El que no et tolero és que em diguis fatxa. Pots dir-me el que vulguis, però això no, perquè evoca el feixisme i jo no sóc cap feixista. O simplement perquè jo no sóc cap espanyolista autoritari i vulgar, que fa molt vulgar, això de fatxa. No em queda bé, perquè és que home, és que la paraula “fatxa” no queda bé a ningú. Total, fatxa per què? Però si només dic que s’ha de respectar la llei i l’ordre, i ara no em vinguis amb quina llei i quin ordre perquè de llei i d’ordre només n’hi ha un i tots sabem quin és. No em busquis més les pessigolles, eh?, que Espanya és una democràcia europea i per tant ja no ens podeu anomenar fatxes com fèieu fa 40 anys. La llei es compleix, els jutges les interpreten, la unitat no es toca, “la república no existe” i no en parlem més. Entesos? Això no em fa cap fatxa, això em fa un ciutadà respectuós amb la llei que és el que hauríeu hagut de ser vosaltres. Sí, vosaltres: sou vosaltres mateixos els qui vau ficar els vostres líders a la presó. Nosaltres no, sinó la vostra bogeria i inconsciència. A mi no em miris. A nosaltres no ens mireu.

Va, ara no te’m posis emocional. Aquest ha estat un altre dels vostres problemes, un excés d’emoció. Tant us costava, pensar una mica amb el cap? Tanta festa i tanta eufòria i ara mira, ara us toca plorar, que és de fet el que veniu fent des de fa més de cent anys: plorar, plorar i plorar. Tot reduït a les emocions, no m’estranya que acabeu grillats i cremats i bipolars. Mira’m a mi: jo sí que sóc racional, veus? Jo penso, argumento, calculo, faig derivacions lògiques, jo no m’abraço a la bandera, no, que no, hòstia, que t’he dit que no sóc cap fatxa, jo! Para de dir-me aquestes coses.

Veus? Ja m’has fet perdre el fil. Què t’estava dient? Ah, sí: que jo no em refugio rere cap bandera, jo t’exposo una argumentació lògica. No, vosaltres no. Vosaltres tot sentiment, i jugueu amb pólvora, i exciteu les masses, vosaltres sou els populistes. Quan entrareu en raó? Quan podreu parlar com gent madura, com en Cercas, no el vas veure l’altre dia al FAQs? Racional, ponderat, dient evidències científiques com que Espanya és una democràcia plena, que és com dir que la terra és rodona, que no és una opinió, que és una cosa acreditada i raonada, aquí tampoc no hi ha cap bandera, collons, escolta’m: que et dic que aquí no hi ha populisme ni bandera ni tendenciositat, que aquí hi ha la pura raó. Quan tornareu a tocar de peus a terra? Com podíeu no veure-ho, aleshores, que us estimbaríeu? Per què no ens vau fer cas quan us vam advertir? Per què vau obligar els jutges a empresonar-vos i els policies a pegar-vos? Que no ho veieu, que no els agrada fer-ho i que no els vau deixar cap altra opció? Com em pots parlar de presos polítics si som davant de gent que va incomplir la llei espanyola, per l’amor de Déu? Te n’adones, del mal que heu fet? I del mal que us heu fet a vosaltres mateixos? I ara al damunt te’m poses a plorar? I al damunt em dius que ho tornareu a fer? I al damunt he d’aguantar que em diguis fatxa, jo que només vull ajudar-te a entrar en raó?

Mira, si voleu canviar les coses només us cal tenir les majories adequades al Congrés. Dubto que el PSOE estigui mai per un referèndum, però ara no em diràs que això és també culpa meva, oi? Les majories són les que són, i la part petita no pot imposar-se sobre la gran. Ah, sí, ja, ara em diràs que ja sou el 52% a Catalunya, però aquest no és el tema, el tema és que això ho ha de concedir Espanya, saps? Una gran democràcia europea, si diu que no, deu ser per alguna cosa: entre d’altres raons perquè Europa és un procés de construcció, no de divisió, i vosaltres amb tant de sentimentalisme patrioter sou els nous nazis del continent. Sí, he dit nazis. Perquè em sento perseguit, saps? Em fa més mal del que et puguis imaginar que em diguis fatxa perquè sóc jo qui se sent perseguit dins de casa, sento que em voleu expulsar, que em voleu imposar un projecte, una llengua, que no tolereu la diversitat i que m’envaïu els carrers de llaços grocs i em xiuleu l’himne i el rei. I al damunt m’he de sentir dir fatxa, saps? Jo, que només vull que els delinqüents vagin a la presó i poder parlar castellà quan vulgui, que no em deixen, que em sento discriminat, reprimit, en inferioritat de condicions. Les coses no es fan imposant-les, saps?, el castellà aquí on el veus mai no ha estat una llengua d’imposició sinó de trobada i de naturalitat integradora. A banda que és molt més eficient, dirigir-se a un públic de desenes de milions de parlants, però aquest ja és un altre tema, que tu si vols parlar català ja veus que la Constitució espanyola t’ho permet. És que no sé què més vols, francament, som una democràcia plena que us deixa parlar com vulgueu. Una altra cosa és aquesta mania que tens d’escriure en català, que tu mateix, eh?, que ho respecto. Que deu ser un tema de sentiment, això sí, perquè francament molt racional no ho és.

En fi: que us heu fet mal perquè heu infravalorat la força de l’Estat. Ja us està bé. Això de voler decidir el vostre futur votant només és un tema aplicable a les colònies, i no em vinguis amb Quebec, i amb Escòcia, i amb Kosovo, que ells són casos molt diferents. Però moooolt diferents. D’entrada, no són Espanya. I aquí a Espanya la llei s’ha de complir, i punt, i que qui aplica la llei són els jutges espanyols, qui si no? i la policia està per aplicar l’ordre, i ja està, que si no tot plegat esdevé un caos i és com si jo deixés de pagar impostos. Aquí el tema és que les unilateralitats no són bones. Què dius? I les bilateralitats? Doncs… tampoc. I les taules de diàleg? Home, no em diguis que t’ho has pres seriosament, això: per molts que sigueu hi ha coses que no són negociables. No, els indults tampoc: com et deia, qui la fa la paga. Amb Espanya no s’hi juga.

Solució? Solució de què? Què vols dir, solució? No cal resoldre res, perquè no hi ha problema. No cal negociar res perquè no teniu força, perquè heu perdut, perquè us heu perdut, perquè us heu fet mal tot sols. I ara no em tornis a fer el teu victimisme, eh? Xantatges emocionals, no. Madureu, collons. Raoneu, feu servir el cap, penseu una mica. Torneu a tocar de peus a terra i a tenir un mínim principi de realitat, home. Quina realitat? La de sempre. La que funciona, la que ens ha donat tants anys de glòria. Ho veus, com tot és més fàcil així? Ho veus, com tot és pel vostre bé i pel de tots? Vas adonant-te que hi ha coses impossibles, i que el que plantejàveu era de bojos? Perdona, no volia dir bojos: de gent que no pensa prou, volia dir.

Mira-ho per la part positiva: ara que ja coneixes les conseqüències, ara que ja podeu pensar en fred com les persones, segur que no tornareu a fer res de semblant. Oi que no? Oi que ja heu après la lliçó, i que podrem conviure en pau? I oi que no tornaràs a dir-me mai més fatxa?

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2021 | 19:28
  Gonzalo abril 21, 2021 | 19:28
  Por fin entráis en razones... Ha costado... Pero poquito a poco vais abriendo los ojos.
  21
  Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a abril 21, 2021 | 19:28 56
  Respon
 2. Icona del comentari de: Molt bó a abril 21, 2021 | 19:53
  Molt bó abril 21, 2021 | 19:53
  Molt bó
  • Icona del comentari de: Pep a abril 22, 2021 | 00:05
   Pep abril 22, 2021 | 00:05
   La propera vegada li dius que es un sntifranquista..... franquista. A veure com ho toma
 3. Icona del comentari de: Preveure el futur ja a abril 21, 2021 | 19:56
  Preveure el futur ja abril 21, 2021 | 19:56
  Caldria anar pensant què farem ara que en un any, dos com a molt, hi haurà un govern PP-VOX que involucionarà Espanya -encara més- i que destrossarà tots els mínims de convivència. De moment, una eina com el Consell de la República serà imprescindible, per molt greu que els sàpiga als d'ERC. Ja ens podem posar les piles per a tindre eines que preservin la nostra llengua, cultura i economia del torrent d'accions i la intoxicació informativa.
 4. Icona del comentari de: Ramon a abril 21, 2021 | 20:00
  Ramon abril 21, 2021 | 20:00
  Quan algú engalta "fatxa" no sabem res de l'engaltat però sí que sabem que l'engaltador és un ruc.
 5. Icona del comentari de: Jordi de Lleida a abril 21, 2021 | 20:00
  Jordi de Lleida abril 21, 2021 | 20:00
  S'assembla molt amb una conversa que vaig haver de suportar fa uns vuit o deu anys.
 6. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a abril 21, 2021 | 20:46
  Jordi (Català i Suís) abril 21, 2021 | 20:46
  No he pas entès ben bé això de "fatxa". Recordo als 70 en ple Feixisme Espanyol els "fatxes" eren tots els partidaris del Règim franquista i traïdors evidentment a la Pàtria Catalana - Catalans. Molts es reciclaren i fins i tot la Generalitat els donà medalles. Però sospito que que tot l'article és una gran ironia dels qualificatius que els Espanyols i Botiflers etziben als Catalans (Ells en diuen "independentistes"). Un "fatxa" a la meva època seria el que tenim ara PSC, PP, CIUTADANS, VOX i fins i tot el PNC i el PDCAT. He llegit i sentit que Espanyols membres de la Colònia Espanyola com en Carrizosa tracta els Catalans de "supremacistes, racistes, feixistes, nazis". Aqui a la web en tenim uns quants que escrivint en infecte català que els delata d'on vénen, caguen diàriament tots aquests insults. En el fons tant s'hi val. Som en guerra. És una guerra total engegada pels Espanyols per esclafar una volta més els Catalans. Els únics que encara no han pas entès són els tres partits independentistes i una majoria de Catalans. Si a mi em foten d'hòsties l'àvia o la mare com van fer l'1 Octubre 2017 no resto pas sense reaccionar. I fa més de 3 anys que ningú no ha pas reaccionat. L'Enemic és fàcil d'identificar: els Espanyols i punt. I amb la col.laboració de tota la botiflerada com sempre tenen les Nacions ocupades.
  63
  Icona de dislike al comentari de: Jordi (Català i Suís) a abril 21, 2021 | 20:46 77
  Respon
 7. Icona del comentari de: Narcís a abril 21, 2021 | 21:35
  Narcís abril 21, 2021 | 21:35
  Li deia qui maltracta sa dona . . li deia qui maltracta son marit . . li deia qui se n' aprofita de son germà petit . . li deia qui abusava de son germà gran . . li deia qui explotava una dona . . li deia qui li treia el suc a un treballador . . li deia qui vivia de nassos a costa d ' impostos . . li deia qui feia el paperot samarità a altres . . li deia qui és politiquer a un administrat . . li deia qui fa de rei per òvul - espermatozoide a un súbdit . . li deia qui va amenaça armat a un pacífic . . li deia qui ensenya un títol a un hom amb mans . . li deia qui és un baliga-balaga a un seriós . . li deia qui és un barrut a qui es guanya les garrofes . . li deia qui és bon vivant de l' estat a un aturat . . . . . . . . . . . . . . . li deia qui és un anorreador espanyol a un emancipador català ! PD : què cal dir a hores d'ara de la maldat que pateix Catalunya , de la maldat que pateixen catalans i, allò pitjor, de la maldat .. prepotència/ abús que fan compatriotes amb responsabilitat política !
 8. Icona del comentari de: Jos a abril 21, 2021 | 22:21
  Jos abril 21, 2021 | 22:21
  No he podido leer el artículo entero. Demasiada palabrería para mi. Mira, yo te lo resumo en muy pocas palabras. Facha viene de fascista. Facistas, Nazis y Franquistas o Falangistas son gente de la misma ralea. Son animales? No, no son animales porque los animales no matan por placer. Son personas? Si son personas porque las personas piensan y los animales no. Son seres humanos? No, porque los seres humanos razonan. Entonces que son? Son BESTIAS, es decir un engendro entre animal y humano que carece de consciencia. Corolario. La consciencia es la que nos permite razonar y todo aquel que no quiera o no sepa razonar no se puede considerar humano.
 9. Icona del comentari de: LlunyDeCat a abril 21, 2021 | 22:53
  LlunyDeCat abril 21, 2021 | 22:53
  M'és difícil de comprendre la motivació dels Espanyols a penjar comentaris en Espanyol a la web del Món. És com si un Alemany ve per aquí i comença a penjar comentaris en Alemany. Però tot imaginant quin pot ésser llur motivació, m'ha vingut la revelació. Us en faig cinc cèntims: "Sóc Espanyol i resideixo al Principat. Hi vaig nèixer i vaig fer l'escola catalana però com els meus pares em deien que aquí és Espanya i es parla Espanyol, jo vaig crèixer amb aquest programa. De més gran em molestava que em parlessin català i em vaig posar a boicotar-lo. Sempre parlava Espanyol com Espanyol que sóc. Però haig de confessar que darrere de tot això hi havia i hi ha un desig secret que motiva aquest comportament: fregar per la cara dels Catalans que formo part dels Amos i que els Catalans són els nostres súbdits en el millor des casos i que la primera cosa que han d'acceptar és que la llengua dels Espanyols és també la llengua dels Catalans, voluntàriament o forçadament". Els Espanyols comparteixen els mateixos objectius i comportaments d'altres nacions al Planeta. Només cal recordar els Turcs i el que deien dels Kurds. En realitat oficialment els Kurds no existien pas. Només se'ls podia anomenar els "Turcs de les Muntanyes". No és pas un acudit. Els Espanyols fa segles que volen la nostra exterminació. Si els deixaven farien un genocidi. En tenen ganes i en tenen una gran traça i pràctica. Apallissar dones i vells és una altra de llurs habilitats. Recordeu les imatges de les pallisses el Primer d'Octubre. Som en Guerra Total i Final. I l'Enemic no és pas només a Madrid. És a dins i a aquesta web hi vénen més policies espanyols del que us podeu imaginar.
  32
  Icona de dislike al comentari de: LlunyDeCat a abril 21, 2021 | 22:53 54
  Respon
  • Icona del comentari de: Jordi a abril 22, 2021 | 10:38
   Jordi abril 22, 2021 | 10:38
   Si te ves difícil comprender porque se escribe en Español o castellano como prefieras,es que eres muy cortito,aquí hay dos lenguas que se usan indistintamente y cada uno emplea la que le da la gana,si no te parece bien,le exiges a este medio que vete todas las que no sean en catalán y después hablamos de fascismo y del pensamiento único etc.
 10. Icona del comentari de: Ramon a abril 22, 2021 | 02:18
  Ramon abril 22, 2021 | 02:18
  Oriol Junqueras estima Espanya i els espanyols.
 11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 22, 2021 | 06:56
  Doctor Strangelove abril 22, 2021 | 06:56
  No s'ha entrar en raó amb un retardat que et futxa! Normalment són gent sense estudis ni diners, no paga la pena perdre ni un segon en ells! Doc.
  • Icona del comentari de: Em “doctor” StrangeBurlero es dels que no li agrada que li diguin, Facha! a abril 22, 2021 | 08:33
   Em “doctor” StrangeBurlero es dels que no li agrada que li diguin, Facha! abril 22, 2021 | 08:33
   Però en fi, es el que es...
 12. Icona del comentari de: Y mientras tu, ¡Gonzalo de mierda! Lo que tienes abierto es el ojete... a abril 22, 2021 | 08:35
  Y mientras tu, ¡Gonzalo de mierda! Lo que tienes abierto es el ojete... abril 22, 2021 | 08:35
  ¡Ecspanyordo de mierda!
  76
  Icona de dislike al comentari de: Y mientras tu, ¡Gonzalo de mierda! Lo que tienes abierto es el ojete... a abril 22, 2021 | 08:35 61
  Respon
 13. Icona del comentari de: Ricard a abril 22, 2021 | 09:21
  Ricard abril 22, 2021 | 09:21
  Ens equivoquem. No tots els castellans racistes i expansionistes són feixistes. Ni de bon tros. S'ha de dir que la immensa majoria són racistes i expansionistes en la mesura en que no toleren que algú no vulgui compartir estat amb ells ni que algú manifesti una personalitat cultural diferenta a la d'ells sostingudament en el temps. Aquestes diferències estan disposats a combatre-les amb violència si cal, i sense cap remordiment. És atàvic en ells. També és cert que a efectes pràctics a un català un castellanista (la immensa majoria dels castellans en són) sempre l'amenaça col-lectivament i sovint violenta, sigui feixista o no.
  10
  Icona de dislike al comentari de: Ricard a abril 22, 2021 | 09:21 19
  Respon
 14. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 22, 2021 | 09:25
  Doctor Strangelove abril 22, 2021 | 09:25
  L'insult dins el sector independentista és una constant, i és normal que sigui així, car molts dels són terregada, tractorians, gent sense cap formació, vells, tietes i ninis. Costa molt veure un independentista format en una escola privada o concertada i amb valors cristians sòlids, en conec poquíssim, i als que tenen aquests aspectes citats anteriorment, sempre hi ha el fracàs vital com a rerefons que els empeny cap a lògiques tan poc cartesianes. Em sap greu que no tothom hagi pogut adquirir aquestes virtuts, però això no fa que qui no les té ens hagi d'insultar permanentment per aquesta enveja a l'èxit personal. Trobo que no és just, i si la vida no t'ha donat aquesta oportunitat o l'has desaprofitada no ho paguis amb que sí que ho hem fet. El culpable ets tu, i només tu! Doc.
  69
  Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a abril 22, 2021 | 09:25 30
  Respon
  • Icona del comentari de: Ramon a abril 22, 2021 | 10:28
   Ramon abril 22, 2021 | 10:28
   El tomb independentista, doctor, es produeix perquè ELS TEUS es tornen independentistes. O millor dit, quasi tots els teus. Tu ja sabem que no. Tu et vas quedar entre dues aigües. Com l'extrem que té un instant de dubte entre si centrar o xutar a gol i acaba sortint-li un xurro. Tu d'alguna manera rebutges visceralment aquell femer, però tampoc no vas gosar fer el pas que va fer el gruix del teu entorn. I t'has quedat com En Facundo Cabral.
   32
   Icona de dislike al comentari de: Ramon a abril 22, 2021 | 10:28 64
   Respon
  • Icona del comentari de: Al Phil-i-polles willis a abril 22, 2021 | 10:39
   Al Phil-i-polles willis abril 22, 2021 | 10:39
   Jo també vull d'això que t'has fumat avuí FDLGP. VES A LA MERDA
 15. Icona del comentari de: Fatxa no sé .... a abril 22, 2021 | 12:06
  Fatxa no sé .... abril 22, 2021 | 12:06
  .... però és més que evident que el secessionisme català té uns tons totalitaris preocupants.
  54
  Icona de dislike al comentari de: Fatxa no sé .... a abril 22, 2021 | 12:06 30
  Respon
  • Icona del comentari de: Jm a abril 22, 2021 | 12:22
   Jm abril 22, 2021 | 12:22
   Els tics totalitaris clar que hi son....perque estem a espanya a la dictadura monarquita
   • Icona del comentari de: Sí però .... a abril 22, 2021 | 16:58
    Sí però .... abril 22, 2021 | 16:58
    ... no és la monarquia qui mostra els tons totalitaris. És el nacionalisme-secessionisme català; i els mostra molt.
 16. Icona del comentari de: Narcís a abril 22, 2021 | 13:09
  Narcís abril 22, 2021 | 13:09
  Quina gràcia aquests ' feixets ' ( o arribats de la perifèria espanyola ) de baixa mena que escriuen en ací : tenien mania o enveja/ gelosia , directament, complex, davant dels catalans, perquè es pensaven tots n' eren rics tot anant al liceu amb capell de copa alta . . . i al adonar-se'n que a ca nostra hi havia treballadors de tasques físiques, penoses , sia el camp, sia la ramaderia, sia . . . . com poguessin haver a ses terres d' origen , tot llur castell de cartes mental sobre la societat catalana se n' anà en orris deixant-los orfes de la raó de sa maldat contra allò català ! Conclusió : ara volen ofendre o insultar amb mots com tractòria i d' altres baboiades posant-ho com causa de la demanda de llibertat de nostra nació catalana .. de debò aquests espanyols poden ser més curts de gambals, més ridículs, més grotescos , més . . . infantils ?
 17. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 22, 2021 | 13:33
  Luisnomeacuerdo abril 22, 2021 | 13:33
  Satisfacción no pedida , acusación manifiesta. Como bien sabes los fascistas independentistas teneis poco de demócratas, solo hay que ver vuestras acciones en los últimos diez años.
  38
  Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 22, 2021 | 13:33 79
  Respon
 18. Icona del comentari de: LlunyDeCat a abril 22, 2021 | 13:33
  LlunyDeCat abril 22, 2021 | 13:33
  Durant la Revolució Americana (democràtica i independentista) els British varen cometre moltes atrocitats contra dones i nens. L'Amirall britànic Richard Howe ho va aturar tot i va explicar al comandament britànic a les colònies que calia anar amb compte perquè després de la Guerra haurem de comerciar amb aquesta gent i si hi ha tots aquests crims la cosa es posarà molt malament. Volia dir que els Colons americans acabarien odiant a mort els British. I és això que han encetat des de fa anys els Espanyols amb els Catalans. L'única diferència és que els Cafres Espanyols no tenen ningú que els expliqui el que en Howe va explicar als comandaments britànics. L'odi ja ha estat sembrat pels Espanyols i continuen adicionant combustible. I tot acabarà com els Irish amb els British. Que són els únics antics colonitzats que odien encara els British.
 19. Icona del comentari de: LlunyDeCat a abril 22, 2021 | 14:13
  LlunyDeCat abril 22, 2021 | 14:13
  L'agressió dels Policies Espanyols a en Guilem Padilla a les protestes contra les sentències i el posterior maltractament dins de la sinistra i repugnant Comissaria de la PN (o cal dir ja la Gestapo Espanyola) reflecteix amb qui cal enfrontar-se. A en Guillem Padilla l'insultaven en Espanyol "puto independentista". Però allò que volien dir i que ho diuen des de fa dotzenes d'anys una majoria d'Espanyols és "puto català". L'odi als Catalans forma part de la cultura dels Espanyols. Totes les classes socials incloses. La Gestapo i els SA-SS Espanyols - que és com cal batejar aquesta gent - saben perfectament que han de fer la diferència entre Catalans i Independentistes. Però els Espanyols en general no la fan pas. El Terror dels Espanyols contra els Catalans no s'aturarà pas. I això ja ho diuen arreu: Vilaweb, el Món, etc. Només l'òrgan oficiós d'ERC Nació Digital encara fa la puta i la ramoneta. Som en un punt d'inflexió i per massacrar-nos obertament els Espanyols només són aturats per la barrera europea que malgrat tot no podria tolerar l'afusellament de milions de Catalans com demanen una pila de Militars Espanyols. Cal que us prepareu perquè aquesta gentalla són com els Nazis Alemanys i només els interessa l'anorreament i la liquidació del que consideren llurs Enemics.
  18
  Icona de dislike al comentari de: LlunyDeCat a abril 22, 2021 | 14:13 23
  Respon
 20. Icona del comentari de: Parlant de feixisme a abril 22, 2021 | 17:20
  Parlant de feixisme abril 22, 2021 | 17:20
  Catalunya va guanyar la guerra civil al costat de Franco: les elits, els grans burgesos van fugir a Burgos i es van passar a l'enemic o es van amagar per evitar que els republicans els aniquilessin; van tornar a sortir tots ells amb les tropes franquistes, van recuperar els seus negocis i es van venjar amb acarnissament de la persecució. Després es van fer encara més rics, protegits per unes lleis que sotmetien i amedrantaban als obrers i encoratjaven l'especulació de les grans fortunes catalanes. Però això no va ser tot. Els botiguers, comerciants i petits empresaris, dels quals tan poblada estava la Catalunya de llavors, els pagesos d'alguna terra, es van alegrar també que Franco expulsés als que els havien confiscat les fàbriques o les terres, les havien nacionalitzat o socialitzat. Com mostren els estudis d'història econòmica, mai la petita indústria i el petit negoci a Catalunya va prosperar més del que ho va fer en els anys centrals de l'franquisme, protegit per unes lleis franquistes fetes a la seva mida. Tota la Catalunya interior, la Catalunya carlina, els pares i avis dels Llach, Junqueras i Puigdemont, van guanyar la guerra amb Franco. Perquè els carlins van ser els que de veritat van guanyar, no els falangistes, que eren pocs i sense suports. La Catalunya carlina va guanyar la guerra amb Franco.
  24
  Icona de dislike al comentari de: Parlant de feixisme a abril 22, 2021 | 17:20 14
  Respon
 21. Icona del comentari de: Parlant de feixisme a abril 22, 2021 | 17:29
  Parlant de feixisme abril 22, 2021 | 17:29
  El nacionalisme franquista es va convertir en catalanista quan va arribar la transició: centenars d'alcaldes franquistes, de procuradors en corts, d'elegits pel terç de famílies es van passar de la nit al dia a CiU i ERC. El nacionalisme és nacionalisme, no varia més que el nom. El feixisme soterrat de bona part del nacional-catalanisme actual s'explica molt bé així, per la seva continuïtat amb el feixisme franquista. Els plans de desenvolupament franquistes, especialment l'anomenat "pla d'estabilització" de 1959, que van ser letals per a Castella, els van redactar i van pensar sobretot catalans. Algun d'ells, com Joan Sardà Dexeus, economista de l'òrbita d'ERC, que durant la guerra havia treballat amb Companys i al qual, lluny d'empresonar, el franquisme el va cridar per preparar una liberalització que arrencaria les poques defenses que tenien els obrers: perquè això venia bé per omplir Catalunya de la mà d'obra barata, emigrants, que la indústria catalana necessitava.
  16
  Icona de dislike al comentari de: Parlant de feixisme a abril 22, 2021 | 17:29 11
  Respon
 22. Icona del comentari de: Parlant de feixisme a abril 22, 2021 | 17:44
  Parlant de feixisme abril 22, 2021 | 17:44
  La repressió franquista a Madrid, la ciutat vermella i jornalera, tan odiada per Franco i la dreta, va ser més gran, molt més gran que a Barcelona. Hi va haver un grapat de catalanistes suposadament d'esquerres que van poder fugir per la frontera, mentre a Madrid els republicans es quedaven per construir una resistència que va acabar al mur. En general, Franco no va matar catalanistes (Companys no és més que un cas, trist i simbòlic, però un cas). Perquè els catalanistes o bé eren rics i li havien donat suport, o s'havien escapat a França (i alguns van tornar, molts a ocupar els seus llocs o millors). Com al País Basc, la burgesia catalanista que s'havia significat a la República va rebre, com a molt, multes. A qui Franco va matar va ser als anarquistes, els mateixos als quals les joventuts d'ERC -un partit que es va acostar molt a el feixisme durant el període de entreguerras- havien perseguit i insultat per ser "murcians". Els planificadors catalans franquistes van conspirar amb tota consciència per reduir Castella a una terra predominantment agrícola: tots els plans de l'franquisme invertien en desenvolupament industrial a Catalunya i el País Basc (el 25% total de les inversions de l'Institut Nacional d'Indústria franquista van anar a parar a la província de Barcelona per tot just unes dècimes per a tot el conjunt de Castella, incloent a Madrid).
 23. Icona del comentari de: federalista a abril 22, 2021 | 18:13
  federalista abril 22, 2021 | 18:13
  jajaja el lluny de cat i l'altre friki el suis, crec que son el mateix, perque diuen exactament les mateixes bajanades , d'on treus aquests tarats barroso jajaja deu ser un pobre home exiliat, de suissa , o de la lluna o de marte o d'on sigui que li falta ademes un bullit al cap, en fi del que diu aquest tarat, o els dos tarats res a dir es comenten per si sols ni el suis ni l'altre imbecil es creuen lo que diuen, son dos malalts del cap, i en lo referent al autor id'acord en tot amb lo que diu l'articulista, ell ho diu amb ironia pero jo i la majoria d'espanyols i la meitat de catalans pensen aixi i la resta res dues pedres, estelades es clar i apa a cascar-la dient inda indapandenchia pel 2784 hahahahahaha.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa