El país partit o el partit país?

"El MHP Puigdemont va abandonar la seva trajectòria de líder carismàtic de tots els catalans i es va presentar a unes eleccions com a president d'un partit i com a president d'aquest partit continua"

El darrer fiasco de l’Estat espanyol a l’Alguer ha superat totes les expectatives; i eren molt elevades com pertany a la naturalesa fonamentalment ridícula de la tribu. Hi ha gent (hi ha gent per a tot, amics) dient pels mitjans de comunicació que la ficada de pota és tan bestial que ni espanyola potser. Hi ha qui diu que es tracta d’un parany preparat per l’equip jurídic del MHP Puigdemont i el follet dels tribunals europeus, Gonzalo Boye, per tal d’exposar una vegada més el feixisme inherent a l’escopeta nacional berlanguiana. Podria ser. Tots dos tenen prou capacitat, recursos i sentit de l’humor. Però també tenen coses més importants a fer que deixar en ridícul aquest Estat de bocamolls civils, militars i eclesiàstics, de dretes o d’esquerres, que tant si fa si es tracta de Catalunya.

Alguna instància de l’Estat espanyol va demanar a la policia italiana que detingués al president Puigdemont o bé aquesta va actuar d’ofici per complir una euroordre espanyola que hauria d’estar suspensa, però no ho estava. En qualsevol cas, sigui per prevaricació o per negligència culpable, la participació de l’Estat espanyol en la comissió d’un suposat delicte és evident.

El MHP Aragonès diu que no li consta la participació de l’Estat al darrer desbarat. El de menys aquí és que l’home faci valer la mateixa ignorància fingida de tota la filera de presumptes lladres de l’erari, des de Rajoy fins a Urdangarin. La troba adient al seu cas. I ho és perquè l’Estat i ERC tenen el mateix objectiu: el primer, vol engarjolar el president Puigdemont; la segona, sempre més catecumenal, vol sacrificar-ho.

L’endemà, abans que el president Puigdemont fos alliberat cum honorem, tots els dirigents d’ERC, Junqueras, Rufián, Vilalta, Aragonès, recitaven a l’uníson l’argumentari del partit: passi el que passi la taula de diàleg ha de continuar perquè no hi ha cap alternativa. No hi ha cap alternativa perquè ells la impedeixen. Però això no es diu.

L’enèsim espectacle de l’Estat espanyol com a Estat de dret Potemkin ha plantejat de nou la interessant qüestió de quin lloc té la història reservat per als protagonistes de les lluites del nostre temps. Els homes que fan la història no poden preveure quin judici serà el de les generacions posteriors. La incògnita és quin serà el del president Puigdemont al procés d’alliberament de Catalunya. És un procés a què tots els independentistes (i no ho són tots els que diuen que ho són) estem cridats.

Des dels primers moments de l’exili, aquest modest articulista va comparar el rol del president català amb el del general DeGaulle. Després de les seves peripècies a diferents països europeus, sempre perseguit per l’Estat espanyol (els seus polítics, jutges, policies i fins i tot delinqüents) i sempre sortint airós, vaig afegir a la figura de DeGaulle la de Pimpinella Escarlata, no només per afany de cercar exemples, sinó per la seva aparent facilitat per burlar els seus perseguidors, tant els enemics com els “amics”.

Avui, la doble naturalesa del rol del president Puigdemont és més clara que mai i no necessàriament per un bon motiu. La figura de DeGaulle és atractiva per constituir un cas perfecte de lideratge nacional, de país, per sobre dels partits. El General va fer una crida a tots els francesos per salvar la pàtria de l’invasor Sense curar-se dels partits que, en un insòlit atac de decència i moral, van donar suport tancat a DeGaulle.

Però, per raons que estan per esbrinar, el MHP Puigdemont va abandonar la seva trajectòria de líder carismàtic de tots els catalans i es va presentar a unes eleccions com a president d’un partit i com a president d’aquest partit continua. La figura de DeGaulle es perd a l’horitzó i en canvi guanya força la de Pimpinella Escarlata. No només perquè segueix burlant la persecució de l’Estat espanyol i els seus agents, sinó perquè, igual que l’heroi britànic, es mobilitza no pel país, sinó pels militants i votants del seu partit, com Pimpinella pels aristòcrates reaccionaris.

Tanmateix, el poble contínua confiant en el president Puigdemont que seguirà sent el líder carismàtic de tot l’independentisme, fins i tot contra la seva voluntat. Molta gent li votarà, però moltíssima més ho faria sinó tingués cap hipoteca de partit. I aquesta és la diferència entre un referèndum de fet i unes eleccions autonòmiques.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 28/09/2021 8:05 pm
  Cotorralero, se dice España, o para ti mejor Castilla, ya veo que segun tu al pastelero loco solo le faltaba recibirlo en la puerta del trullo una banda de mayorets, y lo que es peor para un lisensiado de Castilla, cuota nacional en los fascistas independentistas, es lo que realmente ha pasado con pelomocho, ya veréis los lazinazis como se lo va a pensar antes de volverse a pasear por una Europa que no lo pueden ni quieren ver.
  Ferran 28/09/2021 8:30 pm
  Te desvias un poco, y deberías conocer mejor la historia de De Gaulle para hablar de él sin estereotiparlo. Porqué no hablas de la monarquía entronizada por un golpista ? Qué sentido tiene? Cómo es posible que nadie recuerde que reventó la República votada en 1931 por los españoles? Porqué nadie reclama lo que nos quitaron y nos sacamos de encima los ladrones del reino franco?
   Ich verstehe nur Bahnhof 29/09/2021 8:54 pm
   Els missatges en llengua colonial ni es llegeixen ni es responen, encara menys en el seu cony de llengua
   Un altre ximplet el de l'estació en alemany 30/09/2021 1:42 pm
   Només amb escriure el teu missatge ja has contestat el missatge original i una mica has llegit perquè saps en quina llengua està escrit. És que ets molt pero que molt ximplet.
  OK GAL 29/09/2021 12:29 am
  És evident, van pactar els indults a canvi de seure a taula amb el pitet i amb dret únic de plorar. El pacte no incloïa ningú més.. El GAL només vol demostrar que segueix en connexió amb tot el feixisme europeu, sigui a Itàlia o alemanya, i que si estan contents amb un rei també ho poden estar amb un Generalíssim. I els d’ERC (IGÑ) amb el xumet, sucat amb merda Ñ.
   Ah si? 29/09/2021 11:01 am
   Tu que presumeixes d'estar tant informat, que va pactar el batxiller foll, a canvi de deixar-nos amb el cul a l'aire, quan va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat?
    Va pactar amb la teva cosina! 29/09/2021 7:29 pm
    Pesat espanyol!
     Ok gal 30/09/2021 12:37 am
     L’insult està bé però la cosina del GAL no és meva, aquí falles.
    Ok gal 30/09/2021 12:31 am
    Crec que no va pactar res i va tocar el dos. Hagués estat el súmmum d’idiota deixar-se enxampar.
   Junqueras un indult FERROVIAL 29/09/2021 1:38 pm
   Junqueras es l'intercanvi franquista PSOE-ERC. Alliberat al junqueras a canvi d'una ERC-ESPAÑOLA, anticatalana. Junqueras, es un plat de sardines a la planxa. INDIGNE TRAFICANT DEL SEU INDULT, quina vergonya de LLADRE FERRORVIAL. ERC. SECTA DE TRAFICANTS I QUINQUIS
  Veurem 29/09/2021 1:53 am
  Ben venvinguda la avilitat de driblar "amics".
  Si 29/09/2021 2:00 am
  El sector de jxcat sànchez, potser esta intentant això. El President te enemics dins de jxcat, i també amics. A pesar de molts, aquí, la majoria sembla tenir clar el que hi ha. Es mouen les cose. Anem be.
  Català 29/09/2021 2:11 am
  Sr. Cotarelo, us repeteixo el que vaig tenir ocasió de dir-vos personalment: quan el Partit passa davant del Pais, no hi ha res a fer; tot perdut.
  Anònim 29/09/2021 6:39 am
  Alguer català, no Alger guallista!
  Argelaguer 29/09/2021 9:59 am
  El President puigdemont voldría ser una figura transversal i representar tot Catalunya però dins el seu Partit (o més aviat macedònia de grupets) el necessiten per treure una mica el coll, sense ell enlloc de tercers hauríen quedat quarts o cinquens! La menjadora convergent ha donat pa a molta genteta i tot aquest ramat de vividors ha de continuar menjant sense fotre ni cop, es per aixó que l'han forçat un cop i un altre a fer d'home de Partit enlloc de líder de tots. Els mateixos que van convertir l'ANC en un club juntaire o volen intentar ara amb Omnium. Aixó si, la culpa sempre és d'Esquerra i de qualsevol altre... A veure quan la sra Borràs ens explica qué pensa i com pensa portar-ho a terme enlloc d'amagarse rere la senyera.
  Narcís 29/09/2021 10:29 am
  No entenc perquè es fum en aquest embolic, ço és, no n' és gens senzilla la decisió : per ventura en MHP Puigdemont no cercà sempre la " transversalitat " ? I si no fou possible .. no va ser sempre contra sa voluntat ? Llavors, què podia fer .. romandre's a la llunyania tot immutable a res del que anés passant o estàtic com si de Pi de les Tres Branques tractés i .. tururut viola o, pitjor, c' est fini ? PD : nostre President ha de ser-hi , més o menys votat, però " actiu " no només internacionalment .. i no per això, ' país partit ' ( nostre President tirànicament destituït per aquest estat , sap sobrerament jugar/ conjugar ambdues idees ! ) !
  "El MHP Puigdemont va abandonar la seva trajectòria de líder carismàtic de tots els catalans..." 29/09/2021 10:58 am
  Ni lider, ni carismàtic. Fuigpelmón només és un batxiller foll gens preparat ni honorable que va demostrar que el càrrec li anava gran quan va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fuggir deixant-ho tot enmerdat. Això si, te un ego que no se l'acaba.
   Fedor 30/09/2021 10:40 pm
   I com cou el lideratge, efectiu, sobre tot Catalunya de l'honorabilíssim Carles Puigdemont als ecpanyolisates. Desgraciats el millor que podeu fer és posar-vos-hi fulles.
  Doncs les dues coses, García Cotarelo 29/09/2021 11:51 am
  Catalunya està partida per la intransigència nacionalista i és evident. D'altra banda Charli-Puchi ha creat un pseudo-partit de tipus peronista amb ell mateix com Juán Domingo Perón encara que li falta una presidenta com Evita o Isabel; Marcela no dóna la talla. Hi ha poques sortides raonables.
  Diu Cotalelo de Fuigpelmón i Bote: "tenen coses més importants a fer que deixar en ridícul aquest Estat" 29/09/2021 12:16 pm
  Quines coses? La independència és més important i no ho van fer, ans al contrari, Fuigpelmón va trigar segons a suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat. Aquest venut als corruptgents que li han conseguit un piset a Girona i un complement de la pensió escribint semanalment rucades en un pamflet de part com elMón de Cot és un venut, poderoso caballero Don Dinero 🤑🤑🤑
   Luisnomelavo 29/09/2021 6:34 pm
   Ecspanya no necesita ningú per fer el ridícul cada 15 dies
  Isabel C. 29/09/2021 12:18 pm
  El senyor Cotarelo és un savi, sempre llegeixo els seus escrits, i he acabat enamorant-me d'ell. Podeu passar-me el seu telèfon?
  Rosa 29/09/2021 12:20 pm
  El problema sr. Cotarelo no és la posició de Puigdemont en un partit. El problema és que la gent es pren això dels partits com una religió o un equip de futbol (i el "soy del Betis manquen pierda"). És a dir votan els partits pel que "creuen" que són en base al que diuen. No pel que fan. És incomprensible que malgrat l'actitud submissa a l'estat espanyol d'ER, la gent que es diu independentista els segueixi votant i que malgrat que Puigdemont fa una feina ingent a favor de la independència, al consell per la república encara no hi ha 100.000 inscrits. El problema és la gent sr Cotarelo i no tan els líders (o suposat líders, com Junqueras).
   uno que vive en Tabarnia 30/09/2021 10:28 am
   tens tota la rao, la gent partidaria de un partit no te sentit critic, tenen unes tragaderes inmenses i una f monumental, per el que els hi fan, no cumpleixen en res del que diuen i a sobre s,els pixen a la cara, pero ells com si plugues, TENEN L,ESQUELLOT PENJAT, tan l,estat com ERC, el volen liquidar per no anar darrera les seves passes i els seus actes, te mes presencia a Europa el MHP Puigdemont que els totils de ERC, i aixo cou
   Feina ingent Fuigpelmón? 30/09/2021 8:11 pm
   Iluminanys, que ha fet després de suspendre la DUI en segons i fugir deixant-ho tot enmerdat? Una opera buffa? Una Zarzuela? Poser fer passar vergonya a Catalunya per haver tingut, no votat, un president foll amb un ego més gran que'ls seus estudis i/o capacitat...
  Jaume I 29/09/2021 12:41 pm
  De Gaulle va fugir després de perdre la guerra; no abans de lliurar-la. Per això en Fuigpelmón no genera la cohesió de l'altre. Ara bé, amb aquest país farcit d'espanyols i acòlits de la taula de capitulació, que voten partits espanyols i voten taula, com podem retreure-li-ho? Només si demostrem que estem disposats a sacrificar allò a què ell no es va atrevir, la història el jutjarà com a covard que va ser.
  miquel u 29/09/2021 12:41 pm
  Estimat Cotarelo, et considero un independentista de soca-rel, sembla que els espanyolistes estan esperant els teus articles per sortir corrents a neutralitzar-los. No facis ni cas estan molt nerviosos. a nosaltres no ens preocupa gens. No sé per què "el mon" ha desactivat els"likes" que permeten mesurar l'opinió del lectors. Totalment d'acord, encara no sabem quin judici farà la Història del MHP Carles Puigmont en el procés d’alliberament de Catalunya perquè tot just estem a mig camí però tot indica que serà un personatge central. tu i els teu periodisme també feu una contribució cabdal en aquest camí compartit cap a la llibertat
  federalista 29/09/2021 2:23 pm
  a veure cotalelo, que passa que ja no llepes ous i culs neoconvergents, que ja han deixat de pagar o ja en tenen els ous i culs nets, el felipe gonzalez el teu ex amic,hahaha ja fa temps que caga net, clar li vas deixar el cul com a un bebe, a llepades amb la teua vella llengua, i llarga es clar, en fi quan vulguis vines a ma casa a molins de rei, d'un temps enca en tinc escozor de cul poden ser almorranes no ho se,i crec que amb unes bones llenguetades teuas, em quedaria molt a gust, hahahah ja et donare l'adreca cotalelo, tu posa a treballar la llengua llarga i suau que tens, que jo tinc el cacas u orto que diuen els argentins molt aspre hahahahahaha
   Perquè publiqueu les tonteries d’aquest xarnego? 29/09/2021 7:33 pm
   Son mes del Dolça Catalunya…
   Joan 29/09/2021 8:16 pm
   No hi ha dubte. Ets Federalista.
   Ara la xurma del psc's - GAL es fa dir "federalista" 30/09/2021 12:44 pm
   El catanyol i el llenguatge xaró que gastes et delata
  Francesc pougault 29/09/2021 2:33 pm
  quan es vol donat lliçons d'història, la cal conèixer A França ocupada, els comunistes i uns dretans nacionaliste se van organitzar contra els nazis abans d'adherir se al Conmité National de la République
  premio nobel 29/09/2021 3:00 pm
  Perroflautas, Lazinazis, Fuigpelmon, Cotorralero, Trullo... Pura poesía hispánica por estos lares, digna del premio nobel Mario Vargas Llosa.
  Doctor Strangelove 29/09/2021 4:11 pm
  Cotorra-Lelo, el batxiller foll no és el president de tots els catalans, no imbècil! Tu qui coi ets per donar carnets de catalanitat, si només ets n coi de vell mesetari que ve aquí a pidolar quadre xavos del 3%! NO m'estranya que no et vulgui ningú, comunistot renegat! Quin fàstic de personatge, Déu meu! Doc.
   Bepo 30/09/2021 4:20 pm
   Podem criticar-lo, referit a Cotarelo, però de tots els que ens deixen els seus articles és un dels més comentats, entre ells hi ha de tota classe, uns el defensen i d'altres el critiquen per mil i una coses, però n'hi ha alguns il·luminats, éssers suprems per a més senyes, que l'insulten i menyspreant pensant que ells són la quintaessencia de la humanitat i a la fi acaben demostrant-nos que formen part de la llista de tarats o de retardats mentals, per exemple el tal Doctor Strangelove, un ressentit que no pot amagar l'odi que li té a Cotarelo, avui el premia dient-li imbècil i vell masetari. Doctor, et qualifiques tu solet. Doc.
  Juan 29/09/2021 4:59 pm
  Gràcies, Sr. Cotarelo, per posar sempre les veritables qüestions més enllà de partidismes estèrils. Entenc que no és una posició fàcil i li ho agreixo. Gràcies. Som molts els que creiem que vostè hauria de tenir més veu en els mitjans catalans independentistes. De fet, un bon grapat de subscriptors van demanar a Vicent Partal, en els comentaris al seu editorial, que li obrís Vilaweb com a columnista. A vostè i a en Albano Dante Fachín. Dues veus que més enllà de les seves idees polítiques han comprès i defenen que davant del fracàs de la nació espanyola, cal que Catalunya pugui ser independent, si així ho vol.
  Octubrista 29/09/2021 9:10 pm
  De vegades les alternatives no són tan fàcils de destriar. Per a Puigdemont, mantenir la postura simbòlicament més clara de defensar la seva legitimitat com a President desposseït per un cop d'estat i no participar en els tripijocs de Vichy, implicava el risc de la marginalitat atès el boicot organitzat pel unionisme amb la complicitat d'ERC i la CUP i tots els medis d'intoxicació espanyolista, TV3 inclosa.
  "mantenir la postura simbòlicament" 30/09/2021 7:00 am
  Les porres, multes, judicis i empresonats no son pas simbòlics... Efectivament les alternatives no són fàcils, per això va ser un error posar a dit, mai va estar votat pels catalans, un poc honorable batxiller gens preparat com va fer Miss Catalunya. Possiblement és el que volia, que ho deixes tot encara més enmerdat. En Democràcia els carrecs polítics es votan, els enganys i martingales només serveixen per mantenir el poder partidista a qualsevol preu, ni que sigui amb enganys i mentides com es la lowfair dels processistes.
  Maria Carmen Sanchez 30/09/2021 10:05 am
  Nomines i ferrovials, l'independentisme drl GURTEL JUNQUERAS Y FAMILIA.
  Donec Perficiam 30/09/2021 1:58 pm
  Doncs sort en tenim del partit-país que lidera Puigdemont, perque sense els exil-liats, Europa no sabria ni on és Catalunya ni per qué lluitem ara mateix. Si algú s'en ha encarregat que al món sencer vegin la podrimenta judicial i politica que hi ha a Caspaña, són Puigdemont, Comín i Ponsatí. Ja no importa si sóm un país-partit o un partit-país, el que importa realment es marxar cagant llets d'aquest infern que es diu Caspaña rància i podrida. I espereu el resultat de les eleccions caspañoles dins de 2 anys .....
   Sort dels corruptes prUcessistes? 30/09/2021 2:57 pm
   Que vius a Australia? Va ser el batxiller foll i poc preparat el que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat.
    ERCagats com el Junqueras el pinchi de Marchena y su show 30/09/2021 3:49 pm
    Va esser el ferrovial Caguetes junqueras que va fugir per entregarse al Marchena,el MOLT ESPANYOL CAGAT fins dalt. ERC NOMINES I FERROVIAS, robar i CAGARSE COM UN JUNQUERAS.ES
   La realital d'ER España.155 30/09/2021 3:55 pm
   Erc es españa amb aquest rufian d'extrenadura por soleares, ERC FLAMENCO i extermini del catala a TV3.JUNQUERAS I OLE DE ESPAÑA, quin franquista
   Julià Pons 30/09/2021 4:01 pm
   Una pelicula del fugitivo cagat Junqueras estaria molt be. Com fugia fins entregarse al Marchena, la seva saalació. ERC enemics de Catalunya
  Si noi, 30/09/2021 8:06 pm
  Junqueres, Forn, La Carmeta, Romeva, Rull, Turull i els Jordis, tots van entrar junts als Juzgados. Tots es van entregar a Marchena?
   Donec Perficiam 01/10/2021 8:50 am
   Efectivament, es van entregar al Tribunal de la Santa Inquisició amb esperit de martirs per fer pena i demostrar quan dolenta era Caspaña (aixó ho sabem perfectament sense que ells tinguin de fer l'imbècil). Si tota la cúpula del Gobern català hagués anat a l'exili, crec que la cosa hauria sigut totalment diferent. Si tú ets un exiliat el problema és teu només, però 30 persones exiliades a Brusseles són un problema inernacional que s'haguera hagut de solventar. És com si tu robes 50.000€ al banc tens un problema, però si robes 50 Mil-lions, el problema el té el banc.....els presos no han aconseguit canviar res absolutament amb els seus 3 anys de pressó.
   ERC ESPAÑA.UNA 01/10/2021 5:04 pm
   Il cappo cagat, el primer. Catolic, espsnyol i quinqui Ferrovial. Penitencia i español, junqueras es 155ñ
  Groc 01/10/2021 10:46 am
  El "MANA" de cada dimecres per ajudar a passa el desert lliderat per Puigdemont
  ERCatolic COPE, AVE MARIA JUNQUERAS.Aes 01/10/2021 5:06 pm
  Junqueras aviat a VOX, ESPANYOLISME COPE
  Rem 01/10/2021 8:23 pm
  Puigdemon, Comin, Ponsatí i Boye una lluita constant i eficient. Incontestable. Admirable Només heu de comparar amb la presència europea de les exiliades a Suïssa.
  Javier 03/10/2021 7:18 pm
  No os dais penita? La Cataluña de hoy es mitad catalanoparlante y mitad castellanoparlante. No cabe una independencia que deje el castellano fuera de las instituciones, hospitales, ayuntamientos, colegios.. Si en Escocia llevasen en sus programas independentistas la idea de borrar el Ingles de su futuro pais los tratarian de Nacis. Y la Cataluña del pasado tiene una cosa que no se enseña por aqui y desmonta vuestro relato colonial. En los siglos V, VI y VII existió un Reino Visigodo en Cataluña. No llegasteis antes que los castellanos. De hecho vuestros ascendentes son los mismos que los de los castellanos (Iberos, Romanos, Arabes, Visigodos) identicos hasta el siglo IX cuando llegan los Francos a Cataluña. Insultar la raza castellana, que es lo que mejor haceis, es insultar a una parte muy grande de vuestra raza. Los Visigodos vinieron del norte de Europa, igual que los Francos. Los Catalanes no vinieron del Norte de Europa. Compartís demasiado ADN con los castellanos para estar todo el día insultandolos. Como Nación nunca tuvisteis Rey, como por ejemplo Escocia sí lo tuvo. Y esto es porque cuando dejasteis de pertenecer al Reino Franco empezasteis a pertenecer al Reino de Aragón.

Nou comentari