S’acaba de coronar, amb un estel lluminós, la que és de moment la torre més alta de la Sagrada Família, la de la Mare de Déu. Segurament a peu de carrer no apreciem la rellevància de fets com aquest. El monument de Gaudí és sens dubte la icona més internacional de Barcelona, i ja fa anys que ho és; el perfil de les quatre punxes en forma de pinta ha estat la forma més fàcilment identificable i el referent global de la nostra capital. Tot plegat, amb un edifici inacabat, constituint un exemple diria que únic entre monuments comparables arreu. Hem tingut un senyal d’identitat sempre a mitges.

Imagineu quan s’acabi del tot: la festa promet. Mentrestant ens trobem amb un canvi no gens secundari, que és la modificació del perfil de la Sagrada Família. Tenim una gran punxa coronada amb un estel de dotze puntes que estarà il·luminat a la nit i serà reflectant durant el dia. Era si fa no fa el que havia imaginat Gaudí i el seu equip; un far que es vegi de quilòmetres de distància, també mar enllà, i que d’aquí uns anys serà acompanyat per la torre central, encara més alta, també amb els corresponents feixos de llum als quatre punts cardinals. El cas és que s’ha alterat del tot el skyline de la ciutat, perquè les quatre punxes tradicionals, de la façana antiga o de la menys antiga, han quedat empetitides per l’emergència de les torres centrals. També estava previst.

Davant d’això, han sorgit airades protestes de tipus veïnal i també estètic. Pel que fa als gustos, no hi ha res escrit i un servidor no pretén començar a fer-ho. Pel que fa als veïns, el descontent és legítim, però té difícil solució. El creixement de l’obra no és previsible que faci baixar les visites, sinó segurament tot el contrari. Cada dia en vindran més. I com més visites, més saturació i massificació al barri. L’única solució seria la desconstrucció de la basílica, i això no crec que succeeixi –ni crec que ho vulguin la majoria de ciutadans. Ni els visitants dels quatre racons del món, que són els que donen relleu al temple i d’altra banda són els que paguen la broma.

A Barcelona estem tan condemnats a gaudir de la Sagrada Família com a París la torre Eiffel i a Nova York l’Empire State Building. Ens ha tocat el que ens ha tocat, i més val prendre-s’ho amb alegria. Jo diria que no és la pitjor icona de totes les que trobem pel món. Té la seva originalitat, no fa gaire soroll a les nits i no arruïna les arques públiques. Pot agradar-nos més o menys –a mi em té del tot enamorat, encara que no pretenc ser portador de cap veritat-; però el que és indiscutible és que exerceix una atracció enorme, i aquells que tinguem la sort de veure la seva finalització, segurament assistirem a un dels esdeveniments més globals que haurà generat mai Barcelona.

Això ens porta a una darrera reflexió, que em sembla necessària i útil. Els crítics insisteixen que es tracta d’una obra faraònica, innecessària i barroca. Segurament tenen raó, perquè la basílica és tot això, així com moltes altres coses en positiu. La gràcia del temple, precisament, és el seu caràcter excessiu. Però sobretot el que tenim al davant és una obra desfasada. La Sagrada Família de Barcelona és un somni estrany als nostres temps. Avui en dia seria impossible fer arrencar un projecte com aquest. Tanta genialitat, o si ho preferiu tanta bogeria, a la nostra societat actual no hi cap.

Estem immersos en una cultura de la negació, tirant a conservadora i conservacionista, que no s’atreveix a enderrocar la megalomania d’altres èpoques, però igualment és incapaç de començar altres quimeres. No a tot i no a les alternatives de tot. I la Sagrada Família, si depengués de la correcció política del nostre segle XXI, no existiria. Ni com a església catòlica ni com a gegant arquitectònic. Tampoc s’haurien celebrat uns Jocs Olímpics ni tindríem modernisme, ni un Congrés Mundial de Mòbils. De fet, si depengués dels temps que vivim, Barcelona no seria Barcelona. 

Comentaris

  Gonzalo Novembre 29, 2021 | 19:23
  Icono mundial de la ganduleria. Construcción del Empire State Building: 1 año y 45 días. Construcción de la torre Eiffel: 2 años, 2 meses y 5 días. Construcción de la Sagrada Familia: llevan 139 años y aún no está acabada. Y cuando esté lista, ya verás como saldrán goteras. En fin....icono mundial....y luego que los catalanes son muy trabajadores....
   La Sagrada Familia te ama. Novembre 30, 2021 | 10:16
   Si la Sagrada Familia fuese construída en España, seguro que lo alabarías como monumento sin parangón! je, je... España ese país que queda tan lejos... estás sin remedio en CATALUNYA, y con la Sagrada Familia mirándote... je, je
    Gonzalo Novembre 30, 2021 | 12:17
    Desprendes de mis palabras que no me gusta? De verdad, que cortitos sois. Solo he dicho que mucho fanfarronear de lo trabajadores y eficientes que son los catalanes trabajando, y llevan 139 sin acabar una catedral. Pues claro que es un orgullo tenerla aquí en España. Es más, fue declarada patrimonio artístico e histórico español. Y seguramente la habré visitado más veces que tú. En fin..que nivel, Maribel.
     "catalanes" trabajando??? Novembre 30, 2021 | 14:30
     "catalanes" trabajando???, no quedamos que los "catalanes" son "españoles"? tú no eres "catalán"? o eres un "español" viviendo en Catalunya, una nación a la cual tú no perteneces?
     España esa vergüenza de Europa. Novembre 30, 2021 | 14:35
     Monumento de "España", pero planificado y construído por "gandules" "catalanes"? así os delatáis los pobres fachendas españoles... esa España, vergüenza de Europa.
      Gonzalo Novembre 30, 2021 | 15:03
      Hombre...139 años para no terminar una obra....como se le llama a eso?
      vagos Desembre 01, 2021 | 10:08
      Que los españoles son unos vagos.
  Narcís Novembre 29, 2021 | 20:23
  La " Sagrada Família " és una meravella universal, una meravella intemporal, una meravella de l' espècie humana .. que materialitza la fe en Déu així com pugui ser mateixa representació del naixement de Jesús o pessebre ! PD : qui pugui ser-hi en contra .. n' és simple malalt o/i dolent o, el més probable, anticatalà fora mida ! Nota : no hi ha dret tantes dècades de construcció així com ni un cèntim públic . . en l' endemig, l' almudena d' allà a baix al costat del palacio real . . ben rápida i sufragada ( malgrat no haver-hi mínima comparació, òbviament ! ) ! Anotació al marge : qui no la vulgui per raó quina fos .. hi ha munt de pobles buits que esperen habitants per a seguir-hi vius, per a seguir fent història, història catalana ! Incidència : el que més em fum és la quantitat de diners que faci estat aliè, estat aliè que de ben segur li agradaria llur enderroc !
   Gonzalo Novembre 29, 2021 | 20:50
   Narciso,Narciso...la catedral de la Almudena empezó a construirse en el año 1883, y finalizó completamente en el año 1993. Venga, abuelete....pastillita, y a dormir.
    No cola Novembre 29, 2021 | 21:35
    Noi, el que s'ha oblidat els psicotròpics està clar que ets tu Va, calla que cada dia fas més el ridícul xarnego.
     Gonzalo Novembre 29, 2021 | 22:11
     El otro listo....venga espabilado...ilustranos. Dinos cuánto tardaron en construir la Almudena
  Gonzalo Novembre 29, 2021 | 20:59
  Narciso, Narciso....con la edad que tienes y aún preguntas el porqué el templo EXPIATORIO de la Sagrada Familia no recibe fondos públicos..en fin....lo dicho...pastillita, y a dormir.
   je, je, sois todos uno los fachendas... Novembre 30, 2021 | 10:50
   Carlos de Zaragoza, tú por aquí? je, je
    Gonzalo Novembre 30, 2021 | 13:19
    Lamento no poder contestarte. Los martes no respondo a deficientes mentales.
  pos ya has respondido Novembre 30, 2021 | 15:07
  pos ya has respondido, españolerdo, muy interesante...
  ciutadà Novembre 30, 2021 | 16:50
  De la Sagrada Familia és pot dir que es molt bonica o molt lletja, segons com te la miris. A mi no m'agrada gens però hi ha moltissima gent als que si els agrada. Doncs no la miraré i tothom content. Ah!. Pel que fa a la durada de la construcció, la majoria de catedrals han trigat centenars d'anys en construïr-se. L'esglèsia de la polació on visc (10.000 habitants) trigà gairebé 250 anys en acabar-se..
   Gonzalo Novembre 30, 2021 | 18:30
   No te hagas trampas al solitario. La mayoría de las catedrales claro que tardaban tiempo en construirse. Sobretodo si eran del siglo XII.... Pero estamos hablando de una catedral que empezó a construirse a finales del siglo XVII.
  ciutada del mon Desembre 01, 2021 | 17:33
  a veure lo mes gracios es un indepre el segon, que diu i amb dos collons espanya tan lluny, jajajaj si molt lluny pallasso tribal em sembla que despres d'australia, jajaja crec que zeta reticuli un planeta que dona la volta a una gemela solar a 39 anys llum es mes a prop que espanya oi, hahahah si es que els indepres no sou mes rucs perque no us entreneu, hahahahaha en fi sense comentaris si fill meu espanya molt lluny del poble del meu avi patern a catalunya al poble del meu ex sogre que seria de fora de catalunya i de dins d'espanya segons l'argot indepre 15 minuts mare meua que lluny esta hahahahahahahahahaahahahahahahhaahahahahah pallassos tribals per pixar i no tirar gota.

Nou comentari