El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mélenchon i l’esquerra de debò
  • CA

Per primera vegada en molts anys, l’esquerra francesa és a punt d’aconseguir un triomf important. Des dels temps de d’Hollande que tot semblava immers en un mar de fragmentació i consignes a la deriva; però Jean-Luc Mélenchon ha fet un miracle, i a més ho ha aconseguit des de l’ala radical, no pas des de la moderació, aplegant ecologistes, comunistes i extrotsquistes com ell mateix. L’home que el 2008 va trencar amb els socialistes i va anar construint una alternativa radical, està veient com les urnes cada cop li somriuen més.

Ara és a un pas de guanyar les legislatives, i encara que no quedi el primer, segur que amenaçarà la majoria absoluta del president Macron. A les presidencials de l’abril ja va estar a punt d’emergir en un notable segon lloc, per davant de l’extrema dreta de Marine Le Pen, la qual cosa li hauria valgut una segona ronda a disputar contra el mateix Macron. Avui en dia, l’establishment republicà francès sembla més amenaçat pels insubmisos de Mélenchon que no pas pel Front Nacional d’uns ultranacionalistes que s’han anat atemperant per aproximar-se cada cop més a una dreta conservadora respectable.

La fórmula dels insubmisos

Quines són les claus d’aquesta puixança tan impressionant? La fórmula és prou clara; havent detectat que la ultradreta estava robant els vots obrers i pagesos, aquesta nova vella esquerra va decidir deixar-se d’estètica i tornar als orígens. És a dir, la defensa del que a França i bona part del món s’entén com a consignes clares de l’esquerra socialista. La confiança en el sector públic, alguna nacionalització, impostos als rics i, sobretot, els drets sindicals. Hi ha hagut tant malestar per les retallades, la reforma laboral i la liberalització del mercat, que aquest retorn al moll de l’os de l’esquerra, o sigui la defensa de l’estat del benestar, ha resultat ser una recepta guanyadora.

Hi té molt a veure, en aquesta dinàmica, el rastre devastador que ha deixat la correcció política i els tics progressistes més innovadors. Mélenchon i els seus no defensen una esquerra impecable, ni censuradora, ni acadèmica. Volen vots. No neguen ni els drets LGTBI, ni el feminisme, ni l’autonomisme regional, ni l’anti-racisme ni l’ecologisme del segle XXI. Ho admeten i ho abracen tot, però no ho posen al centre del debat. Al centre hi posen els salaris, els hospitals, les escoles, les pensions… Com es feia tota la vida a l’hexàgon francès. Fins i tot quan han volgut cancel·lar Mélenchon amb algun debat, com les acusacions d’antisemita que se li van formular fa un temps, ell no s’ha arronsat gens. Va tancar el debat declarant que no es deixava pressionar per ningú i que França no havia de demanar perdó per l’holocaust, perquè els que el van cometre van ser els nazis i els pétainistes, no pas la França republicana.

Jean-Luc Mélenchon és tan francès i tan jacobí i tan republicà, que vol fundar una Sisena República francesa, així com qui no vol ser menys que el general De Gaulle en persona. En aquest aspecte, el personatge no ha mostrat cap mania i ha reclamat el patriotisme francès, d’esquerres però francès. Altre cop ha interpretat que la millor manera d’aturar la sagnia de vots cap als lepenistes era ser una mica lepenistes. No només en temes com l’antisemitisme. L’home és capaç de burlar-se dels accents de gent que parla francès sense la puresa reclamada a la llengua de Molière; i accepta l’ensenyament de les anomenades llengües regionals però no pas de l’autonomia política de les regions. Tot té un límit, i a França el límit es troba en la bandera tricolor.

També s’ha copiat el seu euro-escepticisme dels nacional-populistes de tants altres indrets, des de la Gran Bretanya a Polònia. Europarlamentari durant vuit anys, ha entès que repetir la retòrica oficial de les bondats d’Europa no li aportaria gaire benefici. Ha escollit la via progressista, però; més que centrar-se en la pèrdua de poder nacional, el que més ha criticat són les polítiques neoliberals que s’han imposat des de Brussel·les i que, segons ell, tant de mal han fet als treballadors francesos i al país en general. Bona part dels agricultors li han aplaudit aquestes posicions, sense necessitat d’arribar als espectacles públics de José Bové –amb qui s’ha entès força bé.

Al capdavall, Mélenchon i el moviment de La França Insubmisa han redescobert l’encant del que a casa nostra algú va batejar com l’esquerra de debò. Els que sense cap rubor reclamen una “redistribució massiva de la riquesa per tal de generar igualtat.” Sense cap por a les tècniques populistes del nacionalisme ni, per damunt de tot, cap por a la correcció política. Tant el líder com bona part dels dirigents de la France Insoumise diuen més o menys el que pensen, i connecten amb tots aquells que, més enllà de si el que defensen és factible, també ho volen de veritat.

Això ha convertit a Mélenchon en l’estrella emergent de la política francesa, tot captant una gran popularitat, especialment entre els joves. El problema és que la nostra jove promesa té 70 anys, i per exemple Macron en compte només 44. Però al capdavall, avui dia la medicina fa prodigis, i no seria el primer cop que veuríem a un veterà de les lluites dels seixanta defensant les causes dels joves que el maig de 1968 ni tan sols eren un projecte de parella. En els pròxims anys ho sabrem.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a juny 14, 2022 | 08:09
    Observador juny 14, 2022 | 08:09
    D'esquerres poc que n'hi ha. Ni a França ni enlloc.
  2. Icona del comentari de: Narcís a juny 14, 2022 | 09:29
    Narcís juny 14, 2022 | 09:29
    A veure si aquest Mélenchon és un fals/ farsant i baliga-balaga made in F.G. del 82 ! PD : si no n' és prou clar amb els arribats d' aquella manera .. què diu de solucionar !
  3. Icona del comentari de: T.O a juny 14, 2022 | 10:45
    T.O juny 14, 2022 | 10:45
    M'agrada molt He votat dues vegades Mélenchon i ho tornaré a fer diumenge TOT i QUE amb racances però amb plena consciència Es que, cal saber-ho, el Mélenchon va fr molts tramits, per escrits enviats a cada elegits del parlamenbet i del senat francés, molt anys enrera contra les 'langues régionales' quan havien de votar ells 'cosa molt perillosa' (jacobinisme clarísssim)... i no parlar de recolzar la d'indepenentització de Catalunya Que sapigui, de moment no ha rectificat ni tan sols matisant, cosa que va fer per bastantes altres coses... i sort que hi ha el PS i SOBRETOT els verd que han completat per escrit dins el programa comú de govern, com altres i per altres assumptes ho van poder fer i han fer Sorpesa personal, el PC no s'hi va sumar TO
  4. Icona del comentari de: Ricard a juny 14, 2022 | 12:41
    Ricard juny 14, 2022 | 12:41
    Melenchon, un racista a qui el francès parlat amb accent "del sud" li sembla inacceptable. Entre ell i Le Pen no hi ha cap diferència. Cap. El racisme francès té un bon estandard en Melenchon. Ara, els provincians catalans poden estar ben esperançats amb ell. És la secular ingenuitat catalana. La mateixa que fa que creguin poder acordar res amb castellans.
    • Icona del comentari de: T.O a juny 14, 2022 | 14:40
      T.O juny 14, 2022 | 14:40
      Tan agressiu i taxatiu ni dona ganes de seguir-te; jo he argumentat i donat, fins i tot, arguments/sentiments en pro i en contre del Mélenchon passat i actual Adèu amic tan segur d'ell i només afirmant coses négatives i ben poc recents 'Raciste' = gens ni mica, 'entre ell i Le Pen no hgi ha diferències'= ja me diràs 'igenuitrat que es pot acordar amb els espanyols sí que està demostrat repetidament, al llarg de la història i recentment, actualment encare! Sembla que tot ho saps i que és definitiu
      • Icona del comentari de: Ricard a juny 14, 2022 | 16:00
        Ricard juny 14, 2022 | 16:00
        Ser crític o com a minim exceptic amb francesos i castellans està justificat. Em sap greu, però no hi ha altra cosa. Ser conciliador no ens ha servit mai per a res, tret de per a rebre dues vegades. Mélenchon és un nacionalista, que no té en "el fet regional" la seva prioritat precisament. Igual que Le Pen. I per tant no ens podem enganyar.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 14, 2022 | 16:14
        Pere Llimonera i Citronell juny 14, 2022 | 16:14
        T.O, por lo visto tú N0 conoces aun bien al Ricard... ese es de los que viven en la Burbuja y de los que explican el refrán : "Se cree el ladrón que todos son de su condición"... Melenchon, clairement n'est pas un facho, mais un bizarre mélange de radical staliniste et d’enfoiré, et de trop malin 'Gauche Caviar', avec soif de pouvoir... Apa, Bon Dia!
  5. Icona del comentari de: fat boy a juny 14, 2022 | 14:42
    fat boy juny 14, 2022 | 14:42
    L'unica entitat veritablement d'esquerres que he conegut en tota la meva vida es la Hisenda del Regne dels Paisos Baixos. Alla no s'escapa ni Cristo de pagar el que li pertoca. Tambe cal dir que si has pagat de mes t'ho tornen sense haver ni tan sols de demanar-ho. Si, jo tambe em pensava que estava somniant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa