El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Desgavell unionista a Barcelona
  • CA

Si l’independentisme està dividit i enfrontat, el constitucionalisme més estricte, encara més. En todas partes cuecen habas, que diuen a Espanya. I és que ser unionista i de dretes a Barcelona tampoc no és gens fàcil, malgrat que és la ideologia dominant en les esferes judicials i econòmiques d’Espanya i aguanta el tipus en l’esfera política. A la capital del país -no exercent com a tal per voluntat expressa dels Comuns des del 2015-, l’amalgama de sigles, projectes, guerres internes, candidats no proclamats, proclamats que pleguen, trànsfugues, aspirants a ser candidats… fa molt difícil que un votant d’ordre constitucionalista i conservador tingui una idea gaire clara de quina papereta triar el 28M. Tindrà el PP un candidat solvent per mantenir representació? Cs es desintegrarà completament i desapareixerà del mapa? Hi ha prou extrema dreta a Barcelona per a VOX? Valents superarà el 5% si va en solitari sense Valls i sense la crossa de Cs que tenia el 2019?

Tots aquests partits, si arriben a presentar-se, ofereixen si fa no fa el mateix: un cordó sanitari contra l’independentisme i brandar la bandera espanyola. Cs, Valents i VOX amb l’estil més “a por ellos”, i el PP, més moderat davant la possibilitat de recuperar l’hegemonia de la dreta espanyola que va tenir amb 9 regidors el 2011. Però al capdavall, el repte que tindran no és guanyar les eleccions ni ser alternativa de govern, sinó sobreviure i superar el 5% per obtenir representació. Aquesta dreta mai no ha passat del 20% dels vots i dels 9 regidors, més encara quan el combat el 28M serà en clau Colau, sí, Colau, no, i els seus respectius aliats i enemics. Quin dels dos blocs suma.

És cert que l’independentisme, ni ERC ni Junts, no estan en condicions a Barcelona d’oferir una oposició creïble al bipartit Colau-Collboni, els uns per falta de múscul i els altres per massa proximitat amb els Comuns en moltes polítiques. Però tots dos són capaços d’oferir un projecte per a una Barcelona capital de país, que mai no oferiran els Comuns, perquè el seu referent és l’Estat i la Madrid moderna i no pas Catalunya.

Però també és ben evident que la dreta espanyola no pot de cap manera fer una oposició creïble a la ciutat. Sense candidats nomenats, amb guerres internes brutals o oferint-se constantment com a pal de paller d’un espai reduït per assegurar-se el 5% dels vots. Només algun d’aquests quatre partits podria aspirar a una jugada com la que va fer Manuel Valls investint Ada Colau. Però tot dependrà de qui guanyi i tingui la iniciativa de pactes. És poc probable -sobre el paper- que els Comuns tornin a caure en el parany d’acceptar un vot de la dreta i quedar en una posició de tanta debilitat com per deixar via lliure al PSC per manar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cat a octubre 25, 2022 | 22:34
    Cat octubre 25, 2022 | 22:34
    El PSC també és la dreta espanyola del 155, no ho oblidem.
  2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a octubre 26, 2022 | 08:35
    Veterà antifranquista. octubre 26, 2022 | 08:35
    Doncs mireu: l'article 155 - i d'altres molt pitjors- figuren a la Constitució Espanyola del 1978 que el Poble de Catalunya va aprovar per un 77,8 % dels vots. Els que la van votar afirmativament haurien d'estar ben contents de que s'apliqui alló què ells van aprovar i defensar, en comptes de queixar-se. Cert que a mi em resta el trist consol d'haver-hi votat en contra.
    • Icona del comentari de: ton c. a octubre 26, 2022 | 11:39
      ton c. octubre 26, 2022 | 11:39
      les persones ens equivoquem, molt a pesar nostre, si ara es tornes a votar la Constitució, de ben segur que sería molt diferent, no creu?
    • Icona del comentari de: Joan a octubre 27, 2022 | 11:02
      Joan octubre 27, 2022 | 11:02
      Jo no la vaig votar. No és el mateix votar una constitució presentada com a mínimament democràtica l'any 1978, després de l'experiència traumàtica del règim totalitari de franco de 40 anys de durada el qual acabà matant, i veure-ho ara en la perspectiva del temps passat. Encara més si tenim al davant i confrontem, "l'experiència" de l'anomenada transició espanyola 1978 de la dictadura a la democràcia, un procés que 44 anys després encara no ha finit i a més la sacrosanta constitució espanyola ( hi ha molts articles ambigus per a poder superar les exigències dels hereus del franquisme que també la varen redactar i altres més clars com el 47 que els espanyols no el compleixen ni el deixen complir)), l'han acabat "interpretant" de la forma més centralista i ultraespanyolista possible. A més a més s'ignora molt i es diu molt poc, però, com ja sabeu el PP el partit espanyol del bipartidisme espanyol, fou fundat per 7 exministres de franco... En resum, no hi va haver cap trencament amb el franquisme, però, suposo molts de demòcrates d'aleshores varen preferir allò que se'ls oferia, a continuar amb el franquisme, confiant que l'educació i el temps democratitzarien l'estat espanyol... Evidentment no ha estat així. Molts de catalans si haguessin sabut que al 2022 encara no s'hauria acabat la transició de la dictadura a la democràcia, no l'haguessin votat. A més el franquista Suarez no va voler fer cas a les veus d'estats democràtics europeus que demanaven de poder votar entre república i monarquia, la resposta-trampa de Suarez fou que la monarquia estava inclosa dins del referèndum a la constitució espanyola i que si es votava sí, volia dir que es votava monarquia... És el que hi havia aleshores, és el què hi ha ara i és la perspectiva de 44 anys... Ja sabem senyor antifranquista que tot això que ara patim, vós ja ho vàreu intuir i preveure fa 45 anys. Ara sí, ara independència.
  3. Icona del comentari de: Joan de l'Os a octubre 26, 2022 | 09:27
    Joan de l'Os octubre 26, 2022 | 09:27
    Error o ganes de manipular. No hi ha cap desgavell unionista a Barcelona, ans el contrari. El PSC 155 està en ple creixement i els Comuns sempre disposats a fer de quinta columna com varen demostrar amb en Valls, faran tot el que convingui per tallar d'arrel un govern no dic independentista ( impossible en l'actual correlació de forces amb els republicans autonomistes) sinó simplement catalanista. Barcelona no es mourà del provincianisme espanyol "esquerrà" amb celebració del grup Godó. I els d'ERC que es preparin a la inòpia.
  4. Icona del comentari de: Narcís ( mentres hi sigui la prevaricació contra qualsevulla cosa nada i bona p a octubre 26, 2022 | 11:22
    Narcís ( mentres hi sigui la prevaricació contra qualsevulla cosa nada i bona p octubre 26, 2022 | 11:22
    Parlem amb propietat : aquests partits que se'n diuen ' constitucionalistes ' no ho són gens ni mica ( un partit constitucionalista respectaria la lletra d' aquesta constitució i, sens dubte, no faria servir la ignomínia contra Catalunya o terra que diuen espanyola ! ) ! PD : i el 155 no té res a veure amb el que féu aquest estat contra Catalunya i, ja no diguem-ne, contra els catalans !
  5. Icona del comentari de: Narcís a octubre 26, 2022 | 13:33
    Narcís octubre 26, 2022 | 13:33
    A ca nostra només hi ha qui és conseqüent amb Catalunya així Barcelona tot estimant-la i desitjant el millor pels catalans així també barcelonins i .. els violadors de domicili de nostra nació o sucursalistes de Castella made in Madrid que no pas ' constitucionalistes ' de res ( com bé proven les tergiversacions que fumen de la constitució així com de la ignomínia il·limitada contra el català, la política catalana i Catalunya ! ! PD : així mateix el 155 no hi pintava res com les acusacions ocurrents-criminals que denunciaren !
  6. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a octubre 26, 2022 | 21:16
    Tripartit no, gràcies octubre 26, 2022 | 21:16
    Jo no el veig tan malament l'unionisme polític a Barcelona, penso que el tripartit ER-PSOE-Pudents, pot guanyar les eleccions a l'ajuntament perfectament.
  7. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a octubre 27, 2022 | 09:08
    Veterà antifranquista. octubre 27, 2022 | 09:08
    Si, Ton c. Però es va votar a favor d'aquesta constitució i aixó ja està fet. Que va ser un suicidi?. Doncs si, aixó ja no té remei.
    • Icona del comentari de: Independence Process a octubre 27, 2022 | 11:10
      Independence Process octubre 27, 2022 | 11:10
      Tampoc tenen remei el franquisme ni la substitució lingüística que Espanya ha fet als territoris ocupats dels Països Catalans, etc. Però, podem fer realitat la independència política com a eina per a poder, si més no, intentar redreçar en allò possible tot el mal fet i patit per l'estat espanyol. Som-hi. Hi comptem amb vós.
  8. Icona del comentari de: Pere a octubre 27, 2022 | 10:34
    Pere octubre 27, 2022 | 10:34
    És així, "l’independentisme està dividit i enfrontat, el constitucionalisme espanyol més estricte, encara més". Solament un "detallet", el constitucionalisme espanyol sencer, té al darrere tot l'estat espanyol a ple rendiment, aparells d'estat, clavegueram, lawfare de la justícia espanyola, fiscalia afinadora, forces d'ocupació tàcitos, CNI... mentre que els catalans solament ens tenim a nosaltres i encara no tenim el nostre estat propi.
  9. Icona del comentari de: Fran BCN a octubre 27, 2022 | 14:44
    Fran BCN octubre 27, 2022 | 14:44
    Doncs la última. El PP estudia que la Cayetana AT encapçali llista a BCN, una espècie de coalició unionista. Sembla que amb en Bou no en van tenir prou? A veure qui és més friki?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa