6 i 7 de setembre: i tant que sí!

"Creieu que som “éssers humans fallits” com diu Aramburu, o que voler fer un referèndum és perdre el temps en “ximpleries” com diu Colau?"

Només faltava aquesta: opinadors i polítics constitucionalistes dient que el relat independentista ha esborrat el 6 i 7 de setembre del 2017, per un tema de “vergonya”. Fins i tot algun d’ells ha afegit que Rajoy va badar, que aquests eren els dies per aplicar el 155 i suspendre l’autonomia, en lloc d’esperar a la declaració d’independència, i que a més van ser “els dies més tristos de la seva vida” com a ciutadans. Hi afegeixen que en privat molts independentistes diuen que va ser un error, i que es van trepitjar els drets de l’oposició, i que es van vulnerar articles del reglament, i que va ser un cop a la democràcia.

Bé, m’ho he estat revisant punt per punt i a mi no m’entra cap d’aquests arguments. Per mi 6 i 7 de setembre formen part del relat, i tant que sí, per tres raons: perquè què són el primer acte institucional que va apostar decididament per una autodeterminació formal; Perquè, malgrat ser lleis derogades de forma immediata pel Tribunal Constitucional, suposen el marc polític que fa possible l’1 d’octubre des del vessant parlamentari; I tercera, també important: perquè si els posa tan nerviosos i hi posen tant de dramatisme, és perquè era exactament l’única via per a sacsejar el sistema i fer possible el referèndum.  

Punt u: sobre l’incompliment del reglament del Parlament. No hi veig cap article vulnerat. Assenyalin-me’l, si us plau. Si el Tribunal Constitucional va derogar aquells acords aprovats va ser en funció de les prohibicions expresses que hi va llençar, però en cap cas no va argumentar cap vulneració reglamentària. Bàsicament, perquè no n’hi va haver. Es van permetre els torns de paraula (fins a extrems quasi excessius), es van seguir els tràmits, es van fer votacions després d’escoltar pacientment totes les intervencions, i encara que la Generalitat no tingués competència en referèndums sí que té competència per a obrir debats i aprovar lleis: és després que es consideren inconstitucionals o no (o així succeïa en l’era pre-histèrica).

Sí, es va fer per un procediment de lectura única i d’urgència, però aquests procediments també són legals: de fet, era l’única manera de fer-ho sense que els buròcrates impedissin el debat (i la votació) amb pretextos de buròcrata. I sí, els informes dels lletrats eren preceptius però no vinculants. Reglamentàriament impecable, doncs. Hi ha algú que, davant la impossibilitat de trobar cap vulneració de cap article del reglament, invoca l’article 222 de l’Estatut, referent a la majoria de 2/3 necessària per a la seva reforma. L’argument es basa en la següent lògica: si per a reformar l’Estatut cal 2/3, quina majoria no caldria per a fer un referèndum i muntar un Estat?  

La resposta és poc més que una majoria absoluta, i en concret el 50% dels vots totals: o com a mínim això és el que succeeix a Escòcia, que ha anunciat la celebració d’un referèndum el 2023 comptant exactament amb 72 diputats de 129 (molt menys que dos terços) i un 50% dels vots (l’any 2007, on Alex Salmond va proposar el primer referèndum, aquesta majoria ni tan sols arribava al 50%). I això sense que calgui majories qualificades, ni per a reformar cap norma ni per a convocar cap consulta, perquè a Escòcia i al Regne Unit una simple llei pot modificar tot el sistema i sobretot cap Tribunal por intervenir en aquelles qüestions que, simplement, no apareixen explícitament regulades o repartides competencialment (com pot ser la celebració d’un referèndum d’autodeterminació). I davant d’això evidentment es dirà que Espanya no és el Regne Unit i que Catalunya no és Escòcia, que ens hem de fixar en el nostre ordinament jurídic i no en cap d’aliè. D’acord, fixem-nos-hi: a l’Estatut de Catalunya no hi ha cap disposició que parli de majories qualificades per a convocar un referèndum d’autodeterminació. Tampoc no n’hi ha cap que doti la Generalitat d’aquesta competència, òbviament, i aquí és on es va acollir el Tribunal Constitucional per derogar les lleis de desconnexió, però en cap cas no es va referir a majores qualificades ni desqualificades. Perquè no està regulat, òbviament. Perquè hi ha un buit legal. I, quan hi ha un buit, no hi ha res a jutjar i la natura fa el seu curs.  

El sentit comú. D’acord, parlem del sentit comú, ja que Marta Pascal (un referent el lideratges exitosos) diu que aquells dies vam desconnectar del sentit comú. És el que dèiem: si per reformar l’Estatut cal una majoria de 2/3, com podem pretendre no imposar-la (més ben dit, autoimposar-nos-la) per a convertir Catalunya en un estat independent? Bé, això del sentit comú és molt opinable: jo prefereixo mil vegades el sentit comú del sistema escocès, que diu que si la majoria ho vol, caldrà votar-ho. Per cert: sense gaire escarafalls ni autoflagelacions del sector pro-britànic. Ho voten i que guanyi el millor. Posats a parlar del sentit comú: és de sentit comú que qualsevol rerforma de l’Estatut, encara que sigui per majoria del 99% del Parlament, hagi de passar pel sedàs d’una Constitució rígida, encarcarada, antiquada i al damunt interpretada per un tribunal parcial? És de sentit comú, pretendre que després de 40 anys els catalans (pensin com pensin) s’hagin de conformar amb una foto fixa inamovible que no els permet decidir si es queden o no es queden dins la gàbia d’acer rovellat? És de sentit comú, empresonar líders cívics i polítics per una inventada “violència atmosfèrica” que “justifica” l’aplicació de figures delictives de fa dos segles? És de sentit comú, apallissar la gent que surt a votar perquè no ha tingut cap altra alternativa per a manifestar la seva voluntat de decidir el futur col·lectiu? Un moment, que ara parlarem de l’altre 50% de la població catalana. Abans, una última pregunta: és de sentit comú, no considerar la possibilitat de cedir aquesta competència refrendària quan es té un 50% de la població catalana a favor de la independència i un 80% (ni que fos un 60%) a favor de votar-ho? És més de sentit comú impedir-ho costi el que costi, peti qui peti i pesi a qui pesi?   

I ara vaig a per l’altre 50%: segur que el 6 i el 7 de setembre no van ser agradables per a vosaltres. Ho entenc. Són incòmodes, tenen defectes, aprofiten buits legals i eines parlamentàries molt extraordinàries, tenen un punt forçat molt evident. Lleig, amarg, malaurat. Però creieu que una majoria parlamentària arriba a aquest extrem si no és que realment no ha vist una altra opció? Creieu que ens agrada, als independentistes, topar sempre amb el sostre de la inamovible Constituciò espanyola (insisteixo: sempre interpretada d’una molt determinada manera)? Creieu que no portem anys amb sensació d’estancament, de no poder ser oficialment com ens sentim, de ni tan sols poder progressar una mica en la direcció on democràticament volem anar? Creieu que ens agrada, desobeir? Que és un esport? Que ens agrada molestar, que ens queixem perquè sí, que realment pensem com pensem o sentim com sentim perquè TV3 ens ho inculca? Creieu que som “éssers humans fallits” com diu Aramburu, o que voler fer un referèndum és perdre el temps en “ximpleries” com diu Colau? Creieu que ens agrada patir repressió perquè és més divertit i emocionant? Creieu que no us hem vist? Que us ignorem? Que ens agrada fer-vos enfadar? Que ens sentim superiors, que som nazis, que no us volem tenir en consideració? Que no volem conviure en pau, i que estigueu i estiguem tots bé? Creieu que no sabem que seria molt millor una solució dialogada, moderna, justa, on els empats es dirimeixin de manera que qualsevol de les dues parts pugui guanyar sense humiliar l’altra? I que no ho hem pensat moltes vegades, i hem arribat a la conclusió que com a Escòcia (o al Quebec) això té nom de referèndum?

La vostra resposta a tot això són preceptes reglamentaris (inexistents), constitucions inamovibles (i reivindicades per l’extrema dreta), tribunals parcials, policia en furgona o en helicòpter o en creuer, mirar cap a una altra banda quan es dicten sentències injustes o quan es maltracta la llengua catalana, fer-nos mirar una i altra vegada les mentides del nostre DNI, apel·lar al respecte a les minories i al mateix temps obviar que ja fa massa anys que aquí s’ignora una minoria nacional? Quina sortida oferiu? Un aeroport? Josep Tarradellas? Uns Jocs Olímpics? De debò? Perquè si totes aquestes són les respostes, és lògic que en la nostra història futura apareguin més 6 i 7 de setembre simplement per aquella màxima universal que diu que “la cabra tira el monte” i que, sobretot, els conflictes no resolts o mal resolts sempre tornen a aflorar. No ens poden parlar de “ferida inoblidable” o de “fracturar la societat” si no es posen (si no ens posem) a resoldre-ho de forma democràtica i civilitzada: és a dir, de forma flexible. Creativa. Oberta. No van ser dates perfectes, en absolut. Però venint d’on veníem, van ser dates legítimes. La perfecció, si la busquen, la trobaran a la Novena de Beethoven o en el whisky que compartiran dos votants de signe contrari l’any 2023 a Edimburg.

Comentaris

  Ricard 09/09/2021 9:03 pm
  El 6 i 7 de setembre és l'únic moment democràtic de la història de Catalunya des de l'ocupació castellans, sens dubte.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 11/09/2021 1:42 am
   Si ESPAÑA no es democracatica CATALUÑA tampoco. Yo aer porque no tiene DEMOCRACIA tanto ESPAÑA como CATALUÑA. Vivimos en una OLIGOCRACIA.
  Narcís ( la cabra avesada a saltar, salta i saltarà .. perquè un poble no pot ser ensorrat ni anihilat .. l'hi ho devem a nostres estimats ! ) 09/09/2021 10:21 pm
  Columna molt meritòria perquè explicar allò obvi és força difícil sinó gairebé impossible .. i ja no diguem-ne res si va adreçada a qui com si sentís ploure ! Només, potser, afegir : la llibertat d'un poble l' ha de demanar aquest poble via majoria absoluta ( dels vots emesos ), atès que no es tracta de fer lleis, normes o reglaments o d' altres de caire administratiu pel que fa a regir/ governar una societat o convivència social, així llur dia a dia, amb tots els ets i uts que implica, mitjançant poca, menys o més força parlamentària que cerca la lògica, la raó i el necessari per a ser el més just possible .. sinó que tracta d'allò que forma/ conforma un poble, una nació ! PD : allò clar és que Catalunya/ PPCC fou envaïda .. que Catalunya fou esborrada en allò que era .. que Catalunya sempre ha estat maltractada/ espoliada .. que Catalunya sempre ha estat amagada en llur origen, en llur història, en llur cultura, en llur idioma/ llengua/ llenguatge .. que Catalunya sempre fou àdhuc envejada . . . . . . malgrat s' acceptéssim persones de defora .. malgrat es casessin amb forans .. malgrat hi haguessin fills d'ambdues nacions .. malgrat tot allò fet al llarg de la història sense que mai acompleixin cap Conveni/ Acord/ Tracte .. malgrat tot el que ha donat econòmicament i mercantil .. malgrat massa compatriota vessar-hi sang fins i tot per ells .. malgrat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . !
   FUERA LA OLIGOCRACIA 11/09/2021 1:44 am
   Y ESPAÑA no es un PUEBLO.
  Està molt clar, Cabró, dic Cabré 09/09/2021 11:28 pm
  Els nacionalistes-indepes-secessionistes catalanets són éssers fallits sense cap dubte. Tota la resta de l'article simple xerrameca per a creients.
   Pere 11/09/2021 12:37 pm
   Ets un nazi supremacista
   Pentateuc 11/09/2021 8:39 pm
   Xoriç
  Luisnomeacuerdo 10/09/2021 12:04 am
  Recuerda Escocia, país, Cataluña región con autonomía para lo que queramos. No me extraña que estés tan decepcionado y cabre-ado.
  Volver ha hacerlo machotes 10/09/2021 12:19 am
  No acabaremos nunca esta historia porque ninguno cederá y punto. Vosotros nunca me aceptareis porque yo me siento catalán y español sin ningún complejo, y yo nunca os aceptaré y os rechazare porque no os soporto grocnyordos, tan fácil como la vida misma.🤗🤗🤗 Vosotros haréis más 6 y 7 de septiembre, nosotros lo anularemos, que os pasáis de la cuenta y declarais la independencia de 10 segundos esta vez? 155 y todo el mundo a fugarse en un maletero con el Pelomocho del Fuigpelmon a Bélgica 🤭🤭🤭🤭 Al final Bélgica será un santuario de almas perdidas!🤣🤣🤣🤣🤣
   2021 11/09/2021 10:39 am
   Escolti, hauria de treure la "H", perquè fa mal d'ulls. En realitat seria: "VolveD a hacerlo, machotes" Els seus arguments ja evidencien la seva manca de coneixement històric i el rentat de cervell del qual és víctima. Malaguanyat. Però encara hi és a temps de millorar l'ortografia, si s'hi posa de valent.
  Gonzalo 10/09/2021 12:24 am
  El TEDH ya dictó sentencia sobre aquellas tristes jornadas para la democracia. La suspensión de aquellos plenos fue necesaria para mantener el orden constitucional. Sentencia del TEDH.
  Ok gal 10/09/2021 12:40 am
  Amb els del GAL no cal enraonar, només entenen o els mou una cosa. Sabem que una parella o matrimoni pit tenir molts acords que impliquin l’acord total, però pel divorci només cal el 50%, no el 51. I com “germans” o part de l’harem no necessitem ni el 50%. No es tracta de 7 o 40 milions, en cada situació el divorci és 1 a 1. Els mormons es divorcien per majories o 1 a 1?
   Ray 10/09/2021 9:45 am
   A mi els mormons culturalment em queden més lluny, pero el dret societari un pel mes a prop, i per disoldre una empresa el 51 no en tens prou
  antoni 10/09/2021 9:09 am
  talibanisme extrem d.un descerebrat
  ciutada del mon 10/09/2021 9:11 am
  mes que fallits que diu l'aramburu els indepres sou curtets de gambals i molt, primer us creieu tot aco de la indapandenchia, al segle 21 per la forca de uns quants, i despres no distinguiu, els desitjos de la realitat lo dit curtets de gambals.
   Pere 11/09/2021 12:34 pm
   Ets un supremacista i nazi
  Ray 10/09/2021 9:43 am
  Si la gent com tu gastes la decena part del temps en probar de fer coses contructives, catalunya seria un lloc mes agradabe. Com paseu el temps probant de fer veure que hey pensar molt fort i heu trobat la manera de fer semblar imbecils als altres, pues estem on estem i els soposats imbecils ens prenen la davantera
  Que "rollito" más bonito; si no fuera porqué a todos los países democráticos mundiales, sólo les generó un asco terrible. 10/09/2021 10:48 am
  Anda preocúpate de lo más importante , ves a cobrar la "PASTA SUBVENCIONADA" y deja de contarnos estas mierdas de " rollitos". Ah , recuerdos del TEDH.
  Que "rollito" más bonito; si no fuera porqué a todos los países democráticos mundiales, sólo les generó un asco terrible. 10/09/2021 10:49 am
  Anda preocúpate de lo más importante , ves a cobrar la "PASTA SUBVENCIONADA" y deja de contarnos estas mierdas de " rollitos". Ah , recuerdos del TEDH..
  Narcís ( adreçat a aquests ' espanyols .. o fatxets estúpids .. malvats fora mida ! ) 10/09/2021 11:47 am
  A ver si leéis, a ver si os informáis, a ver si os ilustráis, a ver si os cultiváis, a ver si estudiáis con lo que implica la palabra ' estudio ' .. y, sobretodo, a ver si maduráis, si realmente sóis adultos ( de todas manera nada de eso os será necesario si sóis truhanes ) ! PD : hay españoles bellísimas personas , però vosotros y otros como vosotros así como botiflers varios sóis la vergüenza de este estado ! Nota : primera y última vez que me dirijo a unos don nadie, a unos pobres diablos . . es obvio que no hay nada que hacer con quiénes no tienen mínima dignidad! Anotación al margen: perdísteis y/o vendísteis sur de USA, Centroamérica, Sudamérica, Filipinas, Fernando Poo, Guinea Ecuatorial , Rio Muni, Sáhara . . . . y seguís erre que erre de estúpidos ! Incidència : guaita que n' és de gran vostra península i heu de ser ací a ca nostra/ PPCC . . . aire que vol dir vent !
  Fran BCN 10/09/2021 2:26 pm
  Calia.tanta frikada i merders posteriors?
  Democràcia plena i transversal, i veritables lluites compartides 10/09/2021 6:37 pm
  La tardor del 2017 va ser una època lluminosa, un big bang que irradiava democràcia i veritables lluites compartides, excepte pels partits del règim del 78, que veien perillar la mamella. La tenebra espanyola la va escapçar amb violència de tota classe. Però el record d'aquells dies de llum restará com unes dates inolvidables, la fita a partir de la que cal seguir caminant vers una societat democràtica i pròspera.
  Colau es VOX, FEIXISME CONSTITUCIONAL 10/09/2021 8:13 pm
  Els feixistes, franquistes i comunistes d'españa.una, de vox a la colau,que son el mateix, treuen l'ametralladora de la constitucion franquista, borbonica i mal feta, que els garanteix l'status quo. COLAU ES FRSNCO, PODEMOS ES FRANCO, PSOE ES FRANCO, VOX ES FRANCO, ASENS ES FRANCO, RUFIAN ES FRANCO. NO HI HA RES A FER, contra el mur de la vergonya dela prostitució del 78, una autentica merdadel gos FRANCO.VOX.PP.PSOE.COLAU,PODEMOS. Cal votar per anul.lar aquesta merda de gos al Congreso de franquistes psoe.pp.vox.podemos, que son el mateix, GENERALISIMO FELIPE VI DE PODEMOS.VOX
  Fart 10/09/2021 11:21 pm
  Com ataquen l'article els mateixos que posarien una catifa vermella al rei comisionista! I a sobre pensen que els independentistes són els que no veuen la realitat! No hi ha res a fer amb aquesta gent. Independència!
  FUERA LA OLIGOCRACIA 11/09/2021 1:40 am
  Lo siento pero cataluña no tiene derecho de autodeterminación, para eso tiene que complir los 5 puntos. Y el derecho de poder de decidir, porque tiene que tener mas derecho un catalan que uno que no sea catalan si los 2 son españoles. Que igualdad es esa, ahora resulta que la miniria es legitimo.

Nou comentari