Al llarg de la darrera dècada es va posar molt de moda entre els politòlegs l’expressió “democràcia il·liberal”. Aquesta categoria venia a descriure aquells sistemes estatals que imitaven una estructura institucional d’aparença democràtica, amb el seu govern, parlament, teòrica separació de poders, partits polítics, eleccions… amb una praxi completament contradictòria en què els drets de la ciutadania no existien o es limitaven greument. L’Estat no era neutral, es perseguia a la dissidència, es limitava la llibertat d’expressió, no es respectaven els drets humans, es perseguia a les minories nacionals i tots aquells elements que ens fan distingir clarament entre països com ara Turquia en comparació, per posar un exemple, amb Suïssa.

En aquests dies de la invasió d’Ucraïna, les institucions russes són al punt de mira. En el debat públic es tendeix massa a parlar de Putin i a oblidar que el president rus no podria ordenar les accions bèl·liques sense un sistema que li dotés d’instruments polítics. És evident que el sistema polític rus, o la seva democràcia disfuncional, expliquen en bona mesura part com hem arribat fins aquí. I, si bé és del tot necessari diferenciar entre un Estat i una ciutadania diversa que també és víctima, de moment indirecta del conflicte, la realitat és que la democràcia il·liberal, o directament un règim autoritari expliquen, en bona mesura, aquesta aventura militar que no pot anar gens bé.

Ara bé, com és el sistema polític rus? Més enllà de les institucions formals pròpies d’un Estat de dret, la realitat és que la Rússia actual sorgeix d’una dictadura comunista –l’URSS– que va passar per un caos postsoviètic, agreujat per un xoc econòmic que és el que va fonamentar l’aparició, via saqueig de recursos públics i gangsterisme, d’uns oligarques que, després de disputar-se el poder a trets, van trobar en Putin la personalitat política que va portar estabilitat al sistema. Un sistema del qual els oligarques es van aprofitar fent de la societat russa el seu propi latifundi, explotant els recursos naturals i humans, especulant, enriquint-se a partir de privatitzacions fraudulentes, i comprant voluntats (o clubs de futbol, entre moltes altres coses) a la resta del món via dòlars a paradisos fiscals o la city de Londres.

En el fons, Putin no ha estat altra cosa que un àrbitre d’aquest conjunt d’elits extractives, a qui ha permès enriquir-se amb el compromís de no entrar en política (i a qui no ho va fer, com Mikhai Khodorowski, va acabar a la presó i l’exili), i que han estat la base del seu poder. Ara bé, aquestes elits extractives que recorden clarament al feudalisme de l’època tsarista, en què la ciutadania russa ha estat reduïda a la situació de semiserfs, han degradat la situació del país a mesura que s’expandia la seva cobdícia.

Durant la darrera dècada, s’ha produït una disminució sostinguda dels nivells de vida de la societat russa (reduint les pensions o allargant l’edat de jubilació), s’ha desinvertit en el sistema educatiu, s’està produint una despoblació rural a causa de manca d’oportunitats, desmantellament de serveis públics o l’atracció del gran Moscou, gran forat negre que absorbeix bona part dels recursos del país. L’economia submergida sembla representar al voltant del 40%. El poder adquisitiu de treballadors i pensionistes, ja abans de les sancions, s’està erosionant. Mentrestant, els oligarques, que controlen de manera exclusiva els seveis de gas, aigua i electricitat, han incrementat a la vora del 300% els preus. Els salaris de la majoria són insuficients.

La protesta és reprimida amb contundència. Es fa servir el lawfare contra els oponents polítics, inventant-se càrrecs que sovint es desfan quan, després d’un calvari judicial, es desestimen davant els tribunals. Ha aparegut un nacionalisme banal i agressiu, com a cohesionador tribal, amb punts de connexió amb l’autoritarisme més ranci i una nostàlgia imperial perillosa. Se sabotegen aquells partits polítics que puguin posar en perill l’hegemonia de l’establishment. Es fa servir l’aparell de l’estat per esclafar per mitjans il·legals i immorals qualsevol element que pugui pertorbar la capacitat de poder continuar robant.

Després d’aquesta descripció, no és difícil trobar paral·lelismes amb Espanya. Rússia i Espanya han estat països perifèrics a Europa. Posseeixen un passat imperial, d’autoritarisme, de monarquies absolutes, de supremacisme lingüísitic i cultural (els nacionalistes russos consideren Ucraïna com a part de Rússia i l’ucraïnès com un dialecte, com els nacionalistes espanyols veuen Catalunya com a Espanya, i el català com a un dialecte inventat amb la finalitat d’ofendre’ls). Potser la principal diferència és que Madrid s’ha hagut de moderar per mandat europeu, perquè en el seu moment buscava la incorporació a la CEE com a fórmula ràpida de blanquejar el passat franquista i obtenir diners fàcils. Tanmateix, el panorama social, les estructures de poder, les elits extractives, els oligarques, i els milionaris que deixen les seves fortunes a paradisos fiscals, a Londres o a Abu Dabi, no són tan diferents respecte a Moscou.

El passat colonial i el present supremacista, tampoc. La degradació democràtica i la impunitat d’uns malfactors enaltits des d’uns mitjans, especialment les televisions, que actuen com a corifeus del poder, encara menys. La persecució contra els dissidents polítics, l’odi patològic contra els catalans és més que obvi. El lawfare és persistent. La periodista Olga Ovsiannikova, que va tenir el coratge de denunciar la manipulació informativa dels mitjans russos i que ha protestat contra la guerra ha obtingut un tracte, fins ara, menys dur que Dani Gallardo, l’activista madrileny, condemnat a quatre anys i mig per participar en les protestes contra la repressió del primer d’octubre. Les Pussy Riot ja són fora de la presó mentre que Pablo Hassel encara hi és. Rússia té exiliats, com Catalunya també els té. Rússia no és una democràcia liberal, Espanya, malgrat formar part del club europeu, tampoc. Madrid és més a prop de Moscou del que ens imaginàvem.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jus a la fusta a març 18, 2022 | 21:01
  Jus a la fusta març 18, 2022 | 21:01
  Igualico, igualico. L’oligarquia rusa = l’oligarquia ñolita
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 19, 2022 | 13:27
   Pere Llimonera i Citronell març 19, 2022 | 13:27
   Bueno, "Jus a la fusta" es mas bien la "Oligarquía Extractora" catalana, o parte de ella mas bien en realidad, la que montó, hace siglo y pico, todo este numero nacionata supremata... Los que inventaron un Nacionalismo rancio, casposo, supremacista y racista otorgándose raíces "arias" en contra de la supuesta raíz "semita" o africana del resto de España; y N0 es "el català com a un dialecte inventat amb la finalitat d’ofendre’ls", como se apunta, sino que es un dialecto occitano (Llemosí/Lemosín) traído por los colonos de allende los Pirineos... El objetivo, que era obtener o implementar un dominio, manipulación y manejo claro y fácil del pueblo por esa parte de la "Burguesía/Oligarquía Extractora", mas tarde degenero en ideas de Nacionalismo inventado y secesión... y la secesión, es precisamente, lo que buscan esa parte de la Burguesía Extractora Catalana; los que quieren eternizar los chanchullos, Chiringuitos y 'Mangoneigs', para N0 tener a NaDie por encima que les controle, vigile y juzgue sus fechorías... Es todo una Mentira, un engaño diseñado por parte de la Burguesía Extractiva para llevarse el "Peix al Cove" por la cara sin que nadie les pida cuentas por delinquir... A una parte de la Oligarquía Explotadora y Extractora le pareció posible "actualizar" la sociedad Catalana de finales del siglo XIX y principios del siglo XX : Amos, "Massovers" y populacho controlado mediante Historia Inventada y cultura impostada; y una autarquía tipo 'Bielorrusia', donde el bacalao lo cortaran cuatro y poco mas... Y con total impunidad, claro... Y aún están en ello... Ahora bien, ya se huelen que se han pegado, y van a pegar aun mas, un morrón de cuidado... Luego están los "cándidos" que se creen el cuento y resultan zaleotes, "mas papistas que el papa" y se entregan a la causa ficticia... Hay miles de pruebas de todo ello, pero basta indicar que el gran poeta Jacint Verdaguer, pilar de la Literatura Catalana, hace continuas loas a España en sus obras, por ejemplo; porque los Catalanes, obviamente, se consideraban y han considerado españoles sin ninguna duda (otra cosa es que algunos -minoritarios- que se creen o eran descendientes de los colonos ultra-Pirenaicos franceses, piensen otra cosa en un momento dado... A partir de la 'Transición', como el adoctrinamiento era un pilar fundamental (Plan 2000 de Pujol, etc.) para adormir y llevar al redil al pueblo catalán, llenaron la Educación de radicales abducidos y adoctrinados, para que ellos también adoctrinaran y abdujeran a los chicos... Y ahora toca vacunar contra ese Covid...
   • Icona del comentari de: ave-maría a març 20, 2022 | 11:39
    ave-maría març 20, 2022 | 11:39
    Nou atac de diarrea mental del PereLlumenera, sembla que no li funciona la Targeta sanitària.
 2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 18, 2022 | 21:29
  Luisnomeacuerdo març 18, 2022 | 21:29
  Para supremacistas los fascistas independentistas como habéis demostrado en innumerables ocasiones, lo bueno es que ya os han calado y no os pueden ver en ningún sitio. Teneis los días contados y lo sabes por mucho odio que expelas contra tu país.
 3. Icona del comentari de: Vendetta a març 18, 2022 | 21:43
  Vendetta març 18, 2022 | 21:43
  Ke va, madrittttt fa mes fastic y es bastant mes lletja ke Moscú a mes els de madriTttttttta son molt curts y analfabets,
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 18, 2022 | 22:16
  Pere Llimonera i Citronell març 18, 2022 | 22:16
  Pablo Llarena és el faro que nos ilumina, un heroe epañó.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 19, 2022 | 11:18
   Pere Llimonera i Citronell març 19, 2022 | 11:18
   Este comentario de "Pere Llimonera i Citronell març 18, 2022 | 22:16" N0 es Mio, es del TRoLL separata supremata que envía comentarios de FalSa Bandera impostando mi NoMBRe y el de otros, sospecho... como siempre, escribe chorradas o copia comentarios anteriores mios, que modifica con sandeces... 🤣🤣🤣 ... 'Pobrets', como cada vez pierden mas feligreses de su rebaño del Dogma de Fe indePendenciero, recurren a estas cosas para intentar seguir vendiendo su moto trucada... 😂😂😂 ... La "ética" del Nacional Catalanismo, a ras de suelo, "para variar"...
  • Icona del comentari de: Cathiels a març 19, 2022 | 11:19
   Cathiels març 19, 2022 | 11:19
   Estàs molt malalt. Hauries d'anar al Ginecòleg-
 5. Icona del comentari de: Humbert a març 18, 2022 | 22:26
  Humbert març 18, 2022 | 22:26
  I Europa, el seu establishment, fan pena per doblegarse a tots dos.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a març 19, 2022 | 00:39
  Gonzalo març 19, 2022 | 00:39
  A llorar, a la lloreria.
 7. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a març 19, 2022 | 02:01
  Jordi (Català i Suís) març 19, 2022 | 02:01
  Si comparem els Espanyols i els Russos hi trobarem una diferència cabdal pel que fa als Enemics Catalans i Ucraïnians. Els Russos no odien pas els Ucraïnians com els Espanyols odien els Catalans. El suport dels Russos a en Putin a finals dels 90 vingué perquè va contenir els oligarques i no els va permetre fer el que volien. Un Rus del Canadà m'explicava fa uns deu anys que amb en Putin les coses havien millorat molt si comparaven amb els anys 90. Això fa 10 anys. Pel que fa als Espanyols no hi ha pas gairebé res a afegir: són el Cul d'Europa, una Nació bàrbara que té com a Patrimoni Nacional la tortura i mort pública d'un toro, té una família de lladres mafiosos al capçal de l'Estat, uns militars admiradors d'Hitler, Mussolini i Franco que ens voldrien exterminats, una policia plena de torturadors i uns jutges tot eixits del Feixisme del 1939. "Une sale race, un pays de merde !" Que diríem en francès. Les coses són així. Aquesta és la realitat dels Espanyols. Gent malparlada, maleducada, mentidera, sense paraula, violenta, vulgar i racista.
 8. Icona del comentari de: Narcís a març 19, 2022 | 06:49
  Narcís març 19, 2022 | 06:49
  Ras i curt : no es preocupi Xavi, malauradament, massa ho sabem ! Massa sabem de tractar amb ignorants, analfabets, fatxendes, imperialistes de baixa estofa, inquisitorials de baixa mena, fàctics bon vivants, acomplexats/ gelosos/ envejosos i, allò pitjor, vessadors de sang, de sang dels que saben no s'hi tornaran per civilitzats sinó cristians o per indefensos així no serien en contra nostre si fossin de consciència, de llei i de valor ! PD : qui provoca una invasió/ atac/ guerra, guerra literal, gairebé de franc, així com qui posa dia rere dia bases a dojo per desfer/ anihilar la llibertat d' un poble : a banda de covard miserable .. no mereix ser a aquest món pel simple fet que el món no ha de ser o deixar de ser per ell !
 9. Icona del comentari de: Ricard a març 19, 2022 | 10:44
  Ricard març 19, 2022 | 10:44
  Castellans=russos=racistes
  • Icona del comentari de: Ricarda a març 20, 2022 | 14:56
   Ricarda març 20, 2022 | 14:56
   Calla cateto... Que eres muy cateeeeeetooooo.
 10. Icona del comentari de: El cit campejador a març 19, 2022 | 12:45
  El cit campejador març 19, 2022 | 12:45
  A todos los indepes que vomitais aquí: Lazinazis=rusos. El que está al lado de Rusia es Pelomocho y Alay, que así lo han reconocido
 11. Icona del comentari de: Tip a març 19, 2022 | 15:37
  Tip març 19, 2022 | 15:37
  No llegiu pas els comentaris dels Espanyols i en Espanyol.
 12. Icona del comentari de: cibollet a març 19, 2022 | 17:43
  cibollet març 19, 2022 | 17:43
  Molt bon article Sr.Diez, es pot dir més alt però no més clar.
 13. Icona del comentari de: Ines a març 19, 2022 | 20:46
  Ines març 19, 2022 | 20:46
  Esteu malalts d odi
  • Icona del comentari de: OK Gal a març 20, 2022 | 15:02
   OK Gal març 20, 2022 | 15:02
   Ho dius en general i bé, és possible i qualsevol direcció. Però podem preguntar per la causa de tants malalts. Que t’eliminin culturalment i política no és una causa? Que et segrestin pot ser una altra? Com es guarneix tot això?
 14. Icona del comentari de: federalista a març 21, 2022 | 12:14
  federalista març 21, 2022 | 12:14
  al jordi suis i el vendetta dir-vos una cosa torneu al psiquitric del meu cosi llunya, al bell bosc escandinau, que ja us heu escapat tres vegades jajajajaja, en fi que ja no us fa be el tractament, cal que parli amb el cosi perque ademes dels ous i mammella incorrupta del wellos, a lo millor heu de xuclar tambe el cacas del wellos, orto en argenti, tarats ara parlare amb el cosi i vindran els loquers de escandinavia, per a portar-vos jajajaja.

Nou comentari

Comparteix