El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Petards, pandèmies i collonades
  • CA

El benestar d’una societat es mesura en els seus debats socials. Per exemple, una societat que debat si s’han de prohibir els pertards o no, vol dir que no té gaire problemes. De cop, els que tirem petards per una revetlla, hem esdevingut veritables sociòpates, criminals amagats rere un Samba, un Super Thor, o un Extreme 15. Ciutadans marcats pel gust cada vegada més estès de prohibir i regular al que l’administració i els poders públics s’hi afegeixen amb desimboltura i generositat. 

Ja feia anys que es cobava la idea que els ciutadans, com menys facin, millor. La clau es troba en emfatitzar que qualsevol costum, rutina o gust comporta un desgrat per a un sector social determinat. S’acaba l’equilibri que tothom aguanta les creus de l’altre i així es va fent. L’empatia era un motor d’equilibri social important però s’ha substituït per la mà de queixa estrident i la facilitat amb què les institucions públiques retallen els marges de maniobra dels ciutadans. 

La pandèmia va desacomplexar del tot aquesta tendència perillosa i de risc. El tot molesta va degenerar a un tot et pot matar. I, a partir d’aquí, tot va ser possible. Policia que t’aturava per preguntar a on anaves i on et dirigies… o piulant, com una victòria moral més pròpia d’una policia franquista o de la Santa Inquisició, arrestos de comportaments sexuals col·lectius en cases particulars de ciutats menestrals catalanes. Tocs de queda que encara avui algú hauria de donar-ne explicacions. Restriccions d’horaris i aforaments als bars mentre el metro continuava obert. 

La retallada democràtica va ser clamorosa, cabrona i ha deixat màcula. Va ser la gran porta d’entrada del que ens espera. Va ser la catifa vermella per on es va passar cap a la por al debat públic, a fugir del conflicte ideològic, a evitar fins i tot, un tipus d’humor. Tornem al “nen, no t’hi emboliquis” però amb una agressivitat manifesta, àcida i perillosíssima de qui té la clau del relat públic. Són els temps que ens toquen viure, cal resignar-se a la democràcia imperfecta. Un sistema de drets que no resisteix els embats sectaris i extremistes. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a juny 26, 2022 | 15:39
    Narcís juny 26, 2022 | 15:39
    Un cert control sempre hi ha de ser ( no debades hi ha brètols àdhuc delinqüents ) . . nogensmenys d' allò que s' haurien de preocupar/ ocupar seria dels ' diners ' de qui en fa massa sense saber-ne l' origen així de les portes giratòries de tant excàrrec! PD : i, se'ns dubte, del malbaratament, malversació ( la de debò ) , pagaments de diners públics sota mà, bestieses en institucions i mateixes clavagueres i, com no, de tanta nòmina inflada sota pretextos d'allò més descarats ! PD : la política és comença per ací que no pas en normatives infantils perquè .. sóc qui mano !
  2. Icona del comentari de: Ella a juny 26, 2022 | 16:41
    Ella juny 26, 2022 | 16:41
    Sí, ens volen ben aigualits i dòcils. En temps de guerra son als primers que persegueixen i maten, tan per foc enemic o revenja amiga, i quan la guerra es perd son els primers que s'exilien. I aqui estem acceptant "les hemos destrozado el sistema sanitario" esperant per dècades el Corredor Mediterrani, que compleixin la disposició adicional tercera de l'Estatut, permetent el disseny "sin que se note el cuidado" des de fa segles. També acceptant el foc amic dels que ens maten per incompetents com en temps de la pandèmia. I que fa el Parlament? aprovar resolucions per indultar "les bruixes" del S. XV, les dones crítiques denunciades per veïns per què no encaixaven, com si perdonar-les ara serveix de res. Més aviat per exonerar-se ells. Aprovant la llei del 25% en castellà quan no va acompanyada d'un pressupost per complir el 75% en català. Alleugerint el treball a l'enemic, avergonyint-nos i als nostres descendents. Així anem entre foc amic i enemic furgant un futur erm.
  3. Icona del comentari de: Anònim a juny 26, 2022 | 18:39
    Anònim juny 26, 2022 | 18:39
    De democràcia a l'estat putañol no n'hi ha hagut mai, tots ho sabem, va ser una mica de maquillatge per dissimular i poder cobrar una morterada en subvencions de la UE. Primer al país el volia controlar l'exèrcit, es evident que no van poder i aquí els tenim ben amargats i treient escuma per la boca. Els que si han aconseguit el poder absolut, es la màfia judicial franquista. Encara no entenc com la UE exigeix democratitzar Polònia i Hungría i no diu res a francolandia.
  4. Icona del comentari de: Miren a juny 26, 2022 | 19:34
    Miren juny 26, 2022 | 19:34
    No m'agraden els petards, però estic en contra de què es prohibeixin. Els castells de focs són una meravella, si els contemplo de prop, com un any a la platja de Sitges i Tarragona, m'emocionen, sobretot la traca final. A més reconec i accepto que hi ha dos dies a l'any que no es pot dormir pel soroll: Sant Joan i Cap d'Any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa