A veure si mouen el cul

Sembla que una llei que protegeix el català es pot incomplir amb total tranquil·litat

Hi ha una dada que ja no sorprèn gaire: només el 32,5% dels habitants dels territoris de parla catalana l’utilitza habitualment. Ara us faig a mans unes altres que són menys conegudes. La Llei del Cinema de Catalunya, aprovada pel tripartit l’any 2010, al seu article 18 deia que les empreses exhibidores tenien l’obligació d’exhibir almenys un 50% de projeccions en català. Parlo en passat perquè l’any 2017 el Tribunal Constitucional (sentència 89/2017) va rebaixar aquest percentatge al 25%. Això fa enfadar, oi? Doncs bé, tant de bo fos el 25%: el 2018 el percentatge de pel·lícules en català als cinemes era d’un 2,1%. La llei no es compleix.

Aquesta mateixa llei obliga les empreses distribuïdores a garantir que les pel·lícules que s’han estrenat als cinemes doblades o subtitulades en català s’han de distribuir a la resta de canals de difusió. Això tampoc es compleix. De les 2.000 pel·lícules i sèries que hi ha a Netflix, a finals del 2019 només quatre estaven disponibles en català.

La llei s’incompleix i no sentireu ni un mot dels suposats constitucionalistes. Sembla que una llei que protegeix el català es pot incomplir amb total tranquil·litat. Però curiosament, i potser més tràgic encara, és que tampoc sentirem gaire soroll per part dels partits que van aprovar la llei, ni per part del Govern que l’hauria de fer complir. On és la confrontació intel·ligent d’uns? On és la gestió assenyada dels altres? On és el catalanisme popular d’aquells?

He fet una petita prova i he preguntat a gent del meu cercle què sabien de la Llei del Cinema. Ho he preguntat a gent que llegeix les notícies, que fa servir xarxes socials i, fins i tot, a una persona que ha estat diputat. El que m’he trobat són respostes vagues, algun record (“era una cosa del tripartit, oi?”) i, en general, desconeixement. Òbviament ningú em va saber dir què diu l’article 18 d’aquesta llei. Tot el que acabo d’explicar és el reflex i resultat d’anys en els quals per alguna raó molt difícil d’entendre, el poder autonòmic català, ha renunciat en gran manera a defensar la llengua catalana com es mereix. O pitjor: que aquest poder autonòmic és incapaç de defensar res.

Jo crec que, més aviat, és la segona opció. De totes maneres, la campanya llançada per la Plataforma per la Llengua, en col·laboració amb l’Acadèmia del Cinema i el Clúster Audiovisual de Catalunya (reconec que no tenia ni idea que això últim existís) és necessària: per un Decàleg de Mesures per l’Audiovisual a Catalunya. La idea és, segons els impulsors de la campanya “que els partits i agents polítics del país assumeixin una sèrie de mesures per situar la nostra indústria audiovisual i la nostra cultura al lloc que li correspon”.

Sembla mentida que en ple 2021 s’hagi de demanar una cosa així. Us imagineu que als Estats Units calgués que algú es mobilitzés per convèncer polítics sobre la importància de Hollywood? Doncs això. Però si s’ha de fer, es fa. La idea és que els partits que es presenten a les eleccions es comprometin. Manifesto el meu escepticisme. Per sort, la campanya també està oberta a la ciutadania en general, que pot signar a favor del decàleg en aquest enllaç: mesaudiovisual.cat/decaleg/#signar. Potser, si signa prou gent, algú als partits mouen el cul.

Comentaris

  Joanna Salvans Arola 24/01/2021 6:17 pm
  Aaaaaixò! el que han de fer els espanyolistes és votar el PP i deixar estar el PSC per als Catalans. Prou de Pujol i que la gent de dretes voti un socialista! Enhorabona!
  A VORE 23/01/2021 11:54 pm
  Sense tenir un estat propi es totalment imposible defensar la llengua propia i han paissos que tenen estat propi hi tenen moltes difilcultats.
  Doctor Strangelove 23/01/2021 5:09 pm
  Un paio amb un català lamentable us alliçona i l'aplaudiu amb les orelles. On és l'orgull dels veritables catalans, els de soca-rel? Doc.
  15
  72
  Respon
   kodi 24/01/2021 6:13 am
   mira q n'ets de tòxic
   De soca-rel com tu? 24/01/2021 12:04 am
   Català de bé com tu? Fas mal al país i a la llengua!
  Ramon 23/01/2021 2:34 pm
  Per què censureu (dues vegades ja no pot ser casualitat) el cas dels tetrabrics de llet, com exemple rodó del poder que tenim com a consumidors per fer passar els fabricants per l'adreçador lingüístic?
  Narcís 23/01/2021 2:09 pm
  Sí, verament és increïble .. som a casa, som a nostra terra, som a Catalunya .. i gairebé tot en idioma aliè / d' altres latituds peninsulars ! PD : aquests són els que juguen amb el mot constitucionalista .. els més anticonstitucionalistes o que només hi són per a sembrar zitzània, enfilar-se i viure de la moma política ( cal esmentar quins partits gens ni mica, ni poc ni gaire democràtics de res ? ) !
  29
  34
  Respon
  Ramon 23/01/2021 1:07 pm
  Tu presentes un projecte a l'Ajuntament de Barcelona que acabi a bon preu amb el càncer, la COVID, Sálvame, les malalties coronàries i la fam del món, i si no està redactat en el que la fauna progre en diu "llenguatge inclusiu" ja te'l rebutgen sense ni tan sols llegir-lo. En canvi, per la Colau, la defensa del català és "un rollo".
  53
  13
  Respon
  Ramon 23/01/2021 12:52 pm
  Temps enrere anava a un gimnàs públic reconvertit en menjadora d'excàrrecs de l'Esquerra del Septenni Negre. Totes les pràctiques col·lectives en castellà. Ara imagina't els gimnasos privats. Però no cal convèncer els renegats. Només fent-ne córrer la veu, no trigaria gaire a aparèixer el primer anunci d'un gimnàs que anunciaria explícitament que el monitor ho fa en català. I ja veuríeu si trigarien gaire espanyols, renegats i indiferents a reaccionar per no perdre aquest nínxol de mercat.
  53
  73
  Respon
  Ramon 23/01/2021 12:45 pm
  Una cosa no treu l'altra. Òbviament, que si cal subvencionar, s'ha de fer en ajut de la llengua catalana i no de caravanes pijoprogres pel Serengeti. Però hi insisteixo: podem fer-hi molt, només que els catalans amb consciència lingüística o sigui catalanista o sigui patriòtica -ja en descarto per tant l'actual cúpula d'ERC-, en siguem prou nombre que apliquessin aquesta consciència com a consumidors en el dia a dia i en mil àmbits que no ens seria cap entrebanc, cap molèstia, cap baralla.
  61
  84
  Respon
  Pagant Sant Pere canta 23/01/2021 11:33 am
  Al març de 2020 va aparèixer la plataforma Disney +. Tot i les pressions de Plataforma per la Llengua, la Gene i altres frikis, Disney es va negar a incorporar l'opció "català" en el seu catàleg. Tot va canviar el desembre del 2020. La Conselleria de Cultura va informar que la incorporació del català com a opció d'idioma s'inscriu en el marc de la "estreta col·laboració" entre la distribuïdora i la Generalitat per impulsar l'oferta i el consum de continguts audiovisuals en català . És a dir, pagant amb diners de tots, inclosos els que no volem veure Disney en cap idioma. El català només és rendible si es subvenciona a qui el fa servir.
  51
  68
  Respon
  Ramon 23/01/2021 10:04 am
  Dies enrere l'editorial de Vilaweb deia el que jo he dit fins l'avorriment. Que ERC passi d'un dia per l'altre de veure la independència com quelcom senzill, a veure-la com quelcom impossible, és una astracanada que fa sospitar d'una de dues, estupidesa o traïció. Però que allò que fa impossible sumar amb ells no és tant que hagin canviat d'aquest parer, com que reneguessin del nacionalisme, de la identitat, fins i tot de la normalització del català. Si tanta renegamenta era per assegurar la immediatesa de la independència, ha!, ara que ja l'ajornen fins que doblem l'unionisme, exactament a què obeeix mantenir-la? I quin sentit té sumar amb algú que ja no té per objectiu l'estat i renega de la nació?
  141
  116
  Respon
   Sentit d'Estat??? 23/01/2021 11:17 am
   Com el que va suspendre la DUI en segons i va fugir o com el pallasso que va anunciar legislatura esgotada i no va convocar eleccions?
   398
   326
   Respon
    Den feina desde l’exili... 23/01/2021 4:56 pm
    Va fugir i està donant pel cul desde llavors a gent d’aquell costat, com ara tu!
    139
    116
    Respon
  Bot 23/01/2021 9:37 am
  El català no és llengua oficial, és llengua substituible. Gràcies a la nostra casta política.
  Ramon 23/01/2021 9:30 am
  Subtitular en la llengua dels catalans no és rendible si, no fent-ho, es fa la mateixa caixa. Si es fes prou menys caixa ja sí que els seria rendible i ho farien. Aquesta norma la podríem aplicar a mil sectors. I per això no ens cal ser més els catalans amb consciència lingüística o sigui patriòtica, que la suma de colons, renegats i indiferents. No ens cal ser majoria. Ens cal ser prou nombre perquè els compensi la "molèstia". Ho tenim per la mà.
  77
  88
  Respon
  La pela és la pela 23/01/2021 1:30 am
  Si s'apliqués la llei del tripartit ni els cinemes ni les plataformes serien rendibles. Molt esforç per a pocs clients. Només cal veure els números que tu mateix dónes. Si el cinema en català fos rendible les pròpies empreses exhibidores pressionarien a les distribuïdores perquè es complís la llei rigorosament. La realitat és dura i el català una llengua minoritària fins i tot a Catalunya.
  Ramon 23/01/2021 12:57 am
  L'heroi del 155 (Pere Aragonés) acceptava perdre el català per tenir la independència ("On s'ha de signar?", va dir el renegat). Renunciar a la llengua per salvar la independència és renunciar a la vida perquè no et robin el rellotge. Però la pregunta és: ara que que un cop ens l'ha feta fotre ERC ha "descobert" que per la independència caldria doblar l'unionisme o sigui que seria impossible, exactament per què reneguen de la llengua?
  116
  128
  Respon
   Ramoneta i puta 24/01/2021 8:12 am
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  Ramon 23/01/2021 12:55 am
  L'heroi del 155 (Pere Aragonés) acceptava la desaparició del català per tenir la independència ("On s'ha de signar?", va dir el molt miserable). Renunciar a la llengua per salvar la independència és renunciar a la vida perquè no et robin el rellotge. Però la pregunta és: ara que que un cop ens l'ha feta fotre ERC ha "descobert" que per la independència hauríem de doblar l'unionisme o sigui que seria impossible, exactament per quina raó ERC continua renegant de la llengua?
  46
  64
  Respon
  Ramon 22/01/2021 10:12 pm
  Cap traïció a Catalunya no pot comparar-se amb la de donar per bona la castellanització.
  77
  115
  Respon
   Ramoneta i puta 23/01/2021 8:07 am
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
   44
   17
   Respon
  Ramon 22/01/2021 10:00 pm
  O ERC, o Catalunya. Jo, Catalunya.
  149
  194
  Respon
   Ramoneta i puta 23/01/2021 10:29 am
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  Deberías preocuparte más de lo que ocurre en Argentina, tendrías que irte rápido. 22/01/2021 9:31 pm
  Aquí nos sobran vividores, especialmente personajillos despreciables y desagradecidos como tú.
  109
  175
  Respon
   Ramon 23/01/2021 12:59 am
   Els mateixos miserables que pretenen que tots els espanyols residents a Catalunya són catalans, ha!, neguen la catalanitat a aquells forasters que s'han integrat o que simplement han excel·lit en quelcom.
   67
   83
   Respon
   Paf el drac màgic 22/01/2021 10:47 pm
   Visca un català de nació argentina. Benvinguts als que treballen, viuen i estimen Catalunya.
    Ramon 23/01/2021 9:39 am
    "Català de nació argentina" no té gaire sentit perquè ser català significa ser de nació catalana. Suposo, Puff, que vols dir que En Fachín és català d'origen argentí o que ara ja és una barreja o suma de les dues nacionalitats.
    20
    23
    Respon

Nou comentari