Tot aquell que comet, des de fa temps, la imprudència de llegir els meus articles coneix la meva preocupació relativa a la no articulació d’un espai de centre-dreta català des de la desaparició de Convergència i Unió. Ambdós partits, malgrat les conegudes deficiències i defectes alguns d‘ells gens menors, desenvolupaven aquest rol, tampoc gens menor, de reconciliar les nocions, sovint conflictives, de llibertat i ordre, quelcom que atorgava un grau de seguretat i prosperitat espiritual i material, a banda d’orgull, als ciutadans de l’avui clarament malencaminada Catalunya. 

Certament la nostra Catalunya avui la situem tant lluny de Déu, en tant que desmesurat referent de país amoral i devot de la banalitat i tant proper a uns polítics estèrils, egòlatres i farsants. Després del fiasco, degudament planificat, de l’ignominiós octubre del 2017, ara des de Junts i el seu sarcàstic congrés ens parlen de tornar a activar la DUI, la mateixa que ells s’encarregaren de desautoritzar, la creació de serveis secrets catalans sense tenir estat propi i la supressió de l’impost de successions, quelcom que un president de Junts Joaquim Torra tingué a bé en plena pandèmia a apujar en dues ocasions. I per acabar-ho d’adobar engeguen a dida la certament absurda taula de diàleg, però no trenquen el pacte amb el PSOE a la DIBA. Si el català no s’hagués convertit en un poble clarament mesell i emulador de l’ovella com exemple fefaent d’heroïcitat i animal d’exaltació i referència, semblants propòsits i malifetes tindrien contestació i condemna, però com que som els reis de l’autocomplaença, li hem acabant trobant gust i plaer a les banyes, l’orina enlloc de pluja i a pagar els beures aliens. Això si, som més savis que ningú, les capelletes proliferen i fem befa de tothom! 

Amb tot, hom podria esperar tot aquest desgavell de la històricament maldestra esquerra catalana, però no pas d’una força d’ordre que planifiqués llurs objectius en funció d’oportunitats i riscos i que no estigués disposada, com fou el cas, a deixar a l’estacada a milions d’independentistes creant un relat fictici i covard d’impossibilitat de fer reeixir la independència. Enlloc d’aprofitar les deficiències i males pràctiques de l’Estat per avançar vers l’emancipació, de sobte, ens trobàrem amb uns polítics plenament disposats a posar la cinta del relat del victimisme i la por com a greus i capciosos instruments de l’statu quo. Pel que sembla ningú els havia explicat que les independències es guanyen defensant-les i no parlo d’armes i violència però si des de la resistència cívica i la complicitat internacional (aquí el play es convertí en off).  

Però és que a nivell de quadres i d’organització el desori a Junts arriba a nivells superlatius. Amb tot em produeix llàstima la figura d’un bon home con en Jordi Turull, tants anys sacrificant-se per acontentar els Pujol, fent mans i mànigues per projectar una imatge digna i serena i ara es troba que la història, notari i penitència, se li repeteix pitjor que una farsa en la figura de Laura Borràs. Si jo fos jutge de l’Estat espanyol l’absoldria perquè personatges com ella, i d’altres del seu entorn, són el remei més efectiu per fer naufragar qualsevol projecte independentista. Per bé que com que ja no suposem cap risc, Espanya s’estimarà més dictar justícia i, tal vegada, amb manifesta benevolència. No calen càlculs polítics davant de pobles que de la covardia en diuen heroïcitat i de la derrota en fan festes. Que, al marge del possible delicte, es parli de persones vinculades al tràfic d’estupefaents i falsificació de moneda i la institució del parlament -i l’IEC també- hi quedi barrejada, palesa una crisi molt més notòria i greu que la política: una crisi moral que guia la nostra decadència com a poble. Si hi ha remei, que ho crec, no vindrà pas per la gent tacada. En el pecat hi ha la seva penitència no pas la solució. I és que parlar de “lawfare” en el cas de Borràs no és una broma de mal gust, es tracta d’una indecència, una més de tots aquells que han fet descavalcar expressament o captiva el procés cap a la independència que en contra de la voluntat dels partits i amb llur escarni s’inicià un setembre de 2009 a Arenys de Munt.  

La darrera broma de mal gust és l’anunci de Xavier Trias que es vol presentar a les municipals. El mateix que fa un mes escàs deia que era “un avi i calia gent jove”. Recordem que a Convergència, tret dels aduladors de Trias que no eren quatre sinó tres però imitaven els de Pujol anys enrere, tothom tremolava quan Trias obria el pap. La seva incontinència i frivolitat verbal era notable i comparable, cal dir-ho, amb una voluntat inequívoca de servei i honestedat pel projecte que ell oferia a la ciutadania. La prepotència i suficiència dels seus, que sempre menystingueren la candidatura de Colau els feu perdre el món, o millor la ciutat de vista i no foren capaços de projectar i explicar el cabal de tot el que Trias oferí a la ciutat de Barcelona. Trias va ser un bon alcalde però ara és un pèssim candidat que projecta una imatge d’innecessari arrossegament personal i de nul·litat per caducitat política en el projecte. Tant per tant i per dir-la grossa si Trias es presenta que també ho faci Pujol, experiència de govern també la deu tenir però no és qüestió de donar-los idees perquè el submón o bombolla juntaire els fa creure en rucs que volen i alguns d’ells pensen més en destrossar carreres polítiques que no pas en construir projectes amb les persones adequades i degudament ensinistrades.  

No es tracta de refer CiU però si de bastir un projecte de centre (i dreta) i central català, amb els matisos ideològics que es trobaven perfectament assumits i incorporats a CiU des del precís moment de la seva associació. Junts, veient les persones que el composen i la seva acció política i de govern no té cap mena d’horitzó ideològic concret, es tracta d’un totum revolutum, un irreverent i sorollós mercat de Calaf on sovint el qui l’encerta, per dir-la primer o fer més fressa, l’endevina. Algú podria argüir que el que els uneix és el sentiment nacional i l’independentisme o una curiosa animadversió vers Esquerra. I els direm que com els d’Esquerra, quan tingueren l’ocasió de demostrar-ho fugiren com conills i abandonaren un poble a la seva dissort. Que la centralitat catalana resti en mans d’ERC es una molt mala notícia per les forces productives i per un determinat, per històric, sentit de responsabilitat, ordre i llibertat col·lectiva i individual. Tot plegat, la gran victòria de l’espanyolisme i de la seva grans institució a Catalunya que és la Generalitat. Què hagués passat si Macià no s’hagués cregut Domingo, Companys fos més catalanista que d’esquerres i Cambó menys elitista i més rupturista? Els erros es paguen igual que el Concert que negà Pujol i el miratge d’independència de Puigdemont i Junqueras. Heus aquí el crim perfecte independentistes xaiets al servei d’Espanya i una institució com la Generalitat el gran mur d contenció de l’independentisme. Era això, companys i companyes? 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Edu a juliol 17, 2022 | 19:21
    Edu juliol 17, 2022 | 19:21
    Un article indecent
    19
    Icona de dislike al comentari de: Edu a juliol 17, 2022 | 19:21 14
    Respon
    • Icona del comentari de: Almax a juliol 17, 2022 | 23:52
      Almax juliol 17, 2022 | 23:52
      Verdades como puños todo lo expuesto . "El tuerto es el Rey, en país de los Ciegos"
    • Icona del comentari de: Realitat a juliol 18, 2022 | 00:16
      Realitat juliol 18, 2022 | 00:16
      T'equivoques, defineix bastant be Junts i si tu ni fosis un messell adulador i pensesis una mica per tu mateix veuries la realitat tal com es.
    • Icona del comentari de: Certament a juliol 18, 2022 | 10:56
      Certament juliol 18, 2022 | 10:56
      Que Borràs és la millor opció per fer impossible l'avenç independentista és completament cert. Junts ha sigut una molt bona opció per destruir l'ANC i tot el que ha porquejat.
  2. Icona del comentari de: Junquerisme Illa, españa eterna d'esquerres españolistes a juliol 17, 2022 | 20:22
    Junquerisme Illa, españa eterna d'esquerres españolistes juliol 17, 2022 | 20:22
    Articulet de gent obtusa i molt mal informada, a sou de la parella Illa.Junqueras. molt pèl i poc cervell net
    • Icona del comentari de: Traca a juliol 18, 2022 | 09:52
      Traca juliol 18, 2022 | 09:52
      Ferrovial.155 Anna
  3. Icona del comentari de: Narcís ( fos tan sols per ser cercada per aquest estat . . mai per mai avui, ara i ací, hauria de parlar així de la Presidenta del Parlament ! ) a juliol 17, 2022 | 20:28
    Narcís ( fos tan sols per ser cercada per aquest estat . . mai per mai avui, ara i ací, hauria de parlar així de la Presidenta del Parlament ! ) juliol 17, 2022 | 20:28
    Ras i curt : 1. Text injust d'allò més ( excepció d' alguna pinzellada vers CiU i reconeixement a Turull ) ! 2. També fent servir fraseologia ruca o anticatalana .. acomplim solemnement i festiva el record del que fórem i tornarem a ser que no pas celebració de cap derrota ! 3. El que diu Junts serà o no possible de materialitzar ( la població haurà de dir la seva ) . . però algú ho ha de dir sigui com expectativa ! 4. Trias és lliure de presentar-s'hi .. només caldria ( dubto gaires millors alcaldes que ell per a Barcelona ! ) I 5. Per què no deixem de prejutjar nostres avantpassats.. possem- nos-en en primera línea de foc botxí pel que fa a la persecució mafiosa que reben nostres representants i .. després, sentenciï ! PD : fos només per variar .. canti l' autor les quaranta de tota la il·legalitat i crims que ens fum aquest estat . . per què no pas ?
  4. Icona del comentari de: Us passarem pel damunt a juliol 17, 2022 | 21:13
    Us passarem pel damunt juliol 17, 2022 | 21:13
    1- es va votar independència, DUI, aprovada pel nostre parlament, democràticament, en suspens a la espera de que el estafo s'assegui a negociar, cosa que no farà. Doncs llavors cal fer que escompleixi. Cal activar-la. Calen polítics que ho facin, o que deixin pas. Catalunya n'està pendent. Els partits ho frenen, de moment. Doncs els passarem pel damunt. 2- els del sistema, teniu al cap només coordenades borbòniques. Per això no enteneu res. Només veieu la nòmina i esteu cagats per la repressió. Sou uns merdes. Tots. 3- no cauguis el l'error de similar els polítics de la Generalitat amb els Catalans, amb Catalunya. Polític a espanya, i Catalunya és esclava d'espanya, vol dir estado podrit. Erc Junts i Cup son Estafo podrit. 4- a l'Independentisme ens la sua l'esquerra, la dreta o el centre o les merdes que us inventeu. Volem Estat Català. La resta son cacones del estafo i els seus subordinats. 5- els catalans no us votarem. I diaris com aquest, quan manin els merdes que us acolloneixen, no us pagaran a vosaltres. Llavors haureu de treballar per laVanguardia, L'Ara o laRazón. I Catalunya hi veurà més clar. Identificarem als porcs traïdors. A tots.
  5. Icona del comentari de: Espectador a juliol 17, 2022 | 21:19
    Espectador juliol 17, 2022 | 21:19
    No sé de què va el tertulia, perquè és això i res més. Es pot opinar el que es vulgui, però aquest menyspreu repetit a persones i polítiques des d'una pretesa posició de superioritat, sense justificació, sembla més pròpia d'un gasetiller de La Raxon O l'ABC. Això ho sabem fer tots, ja ho ha vist no? De tertúlia tots en sabem fer, no cal tenir títol de periodista ni de politoleg
  6. Icona del comentari de: Cat a juliol 17, 2022 | 22:26
    Cat juliol 17, 2022 | 22:26
    I no se'n donen compte els seus hooligans, que hi farem, ja s'ho trobaran ben aviat.
  7. Icona del comentari de: A passar la mà a juliol 18, 2022 | 00:08
    A passar la mà juliol 18, 2022 | 00:08
    Barreja d'alguna veritat, mitges veritats i moltes falsedats. L'elogi a l'antiga CiU és el cavall de Troia de qui vol desqualificar Junts i alabar l'autonomisme genuflex dels venuts. Posar en dubte la persecució política de Borràs després que s'hagin conegut les brutalment desproporcionades penes que demana la fiscalia és propi d'un neci miserable a sou de qui ja tots sabem.
  8. Icona del comentari de: Independentista a juliol 18, 2022 | 08:19
    Independentista juliol 18, 2022 | 08:19
    El problema rau en que el Poble Català VOL la independència, però els polítics NO LA VOLEN, així de clar. No la volen perquè ja els va bé així: anar fent la viu-viu, cobrar una paga elevada i assegurar-se una jubilació sense problemes.
  9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 18, 2022 | 08:49
    Doctor Strangelove juliol 18, 2022 | 08:49
    Gràcies Marc per aquest article tan encertat! I gràcies, per explicar als hiperventilats, la necessitat d'una dreta cristiana per a Catalunya, cosa que tots els intel.lectuals catalans volem. Gràcies també per reivindicar la figura del MHP Jordi Pujol i Soley, envers la mediocritat on ens han portat personatges tan nefastos com en Puigdemont, Junqueras o Borràs! No hi ha dret a que un poble com el nostre, que ha tingut figures tan rellevants, s'hagi ficat en aquest pou fosc, on qualsevol pelacanyes pot ser president del Parlament o de la Generalitat, necessitem estadístes com en Pujol, gent amb una visió de país que ens torni a posar al capdavant, i no pas sense estudis que viuen del catenattio de la confrontació, sense proposar cap idea intel.ligent. Fora els vividors i ganduls de la nostra terra, que se'n vagin i no tornin mai més. Finalment, gràcies una altra vegada Marc, per mostrar la visió d'una Catalunya lúcida i cristiana! Doc.
    • Icona del comentari de: Marc Gafarot a juliol 18, 2022 | 10:30
      Marc Gafarot juliol 18, 2022 | 10:30
      Gràcies amic. Molt agraït.
      • Icona del comentari de: Narcís ( de debò no veus que et fa servir d' eina . . . . . ) a juliol 18, 2022 | 11:49
        Narcís ( de debò no veus que et fa servir d' eina . . . . . ) juliol 18, 2022 | 11:49
        Ai, Senyor . . sembla mentida que no te n' adonis de ser aquest tipus o no ningú un pallasso anticatalà sembrador de zitzània d' allò més infantil ! PD : estem ben guarnits si no veus ni això ( i guaita que t'ho posa en safata .. tots els intel·lectuals " volem " ) !
        • Icona del comentari de: Anònim a juliol 19, 2022 | 09:06
          Anònim juliol 19, 2022 | 09:06
          Pastilleta per combatre l'ingenuitat Narciset. No emulis el teu ancestre.
          • Icona del comentari de: Narcís a juliol 19, 2022 | 16:29
            Narcís juliol 19, 2022 | 16:29
            Cuca, rei de la casa, patufet meu . . . què més, què més, què més, ens hi ha de fer ta espanya perquè et facis independentista d' allò més ( potser, entra'ns-e com Putin a Ucraïna i . . ni així pel que fa a tu ? ) ? PD : t' agrada, oi, et llancin " catalán, catalino, catalufo, hijo put. catalán " .. a sobre de menyspreat, maltractat, insultat, ultratjat, espoliat i anihilat ?
    • Icona del comentari de: Dos rucs fan un ramat? a juliol 18, 2022 | 14:56
      Dos rucs fan un ramat? juliol 18, 2022 | 14:56
      Déu els crea (necis) i ells s'ajunten.
  10. Icona del comentari de: Joe a juliol 20, 2022 | 07:11
    Joe juliol 20, 2022 | 07:11
    El més divertit de tot es veure com us escorxeu entre vosaltres...
  11. Icona del comentari de: Jordi Català a juliol 20, 2022 | 16:49
    Jordi Català juliol 20, 2022 | 16:49
    Quina merda d'article, més vomitiu impossible! Només es dedica a atacar sense cap argument vàlid ni dada contrastada! Si això és periodisme que el Món s'ho faci mirar!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa