Sturgeon s’encamina a la majoria absoluta a Escòcia, segons les últimes enquestes

El sondeig encarregat per The Scotman augura una victòria menys massiva de l'SNP

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, s’encamina a la majoria absoluta a Escòcia, segons les enquestes a un dia dels comicis. Els sondejos de YouGov donen a l’SNP fins a 70 escons al parlament de Holyrood, més que suficients per controlar la cambra i defensar el mandat per reclamar un nou referèndum sobre la independència. L’enquesta de Survation també pronostica la majoria absoluta d’Sturgeon, però una mica més ajustada amb 66 diputats. Per contra, el sondeig encarregat per The Scotman a Savanta augura una victòria menys massiva de l’SNP, que es quedaria amb 59 diputats i dependria dels ecologistes per governar. Les tres enquestes indiquen que els conservadors continuaran liderant l’oposició, però amb menys suport: ens hi donen entre 24 i 29 escons. Si bé els sondejos discrepen sobre la recuperació del partit laborista, tots el releguen com a tercera força.

Els ecologistes guanyaran terreny a Escòcia i es convertirien en quarta força a Holyrood amb almenys 10 diputats, segons les enquestes. En canvi, els liberals quedarien relegats a l’última plaça, ja que els sondejos els hi donen entre 4 i 6 escons.

Sistema electoral mix

Escòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció.

El parlament escocès, conegut com a Holyrood, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions amb l’objectiu de donar un resultat més proporcional.

Comentaris

  Jeroni Munyós 05/05/2021 5:15 pm
  Scottish National Party + Scottish Greens + Alba Party. Escòcia ja s'assembla més al nostre país demà hi concorren tres partits independentistes amb possibilitat d'obtenir escons al Parlament escocès. Tot el nostre suport a Escòcia. La Unió Europea és ara formada per 27 estats, els Estats Units d'Amèrica en son 50 més un districte federal... tranquils dins de la Unió Europea hi ha lloc per a Escòcia i Catalunya, si escocesos i catalans volen fer-ne part, i encara per altres nacions que avui no tenen estat propi. Sí a la independència. Temps.
  Luisnomeacuerdo 05/05/2021 5:06 pm
  Pero que coÑo van a comentar unas votaciones escocesas.... ¿¿¿¿¿¿ Si Escocia no es EspaÑa? ???? !!!!!!!!Jajajajajajaja!!!!
  Empipat 05/05/2021 3:07 pm
  ¿ Son las encuestas de Tezanos ?
  Gonzalo 05/05/2021 2:15 pm
  Pero quién coño va a comentar unas votaciones escocesas....????? Jajajajajajaja!!!!!
  Ray 05/05/2021 1:01 pm
  WOW!!! canvi de marc mental a fons, la noticia de portada cero comentaris, l'amagada de la victoria d'Ayuso 39 de moment. Està clara la desconexió del poble.
   Gonzalo 05/05/2021 5:24 pm
   dins de la Unió Europea hi ha lloc per a Escòcia i Catalunya, si escocesos i catalans volen fer-ne part.....lastima de que haya vetos para la entrada en la UE...lastima....siempre os queda la EFTA...uy.....también necesita de la aprobación de la UE para permitir las condiciones comerciales.....vaya....

Nou comentari