Ullastrell recorda l'incendi de 1994

Acte de commemoració amb la participació de qui era l'alcalde del municipi ara fa 25 anys
Boscos afectats per l'incendi de 1994
Boscos afectats per l'incendi de 1994 | Aj. Rubí

 

Aquest dijous, 4 de juliol, l'Ajuntament d'Ullastrell organitza un acte de commemoració del 25è aniversari de l'incendi que va tenir lloc el 1994 al municipi. Serà a les 20h al parc infantil del Turó de Can Palet i comptarà amb la presència de l'alcalde Jaume Puig, l'alcalde que hi havia ara fa 25 anys a Ullastrell, Marià Bigordà, i el president d'ADF Xavier Morral. L'incendi, que es va iniciar a Castellbisbal (on va afectar 962ha), va arribar a cremar 262 hectàrees a Ullastrell.  

 

Arran d'aquells incendis, i dels que es van produir el 2005, va néixer l’Associació de Propietaris Agro-Forestals de Rubí, Ullastrell, Castellbisbal i Abrera, la RUCA, amb l'objectiu de gestionar i executar el projecte de restauració i millora forestal dels terrenys afectats pel foc d’aquests quatre municipis. La signatura del conveni de cooperació i col·laboració entre la Diputació de Barcelona, els ajuntaments de Rubí, Ullastrell, Castellbisbal i Abrera i la RUCA va permetre iniciar l’execució del projecte de restauració i millora forestal dels terrenys afectats.

 

Recordem que el dia 4 de juliol va ser fatífic ja que en el conjunt dels Països Catalans en un sol dia es van declarar més de cent incendis: al llarg d'aquella setmana es van cremar més de cent mil hectàrees de bosc i matolls, van morir disset persones i es calcula que les pèrdues econòmiques van superar els 75.000 milions de pessetes. Els dispositius antiincendis es van mostrar clarament insuficients, desbordats per la magnitud de la situació. Al Bages i Berguedà, després de cremar 45.000 hectàrees i destruir el 50% dels seu boscos, es va considerar controlats els focs el dia 8 de juliol. Al País Valencià, els incendis van afectar els Ports de Beseit, l'Alt Millars, Requena, Navarrés i la Vall d'Albaida, on en total es van cremar gairebé 100.000 hectàrees i a més de lamentar la pèrdua de vides humanes.

 

Cartell de l'acte de commemoració