El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya, la RDA de la Unió Europea

A tota persona demòcrata que visqui allunyada de la realitat de l’Estat espanyol, ja sigui geogràficament o per actitud personal, li pot semblar curiós, si més no, que un Estat de la Unió Europea pugui ser una mena de RDA (República Democràtica Alemanya) en ple segle XXI. Recordem que, de “democràtica”, la RDA només en tenia el nom i que, a través de la Stasi (Ministeri de Seguretat de l’Estat), equivalent al Ministeri d’Interior espanyol i al seu CNI, es dedicava a espiar, vigilar i reprimir la vida dels ciutadans desafectes o sospitosos de ser-ho.

Ho feien, deien, en nom de la seguretat de l’Estat. De l’Estat totalitari, de l’Estat repressor, de l’Estat violador dels drets humans. Era per protegir la seva continuïtat com a Estat opressor, repressor i violador que la RDA espiava la vida de la gent i premiava la delació i les veus propagandístiques del sistema. L’any 2017, l’Estat espanyol va reservar una partida de diners per omplir les butxaques dels tertulians nacionalistes espanyols de ràdio i televisió –tots ben coneguts a Catalunya– perquè glorifiquessin Espanya com el Paradís Terrenal i equiparessin la independència de Catalunya a una catàstrofe similar al diluvi universal.

Com la RDA, Espanya també es fa dir “democràtica”. Com la RDA, Espanya també espia, assetja i reprimeix els ciutadans dissidents. Fer algunes operacions propagandístiques de caràcter social de cara a la galeria, per tal de vestir de versemblança l’adjectiu, no vol pas dir ser demòcrata.

En el cas espanyol, apujar una engruna les pensions o aprovar alguna llei feminista o de dret homosexual, per tal de fabricar un titular, no dona dret a violar els drets humans, ni a criminalitzar la llibertat d’expressió dissident, ni a prohibir l’ús del català al Congrés i al Parlament Europeu, ni a inhabilitar, empresonar o exiliar líders polítics, ni a perseguir persones innocents, ni a practicar la tortura, ni a condecorar feixistes i neonazis, ni a boicotejar a l’estranger actes culturals de polítics i escriptors catalans desafectes, ni a afavorir atemptats terroristes per atemorir Catalunya i enaltir els cossos armats espanyols, ni a tenir una Casa Reial reinstaurada per un dictador sanguinari, ni a espiar la ciutadania en tots els aspectes de la seva vida més íntima i personal.

De l’Estat que fa això, se’n poden dir moltes coses, però mai “Estat democràtic”. Doncs bé, tot això i més és el que fa l’estat espanyol. I ho fa en concordança amb la seva essència, una essència que mai no ha estat democràtica. Només ha acceptat aquest règim polític quan les circumstàncies –com ara el context geopolític del 1975– no li han permès cap més sortida. Però la seva essència roman intacta –ja la vam veure el 23-F– i n’hi ha prou que la supèrbia castellana se senti amenaçada perquè surti tota la violència que porta a dins i que explica els sagnants episodis de la seva història.

En aquest sentit, la descoberta per part del laboratori d’investigació canadenc Citizen Lab, confirmada per The New Yorker i Amnistia Internacional, de seixanta-cinc noms de polítics, advocats i periodistes –aviat en sabrem molts més– espiats a través del sistema Pegasus, és un dels més grans escàndols polítics internacionals dels darrers anys.

Aquesta operació repressiva que coneixem amb el nom de Catalangate, per analogia amb el famós cas Watergate, es fonamenta –com ha reconegut públicament la titular de la Stasi espanyola, la ministra Margarita Robles–, en el “dret” que s’atorga Espanya a si mateixa per espiar tot català independentista en nom, com feia el govern de la RDA, de la seguretat de l’Estat. És a dir, que ser demòcrata i voler-se alliberar democràticament d’un Estat opressor, com és Espanya, per mitjà d’un referèndum d’autodeterminació, és motiu suficient per ser espiat, vigilat, assetjat i perseguit amb totes les conseqüències.

Fixem-nos en això: tallar carrers o causar desordres públics són accions pròpies de la llibertat d’expressió que exerceixen totes les ciutadanies del món per denunciar greuges i opressió o per reivindicar drets i llibertats. A l’estat espanyol es pot fer tot això sempre que la causa no sigui la independència de Catalunya. Per exemple, si els taxistes tallen les principals artèries de Barcelona, o si els transportistes tallen l’accés a la frontera, no passa res. Són reivindicacions legítimes que només molesten una mica. Però si la reivindicació és la llibertat de Catalunya, aleshores els manifestants es converteixen en terroristes i s’exposen a penes gravíssimes. Fins i tot cremar la bandera espanyola o una foto del rei espanyol és considerat un crim tan aberrant com ho és per al fonamentalisme islàmic la crema d’una imatge de Mahoma.

És possible un règim dictatorial a la Unió Europea? És possible que un Estat membre violi drets bàsics sense cap mena d’escrúpol? Amnistia Internacional acusa l’Estat espanyol de vulnerar els drets humans i li pregunta: “Com es defensa una persona que ha estat objecte d’espionatge, si ni tan sols pot tenir coneixement absolut de la violació en els seus drets humans que això ha suposat?”. Doncs sí, és una vergonya per a la UE que el totalitarisme espanyol, que mai no ha deixat de controlar el marc mental de les institucions i dels cossos armats de l’Estat, actuï amb total impunitat.

Cal ser molt càndid per creure’s el paper de víctima adoptat per Pedro Sánchez com a autodefensa. El president de l’Estat, el màxim responsable de l’espionatge del CNI, es fa la víctima dient que a ell també l’han espiat. Pobrissó, quina pena! Realment repugnant, tant de cinisme. És com si Richard Nixon, per defensar-se del Watergate, hagués dit que a ell també l’espiaven. Nixon era tan cínic i mentider com ho és Pedro Sánchez, però va haver de dimitir perquè no tenia una Esquerra Republicana que el protegís com té Pedro Sánchez.

Per a la RDA, l’Estat era Déu. Per a Espanya, la unidad de España és Déu. Un Déu, en ambdós casos, que ha de ser obeït i adorat pels ciutadans, perquè tota iconoclàstia, tota desafecció, constitueix una amenaça per a la seguretat de l’Estat i l’insubmís s’exposa a patir una persecució implacable. Pensem que estem parlant d’un Estat on el president Torra va ser perseguit i condemnat per haver penjat una pancarta al balcó de la Generalitat que deia “Llibertat d’opinió i d’expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans”. La pancarta deia això! I això, sí, això, constituïa una amenaça per a la unidad de España i per a la seguretat de l’Estat. Com a la RDA.

La praxi espanyola, idèntica a la de la RDA, consisteix a crear un clima de por i paranoia que coarti el pensament dels catalans fins al punt que no calgui censurar-los perquè, atemorits, ja es censurin ells mateixos, atès que tot, absolutament tot, inclosa la frase més innocent o una simple dita popular, com ara “per fer una truita cal trencar els ous” –pronunciada per Joan Coma, regidor de Vic l’any 2016–, pot suposar per al seu autor vuit anys de presó sota l’acusació dels delictes de Rebel·lió i Sedició tipificats com a “delictes contra la forma de govern”. Qualsevol cosa que hom digui contra el règim espanyol pot ser considerat delicte d’odi. No hi fa res que, finalment, per tal de fer veure que l’Estat és magnànim, l’amenaça quedi sense efecte. No hi fa res, perquè l’objectiu real era atemorir la gent i provocar l’autocensura.

L’autocensura és un dels sistemes més perversos de control de la ment humana en un Estat dictatorial. I així és com l’Estat espanyol pretén controlar Catalunya. Però perquè això sigui possible, cal fer de Catalunya una societat vigilada en què tothom hagi de mesurar les seves paraules i accions per por de ser perseguit sota l’acusació de conspirar contra la seguretat de l’Estat. El capitalisme era l’heretge de la religió comunista de la RDA; l’independentisme és l’heretge de la religió nacionalista de l’Estat espanyol. Així és com aquest Estat ha manipulat eleccions a Catalunya perquè guanyessin els seus lacais disfressats de progres, així és com ha fabricat proves falses i ha escampat mentides i calúmnies contra polítics i ciutadans incòmodes. El lema vindria a ser aquest: fes que tothom desconfiï de tothom, imposa la culpabilitat per associació (família, amics, coneguts), i tindràs una societat permanentment controlada i una dissidència agenollada.

Graveu en el vostre cervell, estimats lectors, aquesta frase referida al poder blanc que Rosa Parks, quan ja era gran, va pronunciar recordant els dies de lluita pels drets de les persones negres: “Com més cedíem, més ens oprimien”. No va ser pas cap farsa de taula de diàleg muntada per “negres immobilistes”, sinó la desobediència i la rebel·lia amb totes les conseqüències, el que va capgirar la situació. Quina lliçó més gegantina de psicologia social i de saviesa reflexiva que conté aquesta frase de només sis paraules: “Com més cedíem, més ens oprimien”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 22:26
  Anònim maig 31, 2022 | 22:26
  Ara el ministerio de propaganda del estat putañol s'ha modernitzat, té una partida per pagar merda de sous a uns quants trolls, com els que escriuen en aquest diari, gairabe sempre en castellà i dient bagenades com que és mentida que el estado ens robí als catalans (als trolls també) un 70% del pressuposta cada dia, tot i que ho ha dit el mateix gobierno, que el poder judicial roba dels fons europeus 17milions d'euros per cada jutge que ja han desviat a paraísos fiscales, que això no és una democràcia ni ho serà mai i que ens estem quedant sense dret (els trolls també) i no oblidem el 17A, un estat assesi com no n'hi ha cap més a la UE . Tot això en un sol dia. Ni la Stasi tenia un forat tant gran.
 2. Icona del comentari de: JordiP a maig 31, 2022 | 23:35
  JordiP maig 31, 2022 | 23:35
  Per l'altre costat, la ràdio, els diaris, els tebeos, els exercicis espirituals, la verge de Fàtima, els discursos de Su Excremència i les Jerarquíes del Movimiento, el silenci opresiu de la Semana Santa, les pressions quasi obligatòries de reclutament de la Jugend franquista (frente de juventudes, secció femenina); com explicar que no estàvem afiliats ni pensàvem fer-ho ... Opressiu. Obssesiu. Policíac.
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 01, 2022 | 00:39
  Luisnomeacuerdo juny 01, 2022 | 00:39
  Otro fascista independentista con un berrinche, al pobre ya no se le pone dura y solo hace expeler odio hacia su país , la nación española, la más antigua de Europa. Pobrecillos no dan más de si, puedes pedirle consejo a la vilagra .
  • Icona del comentari de: LluisHoRecordoTot a juny 01, 2022 | 10:20
   LluisHoRecordoTot juny 01, 2022 | 10:20
   Com t'agrada que et robin el 70% del que pagues, oi xarnego putañol?
  • Icona del comentari de: ton c. a juny 01, 2022 | 10:38
   ton c. juny 01, 2022 | 10:38
   parlant de trencar els ous, a vosté li agrada la truita?
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 01, 2022 | 11:45
   Luisnomeacuerdo juny 01, 2022 | 11:45
   Ojete de gamba, ojete de gamba, ojete de gamba, no puedo más que repetir mi genial frase hasta la saciedad, ya que soy un catetodrático español, je, je ;-)
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 01, 2022 | 13:27
    Pere LLimonera i Citronell juny 01, 2022 | 13:27
    ja. ja, qué bueno Luisnomeacuerdo, eres un verdadero catetodrático, ja, ja
 4. Icona del comentari de: Independentista a juny 01, 2022 | 04:59
  Independentista juny 01, 2022 | 04:59
  Crec que l'ha ben controlada Catalunya, l' Estat. Els nostres polítics s'han rendit; el sou i les prebendes son massa llaminers. Hem perdut.
  • Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 11:27
   Ricard juny 01, 2022 | 11:27
   Vostè haurà perdut. Ho sento per Vostè. Els demés sí que confiem en nosaltres mateixos. Salut.
  • Icona del comentari de: Independentista català a juny 01, 2022 | 12:40
   Independentista català juny 01, 2022 | 12:40
   Vós què sou un "independentista" espanyol ? Foteu riure. Donar-ne la culpa sempre als "nostres" polítics és patètic. Saps que vol dir democràcia ?
 5. Icona del comentari de: L'estaca del ferrovial Junqueras a juny 01, 2022 | 06:56
  L'estaca del ferrovial Junqueras juny 01, 2022 | 06:56
  L'indult del Fraile Junqueras es a canvi de que? Democracia o junqueras, pel franquisme etern. ERÑ ES ESPAÑA, FRANQUISTA.SANCHISTA.JUNQUERIL
  • Icona del comentari de: traca a juny 01, 2022 | 08:56
   traca juny 01, 2022 | 08:56
   ferrovial.155 Anna
   • Icona del comentari de: Anònim a juny 01, 2022 | 10:25
    Anònim juny 01, 2022 | 10:25
    Diga-li a qui les va cobrar per desproclamar la independència i viu com un reietó. Segur que t'has fet del seu club privat de pagament. Sàpigues que jo m'he fet el carnet de can ametller, que té més utilitat. I de pas felicita als teus corrupgents pels seus pactes amb adif.
    • Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 11:28
     Ricard juny 01, 2022 | 11:28
     La rancúnia del castellà isolat de la seva pròpia ciutadania. Deu ser dur.
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 01, 2022 | 12:07
     fat boy juny 01, 2022 | 12:07
     Jo ho se. La Marta Rovira!.
    • Icona del comentari de: Opus.erc que Dios os bendiga a juny 01, 2022 | 12:18
     Opus.erc que Dios os bendiga juny 01, 2022 | 12:18
     Tranquila que la Virgen Maria Rovira i de Ferrovial fugada com cal te comptes a Suissa. Inel miembro del Opus.dei aragonrs i familia resent per tu porquet del Fraile entregao a españa com bon catolico opus.dei.erc
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 01, 2022 | 10:22
   Anònim juny 01, 2022 | 10:22
   Bon dia sociovergent corrupgent, com van els calers de la diba? O en guanyes més al consell comarcal???? Veig que ja no parles del Opus, ja et deus haver follat al capellà que et tenia tant estressada. Oi Anna?
  • Icona del comentari de: Se fa, se va, se va, el indultado por servicios a la patria de ERÑ a juny 02, 2022 | 17:04
   Se fa, se va, se va, el indultado por servicios a la patria de ERÑ juny 02, 2022 | 17:04
   Junqueras s'ha portat molt be amb España, convertint ERÑ en un partit nazional español, borbonic, catòlic i anti.català. Ferrovial li ha forrat a la familia com cal i molt més. España i Junqueras s'estimen. Bona panxa i bona butxaca, republicanisme de barbacoa ERÑ
 6. Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 09:58
  Ricard juny 01, 2022 | 09:58
  De facto com a mínim està prohibit parlar català als aeroports i les comissaries de les policies militar i civil estacionades a Catalunya. L'apartheid està molt més extès del que ens pensem. Honecker o Ceaucescu s'emocionarien amb aquest pletòric Estat policial.
 7. Icona del comentari de: Fas riure iaio Alex a juny 01, 2022 | 11:13
  Fas riure iaio Alex juny 01, 2022 | 11:13
  Les autèntiques stasi caganeretes són els CDR vigilant i acovardint veïns, comerços , bars, restaurants i fins i tot caps i hospitals on no es parla català; el Sr. Espot denunciant als comerços i fent de CDR a estonetes; també la Plataforma per la llengua espiant (com els pederastes) nens petits al pati del col·legi i recollint tots els greuges que hi ha hagut, per haver-hi i imaginàries contra el català. Treu-te ja la biga de l'ull iaio Alex.
  • Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 11:26
   Ricard juny 01, 2022 | 11:26
   Li proposo un joc. A veure si pot lligar Vostè els 4 actors racistes castellans i els 4 actes criminals (sense cap justificació judicial amb base legal) que, com a mínim, han comès. Actors racistes castellans: 1. CNI (dependent del gobvern imperial racista castellà. 2. Policia racista Militar. 3. Fiscal racista General. 4. Govern imperial racista castellà. Actes: 1. Vigilar il·legalment persones innocents, com al President Torrent. 2. Acovardir a persones innocents que volien votar totalment legalment l'1 d'octubre. 3. Denunciar i humiliar a persones innocents, com a Tamara Carrasco. 4. Espiar persones innocents, com a advocats de persones que tenien el defecte de tenir una orientació política totalment legal però que no agradava als castellans. Un cop hagi acabat el joc si no n'encerta cap pot estar segur que Vostè és un racista anticatalà.
 8. Icona del comentari de: ayuso.erc la mateixa tribu a juny 01, 2022 | 11:56
  ayuso.erc la mateixa tribu juny 01, 2022 | 11:56
  Fraile Junqueras, et dona plaer sexual robar als catalans, gran fill de p..? erc quinquis españols
 9. Icona del comentari de: Cal dir-ho a juny 01, 2022 | 12:38
  Cal dir-ho juny 01, 2022 | 12:38
  El Déu espanyol "unidad de Espana" és a sobre una fal·làcia com una casa. Fa riure dir-ne d'un ens que des del 1587 ha perdut un munt de territoris perquè se li han separat, "unitat indivisible". Fins i tot l'any 1976 sota el regnat de l'emerito, se'ls hi va separar la 52a província espanyola, la qual paradoxalment segons l'ONU encara és sota sobirania espanyola.
 10. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 01, 2022 | 12:57
  Gonzalo juny 01, 2022 | 12:57
  Seguid vomitando bilis, jajaja!
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 01, 2022 | 13:30
   Luisnomeacuerdo juny 01, 2022 | 13:30
   ¡Dáles caña!, Gonzalo, luego aún dirán que eres fascista, je, je, tú sólo piensas como un fascista, hablas como un fascista, actúas como un fascista, pero qué tiene eso que ver???: NO eres uns fascista!, je, je
   • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 01, 2022 | 16:24
    Gonzalo juny 01, 2022 | 16:24
    Le dijo la sartén al cazo.
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 02, 2022 | 21:06
     Anònim juny 02, 2022 | 21:06
     💩
 11. Icona del comentari de: Narcís ( és obvi la tergiversació que fum dels delictes aquest estat . . la prevaricació és el pa nostra de cada dia . . qui pot ser dessota un estat així ? ) a juny 01, 2022 | 13:05
  Narcís ( és obvi la tergiversació que fum dels delictes aquest estat . . la prevaricació és el pa nostra de cada dia . . qui pot ser dessota un estat així ? ) juny 01, 2022 | 13:05
  Article perfecte i fotogràfic del que és aquest estat .. ni més, més, ni menys, menys ( malauradament, es així .. qui pot negar-ho ? ) ! PD : com més pacífics som, més macarrons s'hi fan ! com més raonables som, més baboiades/ es desvien del tema ! com més rendiments produïm, més atracament sofrim !
 12. Icona del comentari de: Independentista a juny 02, 2022 | 06:21
  Independentista juny 02, 2022 | 06:21
  Doncs si, Ricard i Independentista Català; hom suposa que uns polítics es presenten a unes eleccions amb un programa concret, els ciutadans els voten i tenen majoria. Aleshores, què fan?. Complir el programa per al que fòren escollits?. Res d'aixó, llavors surten amb excuses de mal pagador i res de res. Qui ha de dur a terme els projectes polítics?. Els ciutadans d'a peu?. Ho haurien de fer els polítics, que aquesta és la seva missió, però no ho fan. Ja em direu com ens ho hem de manegar.
  • Icona del comentari de: Resposta a l'independentista a juny 02, 2022 | 11:31
   Resposta a l'independentista juny 02, 2022 | 11:31
   N'Hi ha que es pensen que aconseguir la independència és com prometre en un programa electoral que una carretera nova passarà per un determinat lloc... Perquè us penseu què en diem procés cap a la independència ? Per sentit comú un procés com més llarg més possibilitats hi ha de d'alts i baixos, la qual cosa no vol pas dir que desaparegui d'un dia per l'altre. Fer efectiva la independència d'un nou estat no és fa amb una app... Ens cal més sentit comú i més sentit d'estat a tots plegats.
   • Icona del comentari de: Replicant a juny 02, 2022 | 18:50
    Replicant juny 02, 2022 | 18:50
    Tu, que respons a l'independentista es nota que ets de la colla dels venuts d'ERC, que són els que preguen que l'autopista no s'acabi mai, no fos cas que haguessin de baixar del cotxe i fer alguna cosa. Es pensen morir amb la cantarella de "oh, és que el camí és molt llarg, eh? Mooooolt. Ai, goita, goita, que ara ve un revolt! Ho veus? Deixa'm conduir que he posat benzina fins que al meu 110 aniversari..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa