El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El mascle Will Smith i la senyora ‘de’ Smith

Aquests darrers dies, l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood ha fet pública la seva decisió d’imposar un càstig exemplar a l’actor Will Smith pel seu comportament en el decurs de la gal·la de lliurament dels Oscars d’enguany. En el seu comunicat, l’Acadèmia diu: “La Junta ha decidit que, per un període de deu anys a partir del 8 de abril de 2022, no es permetrà que el senyor Will Smith assisteixi a cap esdeveniment o programa de l’entitat, en persona o virtualment, incloent-hi, entre d’altres, els Premis de l’Acadèmia”. I afegeix: “Volem expressar el nostre profund agraïment al senyor Chris Rock per mantenir la serenor en una circumstància tan extraordinària”.

La gal·la dels Oscars ha estat durant molts anys un dels espectacles televisius de més audiència del planeta, arribant, el 1998, a superar els cinquanta-cinc milions d’espectadors. Darrerament, però, han perdut pistonada i les xifres no s’enfilen gaire més amunt dels quinze o setze milions. Tot i això, és obvi que la seva repercussió és immensa; n’hi ha prou de mirar-ne el ressò en tots els mitjans de comunicació internacionals, raó per la qual, només l’endemà de l’agressió de Will Smith a Chris Rock, el vídeo amb l’escena ja havia estat vist per seixanta-sis milions de persones. Imaginem el sidral si un dels dos fos blanc. Un negre agredint un blanc, un blanc agredint un negre…

L’actriu Jada Pinkett Smith, muller de Will Smith, pateix d’alopècia i, com que s’ha tallat els cabells al zero, el presentador Chris Rock ho va aprofitar per fer una gracieta dient-li: “Jada, t’estimo. Estic desitjant veure’t a “La tinent O’Neil 2”, en al·lusió al cap rapat que lluïa Demi Moore a la pel·lícula “La tinent O’Neil”, l’any 1997. El comentari, certament, va ser força desafortunat, atès que la senyora Pinkett Smith no pateix d’alopècia per gust. Altrament, el comentari hauria estat perfectament vàlid tenint en compte que aquesta mena de brometes i frases innòcues de doble sentit formen part de l’entreteniment des de l’època de Bob Hope, presentador dels Oscars en dinou ocasions. La majoria dels acudits són al guió –estem parlant d’una gal·la que no deixa res a l’atzar, res de res, fins i tot que no es vegi cap butaca buida–, però sempre hi ha alguna cosa que el presentador afegeix a darrera hora, com va fer Chris Rock. Era la tercera vegada que Rock presentava la cerimònia. En la segona, va definir els Oscars com els ‘White People’s Choice Awards’.

Normalment, aquests jocs de paraules són plasenteries moderades que intercanvien els professionals entre ells i que de vegades, si no s’és molt cinèfil, no s’acaben d’entendre. Sí que es va entendre, l’any 2000, el comentari de Billy Crystal sobre l’anglès de Pedro Almodóvar, quan va dir que Roberto Benigni, al seu costat, semblava un professor d’anglès. És la seva festa. La festa de la meca del cinema, que Europa tant critica i que mai no deixa d’imitar. Una festa els premis de la qual poden canviar, i sovint canvien, la vida de molts professionals. La mateixa Jada Pinkett Smith, en comptes de molestar-se, hauria rigut l’al·lusió del presentador al seu look si aquest hagués estat un simple caprici o motivat per un paper en un film en fase de rodatge. Però la causa és l’alopècia, i el fet que sigui força menys freqüent en les dones va fer que se sentís ofesa pel comentari. I així ho va expressar amb la cara que va posar en sentir-lo. Tot podia haver acabat aquí: el presentador diu una inconveniència, l’al·ludit expressa educadament el seu rebuig, les càmeres ho capten i el públic treu les seves conclusions. Res més. Però hi havia un mascle alfa a la sala, i un mascle alfa necessita públic per escenificar davant dels altres i de si mateix fins a quin punt ho és.

Aquest mascle era Will Smith, marit de la senyora al·ludida que, inicialment, com molta altra gent, va riure l’acudit de Chris Rock. Sí, el va riure. Li va fer gràcia. Va ser només quan es va adonar que la seva dona no compartia el riure que va canviar d’actitud: es va aixecar, perquè és tot un mascle, va avançar amb pas ferm fins a l’escenari i va clavar una galeta al presentador: de mascle a mascle. Podria haver esperat a fer-li un retret després de la cerimònia, d’actor a actor. Però no. Això només ho faria un marieta. Un mascle s’aixeca i sentint-se representant de tots els mascles posseïdors d’una femella, s’atansa a l’altre mascle i amb els cinc dits de la mà dreta marca territori a la cara del mascle insolent. Un gos hauria alçat la pota, Smith va alçar la mà. I, ves per on, això sí que va fer gràcia a la senyora Pinkett Smith. El comentari del presentador, no. Però l’agressió física del seu marit, sí. Hi ha un vídeo en què es veu com l’actriu ho troba divertit i riu. I té motius. Molts: en pocs segons, Will Smith ha fet saber al món que ella està casada amb un mascle com Déu mana. És una dona protegida. Quin sentiment de desprotecció que deuen sentir ara mateix totes les dones casades amb un home que no reuneixi les virtuts virils de Will Smith.

És cert que Will Smith es va excusar després. Però ho va fer de cara a l’amfitriona de l’acte, l’Acadèmia; en cap moment va demanar perdó directament a Chris Rock per haver-lo agredit. Smith, com a mascle, havia fet el que el món esperava d’ell i la seva única preocupació era que l’Acadèmia s’ho pogués prendre molt malament i li toqués el crostó. A posteriori hem sabut que la serenor amb què es va comportar Chris Rock no seria indestriable d’un trastorn neurològic que pateix i que li impedeix comprendre i processar amb precisió el llenguatge no verbal. Comprèn les paraules, però no les emocions ni l’expressió corporal dels altres. De fet, la reacció de Chris Rock va ser tan elegant i civilitzada que el públic va interpretar que aquella escena havia estat assajada i formava part de l’espectacle. Rock sí que va entendre, en canvi, la frase que tot seguit va repetir dos cops Will Smith assegut de nou: “Treu el nom de la meva muller de la teva puta boca!”

Mai no m’han agradat els presentadors o xoumans que ridiculitzen una persona del públic per fer les seves gracietes. Veure-ho, m’ofèn com a espectador perquè no em sembla ètic i perquè demostra, a més, migradesa intel·lectual. Trobo que fer riure la gent a costa d’algú psicològicament minvat pel factor sorpresa és una acció denigrant. El gracioset de torn hauria de saber que si hi ha algú que li ha de merèixer un respecte absolut és el públic, que ha pagat una entrada i que, pagant-la, li posa el plat a taula a canvi que s’espremi el magí. Sí, ja sé que la senyora Jada Pinkett Smith no havia pagat entrada i que hi anava convidada. Però, i què? Això donava dret al mestre de cerimònies de la gal·la a riure’s d’ella i a fer-se el graciós a costa seva? Home, no fotem! Hi ha límits. Quan dic ‘límits’ no ho faig en el sentit que ho fa la gent de dretes, sempre disposada a posar límits a tot, sinó en el sentit ètic que ha d’acompanyar tot artista que es preï de ser-ho. La llibertat de moviments de què gaudeix un mestre de cerimònies dalt d’un escenari és un bon lloc per veure quina és la seva actitud davant la vida i quins són els seus límits ètics. Això no treu, com he dit abans, que es puguin llançar dards enverinats moderats entre companys com a part del xou, però recórrer a malalties o qüestions íntimes d’un espectador en benefici propi, com va fer Chris Rock, ho trobo reprovable.

Res d’això no justifica, tanmateix, la desproporcionada i inadmissible reacció de Will Smith. Una cosa no treu l’altra. Potser algun dia Will Smith s’adoni que la seva muller és la seva companya, no pas la seva possessió, i que el fet de ser dona no la incapacita per defensar-se per si sola i mostrar el seu rebuig de la manera que jutgi pertinent sense necessitat que cap mascle li tregui les castanyes del foc. I si tanta necessitat té Will Smith de demostrar-li que se l’estima, el més adient és que comenci per entendre que ser dona no la fa ni menys adulta ni menys capaç de fer-se respectar per si mateixa.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a abril 19, 2022 | 19:39
  Ricard abril 19, 2022 | 19:39
  Confondre "defensar" amb "posseïr" és l'error. Si hagués passat a una parella homosexual també hagués estat "masclisme"? Smith no va fer cap acte masclista, sinó d'amor. Ara anirà a una centre de rehabilitació, cosa totalment innecessària, per fer-se perdonar estimar la "seva" dona i salvar la clientela, tan politicament correcta com hipòcrita. I la "seva" dona, just aquests dies, l'ha deixat en evidència, dient que no es volia casar però que s'hi va sentir "obligada" per la família del marit. En fi, que sembla que l'únic que creu en la seva parella, i l'estima, és ell. Mentrestant els bruixots del feminisme fan uns articles embafadors per previsibles (politicament correctes). Gràcies a aquest estat de coses (sí, com el moviment "me too" d'una colla d'actrius que fent-se les bledes obtenien papers cinematogràfics que no tindrien pels seus mèrits artístics) les parelles estables són en vies d'extinció. Això sí, tot ben "feminista".
  • Icona del comentari de: Albert a abril 20, 2022 | 22:24
   Albert abril 20, 2022 | 22:24
   👏👏👏👏👏
  • Icona del comentari de: Albert a abril 20, 2022 | 22:24
   Albert abril 20, 2022 | 22:24
   Totalment d'acord
  • Icona del comentari de: Exacte a maig 09, 2022 | 07:21
   Exacte maig 09, 2022 | 07:21
   D'acord amb Ricard. Algú ho havia de dir. I les de Me Too, ni mu.
 2. Icona del comentari de: Pere a abril 19, 2022 | 21:29
  Pere abril 19, 2022 | 21:29
  Un molt bon article, Víctor.
 3. Icona del comentari de: L'Amor a abril 19, 2022 | 21:42
  L'Amor abril 19, 2022 | 21:42
  Totalment d'acord amb en Ricard.
 4. Icona del comentari de: Vendetta a abril 19, 2022 | 22:14
  Vendetta abril 19, 2022 | 22:14
  Un article per consum de feminazis y desviats
 5. Icona del comentari de: OK GAL a abril 19, 2022 | 22:14
  OK GAL abril 19, 2022 | 22:14
  Es pot parlar de calvície com una malaltia com el fet de ser alta, baixa o del mig. No era ofensiva la broma. Què li molestés que se'n recordes d'ella per aquesta cosa també és raonable. El mascle la va defensar, com ho fan també moltes femelles per ells. Segurament va rebre moltes galetes de petit, les té gravades, i això sí, el trauma, seria excusable. El sancionen per fer-ho en públic, si fet darrera el teló probablement cap. Estava malalt el Michael Jackson? Sembla evident. L'acció de riure i tot seguit fer el raonament de què no saps amb qui et fiques el delata. És barreja d'inseguretat i poder. Trauma i embogit.
 6. Icona del comentari de: fat boy a abril 20, 2022 | 03:09
  fat boy abril 20, 2022 | 03:09
  No vull ni imaginar el que li hauria dit si l'acompanyant del Will hagues estat paraplegic o amb sindrome de Down. Es coneix que quan Deu va crear al senyor Rock se li havien acabat les boques i li va sobrar un cul, deu ser per aixo que el que diu es una merda.
 7. Icona del comentari de: Narcís ( article equivocat per fonament inexistent així com mal adreçat .. ja n' hi ha prou d' aprofitar que l' Onyar passa per Girona ! ) a abril 20, 2022 | 09:39
  Narcís ( article equivocat per fonament inexistent així com mal adreçat .. ja n' hi ha prou d' aprofitar que l' Onyar passa per Girona ! ) abril 20, 2022 | 09:39
  Ras i curt: de dones que poden entre espasa i paret llur home .. en som plens . Ço és : si no actua així, malament ; i si actua així, també ! Tot plegat, el masclisme qui el fa servir, qui empenta, qui provoca, o qui cau en el dubte de què fer ? PD : de primeres, pensà el mateix que l' articulista, però després de saber/ veure vídeos de la Jada aquesta ensenyant àdhuc fent gala de l' absència de cabell .. a què ve fúmer aquella cara ( damunt, de broma gens ofensiva que sí d' ànim comparant-la a la maca protagonista de la pel·lícula ! ) ?
 8. Icona del comentari de: Narcís ( ja n' hi ha prou de tanta baboiada .. ells sabran a què hi juguen ! ) a abril 20, 2022 | 11:48
  Narcís ( ja n' hi ha prou de tanta baboiada .. ells sabran a què hi juguen ! ) abril 20, 2022 | 11:48
  Aquest article n' és molt mal encaminat, atès que l' únic masclisme que hi ha és el de la parella ( l' hagués pogut aturar ! ), posant- lo entre espasa i paret, ço és, si no fa, perquè no feia quelcom, i si fa, perquè n' és el mascle ! PD : allò verament absurd és que se n' ha fet un fart d' ensenyar el cap amb munt de vídeos .. i després fum aquella cara per simple broma que, damunt, àdhuc la feia quedar bé tot comparant-la a la protagonista de la pel·lícula !
 9. Icona del comentari de: Serena a abril 20, 2022 | 16:45
  Serena abril 20, 2022 | 16:45
  Ja fa pudor tot aixo, no en hi ha per tant, noticies i mes noticies que no arriben a cap lloc, vergonya de tots els que s'estan aprofitant. Hi han altres coses molt mes dolentes i ningu diu res. Will Smit un gran actor i fins ara bona perdona, no hi ha dret que el tractin aixi. I al humoriste que? res de res pos jo li hagues fotut una patada a les seves parts, no es humor fotresen dels altres, a este no el crucificaran. Ja en hi ha prou.
 10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 20, 2022 | 20:47
  Luisnomeacuerdo abril 20, 2022 | 20:47
  Que raro que no haya enlazado nada en esa parrafada con el mandato del doce de octubre, los caraduras fugados, la rererepresion de los lazinazis y demas monsergas que acostumbran a poner estos juntaletras.
  • Icona del comentari de: Anònim a abril 21, 2022 | 12:03
   Anònim abril 21, 2022 | 12:03
   🤮
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 21, 2022 | 12:44
   Luisnomeacuerdo abril 21, 2022 | 12:44
   Cojones!
 11. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a abril 21, 2022 | 12:45
  Pere LLimonera i Citronell abril 21, 2022 | 12:45
  Muy bien dicho, lo reitero: Cojones!
 12. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 21, 2022 | 13:51
  Doctor Strangelove abril 21, 2022 | 13:51
  Ja, ja, ja, Cojones!
 13. Icona del comentari de: Pau a abril 21, 2022 | 17:59
  Pau abril 21, 2022 | 17:59
  Tot un cavaller, l'Alexandre. Llàstima que, quan grates, t'adones que darrere la seva defensa de la dona hi hagi algú amb mentalitat masclista. Acostuma a passar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa