importat d' espanya o castellà broix ) ! PD : aquest llibre parlant de ' torturades ' no nega ni n' és indiferent a allò patit pels homes .. tan sols revela el grau màxim de criminalitat de llurs responsables !
 6. Icona del comentari de: MHP a març 28, 2023 | 13:25
  MHP març 28, 2023 | 13:25
  Via Laietana, 43 (1931-1939) (i altres xeques) Mil.lers de catalans i catalanes torturats torturades sota el mandat de E.R.C. (Macià, Companys) Bastants no ho van poder explicar: van estar assassinats.
  • Icona del comentari de: Ricard a març 28, 2023 | 16:00
   Ricard març 28, 2023 | 16:00
   Tindrà problemes per vincular ERC amb tortures, i no diguem en el cas de l'avi (?!?!). Ara bé, des dels seus postulats racistes no res li servirà per apaivagar l'autoodi.
 7. Icona del comentari de: Gonzalo a març 28, 2023 | 14:09
  Gonzalo març 28, 2023 | 14:09
  ¿Estamos locos o qué? Ja, ja, ja, cojones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa