Ceuta i Catalunya com a propietats

"La tensió entre Espanya i el Marroc sempre s'acaba en una entesa entre dos estats que es comporten de manera feudal respecte del que consideren els seus territoris"

“He dit al rei Mohamed VI que, de la mateixa manera que el rei Hassan II era era el meu germà gran, ara soc jo el seu germà gran”. Aquesta frase, amb què suposadament Joan Carles I va consolar l’actual monarca del Marroc per la mort del seu pare l’any 1999, reflecteix l’essència de la relació entre Espanya i el país nord-africà des de fa dècades. Els episodis de tensió entre els dos països, com el que s’està vivint aquesta setmana, s’han anat repetint periòdicament, però sempre s’acaben en una entesa entre iguals, entre dos estats que es comporten de manera feudal respecte del que consideren els seus territoris. Documents de la CIA desclassificats el 2017 deixaven clar que Joan Carles de Borbó va facilitar a Hassan II la Marxa Verda sobre el Sàhara a canvi de garantir-se una arribada sense ensurts al tron. Va utilitzar una colònia com a moneda de canvi, com els monarques han fet sempre. I el Marroc es va quedar el Sàhara per la via dels fets consumats. En lloc de permetre als ciutadans del territori decidir què volien ser, els van canviar l’amo.

Els dos regnes comercien amb territoris o es barallen per tenir-los (o retenir-los) com si fossin propietats feudals. Ho han fet sempre i ho fan encara, en ple segle XXI. És la manera de comportar-se d’Espanya i del Marroc. Tant és si es tracta del Sàhara, de Ceuta… o de Catalunya. Per al Marroc, és intolerable que es deixi entrar en un hospital espanyol el líder del Front Polisario i per a Espanya és una línia vermella la sobirania sobre Ceuta, per la “integritat del territori nacional”, encara que sigui un territori situat en un altre continent.

Aquest punt de vista d’Espanya, defensat per la Constitució del 78, ha proporcionat al Congrés un debat de pel·lícula d’època. Amb Pedro Sánchez –el president del govern més progressista de la història– i Pablo Casado barallant-se per elevar el llistó del patrioterisme i competint per lloar amb més vehemència que l’altre el paper de l’exèrcit, que ha anat a Ceuta a empaitar migrants desesperats per tornar-los en calent. Sentint aquests dos líders sense veure’ls –a la ràdio–, era inevitable imaginar-se’ls uniformats i amb un sabre penjant de la cintura. I com que no podia permetre semblar menys que el seu rival –amb avantatge gràcies a l’helicòpter de què pot disposar per plantar-se al territori amenaçat–, Casado ha hagut de recórrer a la seva millor carta: Catalunya. “El que es defensa per a Ceuta també s’ha de defensar per a Catalunya”, ha advertit a Sánchez, el tebi, per si uns indults. I ha equiparat Catalunya a un territori d’origen colonial.

Comentaris

  joansjosepsiases 20/05/2021 6:10 pm
  El Marroc evidentment, no és una democràcia liberal però Espanya tampoc, el problema és que fingeix ser-ho, i quan els problemes s'aguditzen emergeix el seu caràcter real, fruit de la seva lamentable història. En la democràcia i en un sentit liberal de com organitzar un país, o s'hi creu o actues cínicament per conveniència, perquè en aquest moment històric li convé pertànyer i fingir que comparteix els valors d'occident, però la naturalesa política d'Espanya és més propera al Marroc que a Europa, per això s'entenen bé amb el Marroc.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:54 am
   Democracia solo hay una donde hay separaciobde poderes y principio de representacion en el LEGISLATIVO. Lo siento pero CATALUÑA si fuera independiete seria igual que ESPAÑA, una OLIHOCRACIA.
  Pena, penita, pena.... 20/05/2021 6:10 pm
  Pobres espanyols, se'ls emplena Ceuta de marroquins, i quan siguin el 90% de la població, adeu-siau. Quina pena, ha, ha.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:56 am
   Seguira siendo española.
  bufa 20/05/2021 5:51 pm
  Quins comentaris, redéu, això de Ceuta ha fet que alguns trolls suposadament catalans es destapin. La integridaz nacional, redéu, au a cagar a la via tots plegats, amb uniforme, els reis, i les cabres. Passin per caixa després.
  Gonzalo 20/05/2021 3:31 pm
  Buffff...que pereza das....tenía ganas de rebatir punto por punto la historia de Ceuta, melilla, enclaves marítimos....pero es que no cabría....y que sois muy cansinos.....mejor guardar energías para mensajes más cortos y sencillos, acorde a vuestro coeficiente intelectual.
  17
  37
  Respon
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:51 am
   Parece igual que con CATALUÑA
   Patxi 20/05/2021 4:57 pm
   no hi ha manera són així de rucs
    Patxi 20/05/2021 5:01 pm
    "La genètica dels espanyols és una cosa defecutosa", els catalans genèticament són com la resta dels espanyols, potser ets tu el que porta el pas canviat, compra dues tones de l'mocadors perquè et queda molt per plorar
  Donec Perficiam 20/05/2021 12:28 pm
  Et compro l'article Silvia Barroso. Realment no és que sigui com senyors feudals, és que ho són, i així s'hi consideren: aixó és meu i jo la tinc més grossa ! és la seva màxima i serà així pels segles dels segles perque tant Marroc com Caspaña no evolucionaràn gaire més. La seva genètica és una mica defectuosa i no permet canvis mentals evolutius, només ensenyar-la per demostrar que tenen la més gran. I Catalunya que ja està mig aborregada com els Caspañols encara pensant en taules de dialeg......m'en vaig a plorar una mica
   Donec Pelcul 20/05/2021 6:28 pm
   Els indepres es comparen amb ceuta i melilla ,els mateixos es posen en evidencia jajaja
   Anònim 20/05/2021 5:01 pm
   "La genètica dels espanyols és una cosa defecutosa", els catalans genèticament són com la resta dels espanyols, potser ets tu el que porta el pas canviat, compra dues tones de l'mocadors perquè et queda molt per plorar
   Doctor Strangelove 20/05/2021 2:47 pm
   Home per genètica defectuosa la d'en Quim Jong Torra! I home en Junqueras (ese hombre con un ojito vago) jani t'ho explico, per no parlar del batxiller de Waterloo que és més lleig que pegar un pare! En fi, que els indepes genèticament sou lletjos i intel·lectualment, ni t'ho explico, talòs! Doc.
    Lluis 20/05/2021 5:03 pm
    que bo el teu comentari !!!!
  traca 20/05/2021 11:40 am
  Señora Barroso, de verdad, lea mas.
  Lluís 20/05/2021 11:05 am
  Per què comenteu les baralles de pati d'escola entre dos països del tercer món, Espanya i el Marroc? Que fotin el que vulguin, als catalans això no ens interessa. Per cert, Ceuta i Melilla, encara que estiguin a l'Àfrica, pertanyen a Espanya dels del segle XVI, amb quina legitimitat ho reivindica el Marroc? Grècia pot reivindicar Istambul perquè està a Europa i perquè fins al segle XV era grega? Israel pot reivindicar el Sinaí perquè està a l'Àsia i no a l'Àfrica com la resta d'Egipte? Dinamarca pot posseir Groenlàndia, que està a Amèrica? És legítim que Sibèria sigui russa essent Rússia un país europeu i Sibèria una part d'Àsia? Com funciona això? No seria millor tenir només en compte el que volen els seus habitants?
   Patxi 20/05/2021 5:05 pm
   supremacista Espanya és tercer món i Catalunya Dinamarca, amb subjectes com tu?
    FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 8:05 am
    Jajajajajaja nk te dss cuentas que los politivos catalanes son igual de malos y corruptos que los españoles. Tu ideologia no te deja ver la realidad
  Què revela aquest article? 20/05/2021 10:57 am
  La ignorància enciclopèdica de la seva autora. Seria recomanable que abans de deixar anar insensateses, que, com a mínim, es faci una ullada a la Wiki i/o la Viqui.
  60
  63
  Respon
  Comun's,crostadrégimen78 20/05/2021 7:50 am
  A veure si Colau Asens Albiach denunciïn i portin a la justicia lo "progresista de izquierdas" lo Pedro Sánchez Castejón com van fer amb Salvini per Open ARM. Però temo que allò era una de Colauada només per fer la foto de la propaganda electoral de COlau's.
   pep 20/05/2021 10:29 am
   em pot respondre vostè que va fer la democràcia més antiga del món (Anglaterra) quan es va intentar envair un territori a 10.000 km d la metrópoli...? Recorda vosté les Malvines? és el Regne unit un país feudal?
    Gali Boadella Montserrat 20/05/2021 5:51 pm
    Si, Anglaterra es una monarquia, una institució feudal, i fins fa un segle tenia Irlanda i fins ara te les Malvines.
    Donec Perficiam 20/05/2021 12:31 pm
    Ho era però ha evolucionat una mica més que Caspaña ......
    39
    46
    Respon
    Ramon 20/05/2021 10:40 am
    Nosaltres, els nacionalistes catalans, no en diem Malvines ans Falkland. I òbviament anàrem a favor dels anglesos en eixa guerra de tan bon record.
    11
    14
    Respon
     Ramon 20/05/2021 2:59 pm
     En Ricky Gervais valora la guerra de Vietnam com la que té "the best soundtrack". I la Segona Guerra Mundial com la que té "the best ending". Tanmateix, llur guerra favorita és la de les Falkland. La resumeix així. Els míssils argentins arribaven a 10 quilòmetres. Els britànics, a quinze. Per tant només es tractava de situar l Royal Navy a una distància entre 10 i 15 quilòmetres dels objectius. Molt divertit, però jo podria afegir-li capítols també hilarants d'eixa guerra per si mai volgués ampliar el número. Com el dels gurka. O el de la balena i el Belgrano. O el de la baixada de pantalons de Leopoldo Calvo Sotelo. Etcètera. Definitivament, la de les Falkland també és ma guerra favorita.
  Ramon 20/05/2021 1:15 am
  Òbviament, com a bon català desitjo que els espanyols perdin Melilia i Sebta però per una altra banda sempre m'ha fet gràcia poder dir que Espanya té una part de llur territori en el continent europeu. Com Turquia.
  30
  48
  Respon
   um 20/05/2021 9:45 am
   crec que per quan perdin Sebta i Melilia els deuran quedar encara les Illes Canàries, no?
    Ramon 20/05/2021 10:46 am
    Sí, les Canàries i quatre o cinc pedrotes vora la costa marroquina. First things first. Ara toca Melilia i Sebta. Quant a les Canàries de moment En Moromussa de mica en mica ja els està birlant el subsòl marí resulta que curull d'un mineral que abans només te'l trobaves a la taula d'elements periòdics però ara també te'l trobes a les plaques solars.

Nou comentari