Pablo Iglesias, el cavall de Troia de l’espanyolisme a Catalunya

"L’esquerra independentista catalana ha contribuït a publicitar el seu discurs que una Espanya republicana és possible sense donar la clau de l’autodeterminació a Catalunya"

Que Ciutadans i Podem van néixer per liquidar l’independentisme i garantir la unitat d’Espanya ja només ho neguen els quatre gats que encara els voten. En coherència amb aquesta missió, han de fer veure que Catalunya és una insignificància: d’aquí que li neguin tots els drets. Un cop fet, els seus dirigents ja poden dimitir i els dos partits, desaparèixer: a diferència dels independentistes, han posat el seu país per davant del partit. Missió complerta.

Pablo Iglesias va aparèixer en escena política en una conjuntura crítica per a Catalunya: dos anys després de la sentència de l’Estatut, en què fins i tot el president José Montilla va sortir a manifestar-se darrere d’una pancarta on hi deia “Som una nació, tenim dret a decidir”. Un moment, el 2012, en què l’independentisme va començar a treure milions de persones al carrer i va obligar als partits polítics al Parlament a incorporar als seus programes la seva postura sobre el que van anomenar dret a decidir en comptes de dret d’autodeterminació, com està reconegut internacionalment. Aleshores, el bipartidisme a Espanya semblava exhaurit, i podia ser catalitzador de la independència de Catalunya. I calia fracturar-lo. Iglesias va ser una eina per a aconseguir-ho.

Bressolat pels grups mediàtics espanyolistes esgarrifats amb el que estava passant a Catalunya, com ara Mediapro; Mediaset i Atresmedia, que el van catapultar dos anys més tard a les eleccions europees, calia que busqués el pòsit electoral entre els partidaris d’aquest dret a decidir, que es trobaven en l’antiga Iniciativa per Catalunya, i també en alguns sectors de l’esquerra independentista, que tenien complicitat amb el 15M, moviment a qui deia voler representar. Per això va donar suport, sense reserves, al 9N, fins i tot sense el suport de l’Estat. No tenir responsabilitats de govern en aquell moment li permetia fer-ho.

Amb aquest discurs, Pablo Iglesias, va poder apuntalar Podemos durant tots aquests anys, la bossa més important de vots del qual sempre ha estat Catalunya i les anomenades comunitats històriques, amb unes aspiracions més properes a les dels catalans que les de la resta. Però per entregar aquest capital a qui havia de fer la feina bruta de reprimir el moviment independentista, el PSOE, havia de modelar el discurs. D’aquí que fos l’únic partit a Catalunya que va començar a demanar, sense reserves, el vot ètnic (com el de Nou Barris), i que arribés fins i tot a criminalitzar l’independentisme, culpant-lo de l’ascens de l’extrema dreta i justificant la repressió com ho va fer en aquesta edició del FAQS una setmana després del referèndum de l’1 d’octubre. La cirereta del pastís la tenim en una alcaldia de Barcelona acceptant els vots del deporte-gitanos de Manuel Valls per evitar una alcaldia independentista.

Pablo Iglesias no ha fet tota aquesta feina sol. Ni tan sols només amb la complicitat dels poders fàctics de l’Estat, com el mateix Rei, amb qui va passar de la confrontació al compadreig. Ho ha fet gràcies a l’esquerra independentista catalana, que ha contribuït a publicitar el seu discurs que una Espanya republicana és possible sense donar la clau de l’autodeterminació a Catalunya. Ho acabem de veure amb Madrid: resulta que ara ens enduem una sorpresa perquè la capital d’un Estat de dretes és de dretes, quan la mateixa existència d’aquesta entitat política anomenada Comunidad de Madrid és un invent d’aquest Estat per imposar el café para todos de la Transició que (creien) tancava la porta al fet diferencial dels Països Catalans, Euskal Herria i Galícia.

De la mateixa manera que l’estratègia de Ciutadans ha inclinat el tauler polític unionista, fent que el PP torni a ser percebut com un partit de govern a Espanya per l’amenaça de VOX que pugui contenir l’amenaça independentista, Iglesias ho ha fet amb el tauler independentista. Esquerra i la CUP l’han comprat fins a tal punt que els primers van apostar per un líder mediàtic castellanoparlant com Rufián que ha acabat per comportar-se com un militant més de Podemos i els segons s’han presentat per primer cop a la història a les eleccions espanyoles i es passen el dia parlant de derrocar la monarquia, és a dir, de reformar Espanya. Tot plegat, culminat amb un PSC que, com el PP a Madrid, ha tornat a ser percebut per més de 650.000 catalans com un partit de govern a Catalunya.

Ja no es parla d’independència a curt termini i els polítics exiliats i empresonats es dediquen o bé a negociar les engrunes de l’autonomia o bé a tornar al discurs del “preparem-nos” de la mà del Consell per la República, que ja escoltàvem fa deu anys. Un moment en què, per cert, la Asamblea de Madrid tenía 8 diputats de UPyD i 72 del PP Esperanza Aguirre, que no devien ser d’extrema dreta com ara tots coincideixen que ho són els de VOX i el PP Ayuso.

Pablo Iglesias pot dimitir tranquil. Ha complert la seva missió, com ho va fer el cavall que els grecs van entrar a Troia. Espanya li pagarà excel·lentment els serveis prestats. I probablement ho farà a través de la mateixa subcontracta que fa servir per exercir la repressió: Catalunya. Per exemple, en forma de col·laboracions als mitjans de comunicació per seguir influint en l’opinió pública catalana, i així perpetuar el màxim possible l’èxit que ha assolit, fins que es tornin a requerir els serveis d’algú com ell, i torni a començar tot si tenim una classe política independentista tan mediocre com aquesta.

Comentaris

  Fidel 10/05/2021 1:10 am
  Del començament fins al final hi estic totalment d'acord. Sempre he cregut el mateix: Ciudadanos per una banda i Podemos per l'altra com estratègia per ofegar l'independentisme. Podemos lerrouxista té per fills a Catalunya els Comuns i Jaume Asens el principal transvestí. Espanyols, la quinta columna que treballa intoxicant i per evitar la independència. Em temo que comparteixen pensament i desig amb bona part d'ERC. Rufián, per descomptat, però també els Tardà, el Sergi Sol, i altres sectaris de la partitocràcia. Això, sí, tots vividors del partit.
  Ay, Pilariña 07/05/2021 4:14 pm
  A veces tú si que pareces la yegua de Troya que se introduce vete a saber donde y para qué.
  37
  64
  Respon
  Ramon 07/05/2021 1:05 pm
  Quant a Ciutadans, una cosa és la raó de llur naixement i una altra la raó de llur creixement. Totes dues raons són anticatalanes. Però distintes.
  Ramon 07/05/2021 1:03 pm
  La funció de la Comuna Pudent no era tant de resetejar independentistes com de segellar noves fuites pijoprogres vers l'independentisme. I la Comuna Pudent va complir eixa missió.
  Ricard 06/05/2021 6:08 pm
  Si a aquest senyor a Castella volen matar-lo que no faran amb els catalans els castellanistes. L'articulista la clava, però l'únic polític no racista és objecte d'una pressió totalitària per parlar amb 4 presos i exiliats i defensar el dret a l'autodeterminació, cosa que als castellanistes els sembla pitjor que muntar un Auschwitz per a catalans a Rascafria.
  58
  58
  Respon
  ciutada del mon 06/05/2021 4:32 pm
  be els comuns tenen la forca que tenen i tu xarnega pallassa hiperventilada tens la que tens es a dir tu, i 4 frikis mes que no omplirieu ni un trolebus encara que tu el espot i 4 frikis hiperventilats mes , portareu maniquis a dins del bus jajajajajajaa
  17
  177
  Respon
   Anònim 07/05/2021 12:39 pm
   Osti tu, quin comentariassu que t'ha sortit!
    Baldiret 07/05/2021 3:10 pm
    "CORRELACIÓ DE FORCES" El café para todos" de les "esquerres hispano catalanes" per fer com deia una cançó "spiritual" del moment "Anirem tots cap el cel" el degenerar PSUC QEA COMUNS i patuleies, encara tenen la barra de predicar-ho i amb el fatxa del Valls. ...
   Interessant punt de vista (pels antropòlegs) 07/05/2021 10:41 am
   que s'explica fàcilment pel fet de no saber qui era ton pare (esclar que ternir una mare que es passejava tot el dia sense calces no deu ajudar gaire, tampoc)
   Ricard 06/05/2021 6:04 pm
   Ciutadà del micromón racista castellanista pel que es veu, a part de un barroer.
   40
   48
   Respon
  joandomenec 06/05/2021 4:14 pm
  Magnífic article. Fa temps que no llegia unes paraules tan encertades i una anàlisi profunda i esclaridora.
  107
  6
  Respon
   FUERA LA OLIGOCRACIA 07/05/2021 11:28 pm
   Faig 2 pregunta 1) Cuants escans a tingut el grupt desquerres? 2) Cuants escans a tingut el independentisma? Llavors que "volen" la gent? La meva conclucion es que te da ser un GOBERN D ESQUERRAS amb algunas politica de independencia.
   Ramon 06/05/2021 4:33 pm
   El 15M, com el consegüent Podemos, només va ser una de les jugades d'Espanya per impedir la llibertat de Catalunya. Una entre diverses. No pas l'única.
   86
   98
   Respon
    Bona! 07/05/2021 7:43 am
    Una exposició claríssima i clarivident. Coincideixo en tot. Remarco: Rufian és el millor de Podemos al Congreso.
  jg 06/05/2021 12:32 pm
  esta es la unica chica con dos dedos de frente en todo el independentismo catalan....por suerte no tiene muchos seguidores
  22
  32
  Respon
  Francesc 06/05/2021 11:09 am
  L'autentic Cavall de Troia de l'espanyolisme i el més eficient, és la Colau...
  127
  5
  Respon
  El castellà mata 06/05/2021 10:30 am
  Molt encertada. El problema de Catalunya és que hi ha milers de no-catalans (perquè ni parlen català ni volen saber res de la cultura catalana, el seu únic referent és Espanya) i uns altres milers d'espanyolitzats, és a dir, catalans el marc mental dels quals és Espanya. Aquests segons són els Comuns, esquerranosos, cuperos i ciutadans del món diversos (també molts d'ERC). S'ha de deixar d'intentar acontentar a aquesta penya i s'han de plantejar les coses clarament: o ets català o ets espanyol, i la lluita no ha de ser pel "dret a decidir" ni parides d'aquestes sinó per l'autodeterminació i la independència.
  99
  101
  Respon
  Pep 06/05/2021 9:20 am
  La BESTIA no pudo digerir a Pablo y lo vomitó.
  LlunyDeCat 06/05/2021 4:12 am
  El moviment 15-M a Catalunya feia pudor a lerrouxisme i encara recordo la bronca que va rebre un dels participants que va començar a adreçar-se a la gent en català. Aquell moment fou el del desemmascarament de tot allò. Però varen reixir: la botiflera al servei dels Espanyols Ada Colau és batllessa de Barcelona.
  131
  4
  Respon
   ENDAVANT 07/05/2021 12:23 am
   Endavant Pilar, la realitat que explicifiques, els fa molt mal amb aquets pallasos de la plaça Sant Jaume i del par de la Ciutadella, perque ells viuen del TEATRU i quan hi ha persones que treuen el decorat del teatru, aquets pallassos quedan "despollats" es tornen molt agressius i fins hi tot mossegan.
  Luisnomeacuerdo 06/05/2021 12:35 am
  Compañeros tabarneses resistid un poco que aquí estamos los tabernarios, ya hemos echado al coletas ahora toca echar a los fascistas independentistas, y esto será más pronto que tarde.
  1
  135
  Respon
   Hombre, Hideputabaena, como siempre tu por aquí! 07/05/2021 10:46 am
   Dales macho, yo también soy apañó, muy apañó, mucho apañó. Oe-oe-oe-oeeee...! (unga, unga, ungañóoooo!!!!!)
   Jordi Comasobirana 07/05/2021 8:03 am
   Em quedo amb la darrera frase: "si seguim tenint una classe política tan mediocre com aquesta", sens iniciativa ni valentia i constantment empantanegada en el bassal putrefacte de Madriz i Castella
  VINTAGE 05/05/2021 11:36 pm
  Si mirem una mica l' historia veurem amb tota la nitidesa del món, que quan "Catalunya" s'ha acostat a la extrema esquerra Castellana, els resultats, sempre, sempre, sempre, han estat letals per Catalunya i el qui no ho vol veure així es un ilús
   Ramon 06/05/2021 12:56 pm
   Els resultats de les eleccions madrilenyes, amb aquest descrèdit dels populismes sociato-pudents i l'emergència d',un relat democràtic que els planti cara, podrien ser positivídsims per Catalunya. Per diverses raons. Però ja ho veureu, com no ho aprofitarem.
  Narcís 05/05/2021 11:27 pm
  Radiografia d' allò més ben completada ! PD : res a afegir !
  nil 05/05/2021 11:13 pm
  completament d'acord

Nou comentari