Tovaritx Alay

"Amb uns quants Alay, l'Estat ho hauria tingut molt més difícil"

Diu la llegenda que un dia d’estiu, Josep Lluís Alay, va anar a visitar un amics que estiguejaven en una caseta de l’Empordà. En entrar al menjador va veure un quadre penjat. Era nou. Una adquisició, a mode de souvenir del darrer viatge dels anfitrions. Alay s’hi va aturar, va agafar el quadre li va canviar la baga i el va penjar capgirat. Estava a l’inrevès. Era un quadre tibetà que atesa la seva escriptura, estava penjat a l’inrevès. Aquest és Josep Lluís Alay, un tipus amb qui mai fa mandra anar a fer una cervesa.

Alay és el cap de l’Oficina del president a l’exili, Carles Puigdemont. Li diuen el Jack Ryan nostrat. De fet, a qualsevol país normal, estaria fent classe a les universitats i escoles d’estiu. Fa dos anys em va comentar que els talibans, -en dos anys-, assolirien tot el poder a l’Afganistan. També és un gust escoltar-lo enraonar dels potentíssims secrets d’informació de totes les potències regionals de l’Orient Mitjà o dels conflictes oberts arreu del món. Especialment recomanable és el llibre “5 continents i una llibertat. Cròniques de política internacional,” (Símbol editors, 2020), on Alay desgrana amb cròniques entretingudes detalls de la geoestratègia.

Fa mesos que el responsable de les relacions amb Puigdemont és la víctima d’una insadollable persecució per part de la Guàrdia Civil. Li han pres el telèfon/s, li han obert un procés ridícul per un tiquet d’una autopista i el van intentar embolicar en un estrambòtic delicte d’encobriment per acompanyar el president Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya. Ara li imputen relacions amb la Rússia de Putin, una bèstia negra de la iconografia espanyola.

Alay, però, és un físic que sap idiomes i s’ha pres amb una extraordinària filosofia el seu assetjament. Amb ironia, amb elegància i amb una de les seves virtuts més destacades, la perspicàcia, ha aguantat un atac que, fins i tot, la fiscalia veu com una bogeria que vulnera els drets més fonamentals. El delicte d’Alay és que és un independentista desacomplexat, que no és el mateix, ni de bon tros, que hiperventilat. I el seu agreujant és que es manté lleial a l’exili i al Procés. Opina, pensa, reflexiona i analitza. Curiós universal i amb esperit crític i combatiu, segurament, amb uns quants Alay, l’Estat ho hauria tingut més difícil.

Comentaris

  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 04/09/2021 9:26 pm
  Vaig sentir l'entrevista que li va fer en Grasset i em va impressionar molt positivament el senyor Alay, Si en tenim gaires d'Alays la independència és inevitable i la República Catalana serà un país on valdrà la pena viure-hi
  Luisnomeacuerdo 04/09/2021 10:01 pm
  Expresidente fugado quico, por la gracia del 155. Y eso que te vacunastes de los primeros para preservar el catalán. No vamos a sacar nada de provecho contigo como no te apliques un poco más.
   Gavanenc 05/09/2021 6:30 pm
   Aquest és l'idiota més idiota que ha trobat Strangelove ?
  avia 04/09/2021 10:38 pm
  Totalment d,acord
  Amb uns quants Alay, l’Estat ho hauria tingut més difícil. 04/09/2021 11:03 pm
  I si a ERC no i hi hagués Junqueras i Rufián, encara mes.
  Cubi 04/09/2021 11:07 pm
  Aquest paio es un pringat.
  Doctor Strangelove 05/09/2021 8:39 am
  És allò de què "un idiota sempre troba algú més idiota que li fa cas"! El Jack Ryan català li diuen al matat aquest! Doc.
  ton c. 05/09/2021 10:22 am
  el teu l´has trobat ja?
   Doctor Strangelove 05/09/2021 11:46 am
   Tu, idiota! Doc.
    Lionel Mandrake 05/09/2021 6:25 pm
    Ha, ha, ha el vetust, ridícul, pocapena i babau Doctor Strangelove s'ha picat... ai las ! El curt de gambals doctoret.doc pretén fer-nos creure que Ton C. li fa cas ? Si més no, el tros de quòniam doctoret.doc admet que ell és idiota, ha, ha, ha.
  "Amb uns quants Alay, l'Estat ho hauria tingut molt més difícil", o no 05/09/2021 2:18 pm
  Alay sembla d'aquests individus que són l'hòstia, però després resulta que són uns inútils, ineficients i ineficaços de llibre. A les proves em remeto.
   A "Amb uns quants" 05/09/2021 7:49 pm
   Quin empatx, xicot, prou que ho sabem, l'independentisme català (Ep! quan n'érem pocs, no !) és "souflée", "pensamineto único", "adoctrinamineto", "nazis", inútils, ineficients, ineficaços... els xovinistes espanyols sou sempre l'hòstia... de llibre. Si no sou independentistes perquè us agrada molt Espanya i ésser espanyols, ho poder manifestar i ja està, però, escriure aquests comentaris de merda envers els que no pensen com tu, és retratar-se i fer el ridícul.
  Maria 05/09/2021 3:25 pm
  Una gran diferència entre els magnífica professionals que assessoren i acompanyen Puigdemont i els titelles rufians que són el màxim exponent de la "inteligència" d'ER. Però potser ens ho haurem de fer mirar, perquè els catalans prefereixen i voten els més titelles?
   Huana 05/09/2021 6:32 pm
   El teu comentari de falsa bandera, no cola ni entre el teus col·legues xovinistes espanyols.
  JordiP 05/09/2021 3:49 pm
  La hiperclorhidria del Dr. i del desmemoriat ja estan per sota de pH = 1. Ja només poden vomitar desqualifació i insults. El seu fetge pateix. El procès segueix. I acabarà bé. La República de Catalunya és inevitable. Ràbia, ràbia.
   Claro claro 05/09/2021 4:34 pm
   Será la República independiente de tu casa, no?... Juajuajuajua Juajuajuajua! Despierta ya y no te hagas más daño anda!
  Narcís 05/09/2021 4:43 pm
  Renoi, noi, demanes poc .. persones com n'Alay .. no n' hi ha .. d' on nassos troba temps per ser allò que és ? PD : ça com lla, tant seria, davant de talibans de cinc xavos .. que no persones de bé o democràtiques !
  Jeroni Munyós 05/09/2021 6:09 pm
  Segurament, amb uns quants més Alays i altres, l’Estat espanyol ho tindrà més difícil. Cal que els catalans no ens deixem espiar ni seguir pel lawfare espanyol ni la tropa de Tacito Faena, cal prendre precaucions pròpies del segle XXI com l'antifranquisme ho feu durant el segle XX, amb recomanacions, manuals etc. Si molts de catalans ho volem, aconseguirem fer efectiva la independència. La qüestió és, i vosaltres que feu per a fer possible la independència del nostre país ?
  Tip de ñordos 05/09/2021 9:00 pm
  El Jack Ryan català o el tovaritx Alay? Ambdues coses alhora, senzillament no lliguen ni en la física més senzilla...

Nou comentari