La segona trobada de la Societat d’Estudis Militars de Catalunya, ha provocat un cert terratrèmol polític en el PSC, com explicava el periodista Quico Sallés en aquest mateix mitjà. L’entitat, que segons la seva pròpia plana web sorgeix com a una sectorial de l’ANC el 2014, porta cert temps desenvolupant el que qualsevol altre país normal europeu, fa: exercir de laboratori d’idees al voltant de la defensa, i com qualsevol altre grup amb presència d’acadèmics, a la geoestratègia.

La ira de PSC i C’s contra aquesta mena d’entitats, és comprensible. Representa un gest, modest encara que significatiu, que això de la independència es prepara en tots els àmbits, també el de la defensa, si més no des d’un aspecte teòric, i que surt una mica del llirisme que va caracteritzar l’independentisme majoritari actual en els seus orígens. Si la repressió inquisitorial espanyola s’ha desfermat amb una fúria incontrolable contra la diplomàcia catalana, contra els jutges catalans que no seguien el joc a la magistratura filofranquista, i fins i tot contra aquells mossos i funcionaris que es van distingir per una actuació exemplar durant els sospitosos atemptats del 17 d’agost del 2017, és perquè aquests espais són els que realment poden servir per posar les bases d’un estat, i per tant, donen més possibilitats de materialitzar el projecte de ruptura amb la monarquia postfranquista del 78.

En els primers anys de la dècada passada, quan l’independentisme creixia proporcionalment a la degradació i desprestigi del règim del 78, com moltes altres persones més o menys inquietes i amb algunes coses publicades en temes històrics, vaig participar en diversos debats sobre com havia de ser la República Catalana. Eren moments d’il·lusió, un sentiment comprensible perquè representava els primers moments en què bona part de la societat catalana acabava de sortir de l’armari independentista, i la decepció per l’estafa de la Transició i la defunció íntima de tot indici d’espanyolitat, se sublimava en una esperança d’alt octanatge, una substància inflamable que va funcionar com a benzina de la mobilització. En aquest sentit, i no sense dosis de candidesa, es pretenia construir una República virtuosa, fonamentada en el benestar, farcida de generositat i imbuïda per la cultura de la pau. Tanmateix, servidor de vostès, que podria considerar-se pacifista, que va donar suport a l’objecció de consciència –em sento orgullós que, a causa de la meva miopia, em declaressin “inútil per a la pàtria”–, era una veu discordant. “Catalunya ha de tenir exèrcit, un com el suís, amb participació i implicació ciutadana”, afirmava, i ho continuo defensant. I, després de veure l’extrema violència amb què van actuar les forces policials i els grups de paramilitars que actuaven amb impunitat els primers mesos del 155, encara amb major raó.

En un altre estadi molt diferent de la història, havent conegut la naturalesa fosca, inquisitorial, repressiva, otomana d’Espanya, és obvi que la República té dret a ser virtuosa, i alhora té l’obligació de no ser ingènua. De la mateixa manera que Israel, Irlanda o Eslovènia, cal tenir previst que la presència d’un enemic declarat que et vol destruir implica trencar determinats tabús, i preocupar-se sobre quina és la manera de fer front a invasions, operacions de guerra bruta, ingerències o tota mena d’arts malèfiques que fan servir els grans imperis respecte els seus veïns, especialment si els perceben com a febles. És trist haver de plantejar aquesta mena de coses i constatar que les relacions internacionals són una selva amb un vernís descolorit de civilitat. I que una futura República Catalana, ha de disposar del seu propi exèrcit, els seus serveis d’intel·ligència i de contraespionatge, i també entendre que la primera obligació de tot estat és defensar la seva permanència en el temps i l’espai.

Un dels problemes d’aquell independentisme idealista d’ara fa una dècada és que pretenia crear una Catalunya de La casa de la pradera en un món inestable i insegur que, potser amb algunes dosis d’exageració, s’assembla més aviat al que dibuixa Homeland.  En diversos debats on vaig participar vaig trobar diverses resistències a concretar com havia de ser el país que assolirà, en un moment o en un altre, la independència: serà un estat socialdemòcrata, o liberal? Quina mena de política econòmica seguirà? Quina mena de política cultural? Què passa amb la llengua? Com es decidirà la nacionalitat? Quina mena de polítiques laborals? L’independentisme era tímid aleshores i sentia certa por a abordar temes incòmodes. Tanmateix, de res pot servir deslliurar-nos de l’espoli fiscal si no saps què fer amb els diners que sobrin, o difícilment s’eixamplarà la base si no ets capaç de fer la independència un projecte atractiu –i pragmàtic, i integrador– per a la majoria.

Certament, l’independentisme pragmàtic, enmig de les dificultats desfermades per la repressió i la inconsistència de les institucions autonòmiques i els partits polítics, significa anar construint, més que “estructures d’estat”, un estat, amb els seus elements tant simbòlics com pràctics. I en aquest sentit, el que pot fer la Societat d’Estudis Militars, com el que poden fer empresaris disposats a crear un banc amb llicència fora d’Espanya, com el que puguin fer juristes que vagin creant un embrió d’un sistema judicial, fins i tot com es creen les pròpies clavegueres, com fan la resta d’estats, grans o petits del món són, potser, coses menys visibles, encara que més pràctiques que grans principis, belles paraules i espectaculars mobilitzacions.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vendetta a juliol 16, 2021 | 22:16
    Vendetta juliol 16, 2021 | 22:16
    El desperta es un bon principi aixi si, demaneu asesorament a israel per exmple
  2. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a juliol 16, 2021 | 23:48
    Jordi (Català i Suís) juliol 16, 2021 | 23:48
    L'Exèrcit Suís té la peculiaritat d'ésser basat en allò que en diem Ciutadà-Soldat o Exèrcit de Milícia. Primer tenim tot l'equipament (inclòs el fusell d'assalt i la munició) a casa. Segon perquè cada any fem els cursos de repetició. Fins a la Reforma Armée 95 (a causa del vot del 1989 per disoldre l'Exèrcit i que votàrem sí un 35% de Suïssos, la qual cosa esverà l'establishment) CH podia mobilitzar 2 milions de soldats perfectament equipats i armats en 48h. Enguany devem tenir uns 450'000 militars gairebé tots no professionals. Només la Força Aèria i l'Estat Major (anglès, llengua oficial) i les Forces Especials són professionals. A la futura República Federal dels PPCC hauria d'haver unes forces armades professionals amb un mínim de 50'000 militars i al voltant d'un milió de ciutadans-soldats. CH no té pas Marina però els PPCC sí que en tindrien. Fins a la Reforma 95 et trobaves pel carrer soldats amb cabells blancs anar a fer els cursos de repetició. Els feien fins als 42 anys. Era exagerat. Per als Catalans la cosa és diferent perquè eixiríem d'una Ocupació i Colonització de més de 3 segles i havent patit massivament Crims contra la Humanitat de la part dels Ocupants. Tots els Catalans ben armats i preparats a la defensa en cas d'agressió espanyola. Mai més els Ocupants Espanyols trepitjaran i embrutaran la nostra Pàtria. Aquest és l'únic objectiu de les Forces Armades. No pas participar a les activitats de les Nacions Unides i els Cascs Blaus.
    • Icona del comentari de: No digas más chorradas @Jordi (Català i Suís) a juliol 17, 2021 | 14:20
      No digas más chorradas @Jordi (Català i Suís) juliol 17, 2021 | 14:20
      http://www.embajadadesuiza.org/pages/politica/fuerzas-armadas.php#.YPLJvugzbIU
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 17, 2021 | 21:19
      Gonzalo juliol 17, 2021 | 21:19
      El rambito de suiza .... jajajajajjaajja!!!! Anda, PRINGAO...sigue allí, bien lejos, y no se te ocurra poner un pie en nuestra tierra, Cataluña (España).
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 17, 2021 | 00:26
    Luisnomeacuerdo juliol 17, 2021 | 00:26
    Este fascista independentista de cada tres palabras que pone seguidas, cuatro son para insultar a su país y a sus compatriotas, vas muy mal por ese camino , tanto odio te va a causar un derrame cerebral.
    • Icona del comentari de: jordi a juliol 17, 2021 | 08:17
      jordi juliol 17, 2021 | 08:17
      vols dir qe no ets tu el qe vas carregat d odi?
      • Icona del comentari de: Sergi a juliol 17, 2021 | 08:46
        Sergi juliol 17, 2021 | 08:46
        Coses de nazis
    • Icona del comentari de: Fart de pallassos a juliol 17, 2021 | 12:48
      Fart de pallassos juliol 17, 2021 | 12:48
      Tuf de catalanofòbic
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 17, 2021 | 06:44
    Gonzalo juliol 17, 2021 | 06:44
    Hoy por fin has dado en el clavo. España hace exactamente eso. Defenderse de cualquier intento de romper la integridad territorial. Si en una república catalana lo verías normal, también lo es ahora.¿ O acaso España no tiene derecho a mantener su permanencia integra en el espacio y tiempo?
    • Icona del comentari de: Cat a juliol 17, 2021 | 12:47
      Cat juliol 17, 2021 | 12:47
      Si no hagués signat la carta de la onu i els principis de la unió europea ò els tractats de la OTAN, doncs si tindria dret, però signat per rebre ajudes econòmiques e incomplir els tractats li costarà molt car. Vés-te'n fent a la idea
      • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 17, 2021 | 14:53
        Gonzalo juliol 17, 2021 | 14:53
        Tiene el mismo derecho que cualquier país, pedazo de zoquete.
      • Icona del comentari de: Dr. Sallop a juliol 17, 2021 | 15:29
        Dr. Sallop juliol 17, 2021 | 15:29
        A ver imbécil....que tendrá que ver el recibir ayudas europeas con tener que perder integridad territorial!!!????? Sabíamos que erais cortitos, pero tanto.....
  5. Icona del comentari de: Narcís a juliol 17, 2021 | 07:32
    Narcís juliol 17, 2021 | 07:32
    L' exèrcit, allò militar, tot plegat, guerra i mort . . a qui pot agradar .. serà que la mort no ve pel seu compte a buscà'ns -e ( però jugar-hi així sabent sent pacífic , no deixa de ser un esplai més, un esbargiment més .. un esport qualsevol que ningú pot prohibir ! ) ! PD : és graciós algú pugui ser-hi en contra tot denunciant-ho .. llavors denunciïn veure pel.lícules d'acció o mateixos westerns ! Nota : això no desfà a molta gent no els hi sigui de gust aquests ' exercicis ' o/ i entreteniment ni vistos en pantalla ! Anotació al marge : la llàstima és hi hagi éssers que se'n diuen humans que només es senten realitzats destruint, fent mal, així obligant a persones de bé a posar-se a sa alçada per a defendre's, per a defendre sa vida , amb tot allò que implica el mot vida ! Incidència : verament el mal existeix .. i dia rere dia no parem de veure-ho àdhuc per mateix estat que hauria de ser garantia de ta vida que no pas tot el contrari ( per això hi és la justícia .. sinò perquè .. per a ser còmplice sinó protagonista de la maldat així anihilació moral fins física ? ) !
  6. Icona del comentari de: Tip a juliol 17, 2021 | 13:47
    Tip juliol 17, 2021 | 13:47
    És evident que la República Catalana hauria de tenir un gran Exèrcit i tota la població armada per si de cas la purriassa espanyola tornava intentar ocupar-nos militarment i amb colons. Llengües nacionals només el Català i l'Occità. Desespanyolització total de la societat. Migració cap a l'Anglès per barrar tota influència dels Espanyols. Assolir el nivell que tenen a Suècia, Dinamarca i Netherlands (a Amsterdam fins i tot els escombriaires parlen anglès). I una altra proposta per desespanyolitzar: cap llicència per a tvs i ràdios espanyoles i les tvs i ràdios catalanes caldrà que recuperin tots els mots i expressions ara oblidats i substituïts per les variants espanyoles catanyolitzades. Exemple: hom escriu ha haaaaaa !! és una onomatopeia del riure. No pas "ja ja".
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 17, 2021 | 14:52
      Gonzalo juliol 17, 2021 | 14:52
      Otro Cataliban....
      • Icona del comentari de: Luis María Martínez Garate a juliol 17, 2021 | 18:03
        Luis María Martínez Garate juliol 17, 2021 | 18:03
        Hispanoliban!
  7. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 17, 2021 | 15:30
    Gonzalo juliol 17, 2021 | 15:30
    Y tú, tufo de cataliban
  8. Icona del comentari de: Tap a juliol 17, 2021 | 17:40
    Tap juliol 17, 2021 | 17:40
    Us imagineu aquesta web sense els repugnants espanyols que hi pengen llurs comentaris en llur llengua d'Ocupants i Colons (dels 400 milions de tercermundistes) ? Jo sí que ho imagino. Com imagino una República Catalana sense Espanyols: sense GC, PN, Jutges i Funcionaris.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 17, 2021 | 21:15
      Gonzalo juliol 17, 2021 | 21:15
      Mala suerte...sigue en suiza. Y no se te ocurra venir.
  9. Icona del comentari de: Top a juliol 18, 2021 | 20:33
    Top juliol 18, 2021 | 20:33
    Un dels elements que hom utilitza en qualsevulla guerra és allò que se'n diu "terra cremada". En sentit propi hom crema els cultius i les cases per tal que l'Enemic no pugui fer-ne ús. La guerra que lliuren els Espanyols contra els Catalans (poso la frase en aquest ordre perquè els Catalans encara no han pas copsat que són en guerra) té els components més clàssics d'aquesta estratègia i impedint que els Bombers nord-catalans vagin amb els dos avions des de Perpinyà en 15 minuts n'és la prova. Els altres elements són de tipus material i actualment els executen el Tribunal de Comptes dels Espanyols: dur a la misèria tots els polítics independentistes. Confiscar llurs béns materials per tal de neutralitzar-los malgrat que saben que d'aquí uns anys aquesta decisió serà tombada per la Justícia Europea. Però la guerra va ràpida i l'únic objectiu dels Espanyols és fer mal als Catalans. No pensen pas a llarg termini. Mai han estat així. Així són el país de bàrbars i endarrerits que són. El pitjor d'Europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa