Quan van enviar a presó la primera vegada en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart, jo vaig fer un tuit d’allò més ingenu. No recordo literalment el contingut, però venia a dir a l’Estat que ho pagarien car. Encara tenia l’esperança que les mobilitzacions aquelles sostingudes en el temps de què alguns parlen avui (avui!, perquè ha passat prou temps com per assegurar-se que no es produeixin) mantinguessin viu el conflicte fins que a Espanya li sortís més costós sostenir-lo que solucionar-lo democràticament.

Però aquelles mobilitzacions no es van produir. Hi va haver protestes, sí, però com una manera de desfogar-nos, però les entitats convocants ja es van assegurar que no plantegessin cap problema a ningú. Com no va plantejar cap problema a ningú la manifestació davant de la conselleria d’Economia precisament perquè Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, pujats en un Patrol de la Guàrdia Civil, ens van enviar cap a casa en comptes de cridar-nos a continuar allà els dies que calgués.

Un dels arguments tramposos que es van fer servir aleshores és que la presó dels Jordis ja suposava un problema per l’Estat. Ja sabeu: les denúncies d’Amnistia Internacional, les exigències del Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU, i blablabla. Tres anys i mig després, tenim a Jordi Sánchez encarregat d’aigualir el discurs de Junts per Catalunya pel que fa a la unilateralitat sense que Carles Puigdemont prengui mal i a Jordi Cuixart reclamant un altre referèndum per “tornar-ho a fer”. Ens podem fer una idea del gran problema que ha portat a l’Estat tenir-los tot aquest temps a presó. Això sense comptar el suport a Pedro Sánchez perquè no hi ha alternativa com defensa Gabriel 18-meses-y-ni-un-dia-más Rufián.

Jo em pregunto què vol tornar a fer Jordi Cuixart, amb aquesta segona persona del plural, i això a qui inclou. Comparèixer davant dels mitjans el dia anterior de l’1O per dir que 1 milió de persones esperant a la porta dels col·legis era una fotografia internacional que ja ens havia de donar per satisfets, després d’haver pogut votar el 9N de 2014? Enviar-nos cap a casa un dia en què l’Estat deté membres d’un parlament electe sense proves i escorcolla seus de partits sense ordre judicial perquè “ja no hi fem res, aquí, companys”, amb tot de televisions internacionals transmetent en directe? No reclamar al Govern que complís la llei del referèndum declarant la independència 48 hores després d’un resultat a favor a la votació? Lliurar-se sense oferir resistència als hereus del Tribunal de Orden Público? Ser indultats tres anys després i afirmar que el que cal és que més gent estigui disposada a anar a presó amb el resultat que hem vist que ha donat? Afirmar que, sabent un mínim d’història i liderant una institució fundada durant el franquisme, no s’imaginava la repressió de l’Estat (una repressió, d’altra banda, totalment assumible pels activistes de qualsevol país que volen forçar el poder a fer alguna cosa)? Atrevir-se a dir que el nostre límit és la violència, convidant així que l’Estat la faci servir quan vulgui per frenar qualsevol intent d’emancipació nacional? Què de tot això vol tornar a fer Jordi Cuixart?
No ho torneu a fer, si us plau, Jordi Cuixart. Perquè ho heu fet tot malament. El que podeu fer és alguna cosa nova. Per exemple, podeu, els que dieu que vau cometre un error de càlcul i no us esperàveu la repressió, us aparteu i deixeu pas a nous lideratges, perquè o vau ser naïfs o ara sou mentiders, i cap de les dues opcions és acceptable. Podeu respectar el resultat d’un referèndum que va permetre comptar vots a favor de la independència malgrat la violència i no donar la raó a la violència afirmant que aquest referèndum no és vàlid i que cal fer-ne un altre. Podeu fer que una institució com Òmnium Cultural faci por als polítics, i no sigui la seva crossa. Podeu començar per deixar aquest posat de monitors d’esplai i tractar-nos com a adults per una vegada a la vida.

Comentaris

    ernst Novembre 10, 2021 | 23:56
    no se perqué li publiqueu contínuament coses a aquesta dona .Es completament impossible de llegir dos renglons seguits
      La palla pels rucs la trobaràs a l'ARA Novembre 11, 2021 | 10:00
      Potser si aprens a llegir arribaràs al tercer.
      Somatent Novembre 11, 2021 | 13:21
      Doncs, mira, per fotra't a tu i als que pensen com tu....
    fat boy Novembre 11, 2021 | 02:28
    Evidentment el Jordi Cuixart es un dels molts talps que l'estat espanyol te a sou dins del moviment independentista.
      El major talp és Fuigpelmón Novembre 11, 2021 | 14:40
      Ho va demostrar a l'octubre de 2017, quan va trigar setmanes a donar el resultat, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. La cirereta va ser prometre tornar si guanyava i encara l'esperem...
      Anònim Novembre 11, 2021 | 15:23
      Home, tampoc és això. Diguem-ne que es va equivocar, que té la seva visió del món i de la lluita i del futur. Ficar i acceptar que un talp és passi 3 anys a la presó en sembla una repressió prou dura con per no tractar-lo de venut. Diguem que defensa una via diferent per arribar.... no sé on. La Pilar va forta i crec que té tota la raó. No tornem a fer el que clarament no ha funcionat i ens ha fet mal com a persones i com a poble. Salut.
        Si noi, Novembre 11, 2021 | 17:52
        és el que passa quan s'imposa a dit, com va fer Más, a un batxiller foll com President de la Generalitat sense estar capacitat. Acaba fent el ridícul devant de tot el Món.
    Ex-independentista. Novembre 11, 2021 | 06:06
    Cert. Per aixó entre moltes d'altres coses, jo he abandonat l'independentisme.
      No menteixis unionista Novembre 11, 2021 | 09:49
      No menteixis, un independentista ho és sempre. Tu el que vols és fer arribar idees kamikazes com a unionista que ets. Ja en hi ha prou. Per cert, completament d'acord avui amb la periodista.
      Toni Novembre 12, 2021 | 17:06
      És el que vol Espanya. Desanimar-nos fent veure que la traïció dels nostres líders és la nostra.
    fat boy Novembre 11, 2021 | 07:22
    Amen a tot el que diu.
    E.D. Novembre 11, 2021 | 08:08
    Aquesta vegada, i sense que serveixi de precedent, tens tota la raó.
    vendetta Novembre 11, 2021 | 08:51
    verdades como punyos
    Joan Novembre 11, 2021 | 09:04
    Molt ben dit, Pilar!
    mala peça Novembre 11, 2021 | 09:34
    No, si us plau, no ho torneu a fer Carracelas, la teva obsessió, en contra del catalanisme, de la llibertat de país, ho manifestes en articles vomitius, articles poc periodístics, articles que el nacionalismo español t'agraeix ... deus ser que ets molt de miguel izeta
    afm Novembre 11, 2021 | 09:34
    ...el 27-O si aquests liders de la 'societat civil' haguéssin estat al carrer cridant i convocant els 2 milions de persones a defensar el parlament mentres els politics declaraven la independecia...nomes que haguéssim sigut 300.000 tot hauria sigut força diferent. Viaig ser-hi des de les 10 del matí fins les 7 que vam marxar cap a sant jaume i no vaig veure mes de 3.000 pers. pels voltants de la ciutadella. Tothom hauria de saber el que podia haver fet i no va fer, sobretot qui tenia la capacitat de convocar la gent. Dit això, som mes que mai, hem aconseguit obrir carperta internacional amb l'1-O i està clar que per tornar-hi i guanyar cal ser mes i mes determinats. Tot el que un vol costa, i les catalanes i catalans que han lluitat al llarg de les generacions per a que tinguem aquesta oportunitat es mereixen que ens tornem a aixecar el mes ràpid posible cada cop que hi ha un sotrac. Cal veure on arriba la negociació, que es segueix des de fora, i tornar-hi als carrers mes forts. Salut
      Vas fumat? Novembre 11, 2021 | 21:37
      El 27-O feia 26 DIES que haviem votat sota les porres dels piolines. El presiden (que mai vam votar i ens van encolomar un batxiller foll gens preparat) desaparegut, els Mossos actuan contra la població que no tenia cap informació. Et queda clar qui la va cagar?
    Un veritable inútil pretensiós Novembre 11, 2021 | 10:01
    Del tot cert. En Cuixart sembla una paròdia de l'independentisme. Si jo existís Espanya l'hauria d'haver creat.
      Et confons Novembre 11, 2021 | 14:26
      Tot el que dius és aplicable al batxiller foll i gens preparat que mai vam votar, ens el va encolomar Miss Catalunya:Fuigpelmón.
    ton c. Novembre 11, 2021 | 11:30
    LLEGINT-LA A VOSTÉ UN NO SAP SI ESTÀ LLEGINT EL PROGRAMA DE MA DE ELS PASTORETS O QUE.....
    Sara Novembre 11, 2021 | 12:30
    Tristament, ho subscric al 100%. Aquests naïfs del 2017 farien molt bé desapareixent de les nostres vides. Necessitem líders forts i valents, no figaflors, capellanets i monjos budistes.
    Gonzalo Novembre 11, 2021 | 12:41
    Cuanta frustración arrastrais. En el fondo, dais lastimica. Os lo creéis todo, os dicen que si, que si, que seguid chupando, que os avisarán....y luego...
    Cert Novembre 11, 2021 | 13:02
    Però nomès ara podem veure, amb la perspectiva que dona el temps i els resultats de tot plegat, que no s'havia d'haver actuat com ho varem fer. Tots plegats, la gent també. Perquè si uns es varen tirar enrere, els altres varem obeìr acriticament, sense voluntat propia i sense visiò del que podiem fer en aquells moments. Ens haviem acostumat a manifestacions que semblaven festes, no de lluita i estratègia. I si, els presos no s'havien d'haver lliuirat ni acceptat el judici. Però la gent també el va acceptar i el va seguir cada dia com una telenovela, amb esglais i llàgrimes, i es va parar de demanar la independència per demanar la seva llibertat. Aquì va haver-hi la primera rebaixa. Potser un dia n'aprendrem, però per ara encara no.....
      Ets borni? Novembre 11, 2021 | 21:39
      Només ara ho podem veure? Molts catalans ja avisavam del farol, un batxiller poc preparat posat a dit per Miss Catalunya no podia arribar enlloc...
    Merce Novembre 11, 2021 | 13:09
    Sempre molestant las veritats .molt be Pilar.
    Merce Novembre 11, 2021 | 13:11
    Sempre molestant las veritats .molt be Pilar.
    afm Novembre 11, 2021 | 15:23
    es filtren missatges que no insulten ni falten el respecte...espero que canvieu alhora de publicar comentaris. adeu siau
      a reveure Novembre 11, 2021 | 21:41
      o no...
    Fredi Novembre 11, 2021 | 15:28
    Gràcies Pilar. No podem tornar a fer allò que no ha funcionat i ens ha acabat fent mal com a persones i com a poble. Potser la gran pregunta, sense gran resposta, és què coi hem de fer, què coi podem fer. Em temo que molts estem a l'espera. S'accepten propostes.
    federalista Novembre 11, 2021 | 16:50
    jo propose una que la paia aquesta xarnego-galaica amb boqueta de pinyo, l'espot el vell xarnego cotalelo i frikis varios unilateralistes facin un partidet i es presenten a eleccions a veure si treuen al menys un esco, i despres ja amb l'esco de 135 jajajaja lo que diuen ara 4 i el del tambor ho diguin al parlament 5 i el del tambor , nomes cal recordar que els feixistes de vox en tenen 11 escons 11 i aquests tarats ningu hahahahahaha, i jo no soc de vox pero soc democrata i lo que diu la paia mal folla xarnega aquesta, l'espot i 4 tarats mes no el vota ningu, ni dins de la seua escala de veins, aixo indepres es democracia i el poble ha votat al illa i despres a l'aragones els dos botiflers i curiosament el mes votats, aixo dona que pensar no indepres, en fi si es que sou capacos de pensar alguna cosa.
    ton c. Novembre 11, 2021 | 17:04
    algú ben informat pot començar a donar noms de persones quue segons molts del que parlen hauríen de ser.....
    Sup Marcos Novembre 11, 2021 | 19:31
    El Fredi Mercuri de Omnium, y el resto de expresidiarios/as han salido con una factura en la mano y tienen que pagarla al estado español a través de la intermediaria ER y el remolque de Junts y la apatía de la CUP. El concepto de la factura es que desmovilicen el movimiento que digan un montón de mentiras, que desacrediten el 1 de Oct. pero lo gracioso es que cuando dicen estas paridas hay gente que los aplaude, en vez de despreciarlos que es lo que se merecen. Si fueran gente digna habrían salido con la intención de acabar lo que empezaron (pero sin mentir) ó retirarse definitivamente sin que nadie los vea nunca más, pero han elegido el trabajo mas rastrero que puede hacer un ser humano, hacer ver que defienden a un pueblo represaliado y actuar traicionándolo.
    Luisnomeacuerdo Novembre 11, 2021 | 21:35
    Joder con las ganas que tenemos los atapuercanos de que monteis otro butireferemdum para ver cómo os calienten los lomos otra vez y esta vez serán 1000000000 de heridos y 2000000000 de represaliados. Tontos todo el día, y cacarracelas aún más.
    Paracetamol 1000mg y sal de frutas. Novembre 11, 2021 | 22:03
    Para molestias varias. Para la esulticia de momento no hay nada.
    toni Novembre 12, 2021 | 06:44
    La Carracelas es una Sra. o Srta. rebotada i emprenyada, perqué els seus " amics " filòsofs Graupera o Dèdeu varen ser rebutjats el 2017 del pinyol " estat major " comandat per........... Mas i els seus de sempre, reconvertits a indepes " por fuerza mayor ". Inclòs ella mateixa. Desprès va vindra el " fracas " anc-Graupera de montar un partidet que tenía que debilitar a Junqueras i Rufi com principal objectiu i a ERC a las municipals i generals.
    Jordi Comasobirana Novembre 12, 2021 | 08:51
    Malauradament en Cuixart ha esdevingut un tonto útil per al Règim caspanyol. (Per cert, encara estem esperant q la família Pujol reveli tot allò q sap i no vol dir després q la policia caspanyola els hagués destruït els ordinadors confiscats robant-los a punta de pistola a la furgoneta quan anaven a ser retornats als Pujol)
    L'endemà Novembre 12, 2021 | 09:26
    Cuixart no pot parlar en plural, en nom de tot l'independentisme. Només pot parlar en nom d'Òmnium. Afirmacions messiàniques, no li escauen ni a ell ni a ningú. D'altra banda què és el que voldria tornar a fer sense haver fet abans autocrítica de les accions de la societat i els polítics?
    Donec Perficiam Novembre 12, 2021 | 09:34
    El Cuixart és un cregut, al que se li ha donat molt de bombo i platillo, però la seva única feina ha estat "esperonar" la gent perque el souflé indepe no decaigui. Res més. Tot palla, tot fum i paraules. Aixó si, sobre tot que sigui pacificament, amb un somriure als llavis i el lliri a la mà per possar-lo damunt els cotxes dels mossos....patètic. Si Cuixart fos intel-ligent, d'entrada no s'haurien deixat jutjar per un Tribunal feixista, sabien perfectament que els sacrificarien i no van oposar resistència....patètic. Potser es creu Jesucrist i creu que el seu sacrifici (estupid) salvarà el Procés? Res més lluny de la realitat. Ni la represió s'acabarà ni ha servit per res.
    Narcís Novembre 12, 2021 | 12:21
    Ha estat força ben explicat, més, perfectament explicat ! PD : verament amb la xurma opressora no es pot ser bo ( sembla ser no ho sabien prou ? ) . . només entenen el llenguatge animal que no pas civilitzat, polític i democràtic !
    Cesc Novembre 12, 2021 | 13:23
    gràcies
    Toni Novembre 12, 2021 | 17:04
    Són infiltrats. Treballen per a Espanya. No són incompetents o ingenus o covards n8ibotiflers. Són traïdors.
    ciutada del mon Novembre 12, 2021 | 17:41
    TONI T0THOM ES UN TRAIDOR MENYS TU JAJAJAJAJAJAJAJ explicame-ho que no ho enten.
      Toni Novembre 12, 2021 | 18:09
      Els actes parlen millor que les paraules. Des de dalt no han parat de rendir-nos i d'encolomar-nos la seva responsabilitat, és a dir, la seva falta de irresponsabilitat.
    MHP Novembre 12, 2021 | 18:08
    Lazis, aneu una mica perduts. No hi ha ni unanimitat ni en in foro de pa sucat amb oli com el del món. Esteu condemnats a vagar pel inframon tota la vida. A disfrutar.

Nou comentari