El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor Elisabet II d’Anglaterra als 96 anys
  • CA

La reina Elisabet II acaba de morir avui als 96 anys, una pèrdua que deixa orfe un Regne Unit que la plorarà durant molts dies. Ella ha estat una monarca de rècord, la reina que més temps ha ocupat el tron del país amb més de 70 anys al seu servei. Juntament amb el seu marit Felip d’Edimburg, han estat presents en els esdeveniments més importants del segle. “El pont de Londres ha caigut”, han hagut d’informar a la nova primera ministra tot seguint un complex protocol d’actuació pensat des de fa anys.

El seu estat de salut ha estat en boca de tots des de fa anys, però la preocupació per ella va començar a intensificar-se arran del dijous 8 de setembre, quan l’equip mèdic va manifestar públicament que estaven preocupats per ella. La seva salut ha anat deteriorant-se en les darreres setmanes, quan va començar a cancel·lar molts dels actes públics en els que estava prevista la seva presència. Tampoc no va tranquil·litzar gaire veure que el Palau de Buckingham suspenia el tradicional canvi de guàrdia, senyal que les coses eren més greus del que estaven dient. 

La família va ser informada del seu estat de gravetat, el que hauria fet que bona part de la família es traslladés fins al palau de Balmoral on ha passat els últims mesos de la seva vida. La reina va superar el coronavirus, malaltia que tampoc no va poder amb ella. La casa reial britànica ha mantingut els detalls sobre les seves malalties bastant en secret, tot centrant-se només en els problemes de mobilitat que cada vegada eren més evidents en ella cada vegada que apareixia públicament. 

Els metges, preocupats per la salut d'Elisabet II - Europa Press
Els metges, preocupats per la salut d’Elisabet II – Europa Press

Carles d’Anglaterra es prepara per ser coronat com a nou rei 

El seu hereu és Carles d’Anglaterra, el primogènit. Molts pensaven que el tron passaria directament al net tenint en compte que Carles està a punt de celebrar el seu 74è aniversari, però la mare hauria volgut que fos ell qui heretés la corona. Ara totes les responsabilitats dels Windsor recauran sobre ell, que es prepara per a la seva coronació des que va néixer. La seva proclamació es farà a les 10 del matí de demà en el palau de St. James i la coronació està previst que es dugui a terme d’aquí a uns mesos. 

Els següents dies seran frenètics per a ell i per a la resta de la família, que prepararan un comiat multitudinari que farà emmudir tot el país i també la resta del món. La bandera continuarà a mitja asta, la borsa tancarà tot el dia i el dia de la seva mort s’establirà com a festiu nacional. A més a més, està acordat que la BBC cancel·li tota la programació d’humor per passar a l’emissió d’una programació especial sobre la vida de la monarca

Avui s’acomiada una de les reines més importants de la història, la monarca més longeva i influent de l’últim segle. Elisabet II ha marcat un abans i un després en la monarquia europea, que molt probablement mai no torni a tenir una Cap d’Estat amb tant de poder i tan estimada com ella. 

Més notícies
Es prepara el protocol per la mort d'Elisabet II - Europa Press
Així és el protocol oficial per la mort de la reina Elisabet II
Notícia: Així és el protocol oficial per la mort de la reina Elisabet II
Comparteix
La Casa Reial i el govern britànic van establir uns passos molt concrets que se seguiran en el moment en què es confirmi la mort de la monarca
Els metges, preocupats per la salut d'Elisabet II - Europa Press
Els metges d’Elisabet II, preocupats pel seu estat de salut
Notícia: Els metges d’Elisabet II, preocupats pel seu estat de salut
Comparteix
L'equip mèdic de la reina anglesa revela que haurà d'estar sota supervisió mèdica els pròxims dies
Més problemes per a la família reial britànica
Preocupació màxima per l’estat de salut d’Elisabet II
Notícia: Preocupació màxima per l’estat de salut d’Elisabet II
Comparteix
La monarca britànica ha cancel·lat un altre acte històric per recomanació dels metges
Un home disfressat de capellà assalta Windsor - Europa Press
Un assaltant entra a Windsor i passa la nit amb la guàrdia d’Elisabet II
Notícia: Un assaltant entra a Windsor i passa la nit amb la guàrdia d’Elisabet II
Comparteix
Un home disfressat de sacerdot es cola a la residència oficial de la monarca i passa 16 hores bevent amb l'equip de seguretat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 08, 2022 | 22:55
    Doctor Strangelove setembre 08, 2022 | 22:55
    Tan de bó, en Carles sigui la meitad de bon rei que en Felip. Déu salvi la Reina. Doc.
    • Icona del comentari de: Ricard a setembre 09, 2022 | 11:01
      Ricard setembre 09, 2022 | 11:01
      Si parlem de Felip d'Edinburg la resposta és que Carles III no li arriba a la sola de les sabates, com a mínim per dèbil. Però comparat amb monarquies bananeres Carles III serà una meravella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa