El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pàtina acadèmica de la rendició
  • CA

El principal problema que ha patit l’independentisme els últims anys és el conservadorisme i l’egoisme dels líders. Una majoria de líders que, malgrat totes les proclames que feien abans de l’1-O, s’ha demostrat que no estaven disposats a pagar el cost personal que els podia suposar lluitar fins al final per la independència. I no només això, sinó que tampoc no estaven disposats a deixar el seu lloc als que sí que hi estam disposats. 

Anar a la presó és un cost personal indiscutiblement greu, i si no ho volien assumir és fins i tot lògic que hagin deixat de lluitar per la independència per poder-ne sortir. Dic deixar de lluitar perquè avui a l’Espanya borbònica renunciar públicament a la unilateralitat (que és el preu que s’ha pagat pels indults) és efectivament renunciar a la independència. O algú creu que hi ha una via acordada i consensuada a la independència en un Estat que considera delicte que els diputats parlin de la independència al Parlament?

Aquest conservadorisme i egoisme dels que no estan disposats a fer els sacrificis que calen per la independència ni fer un pas al costat, s’ha vestit i dissimulat de mil maneres. Sigui amb uns arguments o amb uns altres, però és una rendició en tota regla. Suposa renegar de tot el que s’ha dit i fet des de l’inici del procés d’independència, venent la falsa idea que s’hi pot arribar per un altre camí.

En aquest article vull assenyalar la maquinària pseudoacadèmica que, dins l’engranatge més partidista que pateix l’independentisme, treballa per donar una pàtina intel·lectual a aquest relat de la rendició. I res millor per fer-ho que comentar l’últim article de Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Irla (el think tank d’ERC), publicat a la Journal of Social Philosophy, on es defensa un dret a la “secessió no unilateral”.

La tesi del també professor de la UPF es construeix a partir del republicanisme anglosaxó, que dit siga de passada no té res a veure amb el pensament nacionalista, antimonàrquic i obrer que va confluir a la creació del seu partit. Aquesta tradició republicana, segons ell, es caracteritza principalment per lluitar contra les diferents formes de dominació i exclusió

D’entrada, el curiós dret a la secessió “no unilateral” es basa en la coneguda tesi de la Cort Suprema del Canadà segons la qual si els quebequesos voten a favor de la independència no se’ls pot obligar a seguir formant part del Canadà. Fins aquí tot normal. El problema és que la Cort Suprema arribava a aquesta conclusió posant al centre principis liberals com el consentiment dels governats, que Pérez ignora en el seu article per centrar-se en l’obligació de negociar.

Aquesta negació del dret de secessió unilateral (com si es pogués anomenar dret a quelcom que necessita permís d’algú per exercir-se) es fonamenta en la sorprenent idea que la unilateralitat dels independentistes és moralment equivalent a la unilateralitat dels unionistes. És a dir, que un republicà ha de rebutjar igualment la hipotètica dominació i exclusió dels independentistes cap als que volen mantenir l’statu quo que la dominació i exclusió reals que exerceixen aquests últims sobre els independentistes.

No es pot descartar que sigui jo que no ha entès bé els principis republicans que justifiquen aquest esperpent teòric, tot i que també explica potser que un servidor no sigui republicà en el sentit anglosaxó. Però a mi la tesi que cal permís de qui exerceix la dominació per alliberar-se’n em grinyola una mica. La tesi que reconèixer el dret a la secessió unilateral pot comportar la dominació i l’exclusió dels unionistes em sembla, dit així, una idea bastant unionista. 

Com amb tantes coses, segurament el test que cal aplicar és veure si els mateixos principis ens servirien per a altres formes de dominació i discriminació. L’alliberament unilateral de dones, col·lectius LGTBI, immigrants, esclaus, indígenes, etc. es pot fer sense permís dels homes, heteros, autòctons, esclavistes i colonitzadors, o cal negociar-ho i veure si ens posam d’acord? Crec que no calen més preguntes.

És evident que Catalunya ve patint la dominació arbitrària de la majoria nacional espanyola des de temps immemorials. I de forma molt exacerbada des que l’Estat va decidir que el vot dels catalans no tenia cap valor. Decidint això va de facto abolir la democràcia a Catalunya. A dia d’avui es pot dir que l’obligació de negociar a la qual al·ludia el tribunal canadenc s’ha incomplert de forma inqüestionable.   

En aquest context, és igual si ens definim republicans, liberals o només demòcrates. Si som honestos, sabem que la llibertat serà unilateral o no serà. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: aiaiai. a maig 21, 2022 | 22:24
    aiaiai. maig 21, 2022 | 22:24
    La major prova de que pels polítics catalans tot està mort i enterrat és la presència dels borbons. Germans, fills, nets, nebots, ara aquest cràpula inviolat que s'ha deixat caure per Galícia...tots fan cap a Catalunya. I com estaquirots ja tens als màxims representants i autoritats catalanes donant-li mans, peus, el seu temps, rialletes i complicitats. Cornuts i paga el beure. I el poble català? Ai, el poble català, pobres de nosaltres amb aquests polítics! I si hi ha algun polític honest o se'l carreguen els medis de comunicació i els propis partits seus o l'imputa el jutjat o s'inventen draps bruts. No gran cosa amb el que hi ha ara.
  2. Icona del comentari de: Però jo veuré la nostra Catalunya independent. I no tardarem una vegada fem net. a maig 21, 2022 | 22:28
    Però jo veuré la nostra Catalunya independent. I no tardarem una vegada fem net. maig 21, 2022 | 22:28
    Els polítics catalans, porucs i escagassats han matat el procés i han convertit la nostra victòria en la seva derrota. El nostre orgull de poble amb la nostra humiliació permanent deixant-se esclafar aquests mals polítics que solament pensen amb la seva bèstia.
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 22, 2022 | 00:07
    Luisnomeacuerdo maig 22, 2022 | 00:07
    Santiago segura 2 , aburres a las ovejas de tractoria. Pero que pesado eres siempre con la misma matraca contra tus compatriotas españoles, tienen trabajo con vosotros los psi.co.lo.grocs per la constitución de tractoria.
    129
    Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 22, 2022 | 00:07 4
    Respon
    • Icona del comentari de: Maria a maig 22, 2022 | 10:03
      Maria maig 22, 2022 | 10:03
      I què hi fas, llegint l'article? Ah, és clar...nomeacuerdo.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 22, 2022 | 13:28
      Anònim maig 22, 2022 | 13:28
      Home, no voldràs que construïm estats putañols? Per això ja estàs tu XARNEGO. Va, passa a jeure!
  4. Icona del comentari de: Si a maig 22, 2022 | 01:25
    Si maig 22, 2022 | 01:25
    Aquest director de la fundació Irla és un porc traïdor panxacntent. És un Millo. I el president Irla fou un altra covard que es volia federar amb el seu amo, per covardia. Ara ho sabem. No hi tornarem a caure.
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 22, 2022 | 09:16
      Si noi, maig 22, 2022 | 09:16
      i el batxiller foll i covard que ens va traïr suspenent la DUI en segons que és?
  5. Icona del comentari de: Independentista a maig 22, 2022 | 06:14
    Independentista maig 22, 2022 | 06:14
    Naturalment, que la llibertat serà unilateral o no serà. Peò els menya interessat en la independència són els nostres polítics. I així no anirem enlloc.
  6. Icona del comentari de: 'renunciar públicament a la unilateralitat' a maig 22, 2022 | 07:08
    "renunciar públicament a la unilateralitat" maig 22, 2022 | 07:08
    Si que hi va renunciar, el batxiller foll en 8 segons va suspendre la DUI el 27 d'octubre del 2017, abans de fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Què no se'n recorda Costa?
  7. Icona del comentari de: ERÑ la submissió a España.OPUS.DEI a maig 22, 2022 | 07:35
    ERÑ la submissió a España.OPUS.DEI maig 22, 2022 | 07:35
    Unilateral o España.una. Unilateral o Junqueras de España.Una. unilateral o autonomia merdosa del Aragones del OPUS.DEI, UN MI MIEMBRO DESTACAT DE LA MAFIA DE ESPAÑA.UNA. ERÑ ES L'OPUS.DEI.CAT
    • Icona del comentari de: Ets un troll Ñordo o un becari corruptgent amb poques llums? a maig 22, 2022 | 09:04
      Ets un troll Ñordo o un becari corruptgent amb poques llums? maig 22, 2022 | 09:04
      El que és segur es que no hi toques, només saps malescriure insults sense cap sentit. IQ<0, oi?
      • Icona del comentari de: Anònim a maig 22, 2022 | 13:31
        Anònim maig 22, 2022 | 13:31
        Que no veus que escriu en catañol? No arriba ni a corrupgent amb poques llums, es una xarnega amargada amb un odi arrelat a tot el que sigui d'esquerra i para de comptar. No dóna per més la pobre
      • Icona del comentari de: A resar, junqueretes del OPUS.DEI.FERROVIAL a maig 22, 2022 | 16:33
        A resar, junqueretes del OPUS.DEI.FERROVIAL maig 22, 2022 | 16:33
        Sotanes brutes, junqueras opus.dei. ANEU A RESAR ERCatolics per jesuscristo. ERÑ ES OPUS.DEI
  8. Icona del comentari de: 'no estaven disposats a pagar el cost personal que els podia suposar lluitar fins al final per la independència' a maig 22, 2022 | 09:11
    "no estaven disposats a pagar el cost personal que els podia suposar lluitar fins al final per la independència" maig 22, 2022 | 09:11
    Cal agrair-ho a Fuigpelmón, el batxiller foll que va trigar setmanes a donar el resultat, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. Efectivament, el poc honorable i poc preparat no estava disposat a pagar el cost personal, ara viu a un palauet a un barri ric de Waterloo i li ha quedat una pensió vitalicia que mai s'ha guanyat.
  9. Icona del comentari de: La pàtina que patina a maig 22, 2022 | 10:27
    La pàtina que patina maig 22, 2022 | 10:27
    Res de nou. Els covards necessiten una closca intel·lectualòide que els eixoplugui. La millor coartada del covard consisteix a definir una via aparentment possibilista on fer veure que es va treballant per un objectiu que ni es vol ni es creu. Un cop has legitimat la via com el nadar contínuament en un riu a contracorrent, tota la gestualitat que facis saps que mai et farà avançar, però tampoc ningú et podrà dir que no hi esmerces esforç. Els rucs que només es fixen en l'aleteig dins l'aigua s'acaben creient que el moviment és real, honest i efectiu. Fins i tot quan com ara és evident que el nedador s'està deixant arrossegar riu avall amb total complaença.
  10. Icona del comentari de: Vividors fora del nostre Parlament a maig 22, 2022 | 10:55
    Vividors fora del nostre Parlament maig 22, 2022 | 10:55
    Segueixo amb interès les opinions del senyor Costa i quan puc les conferències. En general estic d'acord amb tot el que diu. Els que s'han rendit són una minoria, però se'ls veu molt perquè ocupen els llocs de poder (el poder de col·laborar amb l'enemic) i perquè els medis espanyolistes els fan de claca. Gràcies senyor Costa
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 22, 2022 | 13:35
      Anònim maig 22, 2022 | 13:35
      Home, rendir-se el que es diu rendir-se, ho va fer un de ben concret en 8 segons. N'hi ha que no li perdonarem mai l'engany, com el que està fent ara ell i el seu govern de fer que res funcioni. Ai si, tot el que sigui sociovergència funciona com una seda. Quines coses oi?
  11. Icona del comentari de: Ok GAL a maig 22, 2022 | 11:38
    Ok GAL maig 22, 2022 | 11:38
    No calia ni cal cap referèndum. Fa segles que se sap de la voluntat d’autogovernar-se i de seguir amb la cultura pròpia. No cal referèndum, doncs tant s’hi val si som 1, 2, 3 milers o milions. Quants milions hi viuen a Andorra? A Islàndia? Els Ñ que hi viuen a Cat tenen dret a secessió unilateral? Només si es volen separar de Ñ i Cat alhora, Si no ja tenen secessió unilateral, ja són Ñ. Podran seguir amb el seu passaport, Ñ o el que sigui. Ningú prohibirà la seva cultura, la podran exercir lliurement en milions de formes. Però no podem imposar la seva cultura en cap cas, ni directament ni indirecta. Tindran el seu país. A on pagaran impostos? Doncs a qui vulguin que els faci la prestació. Que pensions de Ñ, doncs a Ñ, que trens Ñ, doncs a Ñ, etc.
  12. Icona del comentari de: doncs a maig 22, 2022 | 11:52
    doncs maig 22, 2022 | 11:52
    ANC + CxR i endavant. Ens oblidem d ERC i tots els seus cervells despensants.
    • Icona del comentari de: Tu ets indepe? a maig 22, 2022 | 12:38
      Tu ets indepe? maig 22, 2022 | 12:38
      Sembles més un corruptgent prUcessista cap enlloc durant 10 anys: amb Miss Catalunya vam tenir una costellada de 3 respostes sense cap transcendència (gràcies CUP per enviar a la paperera de la història a l'hereu 'autista' del lladregot Pujol que en 30 anys 'diu' que mai va veure res), el batxiller foll suspèn la DUI en segons i fuig deixant-ho tot enmerdat, i el pallasso Torra només jugava amb pancartetes i obeïa als jutges sempre. Junts-per-no-se-sap-que és la teva opció, per no assolir la independència i seguir cobrant bons sous...
      • Icona del comentari de: ERÑ, Sotanes i mamelles del junqueras a maig 22, 2022 | 19:12
        ERÑ, Sotanes i mamelles del junqueras maig 22, 2022 | 19:12
        Quina empanada putrefacta.catolica del semen.narista Junqueras del OPUS.DE portes al teu cervell de capellanot brut. Sotanes i mamelles, el junqueras de sempre
      • Icona del comentari de: Maria a maig 22, 2022 | 20:32
        Maria maig 22, 2022 | 20:32
        Tu ets indepe? També és republicà el MHP Aragonés i es passa el dia llepant les mans, els peus i el que li deixen sar FVI el preparau i Sánchez el lagartijo. No te n'adones?
  13. Icona del comentari de: joandoménec a maig 22, 2022 | 12:35
    joandoménec maig 22, 2022 | 12:35
    ERC intenta justificar el seu canvi radical en abandonar l'independentisme amb teories "acadèmiques". Fa gràcia sentir-los parlar de "govern república", són d'un cinisme majúscul. Govern republicà sense república? Fum, bla bla bla...Els capos s'han cagat en les calces i no volen arriscar-se a anar a la presó o l'exili. Amb l'autonomia viuen molt bé.
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 22, 2022 | 12:49
      Si noi, maig 22, 2022 | 12:49
      per canvis radicals ningú supera a Fuigpelmôn. Un batxiller foll i gens preparat pel càrrec (que mai vam votar, va ser posat a dit pel predecessor Miss Catalunya seguin la costum corruptgent de triar hereu) que va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat. Ara viu a un palauet a un barri ric de Waterloo i li ha quedat una generosa pensió vitalicia que mai s'ha guanyat.
      • Icona del comentari de: Fabencio a maig 22, 2022 | 14:18
        Fabencio maig 22, 2022 | 14:18
        Que mala es la envidia.
        • Icona del comentari de: JordiP a maig 22, 2022 | 15:58
          JordiP maig 22, 2022 | 15:58
          I l'odi sectarii supremacista propi dels imperialistes colonitzadors.
      • Icona del comentari de: JordiP a maig 22, 2022 | 15:57
        JordiP maig 22, 2022 | 15:57
        I qui ets tú pera jutjar la capacitat d'un president de la Generalitat de Catalunya? De quina capacitat de judici disposes per a gosar calificar a aquest i descalificar aquet altre? Em sembla que el que tens és més d'un petricó de sang dictatorial. Dedica't a lo teu, que segurament estaràs més qualificat que per a alló altre.
        • Icona del comentari de: Corruptgent JordiP, ets cec? a maig 22, 2022 | 18:11
          Corruptgent JordiP, ets cec? maig 22, 2022 | 18:11
          No hi veig cap judici, només una exposició raonada de fets comprobables...
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 22, 2022 | 13:42
      Anònim maig 22, 2022 | 13:42
      Quin comentari més trist, els capos, com tu dius, ja han estat a la presó, i no com el teu líder de la secta que et fot un polvo de 8 segons, carda el camp, es busca la vida per viure com un reietó i munta un club privat de pagament des d'on fer que res funcioni, només pot haver sociovergència per ell. Ell sabrà que hi guanya, i si en té prou amb 155 monedes. I tu segueixes aplaudint-li les gràcies a babejant per ell. Sembles un súbdit del Borbó a Sanxenxo noi
  14. Icona del comentari de: fat boy a maig 22, 2022 | 14:16
    fat boy maig 22, 2022 | 14:16
    Es clar, ens vol vendre que, com tots mataven, la Gestapo i les Forces Franceses Lliures eren moralment equivalents. Es un Petain d'opereta, el pobre.
  15. Icona del comentari de: Endavant a maig 22, 2022 | 14:35
    Endavant maig 22, 2022 | 14:35
    És evident, necessitem un canvi de polítics, una nova generació que acabi el que l'actual no va saber fer... Però cada dia estem més aprop de la llibertat. Endavant!
  16. Icona del comentari de: Robert a maig 22, 2022 | 15:53
    Robert maig 22, 2022 | 15:53
    El problema no són els polítics que ens volen entabanar amb teories més o menys il·lustrades. El problema és la gent que es deixa entabanar. I els vota, malgrat veure com menteixen contínuament, com s'omplen la boca de feminisme, ecologisme i republicanisme i adoren el rei, no fan res per millorar la vida de les ciutadanes i deixen que el govern espanyol ens robi a mans plenes.
  17. Icona del comentari de: Sotanes Ferrovial, quin fastic fa erñ a maig 22, 2022 | 16:36
    Sotanes Ferrovial, quin fastic fa erñ maig 22, 2022 | 16:36
    La Vanguardia elogia al Miembro del OPUS.DEI PEDRITOARAGONES DE ESPAÑA, com es normal. EL FRANQUISME I ERÑ SONEL MATEIX: OPUS.DEI.ERÑ.FERROVIAL
  18. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 22, 2022 | 19:33
    Gonzalo maig 22, 2022 | 19:33
    Y lo dice alguien que salió corriendo de la sindicatura electoral del 1 de octubre cuando el tribunal constitucional le advirtió de una sanción de 12000 euros diarios. Ah..el tribunal canadiense también dijo, en la ley de claridad, que si canada era divisible, quebec también. Y si habían territorios de quebec que quisieran seguir formando parte de canada, se debía respetar esa voluntad. Hacemos lo mismo aquí? Para vosotros la Cataluña interior y subvencionada (tractorlandia), y para nosotros la Cataluña que mantiene al resto. Bcn, Tarragona y áreas metropolitanas. Donde hay que firmar? Nunca aceptareis eso. Os moriríais de asco.
  19. Icona del comentari de: MHP a maig 22, 2022 | 20:54
    MHP maig 22, 2022 | 20:54
    Jejejeje, com sempre el Costa blablabla, però no fot res per les seves idees, un altre medrant a l'ombra del lazisme supremaciste feixiste. Aneu bé, continueu, jejejejeje

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa