El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Carta oberta a Serrat en una llengua que no entén ningú

Benvolgut Joan Manuel Serrat. Ara fa uns dies vas decidir acomiadar-te per sempre dels escenaris després de cinquanta-set anys de carrera. Ho vas fer omplint tres cops el Palau Sant Jordi, prova inequívoca de la gran estima que et té la gent. T’estimen perquè les teves cançons, plenes de sensibilitat i de tendresa, els han colpit i els han arribat al cor. A mi també m’han colpit algunes i no em fa res confessar-te que em continuo emocionant cada cop que escolto Paraules d’amor o La tieta. Cal ser un atent observador de l’ànima humana per escriure aquestes cançons, sobretot la segona. Hom, potser despectivament, dirà que són cançons sobre petites coses, cançons que no parlen de qüestions intel·lectualment elevades. Jo no comparteixo aquest parer. Tota la nostra existència està feta de petites coses, coses d’aparença insignificant que, tanmateix, al final de la vida, adquireixen la seva justa mesura i perduren en el record. És meravellós que hagis sabut captar la universalitat d’aquestes petites coses, que n’hagis estat cronista i que ens les hagis transmès en forma de cançó.

No puc dir el mateix amb relació a la teva filiació política. Dic filiació, no pas ideologia, perquè en aquest món hi ha moltes altres coses a més de Catalunya i crec que compartim la mateixa aversió per les injustícies socials, per l’extinció d’espècies animals i per la repugnant espoliació dels recursos del planeta; xacres, aquestes, que ens aboquen irremissiblement a l’autodestrucció. I és justament per això que se’m fa difícil entendre que algú de la teva sensibilitat pugui ser tan insensible a la injustícia espanyola contra Catalunya, tan indiferent a l’espoliació sistemàtica dels seus recursos, tan indolent davant la persecució de la seva llengua, tan insolidari davant l’assetjament que pateixen els seus drets nacionals i tan abúlic davant la destrucció de tot allò que defineix la seva identitat com a poble.

On eres, l’U d’Octubre, benvolgut Joan Manuel? On eres, mentre el teu poble omplia els carrers de viles i ciutats per votar –votar, sí, votar, ves quina cosa tan bèstia i incívica!– i era brutalment agredit per l’Estat espanyol a la porta dels col·legis electorals? On eres, mentre les televisions d’arreu del món repetien i repetien les imatges de catalans apallissats i ensangonats per unes forces espanyoles rabioses i assedegades de sang? On eres, mentre Espanya empresonava la meitat del govern legítim de Catalunya i forçava l’altra meitat a l’exili? On eres, Joan Manuel? Tu, que vas viure l’exili i saps prou bé el que significa, no has obert mai la boca en defensa del president Puigdemont i de la resta de membres del seu govern. Vas callar l’any 2017 i continues callant el 2023. Es pot ser espanyolista, sens dubte, però els drets humans haurien d’estar per damunt d’aquesta filiació, no creus? Llevat, és clar, que pensis, com pensava el teu exiliador, que la ‘unidad de España’ està per damunt de tot. On eres, quan molts dels qui t’alaben, t’aclamen i t’aplaudeixen cridaven: “¡A por ellos!”? On eres, Joan Manuel?

Has callat i continues callant com ho han fet i com fan molts dels teus col·legues espanyols de ‘izquierdas’. Ni tan sols has obert la boca les vegades que el teu company Joaquin Sabina ha explicitat la seva catalanofòbia. Supremacista de soca-rel, Sabina, menyspreant la llengua catalana, diu: “Yo me considero de una patria mucho más grande, que es mi lengua, la lengua española”. Aquest supremacista és l’home amb qui has compartit escenari tantes vegades. Recordes el diàleg catalanofòbic que ell i Arturo Pérez Reverte van mantenir a El Mundo TV l’any 2016? Referint-se a Catalunya, Reverte diu: “En el siglo XVIII, como soy jacobino, lo habría solucionado “¡Chas! ¡Chas!, guillotina. Ahora no tiene solución. Entonces se podía pasar una población entera a cuchillo; pero en el siglo XI, no en el XXI”. I Sabina li respon: “Me adhiero a la propuesta”. Ningú no va sentir la teva veu.

En el teu concert de comiat vas presentar la cançó Plany al mar dient: “I va ocórrer que aquestes platges on vaig aixecar els meus castells de sorra van anar omplint-se de plàstics i de llaunes i les seves aigües es convertiren en un femer i el mar que va batejar la meva infantesa és avui un sarcòfag on descansen milers d’homes i dones que han pagat amb la seva vida l’intent de fugir d’ells mateixos”. Belles paraules de denúncia que naturalment comparteixo. Ves per on, entre els assistents, a primera fila, al costat de Miquel Iceta, hi havia Pedro Sánchez, líder del partit dels teus amors, que encobreix la matança de Melilla del 24 de juny d’enguany, dia en què trenta-set subsaharians van ser assassinats policialment mentre intentaven, com tu dius, fugir d’ells mateixos. D’ells mateixos i de la fam. Pedro Sánchez, fins i tot va fer callar Podemos ‘por razones de Estado’. I és Sánchez, aquest progre-universalista que t’aplaudia entusiasmat, el mateix que practica infinitat de devolucions sistemàtiques en calent sense cap mena d’escrúpol. Ho fa dia rere dia amb els immigrants que aconsegueixen sobreviure en aquest mar del qual et planys. Tenies Pedro Sánchez davant teu, Joan Manuel. Una gran ocasió per retreure-li el seu cinisme. Però no ho vas fer. Minuts abans, havies cantat aquella preciosa declaració d’amor a la terra anomenada “Pare”, en què et preguntes “què li han fet al riu que ja no canta”. Però ni l’endemà de l’U d’Octubre ni tampoc després ningú no va sentir que et preguntessis què li han fet a Catalunya.

En arribar al final del concert, et vas asseure i vas fer un breu discurs. Vas començar dient: “No puc deixar l’escenari…”, però, de sobte, una veu, una veu entre quinze mil, va cridar “¡En castellano!”, i tu, talment com si fos una ordre que vingués del més enllà, fent una demostració de submissió apresa, et vas aturar i vas dir: “¡Ah, pues sí! Lo voy a decir en castellano, sí, porque lo entenderemos todos”. I vas continuar ‘en la lengua que entiende todo el mundo’. Vas dir la frase més emblemàtica del nacionalisme espanyol a l’hora de residualitzar la llengua catalana i mostrar-la com una llengua inferior, d’estar per casa, que no té més raó de ser que la de ser parlada en la intimitat. Va ser així com, en un instant, et vas convertir en protagonista del “Romanço del fill de vídua”, de Joan Oliver, que diu: “A casa amb la mamà, quan no hi ha visita, parlo sempre en català”. El recordes, oi? Era una cançó que Els Tres Tambors cantaven el 1966. El 1966, Joan Manuel! Fa més de mig segle! I tu la mantens ben viva. Potser per això, ara fa tot just quatre anys, a l’Auditori del Fòrum de Barcelona, vas esbroncar un espectador que et va demanar una cançó en català. L’espectacle era “Mediterráneo da Capo”, d’acord. Però calia esbroncar l’espectador?

No em vull estendre més. Només volia transmetre’t les contradiccions que veig entre la sensibilitat que desprenen les teves cançons i la insensibilitat que mostres davant les agressions que rep Catalunya per part de l’Estat espanyol. És una paradoxa que un home com tu, que estima la humanitat i que la vol lliure, militi en les files del 155, braç a braç amb PP, Ciudadanos i Vox. ‘Llibertat’, benvolgut Joan Manuel, vol dir reconeixement del dret dels pobles, de tots els pobles, a decidir el seu destí. Un humanista no calla quan el seu poble és apallissat brutalment; un humanista, especialment si és artista, alça la seva veu per defensar la força cívica, pacífica i democràtica de les urnes. Et demano disculpes pel fet que aquesta carta que t’adreço tingui el format de carta oberta, però no t’has de preocupar gens perquè està escrita en català i, per tant, no l’entendrà ningú. Només dir-te finalment, Joan Manuel, que quan no hi siguis, si jo encara hi sóc, les cançons que has escrit i que m’emocionen avui em continuaran emocionant cada cop que les escolti. La discrepància política no m’entela el cervell. La vida de l’artista acostuma a ser prosaica, és la seva obra allò que perdura.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a gener 03, 2023 | 20:40
    Català gener 03, 2023 | 20:40
    El capteniment d'en Joan Manuel -Serrat té facil explicació: és un renegat. La pela el va fer botifler.
    125
    Icona de dislike al comentari de: Català a gener 03, 2023 | 20:40 33
    Respon
    • Icona del comentari de: fat boy a gener 04, 2023 | 15:17
      fat boy gener 04, 2023 | 15:17
      Igual que el Raimon. Vaja un altre.
      27
      Icona de dislike al comentari de: fat boy a gener 04, 2023 | 15:17 29
      Respon
      • Icona del comentari de: Català a gener 05, 2023 | 08:51
        Català gener 05, 2023 | 08:51
        En Raimon , com en Lluis Llach, la Maria del Mar Bonet i d'altres, mai han cantat en castellà.
        • Icona del comentari de: Maria del Mar Bonet ha cantat en castellà a gener 06, 2023 | 17:37
          Maria del Mar Bonet ha cantat en castellà gener 06, 2023 | 17:37
          Va ser el 2016 al Palau de la Música Catalana de Barcelona.
          • Icona del comentari de: Al perepunyetes a gener 07, 2023 | 18:22
            Al perepunyetes gener 07, 2023 | 18:22
            "Cantar" en espanyol vol dir fer-ho regularment, editar discs en aquesta llengua fer recitals, gires ("bolos" en diuen els entesos) a "sud-Amèrica", eixir a televisions espanyoles i promocionar els discs editats i cantar-los en aquesta llengua... Cantar puntualment en una llengua no vol pas dir que que canti professionalment ni que es dediqui a cantar en aquesta llengua. A en Raimon per exemple, el qual va cantar en català arreu del món, li havien proposat més d'una vegada de cantar en anglès i també en castellà... I l'exemple oposat a tot això és na Rosalia Vila i Tobella (Rosalía) que canta en espanyol o castellà, i una cançó que va fer en català no "l'acredita" com a cantant en "català", sinó que ella en fa del català una "anècdota" per a dedicar-la a la iaia ... No costa pas d'entendre aquestes situacions, ni l'evident fotuda situació de la nostra llengua. Ara també em ve a la memòria una cantant portuguesa que en un disc en portuguès incloïa una cançó precisament de Serrat en espanyol, i a ningú se li acut de titllar-la de cantant en castellà o espanyol.
            2
            Icona de dislike al comentari de: Al perepunyetes a gener 07, 2023 | 18:22 2
          • Icona del comentari de: A veure si el perepunyetes ets el teu @Al perepunyetes a gener 08, 2023 | 16:06
            A veure si el perepunyetes ets el teu @Al perepunyetes gener 08, 2023 | 16:06
            T'has inventat una definició ad hoc de “cantar en espanyol” per justificar que Maria del Mar Bonet mai no ha cantat en espanyol encara que ho va fer el 2016 al Palau de la Música Catalana de Barcelona. No cola xaval. El que està fet està.
  2. Icona del comentari de: Jordi Romaguera i Cubedo a gener 03, 2023 | 21:50
    Jordi Romaguera i Cubedo gener 03, 2023 | 21:50
    No sé per què en el 99 % de casos estic d´acord amb l´Alexandre. L´1% restant, també. L´únic que potser ho diria diferent. Quan parla de la tendresa de la tieta a mi em passa el mateix. Fins i tot jo que no he trucat mai a la ràdio i que volien que diguéssim la millor cançó en català i la pitjor, també en la llengua d´aquí, vaig trucar i vaig dir per antena que la millor per mi era La Tieta i la pitjor La petenera de la mar de la Marina Rosell. 50 anys després penso exactament igual. Quan en Serrat es passa al castellà, obre un esvoranc perquè passi tothom. La Trinca, Glòria, N. Feliu, M. Rosell, fins Pi de la Serra, amb la qual cosa, amb la resistència, quedava prou clar que el català era i és la llengua del país i el castellà La Lengua del Imperio. No ho dic jo, què va! ho van dir els espanyols començant per Franco quan diu que la llengua culminarà el procés que ha encetat les armes. I als anys seixantes, amb la Nova Cançó es demostra que un país com Catalunya té una força que és capaç d´un article del 59, a Serra d´Or: ens calen cançons d´ara, d´en Serrahima de posar un moviment en marxa que encara dura avui dia. Per tant, no és que es passi a cantar en una altra llengua com qualsevol altra, sinó la que ens fa mal. La que per imposar-la han hagut de matar catalans. No parlem que un hom com Dyango vagi fer l´agost en castellà a Sudamèrica, però que quan Catalunya va dir: ara és l´hora! ell s´hi va afegir! Es veu la diferència o no. De petit, jo era fan del Serrat i el meu germà del Raimon. La meva tia, també se sentia identificada amb en Serrat, però quan es va passar al castellà, a casa es va acabar. Mai més va entrar cap disc d´ell, en foraster. A casa tinc l´estoig d´EDigsa, amb tres discos amb els recull de les cançons catalanes. Per al meu amic, també el trobo excel.lent, l´LP. Quan a la ràdio deien que ens havíem de conformar com era el Serrat, perquè era "bilingüe", ens ho deien com volent dir si no t´agrada, et fots! Però Serrat també és català i canta en castellà. Doncs no. Ja vaig dir que de Serrat, la seva obra en català, com la citada suara, forma part de la cultura catalana. I doncs el Serrat en castellà forma part de la cultura castellano-espanyola-sudamericana. Talment com la llengua que tenen. I doncs cadascú a casa seva i Déu a la de tots, com diuen. Doncs això. Un servidor va col.leccionar 333 cantants catalans amb cinta magnetofònica que són a l´Arxiu Nacional de Catalunya. I hi ha quasi totes les cançons (és fins el 1996), del Llach, com el disc de Luis Aguilé sobre Barcelona, el Lone Star, el Jimmy Fontana, la Rita Pavone, grans cantants de l´època que per ells va ser un honor i privilegi poder cantar els seus èxits en la llengua del Fabra, sense sentir cap vergonya, sinó ben al contrari. És a dir que Serrat, pot ser un molt bon cantant, repeteixo jo el tinc en català, i cadascú que faci el que vulgui, però després com a català i doncs per interessos crematístics s´ha passat al foc que més escalfa Jo tinc la sort que he romàs amb aquells que han estat lleials a la llengua i si hem perdut, mai no podré dir que vaig fer el que vaig poder, i que, sempre poder anar amb el cap ben alt. Ara que per edat, em toca enfilar el camí del no-retorn, estic content d´haver estat fidel al país i la seva llengua, no a les llengües, sinó a la llengua catalana, perquè el que dóna cohesió a un país és la seva llengua. Així que una persona que canvia de llengua a casa seva per tal que "ens entenguem tot", a part que no és veritat, resulta que és una persona sense principis, tot sabent que aquesta llengua passa per uns autèntics perills de substitució per part de la imposada Lengua del Imperio. Que té dret, en Serrat, a fer el que li doni la gana? Sí, i tant!. No cal dir-ho, però posicionant-se a favor del més fort i en contra del feble, també haurà d´acceptar que aquí passarà a la història com a botifler. O tampoc no li podem dir el nom que ell ha triat segons l´actuació que ha desitjat? Empatats.
    117
    Icona de dislike al comentari de: Jordi Romaguera i Cubedo a gener 03, 2023 | 21:50 18
    Respon
    • Icona del comentari de: Jordi Romaguera i Cubedo a gener 04, 2023 | 12:51
      Jordi Romaguera i Cubedo gener 04, 2023 | 12:51
      Encara em vaig deixar una cosa ahir. Com que diuen "algú" que escric la Bíblia, doncs ara faré la prórroga del partit. A part d´escoltar molt de tant en tant les cançons primeres que foren les millors, (per mi, amb els gustos no hi ha res a dir), doncs la cançó Mediterráneo, fa anys que l´escolto a través de la versió de Llorenç Santamaria, i és excel.lent, amb aquell accent mallorquí,l puc dir que supera i amb escreix l´original de la del noi del Poble Sec (Pueblo Seco) com va dir pels que no ho entenen. A sobre els tracta com a disminuïts!
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 04, 2023 | 12:53
      Ricard gener 04, 2023 | 12:53
      Un recull extraordinari Senyor Romaguera. Felicitats! Jo modestament he heretat alguns discos dels pares, com els magnífics Serrat (fins al de Machado), els Drums, Jimmy Fontana o Rita Pavone. Desgraciadament avui en dia no m'imagino a la discogràfica d'Eros Ramazotti invitant-lo a cantar en català. Són altres temps, però tinc bones notícies: canviar-los està a les nostres mans, i espero que Vostè, Senyor Romaguera, els visqui plenament amb la resta de compatriotes.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 14:20
        Gonzalo gener 04, 2023 | 14:20
        Lamento decirte que el abuelo cebolleta está más p'allá, que p'acá. Otro que la palmará siendo español. Como tú y como yo. La diferencia es que vosotros acabareis vuestros días amargados. Aún estáis a tiempo de vivir la vida como se merece. Sin amarguras. Tristes! Que sois unos tristes! Jajaja!
        12
        Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 14:20 94
        Respon
        • Icona del comentari de: Roger de Sarria a gener 04, 2023 | 15:41
          Roger de Sarria gener 04, 2023 | 15:41
          I tu un cinico...
        • Icona del comentari de: fat boy a gener 04, 2023 | 18:38
          fat boy gener 04, 2023 | 18:38
          I tu un matat. "Espanol es todo aquel que no puede ser otra cosa".
          • Icona del comentari de: Doncs bé a gener 06, 2023 | 17:34
            Doncs bé gener 06, 2023 | 17:34
            Català és tot espanyol que no pot ser res més.
            1
            Icona de dislike al comentari de: Doncs bé a gener 06, 2023 | 17:34 2
        • Icona del comentari de: Miler a gener 05, 2023 | 18:12
          Miler gener 05, 2023 | 18:12
          Que equivocats estàs, al pensar que estem amargats, ans al contrari estem orgullosos de parlar i entendre 2 idiomes, cosa que vosaltres no podeu i feliç amb el meu país perque hi visc i el trepitxo i el veig cada dia, cosa que molts que hi viuen estan renegant sempre. Serrat te unes cançons precioses que feia quan ell tenia sentiments i era poeta, de sobte va canviar i el que diu l'Alexandre tota la raó, mai s'ha pronunciat ajundant a Catalunya, ni una sola paraula ni un sol gest res de res, com si ell no fos català i això ho ha fet molt malament i jo no li perdono, escolto la seva música peeo com a persona m'ha decebut molt, i els seu pare català i la seva mare de l'Aragó que va venir a Catalunya a refer la seva vida també estaria trista, però tan se val cadascú es com es, ell es va juntar amb la colla del Sabina Ana Belen i Victor Manuel tan comunistes, tan bons que hi farem, la conciencia es la seva , ell es feliç així. Jo continuo sent feliç estimant el meu idioma català i vivint al meu pais Catalunya i no perdonaré mai a un poeta que ha callat davant el que li feient al seu poble que no ens ha recolsat mai ni una sola paraula això ja et demostra com és, Hablaré en castellano par que me entiendan lis tontos.
    • Icona del comentari de: Sira a gener 05, 2023 | 22:03
      Sira gener 05, 2023 | 22:03
      Molt d’acord amb vos.
  3. Icona del comentari de: Ricard a gener 03, 2023 | 21:52
    Ricard gener 03, 2023 | 21:52
    En Serrat sempre ha estat com és. A sobre ara té encara menys reflexos. Crec que l'artista ha de prevaldre. Senyors, és dificil ser brillant amb tot.
    23
    Icona de dislike al comentari de: Ricard a gener 03, 2023 | 21:52 68
    Respon
  4. Icona del comentari de: Un català i punt a gener 03, 2023 | 21:59
    Un català i punt gener 03, 2023 | 21:59
    Quina mania teniu els indepes d'atorgar-vos la capacitat de donar el carnet de bons i mals catalans. Per molt que us emprenyi, els catalans no indepes som tant o més bons catalans que vosaltres Serrat és un català lliure per expressar el que vulgui i com vulgui. Jo el dia 1 d'octubre, quan estàveu fent la butifarrada, estava a casa veient com us escalfaven i vaig riure molt. Ara encara ric ja que el covard més gran de la història catalana vius Waterloo com un rei i els indepes encara el venereu.
    39
    Icona de dislike al comentari de: Un català i punt a gener 03, 2023 | 21:59 149
    Respon
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 04, 2023 | 08:46
      Ricard gener 04, 2023 | 08:46
      No s'està parlant de ser independentista per a ser bon català. Per cert, ser independentista no li va gens malament a Catalunya, i per tant tampoc a vostè. Però com li deia l'argumentació va de defensa de la catalanitat. I suposo que vostè no està contra la catalanitat. Doncs sí, la crítica a l'independentisme té dret a fer-la, però no és la qüestió amb en Serrat. Li recordo que Raimon s'ha declarat contrari a la independència, però no té les crítiques que recull Serrat.
      63
      Icona de dislike al comentari de: Ricard a gener 04, 2023 | 08:46 10
      Respon
      • Icona del comentari de: jo mateix a gener 04, 2023 | 12:28
        jo mateix gener 04, 2023 | 12:28
        Perque el Raimon no e.s catalá, es valenciá
        25
        Icona de dislike al comentari de: jo mateix a gener 04, 2023 | 12:28 18
        Respon
        • Icona del comentari de: Ricard a gener 04, 2023 | 13:29
          Ricard gener 04, 2023 | 13:29
          Si Vostè creu que en Raimon per ser valencià no és català és absolutament normal que tant li faci la llengua dels catalans.
          • Icona del comentari de: Jo mateix a gener 04, 2023 | 15:32
            Jo mateix gener 04, 2023 | 15:32
            Oximoròn.
            3
            Icona de dislike al comentari de: Jo mateix a gener 04, 2023 | 15:32 2
          • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 17:48
            Gonzalo gener 04, 2023 | 17:48
            Tu vete a Valencia y diles que son catalanes. Jajaja!
            6
            Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 17:48 31
      • Icona del comentari de: Jordi Romaguera i Cubedo a gener 04, 2023 | 15:32
        Jordi Romaguera i Cubedo gener 04, 2023 | 15:32
        Sr. Ricard. Li agraeixo els seus mots perquè normalment quan em citen és per insultar-me. Vostè a més, diu que he fet una exposició amb arguments, per dir-ho així. Bé, com a parlemclar.cat ja he dit sempre que no parlo mai del que no hi entenc que és la majoria de coses. Però sí d´allò que m´he dedicat tota una vida: la llengua. I tothom a Catalunya, tard o d´hora haurà de prendre partit si es decideix per la nacional o de casa o per l´estatal o de fora. I en funció del que faci tindrem un resultat o bé un altre. En fi, continuarem de salvar la llengua de Catalunya perquè fer-ho és salvar el país. No hi ha més cera que la que crema. I li agraeixo sincerament el seu comentari ben respectuós. Un exemple per la majoria, sobretot dels anònims. Gràcies.
    • Icona del comentari de: Tururut a gener 04, 2023 | 14:12
      Tururut gener 04, 2023 | 14:12
      Si reies quan picaven a catalans com tu per votar, potser seràs molt català però molt mala persona. És la diferencia entre demòcrata i s1bn1rmal! Es pot entendre que els qui no vulguin la independència no facin res per aconseguir votar el futur de tots, ja ho farem els altres, però d’aquí a trobar normal que t’estobin per votar hi ha un pas de gegant!
    • Icona del comentari de: Torne a gener 06, 2023 | 07:17
      Torne gener 06, 2023 | 07:17
      Riure de les agressions a gent indefensa és de mala persona.
  5. Icona del comentari de: Poder matern a gener 03, 2023 | 22:54
    Poder matern gener 03, 2023 | 22:54
    Gràcies, Víctor. Estic amb tu. M'has emocionat. Cal estudiar què ha passa't amb els fills que tenen la mare castellana (la de Serrat crec que és ARAGONESA), els ha quedat un cordó umbilical d'Unió amb Espanya que no el poden trencar. M'ho comentava un alcalde, ara independentista, amb aquestes paraules: he viscut tota la vida amb les cançons de Manolo Escobar cantades per la mare o tota hora. Tot era Espanya. M'ha costat molt entendre Catalunya, trencar el cordó umbilical que la mare em va crear amb Espanya del "viva España".
    89
    Icona de dislike al comentari de: Poder matern a gener 03, 2023 | 22:54 19
    Respon
    • Icona del comentari de: Jordi Romaguera i Cubedo a gener 04, 2023 | 12:34
      Jordi Romaguera i Cubedo gener 04, 2023 | 12:34
      Té tota la raó. Però s´ha d´entendre perquè quan Franco va enviar la quantitat brutal de la immigració va ser per fer això que diu vostè. Per tal que mentalment estiguessin encara "allà" quan de fet ja es trobaven aquí. Jo tenia una àvia castellana però es va integrar perquè tota la resta de família era catalana. En canvi, quan venien famílies senceres la majoria no s´integraven. I aquesta és la qüestió que els polítics no volen entrar-hi. Què costaria fer un Congrés sobre la immigració on tothom pogués dir el que volgués (sense insultar ningú), i treure l´entrellat per fer-los veure que són una bomba de rellotgeria, i si no la desconectem esclatarà contra la llengua catalana perquè, l´altra, la castellana se l´haurà menjat. Això és el que volen? Oi que no, doncs, ara que vostè ha entès Catalunya, i el felicito de debò, podria fer molt entre la gent que escoltava l´Escobar perquè els catalans de sempre, prou feina tenim per desemmascarar els Vidals, Borrells, Quadras, etc.
      • Icona del comentari de: Josep Maria A. a gener 05, 2023 | 16:00
        Josep Maria A. gener 05, 2023 | 16:00
        Fill de pare castellà, i amb arrels familiars a diferents punts de la geografia espanyola, mai m'he sentit més català que ara. Vaig estudiar, com no podía ser d'altra manera en l'època franquista, en castellà, però a casa, al pati de la escola, al carrer, xerràvem en català... altra cosa era saber-lo escriure (encara ara no ho faig prou bé). Entristeix veure com la nostra llengua cada cop és més residual, i reconec que bona part de culpa la tenim nosaltres que, sempre hem estat educats i condescendents amb els que no la parlen. L'arribada dels nostres pares i avis a Catalunya, al meu entendre no va fer el mal que ara fa l'arribada d'altres migrants, la majoria de paisos de parla castellana, que no parlaran mai català perquè no els cal fer aquest esforç, i tampoc hi ha lleis que els hi obliguin a apendre'l, encara que no el vulgin parlar. Que una gran part de diputats del nostre Parlament s'expressin en castellà, es un fidel retrat del que ens està passant... estem perdent les arrels, estem perdent l'idioma, estem perdent el País, i els que l'haurien de mimar i cuidar, no ho fan prou bé, però allà segueixen cofois i asseguts a l'hemicicle.
        • Icona del comentari de: Com fer pedagogia per evitar perdre bous i esquelles a les escoles a gener 06, 2023 | 19:43
          Com fer pedagogia per evitar perdre bous i esquelles a les escoles gener 06, 2023 | 19:43
          No ens estranyi que les proves que es fan a les escoles perdin pistonades a Catalunya, cada cinc minuts arriben criatures procedents de sud-Amèrica a les classes, sense cap noció de català i amb pares que diuen que Mai el voldran aprendre. La moda de passar-se el dia fent treballs de grup fa que a demanda d'aquests nens tots parlin castellà sempre.
  6. Icona del comentari de: ernst a gener 03, 2023 | 23:19
    ernst gener 03, 2023 | 23:19
    Veure a Serrat per a mi es veure inmediatament al costat d'ell a Felipe ançonGonzález i Alfonso Guerra. Pel que fa a les cançons no em diuen cap de les d'ell ni del Llach, ni Raimon, ni tutti quanti. Jo escolto música clásica i a tot estirar Frank Sinatra
  7. Icona del comentari de: Sinchan a gener 04, 2023 | 05:49
    Sinchan gener 04, 2023 | 05:49
    Que por saco,queréis dejar en paz ya el Serrat! Que se ha retirado. Y todo porque no es de vuestro hilo político. Que donde estaba durante el 1 de octubre y el resto del proces? Pues en casa y trabajando como la otra mitad del pueblo catalan. Ah no..que esos no son catalanes segun vosotros, pues tenéis un problema.
    16
    Icona de dislike al comentari de: Sinchan a gener 04, 2023 | 05:49 84
    Respon
    • Icona del comentari de: JordiP a gener 05, 2023 | 18:17
      JordiP gener 05, 2023 | 18:17
      Sento haver de dir-ho, però s'han de tenir molt poquetes llums per a dir el que ha dit vosté. No hs entés absolutament res.
      • Icona del comentari de: Tot sembla indicar..... a gener 06, 2023 | 17:41
        Tot sembla indicar..... gener 06, 2023 | 17:41
        .... que qui no ha entès res de res ets tu @JordiP
  8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 06:13
    Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 06:13
    A veure convers sicari a sou del batxiller de Waterloo, l'U d'octubre en Serrat, com la majoria de catalants no abduïts, es va quedar a casa com Déu mana. I deixa de menystenir l'exili, el batxiller només és un fugit de la justicia que via a cos de rei a Waterloo, gràcies al seu xiringuito anomenat Consell de la República. De quina república? Doncs la de Narnia:) Dit això, a mi no m'agrada gens el Serrat com a músic, no com als mediocres com tu, que de tot en feu excel·lència, però és igual. En Serrat és un paio que viu bé, i si vius bé ja et va bé com estat tot, perquè si seguim als gurús de l'independentisme Catalunya se n'aniria a la misèria en dos dies, i molts perdríem el nostre estatus, cosa que no volem pas. Però és clar, com no sabeu relativitzar i viviu en un pensament monolític i totalment absolut on només hi ha la veritat de líders com el batxiller o el teu odiat Gandhi Gras, persones amb una maca de formació política, i de fet humana, totalment contrastada pels esdeveniments, doncs així us va, només tenir rancúnia i odi contra tot allò que funciona i per tant voleu destruïr, per igualar, a l'estil comunista, per baix, i fer-nos a tots uns desgraciats. Doncs ja et dic, no ho aconseguireu mai, car la gent formada intel·lectualment i amb possibilitats no us ho permetrem i menys a vells com tu a qui els hi queda quatre telediaris. Viu i deixa viure, a veure si ho apreneu d'una punyetera vegada! Doc.
    19
    Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 06:13 86
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 08:56
      Anònim gener 04, 2023 | 08:56
      “Només hi ha una manera de saber si un home és honest: li ho preguntes. Si respon que sí, segur que és corrupte.”
    • Icona del comentari de: Molta paraula buida per dir que continues veien comunistes… a gener 05, 2023 | 09:36
      Molta paraula buida per dir que continues veien comunistes… gener 05, 2023 | 09:36
      I la fantasmada del Ferrari no la dius avui?
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 15:10
        Doctor Strangelove gener 05, 2023 | 15:10
        Això li preguntes al meu "mini yo", talòs? Doc.
  9. Icona del comentari de: Farré a gener 04, 2023 | 06:22
    Farré gener 04, 2023 | 06:22
    Aquest article,comentari,sobre M. Serrat, és una obra mestra dels articles d'opinió.
    82
    Icona de dislike al comentari de: Farré a gener 04, 2023 | 06:22 12
    Respon
  10. Icona del comentari de: Temps de franquistes del psoe a gener 04, 2023 | 06:47
    Temps de franquistes del psoe gener 04, 2023 | 06:47
    Es diu Juan Manuel, com li deia su Madre, españolisima com el Generalisimo. Tota una vida fent de ploranera, pobre español tronat. I segur que torna fent recitals per viudes ploraires i analfabets musicals
    54
    Icona de dislike al comentari de: Temps de franquistes del psoe a gener 04, 2023 | 06:47 13
    Respon
    • Icona del comentari de: A mi se me ha la español a gener 06, 2023 | 19:47
      A mi se me ha la español gener 06, 2023 | 19:47
      La mare del Rivera que anava a cauntry deia als companys "a mi se me ha la español". Així han sortit els fills amb tant despreci i/o odi vers tot el que és català.
  11. Icona del comentari de: LoPep a gener 04, 2023 | 06:47
    LoPep gener 04, 2023 | 06:47
    Crec que en Serrat va descobrir cap al 1970 que se li havia acabat la inspiració. Va decidir vendre's com a botifler embolicant-se amb la bandera progre. I econòmicament li ha anat rebé. I certament no ha fet cap cançó en 50 anys que valgui la pena. Sembla que reciti amb un vague fons musical sempre igual.
    59
    Icona de dislike al comentari de: LoPep a gener 04, 2023 | 06:47 11
    Respon
    • Icona del comentari de: No tens raó a gener 06, 2023 | 18:06
      No tens raó gener 06, 2023 | 18:06
      Parles per no callar. Es nota que no coneixes l'obra de Serrat.
  12. Icona del comentari de: Cge a gener 04, 2023 | 07:26
    Cge gener 04, 2023 | 07:26
    Serrat es molt conegut, però també ha fet una gran errada en el seu últim concert, errada que arrossegará tot el que li queda de vida. La jugada del idioma a Eurovisión li va sortir bé ( principi) i la del Palau malament(final). Potser ell té molta fama , però el que no té es humanitat, només egoïsme, si el comparem amb el que estan fent quantitat de artistes i esportises a l'Iran, per defensar a les dones, allà estan jugant-se la vida literalment. per tant , es demostra que tota aquesta colla de genteta amics de la "ceja", són una colla de caragirats i venuts l poder. Fa molts anys que aquest home ja no es del nostre país, només canta en català perquè te les caçons fetes de fa anys, perquè sinó. les darreres lletres són en la lengua del imperio?.
    78
    Icona de dislike al comentari de: Cge a gener 04, 2023 | 07:26 11
    Respon
  13. Icona del comentari de: avia a gener 04, 2023 | 08:34
    avia gener 04, 2023 | 08:34
    exelent article, aquest article tambe emociona com moltes de les cançons d,en Serrat.....en quin moment aquest artista es va deixar embaucar pel partit
    58
    Icona de dislike al comentari de: avia a gener 04, 2023 | 08:34 14
    Respon
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 09:25
      Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 09:25
      Vella xarona hiperventilada, en català es diu "entabanar" i no pas "embaucar", tros d'analfabeta! Escolta, per què no te'n vas al casal d'avis i deixes això per a la gent civilitzada? Doc.
      • Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 11:22
        Anònim gener 04, 2023 | 11:22
        I tu, abans de parlar, perquè no aprens educació?
        • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 11:52
          Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 11:52
          Qui coi ets tu per dir qui és educat, talòs! Aquesta vella és una hiperventilada que insulta la intel·ligència, per tant, això de l'educació l'hi has de dir a ella, meló! Doc.
      • Icona del comentari de: Desgraciat a gener 04, 2023 | 22:00
        Desgraciat gener 04, 2023 | 22:00
        Criatura mal educada, egòlatra, violenta, burra, inhumana, poca pena... Quan siguis avi, intenta recordar la 'lliçò' que avui has escrit per una àvia que estima el seu Paí i la seva llengua i tot pensan-t'hi PLORA, DESGRACIAT DE MERDA
      • Icona del comentari de: Enamorada del meu país a gener 05, 2023 | 16:27
        Enamorada del meu país gener 05, 2023 | 16:27
        Per què els espanyolistes com tu, us poseu tan nerviosos i desseguida insulteu.?
    • Icona del comentari de: Català a gener 05, 2023 | 15:30
      Català gener 05, 2023 | 15:30
      Doncs... crec que es va deixar entabanar pels diners, més que no pas per un partit.
  14. Icona del comentari de: Pep Codó a gener 04, 2023 | 09:26
    Pep Codó gener 04, 2023 | 09:26
    Gràcies Victor, expliques clarament el que molts pensen i pocs diem.
  15. Icona del comentari de: Casiopeo a gener 04, 2023 | 10:12
    Casiopeo gener 04, 2023 | 10:12
    Aquest romaguera ha escrit la biblia en fascicles mare meua
    • Icona del comentari de: Jordi Romaguera i Cubedo a gener 04, 2023 | 12:42
      Jordi Romaguera i Cubedo gener 04, 2023 | 12:42
      I vostè què li importa? Si no li agrada faci com jo, no ho llegeixi .Per cert per què sou tan covard i espanyol que us amagueu amb un pseudònim?
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 04, 2023 | 17:11
        Doctor Strangelove gener 04, 2023 | 17:11
        Per què en cas contrari tarats com tu ens assenyaleu! I deixa de dir covards als espanyols "valent de Sarroca", vés això ho dius fora de Catalunya, tros de quòniam! I no és per res, però un servidor és una mica més important que tu, i no dic el meu nom per culpa de sonats com tu! Doc.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 19:30
          Gonzalo gener 04, 2023 | 19:30
          Estem esperant veure el vostre Ferrari
        • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a gener 04, 2023 | 20:15
          Lionel Mandrake gener 04, 2023 | 20:15
          Vos sou molt valent doctoret sota el paraigua de l'estat espanyol i llurs aparells, lawfare judicial, espionatges el·legals, fiscalia espanyola afinadora, tacitos, villarecos i tota la patuleia al servei de la ridícula fal·làcia de la indivisible i inseparable unitat d'Espanya, la qual fal·làcia anteposeu sempre a la democràcia, els drets fonamentals i els sentit comú i cívic.Doc
        • Icona del comentari de: Pepet a gener 05, 2023 | 16:12
          Pepet gener 05, 2023 | 16:12
          Visca la toleranca cap els intolerants. Cada paràgraf que escrius està farcit de mots insultants i malsonants. Aquest és l'únic motiu pel que et diuen que et fa falta més educació, però jo hi afegiria que aquest llenguatge emprat per tú i molts d'altres com tu, deixa entre veure el vostre taranná racista i intolerant, pròpis de éssers marcats pel feixisme ultradretà. Apa, ves i que et moqui la iaia
  16. Icona del comentari de: Albert a gener 04, 2023 | 10:34
    Albert gener 04, 2023 | 10:34
    Molt d'acord en tot, menys en la idea desvergonyida de demanar al tòtil d'en Serrat que defensés al pòtol triler de Waterloo, aquell irresponsable de la DUI de sis segons que va fugir deixant el poble en pilotes, havent assegurat que faria efectiu el resultat de l'1-O en 48 hores; el pallasso de la fake DUI d'una independència que mai va pretendre fer, mai va per tant preparar, i mai hauria tampoc tingut el talent i categoria de fer. Això em sembla demanar massa.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 09:04
      Doctor Strangelove gener 05, 2023 | 09:04
      Per què en cas contrari tarats com tu ens assenyaleu! I deixa de dir covards als espanyols "valent de Sarroca", vés això ho dius fora de Catalunya, tros de quòniam! I no és per res, però un servidor és una mica més important que tu, i no dic el meu nom per culpa de sonats com tu! Doc.
      • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a gener 05, 2023 | 10:58
        Lionel Mandrake gener 05, 2023 | 10:58
        Doctoret, els castellanoespanyols duen més de 300 anys intentant assimilar i vertebrar catalans a la seva "nacionalitat", potser tots no son tarats, però, alguna cosa segurament tenen...Fins i tot varen inventar-se el "concepte" anomenat "conllevancia" per a definir el període de transició mentre no tenen tots els catalans espanyolitzats i assimilats a ells.Doc
  17. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 10:39
    Gonzalo gener 04, 2023 | 10:39
    Para completar la desfachatez de artículo, han faltado las palabras colono, inadaptado, botifler, y sobretodo, facha. Dais mucho, pero que mucho asco.
    10
    Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 10:39 53
    Respon
    • Icona del comentari de: Esther a gener 04, 2023 | 12:47
      Esther gener 04, 2023 | 12:47
      Caraculo ha hablado... por las mañanas al mirarse al espejo, ¿que ve?: mierda 🤣🤣🤣
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 13:36
        Gonzalo gener 04, 2023 | 13:36
        Y miss "barretina enroscada" ha contestado. 🤣🤣🤣🤣🤣
        • Icona del comentari de: Esther a gener 04, 2023 | 14:37
          Esther gener 04, 2023 | 14:37
          Caraculo vuelve a hablar... por el mediodía al mirarse al espejo, ¿que ve?: mierda 🤣🤣🤣
          • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 17:46
            Gonzalo gener 04, 2023 | 17:46
            Y miss "barretina enroscada"ha vuelto a contestar. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
            3
            Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 17:46 22
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 05, 2023 | 18:35
      Anònim gener 05, 2023 | 18:35
      Doncs per si hi faltaven, ja ho has dit tu
  18. Icona del comentari de: isidoro a gener 04, 2023 | 10:55
    isidoro gener 04, 2023 | 10:55
    El Tribunal Popular separatista, reunido en sesión plenaria, ha dictaminado: El cantautor Juan Manuel Serrat, conocido por sus simpatías con el españolismo, merece el castigo máximo : se le condena a 100 años de vergüenza pública por haberse atrevido a pronunciar palabras en el idioma del ocupante. El ahora juzgado tuvo, hace pocas semanas, la desfachatez de expresarse públicamente en lengua prohibida en este territorio. Lo cual constituye una violación gravísima de las Leyes Fundamentales del Nuevo Régimen Puchimontesco. Añade el Tribunal : El que escuchare canciones de dicho autor en idioma castellano y fuere sorprendido por la Autoridad competente ( militar, por supuesto) , tanto en vía pública como en la intimidad de su hogar, será igualmente represaliado y considerado enemigo de la República. Barcelona, 4 de Enero de 2022
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 11:42
      Gonzalo gener 04, 2023 | 11:42
      Están haciendo lo mismo que hacían los franquistas.
      • Icona del comentari de: Gavanenc a gener 04, 2023 | 16:39
        Gavanenc gener 04, 2023 | 16:39
        Això sempre ho dieu els xovinistes espanyols i mentiu. Els "governadors" franquistes prohibien parlar en català en públic i censuraven els textos de les cançons dels nostres cantautors. Solament al final del patètic règim dictatorial de franco quan ja tenien a tothom reprimit i el país fet un nyap, varen deixar fer fer algunes obres de teatre i manifestacions culturals i folkllòriques en la llengua pròpia del país... No ens intentis aixecar la camisa com a vulgar xovinista espanyol que ets, amb segles de supremacia castellana i sota el paraigua de l'estat espanyol us sentiu valentets i amb llicència per a fer-nos empassar rodes de molí, però, ja no aconseguiu enganyar ni convèncer ningú. No és que et confonguis, és que intentes directament enganyar.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 17:47
          Gonzalo gener 04, 2023 | 17:47
          Al final de la dictadura? Seguro? En qué año legalizaron a Omnium Cultural?
          • Icona del comentari de: Gavanenc a gener 04, 2023 | 20:08
            Gavanenc gener 04, 2023 | 20:08
            Si bé ÒM fou fundat el 1961, al final de la dictadura (1939-1975) escapolint-se de la censura i la repressió, l'any 1963 l'entitat cultural fou escorcollada i clausurada fins el 1967, malgrat que seguí treballant clandestinament com tot el moviment democràtic i anti-franquista. El que no s'atreví a fer la dictadura de franco, empresonar dirigents d'ÒC ho va fer la democràcia "plena" espanyola fruit del "prucés" inacabat (transició78) de la dictadura a la democràcia (plena) l'any 2017. Et penses que ets molt gracioset endolcint sempre i intentnat restar importància a la maleïda i patètica dictadura del feixista franco, mentre alhora intentes desacreditar la lluita i els avenços de l'antifranquisme, però, no aconsegueixes aixecar la camisa a cap demòcrata, tros de quòniam i xovinista ultraespanyol Gonzalo, claca i comparsa ridícula de l'estat espanyol i el lawfare espanyol. Tota la repressió de l'estat espanyol a llarg termini no us eixirà gratis.
            21
            Icona de dislike al comentari de: Gavanenc a gener 04, 2023 | 20:08 1
          • Icona del comentari de: Al xovinista espanyol Gonza a gener 04, 2023 | 22:01
            Al xovinista espanyol Gonza gener 04, 2023 | 22:01
            L'associació Òmnium Cultural la varen fundar l'any 1961 a les acaballes del franquisme, però, fou escorcollat per la policia espanyola i tancat l'any 1963 i continuà en la clandestinitat fins el 1967. Allò que no gosà fer el règim franquista fou empresonar dirigents d'Òmnium Cultural... En Gonzalo és un cínic i es creu llestet, ens vol fer creure sempre que el seu Franco va permetre tot d'una la llengua catalana, activitats democràtiques que segons ells eren "subversives" i les llibertats més elementals, reunions... però, moltes de les coses que s'anaven aconseguint amb esforços fora de la clandestinitat, a les acaballes del franquisme, foren a base d'intentar esquivar, amb autocensura i precaucions, evitar respostes negatives del governador espanyol de torn, i eludir la censura, retallades d'activitats, prohibicions, repressió i tota la normativa i lleis antidemocràtiques del franquisme, així sovint amb la col·laboració de sectors demòcrates i progressistes de l'església catòlica, en el sentit que permetien fer actes en els seus locals, activitats i fins i tot revistes i publicacions, sota l'empara d'alguns bisbats, les seus dels quals no podien ésser assaltades per la policia espanyola. És d'un cinisme mot bèstia i una gran indecència que sempre intenti fer-nos creure que el franquisme segons ells fou "benèvol", "tolerant", "paternal" i / o "permissiu" i el seu "como-Franco-al-revés", cançoneta que ens repeteixen xovinistes espanyols com en Gonza son d'una mesquinesa intolerable.
            19
            Icona de dislike al comentari de: Al xovinista espanyol Gonza a gener 04, 2023 | 22:01 2
          • Icona del comentari de: Però si Omnium aCultural la van fundar franquistes a gener 06, 2023 | 17:58
            Però si Omnium aCultural la van fundar franquistes gener 06, 2023 | 17:58
            Òmnium aCultural va ser fundada l'11 de juliol de 1961 per Lluís Carulla i Canals (empresari Gallina Blanca), Joan Baptista Cendrós i Carbonell (empresari Floid), Fèlix Millet i Maristany (quan va esclatar la guerra civil va marxar a Burgos i col·laborà amb el bàndol fascista), Joan Vallvé i Creus (director gerent de l'empresa Metales i Platerías Ribera, l'empresa encarregada d'encunyar la pesseta a Poble Nou a la dècada de 1960); i Pau Riera i Sala (empresari del sector tèxtil). Defensar la cultura en català mai no va ser incompatible amb el franquisme.
            2
            Icona de dislike al comentari de: Però si Omnium aCultural la van fundar franquistes a gener 06, 2023 | 17:58 3
          • Icona del comentari de: Pere a gener 07, 2023 | 13:45
            Pere gener 07, 2023 | 13:45
            Solament manquen aquests farsants a sou. Ara aquest tros de quòniam ens intenta fer creure que Òmnium Cultural no fou fundat per antifranquistes, com és pot ésser tant mala persona ? Ara solament manca, que com aquell qui no vol la cosa, ens intenti fer creure que tots els nascuts abans del 1975 (des del 1939), i llurs descendents, son "franquistes". Escriure falsedats de la mena com "Defensar la cultura en català mai no va ser incompatible amb el franquisme" (?!), és tenir molt mala bava, ésser un mal parit, no tenir escrúpols i estar molt nervioset, segurament per la manca crònica d'arguments per a seguir intentant defensar el nostre país dins d'Espanya. Guaita gracioset annexionista espanyol, com se sol dir, que et moqui la teva iaia i alhora que algú t'expliqui en què consistí el patètic, miserable i deplorable franquisme (1939 / 1975) i tota l'herència que deixà i que encara patim,
    • Icona del comentari de: JordiP a gener 05, 2023 | 19:29
      JordiP gener 05, 2023 | 19:29
      Cretí. Sento insultar, però cal posar-vos al vostre lloc. Massa gent ha mort, fugit o patit sota els vostres ídols com per a fer tanta broma indigna i sectària.
    • Icona del comentari de: Militars a Catalunya a gener 06, 2023 | 19:52
      Militars a Catalunya gener 06, 2023 | 19:52
      Els militars són quasi tots espanyols, centralistes, anticatalans, puteros i mal educats
      • Icona del comentari de: Ehem ! a gener 07, 2023 | 18:05
        Ehem ! gener 07, 2023 | 18:05
        És evidents els militars "professioanals" espanyols son quasi tots espanyols i hispanoamericans, tret del "legionarios" que son arreplegats de qualsevol lloc. Aprofitem per a escriure, una volta més : Fora les forces d'ocupació !
  19. Icona del comentari de: Kiss a gener 04, 2023 | 11:17
    Kiss gener 04, 2023 | 11:17
    Serrat o no Serrat aquesta es la custio? Jo crec que no. Serrat pot fer el que vulgui , amb la seva llibertat d’expresio, i a fe que ho ha fet despreciant una de les llengües en que canta ,mes aviat amb sembla un xaquetero busca vides. I mai he anat a un concert seu, el q’hi hagi anat deu ésser per cuestions artístiques, cosa que ho trobo discutible. A fer la mar aquest pringat!
    • Icona del comentari de: Gironí. a gener 05, 2023 | 08:57
      Gironí. gener 05, 2023 | 08:57
      Jo tampoc; va actuar dues vegades a la població on visc i no hi vaig anar. Mau, ja de bon primer, va acabar de fer-me el pes.
  20. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 11:55
    Gonzalo gener 04, 2023 | 11:55
    Entrevista a Lluís Llach en la revista "La Realidad" el 11de septiembre del año 2000. "A mí el nacionalismo no me interesa, además es profundamente peligroso. Que me llamen ‘nacionalista’ no me gusta". Lluís Llach, hijo y nieto de declarados franquistas, primer cantautor que apareció en TVE cantando en catalán en la dictadura. Ese es vuestro referente, no? Asco dais, banda de supremacistas.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 04, 2023 | 20:40
      Ricard gener 04, 2023 | 20:40
      Confons nacionalisme amb xovinisme. Nacionalisme és el moviment que reivindica l'organització política independent d'una nació. Voler això no és negatiu ni positiu cadascú pot desitjar el que vulgui pel seu país. Xovinisme- de xovinista espanyol ho ets tu- vol dir admiració excessiva pel propi país associada a un menyspreu per les altres cultures o països. Però, s'esdevé que el mot "nacionalisme" està desprestigiat i és pejoratiu en moltes llengües, perquè es confon amb xovinisme i xovinista. Tu Gonzalo ets un xovinista espanyol com una casa.
    • Icona del comentari de: Ruc a gener 04, 2023 | 22:07
      Ruc gener 04, 2023 | 22:07
      Informa't del que pensa Lluís Llach i calla periodista fracassat i pagat per feixistes. Treballa una mica i sobretot ESTUDIA HISTÒRIA DE GATALUNYA, ruc
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 13:38
        Gonzalo gener 05, 2023 | 13:38
        Tranquilo, burrito. Estas tan alterado, que no sabes ni escribir el nombre de nuestra comunidad autónoma. Jajaja! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
        • Icona del comentari de: JordiP a gener 05, 2023 | 19:53
          JordiP gener 05, 2023 | 19:53
          Miraqui parla, que no sap ni posar els accents a la "seva" llengua. Mestre tites, ets el maestro Ciruela, que no sabía leer y puso escuela. Recorda que "los hombres inteligentes encuentran los errores. Los otros, las erratas". Apa, vas despatxat. Torna a per més.
          • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 22:42
            Gonzalo gener 05, 2023 | 22:42
            Venga, ya estoy aquí. Y ahora haz como que te caes y abre bien la boquita.
            1
            Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 22:42 9
  21. Icona del comentari de: tip de franquistes del PSOE.GAL a gener 04, 2023 | 12:09
    tip de franquistes del PSOE.GAL gener 04, 2023 | 12:09
    Es un cantante latino i res més. España, una, grande y del PSOE.GAL
  22. Icona del comentari de: Fart de pallassos a gener 04, 2023 | 12:51
    Fart de pallassos gener 04, 2023 | 12:51
    En serrat va renunciar a la catalanitat quant González i guerra el van començar a subvencionar, per tant ve de molt lluny, no sé de que us estranya ara que algú que s'ha venut ho continuï fent igual que continua cantant com una lloca. El que no entenc és com tants catalans encara el segueixen després de humiliar-los des de fa tant de temps. Si gasteu un duro amb aquest ñol, us estranya que després diguin que ens han "pacificat"? Una mica més d'amor propi i dignitat senyors.
  23. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 12:53
    Anònim gener 04, 2023 | 12:53
    Com se enteren els sociates i els de ciudaguarros que el crítiques et fotaran una demanda. S'ha de ser burro per pagar per veure aquest tros d'ase.
  24. Icona del comentari de: kodi a gener 04, 2023 | 13:56
    kodi gener 04, 2023 | 13:56
    Doncs res, felicitar en Víctor Alexandre i al Sr. Romaguera article i opinió q subscric completament.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 04, 2023 | 14:21
      Gonzalo gener 04, 2023 | 14:21
      Por tu nick.....tienes menos luces que un barco pirata! Jajaja!
      • Icona del comentari de: kodi a gener 05, 2023 | 02:48
        kodi gener 05, 2023 | 02:48
        Veient el comentari ja es veu q t'han donat les dues medalles.
    • Icona del comentari de: Jordi Romaguera Cubedo a gener 05, 2023 | 17:49
      Jordi Romaguera Cubedo gener 05, 2023 | 17:49
      Molt agraït pels seus most. Si Quan n' insulten perquè no tenen arguments I els responc com cal, bé és lògic que, Quan m' alaben els correspongui d' igual manera O més encara. Agraït.
  25. Icona del comentari de: Mercè Ariza Boada a gener 04, 2023 | 14:28
    Mercè Ariza Boada gener 04, 2023 | 14:28
    A Serrat els que no l´entenen apa a difamar-lo en lloc de posar-se en situacio.Serrat va patir un exili de mes d´un any per haver parlat i posicionar-se per tant te tot el meu suport si no vol repetir la seva situació per segona vegada .A mes si tots els que poden fer-ho fessin tant per Catalunya com fa ell es callarian molts de foro aquet ,passa que no ho fa ventilant la sevas coses ,no es incumbencia de ningú.
    • Icona del comentari de: Tornara com el sabina de TODO POR LA PATRIA a gener 04, 2023 | 16:10
      Tornara com el sabina de TODO POR LA PATRIA gener 04, 2023 | 16:10
      A latinoamerica triumfa el MUY ESPAÑOL. Serrat el arte de llorar por españa una cloaca del psoe
  26. Icona del comentari de: Fes-t'ho mirar yayo Victor a gener 04, 2023 | 16:14
    Fes-t'ho mirar yayo Victor gener 04, 2023 | 16:14
    Larticle està totalment fora de lloc i té molt poc sentit.
    • Icona del comentari de: Adrià a gener 04, 2023 | 16:52
      Adrià gener 04, 2023 | 16:52
      És clar des del punt de vista d'un xovinista ultraespanyol assegut en un sofà sota l'empara de l'estat espanyol, el mateix que no permet, per exemple que la llengua catalana sigui la 25a llengua oficial de la Unió Europea malgrat que l'estat espanyol des del 1986 fa part d'aquesta Unió d'Estats europeus. Sembla que encara no ha tingut temps de fer allò que varen fer Malta amb el maltès (522.000 parlants), llengua cooficial a Malta juntament amb l'anglès i Irlanda amb el gaèlic irlandès (260.000 parlants) llengua cooficial a Irlanda juntament amb l'anglès). És clar, sabeu perfectament que solament que la llengua catalana fos oficial a la Unió Europea i que tingués més visibilitat i consideració pels propis parlants i la resta d'europeus, situacions com les de la desafortunada tenista o el lamentable paperot d'en Serrat, el qual admiro com a cantant i n'escolto moltes de les seves cançons, serien més difícils que es repetissin.
      • Icona del comentari de: Outatime a gener 04, 2023 | 21:45
        Outatime gener 04, 2023 | 21:45
        Com deien en un altre comentari, aquí s opina qui és un bon català o no. Com si hagués catalans de raça o bastards. Aquí tothom tira d hemeroteca segons el seu color. I de tothom es trobarà una debilitat o quelcom a criticar (massa fàcil). Em costa entendre encara aquest anacronisme de banderes en el segle 21. Esteu disparant a un cantautor qui a fet conèixer Catalunya a una bona part del món. Perquè ha d opinar? Diu algo, criticat. No diu res, criticat també. Potser ell, com jo, no entén com s ha arribat fins aquí. Proclamant un referèndum quan per tot el món hi ha una crisi econòmica enorme. Pq, si som sincers, el referèndum no es va fer per denigrar el catalans, sinó per la pela, demanar pela en plena crisi mundial... Molt solidari! I direu que la Espanya ho ha malgastat tot. I Catalunya, hem sigut un exemple? Mirant els defectes dels altres però no els nostres. Ràpid s oblida el majestic i l'època del CiU amb Pujol i companyia. Podem tallar la història on convingui a cadascú... No acabarem mai de trobar exemples. I personalment, el que ens hauria de preocupar és la cultura catalana avui: quina música escolten les noves generacions de catalans? Què veuen pel mòbil? Aquí teniu la resposta si el català està en perill i no criticant a un músic retirat que, precisament, a fet més per Catalunya que tots els que estem escrivint aquí, articulista inclòs.
        • Icona del comentari de: Maria Dolors Trenchs a gener 05, 2023 | 10:12
          Maria Dolors Trenchs gener 05, 2023 | 10:12
          Estic d’acord amb tot lo que diu la carta . Sort que encara tenim persones axis 🎾👏👏👏❤️
        • Icona del comentari de: En resposta a outatime a gener 05, 2023 | 10:51
          En resposta a outatime gener 05, 2023 | 10:51
          Sou el què no hi ha, l'únic "organisme" que reparteix i gestiona DNI per la força, és l'estat espanyol. Hi ha molts d'independentistes catalans que volem la república catalana i que tenir la nacionalitat catalana sigui una opció, qui vulgui viure com a resident sense tenir la nacionalitat catalana ho podria fer amb la legislació pertinent, com tenen els estats inclòs l'espanyol. És ridícul els que parleu de "graus" de nacionalitat i / o de repartir "carnés-de-buen-catalán"... Cínics, sou uns cínics, és evident que qui reparteix carnets d'espanyol i qui empresona "mals" espanyols és l'estat espanyol.
  27. Icona del comentari de: Kramer a gener 04, 2023 | 16:36
    Kramer gener 04, 2023 | 16:36
    I xq hi anaveu?.
  28. Icona del comentari de: Joan a gener 04, 2023 | 16:40
    Joan gener 04, 2023 | 16:40
    Totalment d'acord amb aquest article del Sr Alexandre.
  29. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 16:47
    Anònim gener 04, 2023 | 16:47
    Setrat es un catala universal no un fanatic politic
    • Icona del comentari de: Adrià a gener 04, 2023 | 17:10
      Adrià gener 04, 2023 | 17:10
      Precisament dol i ens dol que es comportés com un fanàtic polític i com un xovinista ultraespanyol.
    • Icona del comentari de: Maria a gener 04, 2023 | 22:12
      Maria gener 04, 2023 | 22:12
      Sí, en Serrat és un català universal, per això encara sap més creu que es comporti com un autèntic fanàtic polític xovinista espanyolista d'aquests que sempre fan cara de pomes agres i diuen que "s'interessen" de les coses que "preocupen" la gent...
  30. Icona del comentari de: Kiss a gener 04, 2023 | 16:50
    Kiss gener 04, 2023 | 16:50
    Boadella Serrat, al mateix sac!
    24
    Icona de dislike al comentari de: Kiss a gener 04, 2023 | 16:50 10
    Respon
    • Icona del comentari de: Resposta a Kiss a gener 05, 2023 | 11:09
      Resposta a Kiss gener 05, 2023 | 11:09
      No et passis, jo no els posaria al mateix sac, posats a triar prefereixo en Serrat, malgrat el lamentable paperot que va fer en abandonar la llengua pròpia de Catalunya a instàncies d'algú que mi jugo un pèsol que comprèn i segurament fins i tot va estudiar la llengua catalana. La gent ben educada que no comprèn una llengua demana que algú li tradueixi.
  31. Icona del comentari de: Cibullet a gener 04, 2023 | 17:47
    Cibullet gener 04, 2023 | 17:47
    Gran, dran, gran Sr. Alexandre. Magnific article ple de veritats i encerts, suscric tot el que hi diu. Felicitats!
  32. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2023 | 17:47
    Anònim gener 04, 2023 | 17:47
    100% d'acord. Tret que, si puc no esvolto ni veig aquest perdonatge.
  33. Icona del comentari de: Òscar Panadés Torres a gener 04, 2023 | 17:48
    Òscar Panadés Torres gener 04, 2023 | 17:48
    100% d'acord. Tret que, si puc no esvolto ni veig aquest perdonatge.
  34. Icona del comentari de: Tal com raja a gener 04, 2023 | 17:58
    Tal com raja gener 04, 2023 | 17:58
    Algú ho havia de dir. Clar i català.
  35. Icona del comentari de: Narcís a gener 04, 2023 | 19:30
    Narcís gener 04, 2023 | 19:30
    Digues-me quina mena de persona és i .. et diré quina classe d'artista idem ( o viceversa ) ! PD : se'n vagi amb l'altre pallasso a cantar defora nostres fronteres .. que estimen molt sa ' madre patria ' ( així, òbviament, res català ! ) ! Nota : com de tipus així han prosperat mitjançant els catalans , catalans després oblidats, per prosperar encara més via forans, en sa majoria anticatalans ! Anotació al marge : per fi mai més veure sa foto en rètols anunciant sa presència .. per fi ! Incidència : per què tothom se''ns acaba pixant al damunt àdhuc sense necessitat de fer més diners . . per fer-ne encara més els molt ' progres ' ?
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 09:36
      Doctor Strangelove gener 05, 2023 | 09:36
      Home Narcís, ja t'ha deixat sortir del frenopàtic? Doc.
  36. Icona del comentari de: Josep a gener 04, 2023 | 20:21
    Josep gener 04, 2023 | 20:21
    Ja sabem tots hon som. Uns dominadors i els altres oprimits. La llibertat te un preu que molts catalans no volen pagar. Un dia, aixo canviara. Els que es diuen ciutadans del mon, mai han fet res.
  37. Icona del comentari de: Simforosa Figuerola a gener 04, 2023 | 20:31
    Simforosa Figuerola gener 04, 2023 | 20:31
    L'altre dia vaig veure un espectacle-concert a Maastricht, el conductor o presentador quan parlava entre les actuacions, ho feia en neerlandès, llengua pròpia de Flandes (Bèlgica) i després ho traduïa a l'anglès, a la presentació i comiat ho fa fer també en francès i alemany. En aquest acte a ningú amb quatre dits de seny se li hagués acudit expressar-se en espanyol i dir "ho fa per a què tothom l'entengui". Si algú no vol expressar-se únicament en la llengua pròpia del nostre país, hi ha opcions amb sentit comú per a sortint-se'n, que no ofenen ningú ni la pròpia dignitat, i així evitar fer el ridícul com encara es fa lamentablement al nostre país i encara més és més lamentable per part d'un cantant activista, experimentat i veterà com és en Serrat, sincerament va decebre molt i molt.
  38. Icona del comentari de: Jesús a gener 04, 2023 | 20:54
    Jesús gener 04, 2023 | 20:54
    Profunda decepció democràtica. Profunda decepció humanística. Profunda decepció personal. El meu admirat i escoltat Serrat va oblidar tots els missatges implícits que envia amb les seues cançons i la seua història personal quan, després d el'1-O, no va tenir ni la més mínima sensibilitat per allò que predicava. La decepció no es transforma ni en odi ni en crítica, sinó en indiferència, que és allò que tinc per tot aquell suposat demòcrata que viu a l'Estat, però no ha tingut cap gest per defensar els principis democràtics i els drets humans de la nostra minoria nacional, és a dir, amb la immensa majoria de la societat espanyola.
  39. Icona del comentari de: lagrimitas a gener 04, 2023 | 21:03
    lagrimitas gener 04, 2023 | 21:03
    Es aqui donde reparten carnets de buen catalan? Me pone cuarta y media usted que tiene voz y voto
    • Icona del comentari de: . a gener 04, 2023 | 23:12
      . gener 04, 2023 | 23:12
      Ets tu el repartidor ?
    • Icona del comentari de: Pere a gener 05, 2023 | 11:17
      Pere gener 05, 2023 | 11:17
      "Carnets" de "catalan", no en reparteix ningú. Mentre que els "carnets" DNI d'identitat espanyola els reparteix l'estat espanyol i a moltes persones per força. Els xovinistes espanyols teniu com a mínim dues debilitats que sempre us delaten, tendiu a abocar contra els altres les pròpies misèries i intenteu sempre confondre amb allò que us agradaria que fos la vostra realitat.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 12:46
        Gonzalo gener 05, 2023 | 12:46
        Nadie te obliga a tener ningún DNI. Pero como español que eres, te recomiendo que cada 10 años te lo renueves. Así accederás a todos los servicios y parabienes que nos ofrece este estado democrático y de derecho que es España. Y ahora, seguid vomitando bilis.
        • Icona del comentari de: Gavanenc a gener 05, 2023 | 18:30
          Gavanenc gener 05, 2023 | 18:30
          Ha, ha, ha la mateixa cantarella i estil del campechano emerito del 2001 "la lengua castellana ( o espanyola) nunca fue lengua de imposición, sino de encuentro" [sic] Com us agrada als xovinistes espanyols intentar enganyar, intentar aixecar-nos la camisa i emmerdar. Quan els convé som "lo que pone envuestro DeNeÍ" i ara ens intenta fer creure que "nadie te obliga a tener ningún DNI" com si a l'estat espanyol es podés triar la nacionalitat del document d'identificació i del passaport... Sou us fantasmes i uns cínics de ca l'ample. Com més comentaris escriuen més es delaten...
  40. Icona del comentari de: Anna Maria Maristany a gener 05, 2023 | 00:20
    Anna Maria Maristany gener 05, 2023 | 00:20
    Fa anys que per mi, Serrat va emmudir... Aviat ni el recordaré... No val la pena!
  41. Icona del comentari de: ciutada del mon a gener 05, 2023 | 09:30
    ciutada del mon gener 05, 2023 | 09:30
    jajajajaja un tarat diu que els ciutadans del mon, no han fet res saps tu el que es un ciutada del mon paleto estelado de merda, es aquell que creu en el mon el planeta i la especie humana, amb totes les tribus i subtribus incloses en l'igualtat mundial, en que els huit mil millions de persones de`l'especie unica homo sapiens sapiens, viatjem en la mateixa barca, el planeta terra o sol 3, tercer planeta de una insignificant estel.la nana groga dita sol, una d 'entre centenars de milers de millions, de la galaxia via lactea , que es una de les mes de un billio amb b de galaxies de l'univers observable de l'altre el no observable que pot ser infinit ni parlem, ho entens paleto estelado o el teu mon no va mes enlla del ramat de xais o de porcs que en tens per terres osonenques on n'hiha molt de porc per cert com animal eh jajajajajajjaa.
  42. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 09:53
    Gonzalo gener 05, 2023 | 09:53
    Enternecedor ver cómo os picais. El mejor de todos, y el más ecuánime, el que ha dicho que menos quejarse de alguien que ha hecho más por el catalán que todos nosotros juntos, y que se fijen más en que idioma usan la juventud en esta nuestra comunidad autónoma. Con la tontería de repartir carnets de quién es catalán y quien no lo es, cada año se usa menos la lengua vernácula. En 3-4 generaciones, será puramente folcklorica y residual. Y lo que no consiguieron ni franco ni Gaspar de Guzmán y Pimentel Ribera y Velasco de Tovar, lo conseguiréis vosotros por vuestro odio hacia todo lo español. #etfelicitofill.
    • Icona del comentari de: Noi, que poca feina tens a gener 06, 2023 | 20:03
      Noi, que poca feina tens gener 06, 2023 | 20:03
      Que no treballes? Estàs a l'atur o et paguen per dedicar el temps a escriure bestieses contra Catalunya?
      • Icona del comentari de: Noi, fixem-nos-hi més a gener 07, 2023 | 12:22
        Noi, fixem-nos-hi més gener 07, 2023 | 12:22
        En diem "quina poca feina tens", no t'inventis idiomes. Pel que fa a la feina d'en Gonza es un tacito, es dedica a fer informes i a escriure comentaris a sou en una empresa tal com va contractar en Bartomeu del FCBarcelona quan va aconseguir la "presidència", un cop han fet la seva feina, la feina és restablir la normalitat, ho destaroten tot i sovint hi ha ingenus que cauen en els paranys espanyol... Som on som.
  43. Icona del comentari de: MHP a gener 05, 2023 | 10:21
    MHP gener 05, 2023 | 10:21
    Com sempre el supremacisme feixiste dels lazis, ataca allò que no enten i que no actùa segons no se sap bé, quina directriu. per identificar als "bons catalans", jejejeje, com si fóssiu vosaltres, curtets, qui han de dictaminar aquest estatus. Vist el volum de comentaris a aquesta merda d'article (com tot lo que escriu aques bon home), del sempre sonat Alexandre, es pot confirmar que Serrat es mès catalá que tots vosaltres, un geni i una gran persona. Apa i a gratar-vos al raconet, malparits.
    • Icona del comentari de: Ensenyat a gener 05, 2023 | 11:26
      Ensenyat gener 05, 2023 | 11:26
      L'infiltrat i xovinista espanyol (M)arc (H)ernandez (P)ons sempre intentant enganyar-nos i fer-nos combregar amb rodes de molí. Qui "identifica", espanyols i molts a la força, és l'estat espanyol amb un DNI. A més d'infiltrat és curt de gambals i incoherent, comença parlant de "bons" catalans i fineix qualificant el grau de "catalanitat" de Joan-Manuel Serrat (?!). L'infiltrat, i els de la seva colla, més patètics i contradictoris no ho poden ésser, encara que s'entrenin. No penso insultar-lo, no és el meu estil i a més a més ell mateix es desqualifica.
      • Icona del comentari de: MHP a gener 05, 2023 | 14:23
        MHP gener 05, 2023 | 14:23
        Al babau amb el tarro menjat "ensenya"t, bon any 2023 i que et curis de lo teu.
        • Icona del comentari de: A l'infiltrat a gener 05, 2023 | 17:47
          A l'infiltrat gener 05, 2023 | 17:47
          Nacho Ensenat ets tu, no t'amaguis, covard.
    • Icona del comentari de: A Marc H.P. a gener 05, 2023 | 11:38
      A Marc H.P. gener 05, 2023 | 11:38
      Però, que s'empatolla aquest xovinista ultra espanyol? Parla de dictaminar l'status de "bons catalans" i ell acaba determinant-ne el grau i status d'en Serrat... Aquests visionaris ultraespanyols sempre intenten projectar sobre els altres llurs misèries. Per a identificar el seu propi status, és clar ell es mira "lo-que-pone-en-tu-DNI", l'autèntic vull dir no el d'infiltrat, com a bon xovinista. Pobrissó, fa molta pena.
      • Icona del comentari de: MHP a gener 05, 2023 | 14:24
        MHP gener 05, 2023 | 14:24
        Siiiiii, pobret de mi, bua, bua i bua. Més val ser un xovinista que no un fatxa supremaciste, amic meu, ho entens o no arriba el teu cervell a percebre el missatge?
        • Icona del comentari de: A l'infiltrat a gener 05, 2023 | 17:55
          A l'infiltrat gener 05, 2023 | 17:55
          No ho sé, però, la supremacia i el feixisme solen anar sempre associats al vostre xovinisme espanyol. A propòsit assabentat que vol dir xovinista i repassa el significat de feixista i de supremacia. No et fa vergonya intentar projectar sobre els altres les teves pròpies misèries, Marc H.P. ?
  44. Icona del comentari de: Juan Ripollés a gener 05, 2023 | 11:24
    Juan Ripollés gener 05, 2023 | 11:24
    Sr Alexandre, el seu article vomita odi i mala educació .
  45. Icona del comentari de: Juan Ripollés a gener 05, 2023 | 12:30
    Juan Ripollés gener 05, 2023 | 12:30
    Gonzalo 11 Doctor Strangelove 6 Gavanenc 2 -------------------------------------------------------------- els demes no existim.
  46. Icona del comentari de: ciutada del mon a gener 05, 2023 | 13:06
    ciutada del mon gener 05, 2023 | 13:06
    no tens res a respondre a un ciutada del mon que t'ha explicat la seua consmovisio universal, tarat indepre estelado parla'm tu dels porcs osonencs, i de les muntanyes prepireaniques, com bon home tarat medieval tribal que ets, jo et parlare de galaxies planetes extrasolars, i altres sistemes estelars, tu lo petit, ramplon, vulgar i xabacano i jo lo gran majestuos i universal, aixi es la diferencia entre un ciutada del mon universal i cosmopolita, i un tarat tribal medieval , amb una visio dels seus porcs osonencs, bon fuet el de vic per cert, jajaja lo cortes no quita lo valiente.
    • Icona del comentari de: · a gener 07, 2023 | 12:40
      · gener 07, 2023 | 12:40
      Desperta't i descobreix el món. Més enllà d'Espanya (on arriba el teu nas) hi ha vida, viu-la en llibertat i democràcia.
  47. Icona del comentari de: Ramon Plana Blanche. a gener 05, 2023 | 13:17
    Ramon Plana Blanche. gener 05, 2023 | 13:17
    Jo estic molt lluny de la saviesa i acurada exposició del Víctor Alexandra. Com d’altres, que donen la seva opinió. Una opinió que sí que estigui més o menys d’acord. Jo només comentaré que des dels primers dies de persecució, d’aquells que Espanya és una Gran i lliure, a més que tothom que viu a la pell de brau, que és aquesta vostra Espanya. Quan jo tenia setze anys i d’això ja en fa setanta anys Per portar l’escut dels excursionistes de Catalunya cosit al braç, la guàrdia civil mel va estripar i en clavar un clatellot. Un dia a casa varem reble un requisit per part de La inspecció de la hisenda, situada a la quinta planta de la porta de l'Àngel. Aquell qui en va atendre per parlar en català en va dir-me, tots els fàstics i més que un pot imaginar-se. A més de picar en força al damunt de la taula. De fet, era la segona vegada que descobria que no era espanyol en tot cas de ser-ho perquè en tractaven tan malament. Amb la meva joventut que no tenia malícia vaig pensar que no n’érem Espanyols. I a casa hi havia llibres amagats en català. En ells vaig descobrir dues coses. Una que ens volien fer ignorants del que érem i som. Catalans i no Espanyols. També ami com d’altres deu haver passat, que admiràvem i respectàvem al Jove Joan Manuel Serrat. Però amb la democràcia, aquest senyor l’ha convingut callar i mirar cap al costat que més l’hi ha interessat, suposo que és pels diners, que l’han repercutit aquest canvi o pot ser que nosaltres els catalans solem ser uns babaus. Doncs des d’aquests seus fets, mai l'he comprat res, ni menys escoltar d’aquesta persona. Ni tampoc en tic cap mena d’interès amb ell. El prefereixo oblidar-lo. Però ara a tornar a florí el tema. Segurament que ell deu pensar a mi me l'aporten fluixa el cas d’haver viscut en on vaig néixer i en l’actual moment on visc és el que més m’interessa de la resta, que els bufin el cull. No vull tenir el que tenia i si vull continuar tenia el que tinc. Ramon Plana i Blanche
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 14:35
      Gonzalo gener 05, 2023 | 14:35
      "la vida de Ramon Plana Blanche". La historia que emocionó a Steven Spielberg. Próximamente en Netflix.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 05, 2023 | 14:39
      Gonzalo gener 05, 2023 | 14:39
      Ah...en una cosa tienes razón, ramoncito. Se la suda. Se la suda de arriba a abajo y desde atrás hacia adelante las gilipolleces que soltais. Hace exactamente lo mismo que el resto de buenos catalanes. Ver como llorais y llorais. Banda de cobardes e inútiles.
  48. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 05, 2023 | 15:15
    Doctor Strangelove gener 05, 2023 | 15:15
    16+70=86. No et queixis i gaudeix del temps que et queda! Doc.
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 05, 2023 | 17:05
      Anònim gener 05, 2023 | 17:05
      “No es queixi i gaudeixi”cretí maleducat…
  49. Icona del comentari de: Joan Perr a gener 05, 2023 | 16:25
    Joan Perr gener 05, 2023 | 16:25
    En Serrat, que començava a perdre pistonada, es va "autoexiliar" i aixi fer que és parles d'ell. Una maniobra pergecta per algú que ja s'estava acavant com artista. Quin "pajaru" aquest Serrat. Per no parlar de la seva relació amb la Mercedes......
  50. Icona del comentari de: Ninona a gener 05, 2023 | 22:24
    Ninona gener 05, 2023 | 22:24
    Bé, en Serrat que més dona…estem envoltats de personatges com ell. El preocupant és fer-ne cas.
  51. Icona del comentari de: J S c a gener 06, 2023 | 12:59
    J S c gener 06, 2023 | 12:59
    En Serrat es un subdit del 155, pq calia ser d'algun partit, no per idees, sino per anar actuant a les Festes majors i altres, potser en negre. és un dels descobriadors de les ameriques juntaments amb gen de madrid d'andalusica d'asturies. Jo nomes li valoro la lletre d'algunes cançons catalnaes, de les castallnes no en paraleè pq no son de la meva llengua
  52. Icona del comentari de: MHP a gener 06, 2023 | 20:45
    MHP gener 06, 2023 | 20:45
    Collons nazi-onalistes, si que us posa nerviós un democrata com en Serrat, es veu que no esteu acostumats a tenir en front democrates de veritat. Tranquils, podeu apendre una mica d'ell, es una bona oportunitat.
    • Icona del comentari de: N. Ensenat G. a gener 07, 2023 | 12:17
      N. Ensenat G. gener 07, 2023 | 12:17
      Tranquil infiltrat Marc Hernandez Pons, no et posis nerviós. Pren-te una til·la i que te la paguin els teus a compte dels fons reservats.
  53. Icona del comentari de: Ramon B a gener 07, 2023 | 13:51
    Ramon B gener 07, 2023 | 13:51
    La patuleia de xovinistes espanyolistes que per a intentar defensar Espanya i l'espanyolitat son capaços d'escriure coses de l'estil : "Defensar la cultura (en català) mai no va ser incompatible amb el franquisme", no solament es desqualifiquen tot sols, son uns falsaris hipòcrites i uns miserables provocadors.
  54. Icona del comentari de: Ramon Plana i Blanche. a gener 07, 2023 | 20:15
    Ramon Plana i Blanche. gener 07, 2023 | 20:15
    Em sap greu, que hi ha persones irrespectuoses a més grolleres. Perquè es poden expressar les opinions, sense cap necessitat. D'insultar. Com a intentat fer el Sr. Gonzalo. Però, aquest Senyor pot estar tranquil, sí, molt tranquil, que suposo que n'està, però no hauria d'estar-ne. Perquè comprenc que a vostè de tant en tant el deu ser difícil ser un Senyor. No m'ha ofès tinc la sort, que no m'ofèn aquell que vol no, i sí, aquell que té prou capacitat per fer-ho, sense oblidar-ne els raonaments.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 08, 2023 | 20:21
      Gonzalo gener 08, 2023 | 20:21
      En el momento en que me nombra, es que si le ha jodido mi comentario. Se lo repito de nuevo. Me la suda de arriba a abajo y desde delante hacia detrás lo que opine de mi otro amargadito que fue engañado por sus "libertadores". Os la metieron doblada. Lo sabéis. Y os jode que os lo recordemos cada dos por tres. Jajaja!
  55. Icona del comentari de: federalista a gener 10, 2023 | 08:49
    federalista gener 10, 2023 | 08:49
    algu paleto estelado que em rebati les meues idees sis plau, de l'universalisme, i em parli de porcs osonencs, jo parlo , de galaxies i altres sistemes extrasolars, i planetes extrasolars on potser n'hi haja vida, vinga va parleu algu de vosaltres del jabali prepirenaic estelado, sera curios sentir-vos tarats indepres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa