Ja torna l’Espanya bicolor

“Espanya és irreformable, ni per la dreta ni per l’esquerra, ni des de les elits ni des del moviment al carrer”

Amb la irrupció de Cs i després de Podemos, es va proclamar la fi del bipartidisme a Espanya, o el que és el mateix, del pacte tàcit per alternar-se en el poder entre la dreta i l’esquerra, un equilibri que havia permès rubricar els pactes de la Transició i amagar sota les catifes tot allò que fes inestable aquest repartiment del poder. Ni Cs ni Podemos podrien substituir els dos grans partits d’Estat, però havien de reformar una Espanya bicolor. Modernitzar-la i democratitzar-la, uns prometent posar fi a la corrupció i els altres impulsant una segona Transició espanyola que republicanitzaria un Estat monàrquic fins a la medul·la espinal.

Doncs bé, el resultat de les eleccions del 4M a Madrid confirma allò que ja fa un cicle electoral que es perfilava. Espanya és irreformable, ni per la dreta ni per l’esquerra, ni des de les elits ni des del moviment al carrer. El 4M ha fet desaparèixer el partit que havia de ser el centre reformista, i ha expulsat de la política tot un vicepresident del govern més progressista de la història. Ciutadans i Podemos queden profundament tocats, i tant el PP com el PSOE maldaran per absorbir els seus votants i retornar-los al sistema de repartiment habitual.

Curiosament, Cs i Podemos ni tan sols van intentar fer explotar el règim del 78, transformar-lo o modernitzar-lo, sinó simplement formar-ne part i no fer massa soroll. Però han estat fulminats pels arquitectes d’aquest règim talment com si haguessin materialitzat una revolució. I Vox, que intenta destruir no el règim sinó la democràcia, també està condemnat a acabar absorbit per la dreta de tota la vida, que al capdavall, sempre ha estat refugi de l’extrema dreta franquista. Temps al temps.

Mentrestant, l’independentisme té una nova oportunitat d’avançar unitàriament. L’alternativa és regalar una victòria a una Espanya que sembla que encara viu en la política dels anys setanta. 

Comentaris

  Narcís 08/05/2021 8:15 pm
  Només cal veure qui conforma el supremo .. i resta de poder absolut ..per veure que no hi ha bicolor sinó un de blau fora mida ( i ni això ) ! PD : cal desglossar qui talla el bacallà . . .
  Julio Loras Zaera 08/05/2021 4:18 pm
  Que Santa Llúcia us conserve la vista a la columnista i a tots els qui hi heu fet comentaris.
  I el món roda 08/05/2021 3:13 pm
  No es podeu queixar del PP tampoc, enrecordeu-se del pacte del Majestic; ara poseu a Sanchez com cap de govern - si, perquè sense esquerra, junts i els de vascongadas, el tio hagués anat a fregir esparrecs. Ara tindreu una pujada d'impostos bestial de les dos bandes - de Madrit i dels chiringuiteros que heu votat el dia 14 de febrer. Vull que algú digui cap a ón va catalunya, cada vegada més pobre i amb ningú que vulgui invertir, inclús la F1 diu adéu. Sou una colla de nens petits, que quan no tenen lo que volen agafan un berrinche. Es que ni govern sabeu formar.
  10
  15
  Respon
  @"Ramon Barnils escopiria en l'actual ERC." 08/05/2021 1:43 pm
  ¿Se te ha aparecido personalmente? ¿Te han dicho tus voces si ya es el momento de organizar el homenaje a Jordi Pujol?
  I el món roda 08/05/2021 11:05 am
  L'independentisme està portant catalunya a la ruïna, però la gente té el cervell rentat amb tv3 % i altres, com els polítics que prometen i la gent s'ho creu. Ensenyeu com catalunya prospera, a veure si podeu. I si es queixeu de Madrid i Sanchez, feu memòria de qui li va donar suport. Feu les coses malament i després a plorar. Sou uns incompetents.
   Ricard 08/05/2021 3:23 pm
   Com que la gent es idiota es deixa rentar el cervell per un dels 30 canals de TV? Ai.
  GROC 08/05/2021 10:43 am
  El Ramon sempre repetin com l'all. Felicitats al titellaire que belluga al Ramon
   Ramon 08/05/2021 11:09 am
   Groc, sabatot del meu cor, quan hom té com tu un repertori tan ampli com el de les Mamachicho, trobo que se n'hauria d'estar de criticar ningú de "repetir-se com l'all". Tu digues "faxista". No m'atreveixo a suggerir-te "corruptgent" perquè m'esgarrifa només de pensar com ho escriuries.
  Un de pas 08/05/2021 9:48 am
  Que el psoe regali la comunitat de madrid al PP, no ho veig gaire com a bicolor... Espanya es monocolor... Un color i dos partits politics no d'esquerres que s'organitzen com un trust. Marxem ja, que no en farem pas net...i venen mals vents de l'oest... Salut i dues repúbliques, aqui i a Ñ
  Fa temps que el nacionalisme català és bicolor 08/05/2021 2:33 am
  O ets nacionalista indepe i tal o ets dels altres. No hi ha més matisos. En les eleccions catalanes es mira quin dels dos grups va tenir majoria en diputats i en vots. Aguilera la pastissera resumeix el que critica els altres en una frase: "Mentrestant, l’independentisme té una nova oportunitat d’avançar unitàriament". I no passa res.
   Ricard 08/05/2021 8:46 am
   No hi ha nacionalisme català. Els catalans es defensen de les agressions estrangeres de manera molt molt civilitzada. Això sí. Bicolor, si: Catalunya i Castella.
   16
   10
   Respon
    Ramon 08/05/2021 11:12 am
    I tant, que hi ha nacionalisme català. Tu per exemple ets nacionalista català. Com jo mateix. I com milions i milions de catalans al llarg dels temps.
     Ricard 08/05/2021 3:25 pm
     Quan a un el venen a matar defensar-se no es ser nacionalista.
  "L’alternativa és regalar una victòria a una Espanya que sembla que encara viu en la política dels anys setanta. " 08/05/2021 12:42 am
  Esa suerte tienen. Nosotros nos quedamos atascados en 1714.
   Astriçd. 08/05/2021 11:32 am
   España es un reino bananero. Con sus izquierdas progresistas franquistas y sus ultraderechas fascistas desacomplejados.
   La veritat 08/05/2021 9:10 am
   Jo no soc de dretes ni del PP, pero acabo de llegir totes les deducciones fiscales q Ayuso aplicará ara a la comunitat de Madrid i nomes puc dir q envejo als madrilenys, aquí nomes escanear a les families amb impostos i ser la comunitat mes cara per viure, Sense govern q quan estigui ens constará el q no está escrit, amb el tram de IRPF mes car d,espanya, si has d,eredar la teva ruina, i Sense ajustes de res, ni per fills ni estudia ni pel jovent, aixo si, subvencionar la maquinaria independentista omnium anc i debes, enveja sana nadrilenys
    Ramon 08/05/2021 11:05 am
    No es tracta de defensar Ayuso. Es tracta de defensar la democràcia. Les posicions liberals, així com les conservadores, són imprescindibles en tota societat que es pretengui democràcia. I han d'estar en idèntic pla de legitimitat que les socialdemòcrates.
     Ricard 08/05/2021 3:25 pm
     Amb l'arrambada fiscal dels castellans de Madrid les exempcions fiscals les fa qualsevol.
  Ramon 08/05/2021 12:34 am
  Ramon Barnils escopiria en l'actual ERC.
  Luisnomeacuerdo 07/05/2021 10:19 pm
  Ya sabes chati , a aplicarse el cuento los fascistas independentistas como tú y resto de pardillos, se acabó el recreo para los golpistas lazinazis.
   Luisito, ¿sigues en paro? 08/05/2021 6:35 pm
   Ya. No me extraña...
  Pauet 07/05/2021 10:17 pm
  Bicolor? Ha ha ha tú cobres per dir això? No hi ha esquerra a Espanya, són de dretes disfressats per fer creure a obrers ignorants que hi ha esperança. Masses mestresets de casa com tú tenim "d'opinadors".
  Pep 07/05/2021 9:35 pm
  La España de "vivan las caenas" y "muera la inteligencia" siempre será tradicionalista, inculta y atrasada. Nada que esperar.
   Hemeroteca 08/05/2021 8:47 am
   En España esquerres no existeixen. Tants anys de franquisme que no saben què és ser d'esquerres. Tots els partits españols són españolistas totalitaris i tenen mentalitat franquista. PPsoE PP C'nos Vox Podemos/mas Madrid COlau's/Comun's son fruit d'un estat imperialista franquista. Per ells Catalunya és una colònia conquistada por la gracia de Dios. Noméss saben robar i viure de la renta. España es IRREFORMABLE.
    Jordi 08/05/2021 9:01 am
    Quién no os conozca que os compre,la mayoría de los Catalanes en un porcentaje muy alto no son de izquierdas,ahora va a resultar que los de JxCat son de izquierdas,el otro partido según vosotros mismos de izquierdas solo tiene el nombre,me refiero a ERC y los de la CUP,según vosotros también son la mayoría niños pijos,así que de izquierdas posiblemente solo tengáis esos que unos llaman castellanos y otros colonos,por algo era la zona conocida como el cordón rojo,no irá a resultar ahora que en Cornellá etc,viven los catalanes de pura cepa.
    30
    73
    Respon
     Jordi... 08/05/2021 6:36 pm
     Tustontu!

Nou comentari